Opstalverzekeringen vergelijken: wat is de beste opstalverzekering voor jou?

Opstalverzekeringen vergelijken, als huizenbezitter zou je het eigenlijk elk jaar moeten doen. Iedere huiseigenaar is namelijk min of meer verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Je bent namelijk hoogstwaarschijnlijk niet in staat om zelf voor de kosten op te draaien als uw huis afbrandt. Met een opstalverzekering bent u voor brand, stormschade, waterschade, blikseminslag en explosies verzekerd.

Wie een huis heeft gekocht, moet er niet aan denken dat het ooit tot de grond toe afbrandt. Toch gebeurt dat jaarlijks heel wat keren. Weinig mensen zullen financieel in staat zijn om na een fikse woningbrand de schade uit eigen zak te betalen. Niet verzekeren is in dit geval eigenlijk geen optie en een woonhuisverzekering is dan ook een must. De meeste hypotheekverstrekkers eisen dat u minimaal een gewone opstalverzekering afsluit voor het pand waar zij hun centjes voor uitlenen.

Opstalverzekeringen vergelijken op voorwaarden en dekking

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Er zijn verschillende vormen van opstalverzekeringen zoals een gewone opstalverzekering, een uitgebreide opstalverzekering en een extra uitgebreide opstalverzekering. Via onderstaande rekentool kunt u online opstalverzekeringen vergelijken en offertes voor opstalverzekeringen aanvragen. U kunt dan zelf een berekening maken van de goedkoopste en voor u beste opstalverzekering en voorwaarden vergelijken. Tip: veel mensen sluiten een opstalverzekering en een inboedelverzekering af bij dezelfde verzekeraar. Dat scheelt bij het claimen van schade gedoe tussen verzekeraars.

Met een gewone opstalverzekering bent u verzekerd tegen schade door inbraak en diefstal, brand, storm, explosie, blikseminslag, water, olie en roet. Dat laatste is bijvoorbeeld van belang als er bij de buren brand is geweest. In die gevallen hebben de belendende percelen vaak rook- en roetschade en dat wordt gedekt door een woonhuisverzekering. Bij stormschade moet u overigens wel rekening houden met een eigen risico.

Uitgebreide woonhuisverzekering: de uitgebreide opstalverzekering

Behalve de gewone opstalverzekering heb je ook de uitgebreide en de extra uitgebreide opstalverzekering. Een uitgebreide opstalverzekering dekt ook brand- en waterschade, maar bijvoorbeeld geen schade door bevriezing (denk aan een gesprongen waterleiding), schroei- en smeltschade (zet de barbecue dus niet vlak onder het zonnescherm). Ook schade aan uw pand die samenhangt met een aanrijding (een onbekende dronken automobilist parkeert z’n auto tegen uw gevel) wordt door de uitgebreide opstalverzekering gedekt.

Extra uitgebreide opstalverzekering

Opstalverzekeringen vergelijken is iets wat de meeste huiseigenaren vaker zouden moeten doen. Je kunt er mee besparen op je woonlasten. © Alexander Stein / Pixabay
Opstalverzekeringen vergelijken is iets wat de meeste huiseigenaren vaker zouden moeten doen. Je kunt er mee besparen op je woonlasten. © Alexander Stein / Pixabay

Die uitgebreide dekking schijnt overigens bijna niet meer voor te komen. Veel huiseigenaren kiezen daarom voor een zogeheten extra uitgebreide opstalverzekering of een allrisk-polis als woonhuisverzekering. Bij de eerste wordt ook herstel vergoed dat samenhangt met vorstschade en schade als gevolg van omgevallen bomen. Bij de all risk-opstalverzekering bent u tegen alles verzekerd (tenzij iets in de polisvoorwaarden nadrukkelijk wordt uitgesloten) inclusief van buiten komend onheil, zoals dat heet. Denk daarbij aan vandalisme.

De beste opstalverzekering in de test van de Consumentenbond

De test van beste opstalverzekeringen van de Consumentenbond kende in september 2020 twee winnaars. Zowel de Woonhuis Maatwerk All-risk opstalverzekering van Nationale Nederlanden als de Super Uitgebreide opstalverzekering van Vereniging Eigen Huis kwamen als beste uit de test. Beide woonhuisverzekeringen kregen een 8,7, al moet je bij Vereniging Eigen Huis wel eerst lid worden voordat je deze verzekering kunt afsluiten. De Maatwerk-opstalverzekering van Nationale Nederlanden kwam ook in 2019 als beste uit de test.

