Welke verzekeringen zijn verplicht? Alle verplichte verzekeringen op een rij

Niemand wil onder- of oververzekerd zijn. Wil je weten welke verzekeringen verplicht zijn? In Nederland zijn eigenlijk maar twee verzekeringen verplicht. Je bent wettelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten als je achttien jaar of ouder bent. En als je een auto bezit, is ook minimaal een WA-autoverzekering verplicht. Woonverzekeringen behoren niet tot de verplichte verzekeringen, maar zijn doorgaans wel verstandig om af te sluiten.

Zorgverzekering is verplichte verzekering

De zorgverzekering behoort tot de weinige verplichte verzekeringen die we in Nederland hebben. De basisverzekering is voor iedereen van achttien jaar en ouder verplicht. Zorgverzekeraars zijn ook verplicht je te accepteren, ongeacht je gezondheidssituatie.

Aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekeringen niet verplicht

Je bent echter niet verplicht om een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekeringen af te sluiten. Je moet dus zelf uitrekenen en bepalen of het voor jou voordelig is een van die verzekeringen af te sluiten. Zorgverzekeraars zijn ook niet verplicht om je voor zo’n aanvullende zorgverzekering te accepteren. Wil je van zorgverzekering overstappen en u wilt er ook een aanvullende zorgpolis bij afsluiten? Zeg dan je oude zorgverzekering pas op als je bij de nieuwe zorgverzekeraar geaccepteerd bent. Bij de duurdere en uitgebreidere tandartsverzekeringen kan een zorgverzekeraar je tandarts vragen om een risico-inschatting te maken. Vergelijk zorgverzekeringen op premies en voorwaarden.

Autoverzekering is verplichte verzekering

Ben je eigenaar van een auto, brommer, scooter, camper, motor of quad? Dan ben je verplicht deze te verzekeren voor minimaal Wettelijke Aansprakelijkheid. Dat betekent dat de schade die jij bij een ander veroorzaakt, door de verzekeraar vergoed wordt. Je eigen schade wordt niet vergoed en moet je dus zelf betalen. Lees meer over camperverzekeringen.

Deze verplichte verzekering voor je auto geldt niet voor mensen die op grond van hun geloof zijn aangemerkt als gewetensbezwaarde. Zij gaan er van uit dat God beschikt en voor een oplossing zal zorgen als ze een ongeluk krijgen. Maar ze moeten wel een premie betalen aan de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer. Dat Waarborgfonds vergoedt de schade aan het slachtoffer. Een WA-verzekering is dus een verplichte verzekering. Maar je bent niet verplicht om je voertuig WA-casco of All risk te verzekeren. Kijk voor autoverzekeringen bij onder meer ABN Amro, FBTO, Ohra, NowgoZelfHema en Generali of vergelijk autoverzekeringen.

Een verzekering voor je caravan is niet verplicht. Als je caravan achter de auto hangt en dan bij anderen schade veroorzaakt, valt dat onder de autoverzekering. Als hij niet aan de auto is gekoppeld en schade veroorzaakt, valt dat meestal onder de aansprakelijkheidsverzekering. Een caravanverzekering dekt daarom alleen jouw schade door bijvoorbeeld storm, diefstal, inbraak of een ongeluk.

Speed pedelecs, ook wel high speed e-bikes of hogesnelheids elektrische fietsen genoemd, vallen sinds 1 januari 2017 onder de regels voor bromfietsen. Dat betekent onder meer dat ze minimaal WA verzekerd moeten zijn. Lees meer over speed pedelec verzekeringen.

