De beste rechtsbijstandverzekering in de tests in 2021

Elk jaar onderzoeken de Consumentenbond en bureau Moneyview wat de beste rechtsbijstandverzekering is. Dit zijn de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2021.

Vrouwe Justitia is blind, maar werkt helaas niet gratis. Sluit een goede rechtsbijstandverzekering af. Alles over de beste rechtsbijstandverzekering in 2020 © Edward Lich / Pixabay
Vrouwe Justitia is blind, maar werkt helaas niet gratis. Sluit een goede rechtsbijstandverzekering af. © Edward Lich / Pixabay

Verzekeraars passen regelmatig de premies en voorwaarden van rechtsbijstandverzekeringen aan. Tests en onderzoeken zijn dus altijd momentopnames. Maar toch is het interessant om ook naar oudere onderzoeken en tests te kijken. Als je ziet dat een rechtsbijstandverzekering keer op keer als beste uit de test komt, of vijf sterren voor prijs of product krijgt, zegt dat toch iets over de kwaliteit van die rechtsbijstandverzekering. Wat zijn dan de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2021? En vergelijk altijd rechtsbijstandverzekeringen om te zien wat in jouw geval de beste rechtsbijstandverzekering is.

Beste rechtsbijstandverzekering volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond deed in december 2020 onderzoek naar zo’n 30 rechtsbijstandverzekeringen. Beste uit de test kwam de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro (testoordeel 8,6). De onderzoekers vonden dit de beste rechtsbijstandverzekering vanwege de grote flexibiliteit via de modules, en het ontbreken van een drempelbedrag voor het indienen van een claim. Ook het ontbreken van het eigen risico bij de inzetten van een advocaat leverde pluspunten op. Daarnaast bleek de beste rechtsbijstandverzekering ook nog eens een van de voordeligste rechtsbijstandverzekeringen te zijn.

De rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, die je alleen kunt afsluiten als je klant bent of wordt bij de bank, kwam ook in het onderzoek van 2019 als beste rechtsbijstandverzekering uit de bus. Maar ook de rechtsbijstandverzekeringen van onder meer Inshared en Ditzo (7,9) scoorden goed in het onderzoek van eind 2020.

Het predikaat beste koop ging in december 2020 naar de rechtsbijstandverzekering van ZLM. Die verzekeraar is echter alleen actief in Zeeland en Brabant en dus niet door iedereen af te sluiten. Direct daarna komt de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro (cijfer 8,6).

De onderzoekers van de bond zetten ook op een rij wat de verschillende aanbieders van Prepaid rechtsbijstand bieden, maar wezen geen beste koop of beste uit de test aan. Rechtshulp on demand is nog een relatief nieuw fenomeen dat door slechts een handvol rechtsbijstandverzekeraars wordt aangeboden.

De beste rechtsbijstandverzekering in 2021 volgens Moneyview

Het onderzoek van de Consumentenbond is deels gebaseerd op het jaarlijkse onderzoek van onafhankelijk bureau Moneyview. Dit bureau kwam in september 2021 naar buiten met de resultaten van een onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen. Moneyview deelt sterren uit in twee rubrieken: prijs en polisvoorwaarden. Vijf sterren voor polisvoorwaarden gingen naar de rechtsbijstandverzekering van ABN AMRO, Aegon en ING. De rechtsbijstandverzekeringen van Nationale Nederlanden en Vereniging eigen Huis, die in 2020 nog vijf sterren kregen, vielen deze keer buiten de boot.

En de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2021 wat betreft prijs waren de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, Univé en ASR. ABN Amro scoort dus zowel op prijs als op polisvoorwaarden vijf sterren. Dat was ook in 2020 het geval.

Daarom zijn dit de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2021

De rechtsbijstandverzekeringen van ABN AMRO, Aegon en ING steken volgens de onderzoekers op een aantal punten boven andere rechtsbijstandverzekeringen uit. Zo zijn ze flexibel opgebouwd. Bij de rechtsbijstandverzekering van ABN AMRO kun je kiezen welke dekkingen je wil meeverzekeren. Dat kan in vrijwel elke gewenste combinatie. Bij onder meer Aegon is de maximale vergoeding voor externe kosten voor een advocaat hoger dan bij andere rechtsbijstandverzekeringen gebruikelijk is. En als je zelf een advocaat wilt inschakelen in een procedure waarbij dat juridisch gezien niet verplicht is, zoals bij de kantonrechter, dan hoef je daar bij ABN Amro en ING geen eigen bijdrage voor te betalen.

Vergoeding voor vrije advocaatkeuze

Overigens constateren de onderzoekers dat er acht jaar na een baanbrekende uitspraak van het Europese Hof over het recht op vrije advocaatkeuze, over dit onderwerp nog veel discussie gevoerd wordt. Het Hof concludeerde destijds dat een rechtsbijstandverzekering advocaatkosten moet vergoeden als de verzekerde zich laat bijstaan door een advocaat, ook al is dat voor de zaak niet verplicht. De Moneyview-onderzoekers stellen vast dat rechtsbijstandsverzekeraars sinds 2015 de maximale vergoeding voor advocaatkosten in dat soort zaken gehalveerd hebben.

Wel of geen eigen bijdrage

Verder hanteren deze drie rechtsbijstandsverzekeringen met de beste polisvoorwaarden geen eigen risico, ook niet als een verzekerde zelf een advocaat wil inschakelen bij procedures waarvoor dit niet verplicht is. Bij de meeste rechtsbijstandverzekeringen ben je dan al snel een eigen bijdrage van 250 euro kwijt. Bij de Plus-variant van de rechtsbijstandverzekering van De Internationale hoef je ook geen eigen bijdrage te betalen als je een advocaat wilt inschakelen terwijl dat voor het juridische conflict niet verplicht is.

Wie is de rechtshulpverlener?

Verzekeraars voeren in veel gevallen de rechtsbijstandverzekering niet zelf uit, maar schakelen daarvoor een zogeheten rechtshulpverlener in. De rechtshulpverlener van de ABN Amro-rechtsbijstandverzekering is Arag, net als de rechtsbijstandverzekering van Aegon. Bij Ditzo en Allianz wordt DAS als rechtshulpverlener ingezet. Inshared en HEMA zetten DAS en LegalShared. Die laatste organisatie is gespecialiseerd in rechtshulp bij ongevallen en letselschade. De rechtsbijstandverzekeringen van de Achmea-merken Centraal Beheer, FBTO en Avero wordt uitgevoerd door de Stichting Achmea Rechtsbijstand. Univé heeft als rechtshulpverlener Univé Rechtshulp. Deze organisatie scoorde in 2018, recentere cijfers zijn er niet, de hoogste klanttevredenheid bij het consumentenpanel van de Consumentenbond.

En lees wat op dit moment de beste verzekering is voor uw vakantie, inboedel, opstal, aansprakelijkheid en pechhulpdekking is.

Vergelijk hier rechtsbijstandverzekeringen die het beste bij jouw situatie passen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

2/5 - (4 stemmen)

Deel dit met je vrienden!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.