Ook de all risk opstalverzekeringen van ABN Amro (8,3), FBTO (8,2), OHRA (8,2) en Verzekeruzelf.nl (8,1) kregen hoge scores in de test van de Consumentenbond in 2020.

Wat zijn de beste opstalverzekeringen volgens Moneyview?

Onafhankelijk bureau Moneyview zocht in juni 2021 uit wat de beste opstalverzekeringen zijn. Voor het onderdeel polisvoorwaarden kregen Inshared, ING en Vereniging Eigen Huis 5 sterren voor hun allrisk opstalverzekering. Dat is een flinke wijziging ten opzichte van het onderzoek van 2020. Toen kregen de Woonhuis Maatwerk All-risk opstalverzekering van Nationale Nederlanden bij Moneview 5 sterren voor beste polisvoorwaarden. Ook de opstalverzekeringen van Unigarant en de allrisk woonhuisverzekering Super Uitgebreid van Vereniging Eigen Huis kregen 5 sterren voor hun polisvoorwaarden.

Ook de allrisk inboedelverzekering van Inshared en die van Vereniging Eigen Huis kregen 5 sterren voor polisvoorwaarden. Bij zowel Inshared als bij Eigen Huis kun je dus een goede opstalverzekering én een goede inboedelverzekering afsluiten. Het is wel handig om die twee verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dat voorkomt gedoe of een schade onder de inboedelverzekering of de opstalverzekering valt.

De vijf sterren voor prijs gingen in 2020 naar de extra uitgebreide opstalverzekering Basis van Verzekeruzelf.nl, de allrisk woonverzekering Super Uitgebreid van Vereniging Eigen Huis en de opstalverzekering Uitgebreid (EUG) van Allianz Direct.

De allrisk opstalverzekeringen van Centraal Beheer, de Maatwerk All-In opstalverzekering van Nationale Nederlanden en de opstalverzekering van Vereniging Eigen Huis hadden volgens Moneyview in 2019 de beste polisvoorwaarden. De opstalverzekeringen van Centraal Beheer en Nationale Nederlanden kregen in 2018 ook al vijf sterren voor hun polisvoorwaarden.

Ouderen betalen minder opstalverzekering, jongeren juist meer

Let bij het vergelijken van opstalverzekering wel goed op. De goedkoopste opstalverzekering in allerlei tests en onderzoeken kan in jouw individuele situatie net weer anders zijn. De onderzoekers kwamen er bijvoorbeeld in 2018 achter dat bij steeds meer aanbieders van opstalverzekeringen senioren minder premie betalen en jongeren juist meer. Vergelijk opstalverzekeringen op premies en voorwaarden.

Wat bepaalt de premie van een opstalverzekering?

Bij het bepalen van de premies voor opstalverzekeringen kijken verzekeraars naar de waarde van de woning en dan vooral naar de herbouwwaarde. Daarbij wordt de grond buiten beschouwing gelaten. Die hoeft immers bij een brand of overstroming niet opnieuw opgebouwd te worden. Maar ook de locatie en het type woning spelen een rol. Voor een woning met een rieten dak betaal je bijvoorbeeld meer premie voor de opstalverzekering dan voor een huis met een pannendak. Ook moet je bij het vergelijken van opstalverzekeringen aangeven of je een luxe badkamer of een dure keuken hebt.

Maar ook de leeftijd van de bewoners blijkt dus een rol te spelen. De onderzoekers van Moneyview vergeleken opstalverzekeringen en zagen dat jongeren tot dertig jaar bij steeds meer opstalverzekeringen een hogere premie betalen. In de vergelijking kwam de premie tot wel 25 procent hoger uit dan het gemiddelde. Daarentegen betalen huizenbezitters boven de zestig jaar tot wel een kwart minder dan het gemiddelde aan premie. Waarom deze verschillen in premies voor opstalverzekeringen ontstaan, is de onderzoekers niet duidelijk. Het kan zijn dat jongeren meer schade veroorzaken of misschien zijn commerciële redenen de oorzaak. Opstalverzekeringen vergelijken wordt dus alleen maar belangrijker.

Vergelijk ook premies van autoverzekeringen, rechtsbijstandverzekeringen, inboedelverzekeringen, reisverzekeringen en ziektekostenverzekeringen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen