Ga naar de inhoud

Uitvaartverzekeringen: veelgestelde vragen en antwoorden

Met het afsluiten van een uitvaartverzekering denken veel mensen dat ze hun nabestaanden alle zorgen rond begrafenis of crematie uit handen hebben genomen. Vijf veelgestelde vragen én misverstanden over uitvaartverzekeringen.

Uitvaartverzekeringen vergelijken kan veel geld besparen Carolyna Booth / Pixabay
Uitvaartverzekeringen vergelijken kan veel geld besparen Carolyna Booth / Pixabay

Een uitvaartverzekering afsluiten of zelf sparen?

Zelf sparen voor je uitvaart is niet aan te raden. Allereerst kun je ook op jonge leeftijd overlijden, als er nog te weinig geld gespaard is voor je uitvaart. Bovendien betaal je over zelf gespaarde geld belasting via de vermogensrendementsheffing in box drie. Ook kun je bij zelf sparen in de verleiding komen om je uitvaartpotje voor andere doeleinden aan te spreken. Met een uitvaartverzekering heb je die nadelen niet. De verzekeraar keert ook uit als je pas een maand klant bent en dan al overlijdt. Dat is het risico van de verzekeraar.

Wat kost een uitvaartverzekering?

De premies en voorwaarden van uitvaartverzekeringen verschillen behoorlijk en hangen ook af van je wensen. Daarom is het belangrijk dat je eerst duidelijk inzicht krijgt in wat jouw uitvaart kost. Uitvaartverzekeraars als  Monuta hebben daarom online rekentools waarmee je globaal kunt uitrekenen wat jouw uitvaart kost. Maar je kunt ook je uitvaartkosten berekenen door onderaan deze pagina de uitvaartkostencalculator in te vullen. Zo’n calculator geeft je niet alleen een indicatie van je uitvaartkosten, maar dwingt je ook om na te denken hoe jouw begrafenis of crematie er uit moet zien. Alleen al om die reden zou je al zo’n rekenhulp in moeten vullen. Let er bij een uitvaartverzekering op dat de uitkering wordt aangepast aan de inflatie.

Gewapend met dat inzicht kun je gratis en vrijblijvend offertes opvragenvan uitvaartverzekeringen bij onder meer Monuta en Dela. Het Dela Uitvaartplan in diensten is door de Consumentenbond van 2013 tot en met 2016 uitgeroepen tot beste uitvaartverzekering. Vergelijk uitvaartverzekeringen op klanttevredenheid, premie en dekking.

Je kunt de premie voor de uitvaartverzekering periodiek betalen, maar je kunt ook kiezen voor een uitvaartverzekering via een koopsom. Je betaalt dan een bedrag ineens en je bent verzekerd.

Kun je bij een uitvaartverzekering zelf je uitvaartverzorger kiezen?

Nee, de meeste aanbieders van uitvaartverzekeringen werken met vaste uitvaartverzorgers, dit vanwege inkoopvoordelen. Wilt u zelf een uitvaartverzorger kunnen kiezen, dan zult u vaak meer moeten betalen. Bij een uitvaartverzekering in geld kunt u vaak wel uw eigen uitvaartverzorger kiezen, maar bij een uitvaartverzekering in natura meestal niet. Y

arden heeft enkele jaren geleden de Mijn Laatste Wensen Uitvaartverzekering geïntroduceerd. Met die verzekering kon je op elk moment kiezen of je een uitkering in geld, in diensten of een combinatie daarvan wilde. Maar bij Yarden kun je geen nieuwe uitvaartverzekering meer afsluiten. Bestaande uitvaartverzekeringen worden wel gewoon voortgezet. Monuta heeft in haar nieuwe natura uitvaartverzekering een vast bedrag van 2000 euro voor de uitvaartverzorger opgenomen. Maak je gebruik van een andere uitvaartverzorger, dan vervallen die kosten.

Dekken uitvaartverzekeringen alle kosten van een crematie of begrafenis?

Nee, een uitvaartverzekering dekt bijvoorbeeld niet de kosten van een eigen graf. Standaard word je begraven in een algemeen graf met twee anderen. Als je een eigen graf wilt, moeten je nabestaanden daar apart voor betalen. Een eigen graf wordt doorgaans wel later geruimd dan een algemeen graf. Grafstenen vallen doorgaans ook niet onder de uitvaartverzekering, net als luxe kisten. Maar ook over de vergoeding voor bloemen en rouwkaarten bestaan veel misverstanden. Zo hanteren veel verzekeraars maximale vergoedingen. Wil je meer, dan moet je bijsparen of moeten je nabestaanden meer betalen. Vraag daarom bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen altijd om offertes van de uitvaartverzekering zodat je de polisvoorwaarden kunt vergelijken. Lees ook: Zo sluit je een goedkope uitvaartverzekering af.

Mogen nabestaanden geld van mijn bankrekening gebruiken om mijn uitvaart te betalen?

Nee, na je overlijden wordt je eigen bankrekening geblokkeerd. Alleen bij een en/of-rekening kan je partner nog aan die rekening komen. Pas als duidelijk is wie wat erft, worden de rekeningen vrijgegeven. Dat kan echter wel een tijdje duren. Bovendien kun je niet verwachten dat de overgebleven partner zomaar duizenden euro’s op tafel legt voor je uitvaart. Daarom sluit je een uitvaartverzekering af.

Kunnen de nabestaanden van de uitkering van de uitvaartverzekering leuke dingen gaan doen?

Nee, de uitkering wordt alleen aan de uitvaart besteed. Als je een naturasommen verzekering hebt, kunnen je nabestaanden wel zelf de uitvaart inrichten zoals zij dat willen. Ze zitten niet vast aan een uitvaartverzorger, hebben alle keuzevrijheid, maar zijn wel verplicht om het geld van de uitvaartverzekering aan de uitvaart te besteden.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)