Overlijdensrisicoverzekering niet wettelijk verplicht

Naast die twee wettelijk verplichte verzekeringen zijn er nog verzekeringen die soms door banken en hypotheekverstrekkers verplicht worden. De eerste is de overlijdensrisicoverzekering bij het afsluiten van een hypotheek. Hypotheekverstrekkers wille zo min mogelijk risico lopen. Daarom eisen sommige banken en verzekeraars dat je bij je hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering voor jezelf en of je partner afsluit. Als een van beiden dan komt te overlijden, kan de ander dankzij de overlijdensrisicoverzekering nog steeds de maandelijkse lasten betalen. En daardoor loopt de bank uiteindelijk minder risico. Immers, bij een gedwongen verkoop kan het gebeuren dat de opbrengst te laag is om de hypotheekschuld af te lossen. Kijk voor overlijdensrisicoverzekeringen bij onder meer Centraal BeheerZwitserlevenDelaReaal en FBTO.

Opstalverzekering verplicht?

Ook een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wordt wel vaak door de hypotheekbank verplicht gesteld. Een opstalverzekering keert onder meer uit bij brand. Als een brand jouw huis verwoest, is de bank haar onderpand voor je hypotheek kwijt. Via de opstalverzekering kun je dan je huis laten herbouwen of je hypotheek aflossen. Vergelijk opstalverzekeringen.

Aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, wel handig

Tenslotte zijn er nog verzekeringen die niet verplicht zijn, maar die wel aan te raden zijn. Dat geldt onder meer voor een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Met zo’n aansprakelijkheidsverzekering wordt schade vergoed die jij, je partner, je kinderen of je huisdier aan anderen veroorzaken. Die bal door de ruit van de buren kun je misschien nog wel uit eigen zak betalen. Maar het kan ook gebeuren dat door jouw schuld iemand valt, voor de rest van z’n leven gehandicapt raakt en bij jou een schadeclaim indient. In dat geval kun je de financiële risico’s waarschijnlijk niet zelf dragen. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen.

Is een inboedelverzekering verplicht?

Ook een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. De inboedel van een doorsnee gezin is al snel enkele tienduizenden euro’s waard. Als die door inbraak, brand of waterschade verloren gaan, ben je duur uit. Voor studenten en jonge stellen, die doorgaans een minder uitgebreide en dure boedel hebben, bestaan goedkope inboedelverzekeringen. En omdat je tegenwoordig al snel heel wat dure apparaten zoals smartphones en laptops meeneemt, kun je ook overwegen om een kostbaarhedenverzekering buitenshuis af te sluiten. Vergelijk inboedelverzekeringen.

Reisverzekering afsluiten of niet?

Ook een reisverzekering is een vaak onderschatte, maar hele belangrijke verzekering. Je sluit een reisverzekering niet zozeer af om schade aan bagage vergoed te krijgen, maar vooral om medische kosten in het buitenland vergoed te krijgen. Hier lees je hoe dat zit.

Verplichte verzekeringen als pakketpolis afsluiten?

Je kunt er voor kiezen om de verplichte verzekeringen, al dan niet aangevuld met vrijwillige verzekeringen, af te sluiten als één pakket bij dezelfde verzekeraar. Dat is enerzijds lekker overzichtelijk en makkelijk. Nadeel is dat je dan maar kunt kiezen uit een paar verzekeraars die alle verzekeringen aanbieden, zoals Ohra, FBTO, Univé en Centraal Beheer. Een verzekeraar als ABN-Amro geeft wel korting als je meerdere polissen afsluit, maar heeft weer geen zorgverzekering. Je kunt ook kiezen voor de Independer Pakket Verzekering. Dan heb je de beste deal per verzekering en toch maar één aanspreekpunt als er wat is.

Voor alle niet-verplichte verzekeringen geldt altijd: vraag je eerst af of je het risico zelf kunt dragen en sluit dan pas een verzekering af. En voor vrijwillige én verplichte verzekeringen geldt altijd: vergelijk premies, vraag offertes op en vergelijk ook de polisvoorwaarden.

Welke verzekeringen zijn verplicht? Alle verplichte verzekeringen op een rij
5 (100%) 1 vote

Deel dit met je vrienden!