De beste rechtsbijstandverzekering in de tests in 2021

Elk jaar onderzoeken de Consumentenbond en bureau Moneyview wat de beste rechtsbijstandverzekering is. Dit zijn de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2021.

Vrouwe Justitia is blind, maar werkt helaas niet gratis. Sluit een goede rechtsbijstandverzekering af. Alles over de beste rechtsbijstandverzekering in 2020 © Edward Lich / Pixabay
Vrouwe Justitia is blind, maar werkt helaas niet gratis. Sluit een goede rechtsbijstandverzekering af. © Edward Lich / Pixabay

Verzekeraars passen regelmatig de premies en voorwaarden van rechtsbijstandverzekeringen aan. Tests en onderzoeken zijn dus altijd momentopnames. Maar toch is het interessant om ook naar oudere onderzoeken en tests te kijken. Als je ziet dat een rechtsbijstandverzekering keer op keer als beste uit de test komt, of vijf sterren voor prijs of product krijgt, zegt dat toch iets over de kwaliteit van die rechtsbijstandverzekering. Wat zijn dan de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2021? En vergelijk altijd rechtsbijstandverzekeringen om te zien wat in jouw geval de beste rechtsbijstandverzekering is.

Beste rechtsbijstandverzekering volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond deed in december 2020 onderzoek naar zo’n 30 rechtsbijstandverzekeringen. Beste uit de test kwam de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro (testoordeel 8,6). De onderzoekers vonden dit de beste rechtsbijstandverzekering vanwege de grote flexibiliteit via de modules, en het ontbreken van een drempelbedrag voor het indienen van een claim. Ook het ontbreken van het eigen risico bij de inzetten van een advocaat leverde pluspunten op. Daarnaast bleek de beste rechtsbijstandverzekering ook nog eens een van de voordeligste rechtsbijstandverzekeringen te zijn.

De rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, die je alleen kunt afsluiten als je klant bent of wordt bij de bank, kwam ook in het onderzoek van 2019 als beste rechtsbijstandverzekering uit de bus. Maar ook de rechtsbijstandverzekeringen van onder meer Inshared en Ditzo (7,9) scoorden goed in het onderzoek van eind 2020.

Het predikaat beste koop ging in december 2020 naar de rechtsbijstandverzekering van ZLM. Die verzekeraar is echter alleen actief in Zeeland en Brabant en dus niet door iedereen af te sluiten. Direct daarna komt de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro (cijfer 8,6).

De onderzoekers van de bond zetten ook op een rij wat de verschillende aanbieders van Prepaid rechtsbijstand bieden, maar wezen geen beste koop of beste uit de test aan. Rechtshulp on demand is nog een relatief nieuw fenomeen dat door slechts een handvol rechtsbijstandverzekeraars wordt aangeboden.

De beste rechtsbijstandverzekering in 2020 volgens Moneyview

Het onderzoek van de Consumentenbond is deels gebaseerd op een onderzoek van onafhankelijk bureau Moneyview. Dit bureau kwam in september 2020 naar buiten met de resultaten van een onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen. Moneyview deelt sterren uit in twee rubrieken: prijs en polisvoorwaarden. Vijf sterren voor polisvoorwaarden gingen naar de rechtsbijstandverzekering van ABN AMRO, Nationale Nederlanden en Vereniging eigen Huis.

En de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2020 wat betreft prijs waren wederom de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, Univé en ING. ABN Amro scoort dus zowel op prijs als op polisvoorwaarden vijf sterren.

Daarom zijn dit de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2020

De rechtsbijstandverzekeringen van ABN AMRO, Nationale-Nederlanden en Vereniging Eigen Huis (VEH) steken volgens de onderzoekers op een aantal punten boven andere rechtsbijstandverzekeringen uit. Zo zijn ze flexibel opgebouwd. Bij de rechtsbijstandverzekering van ABN AMRO kun je kiezen welke dekkingen je wil meeverzekeren. Dat kan in vrijwel elke gewenste combinatie. Bij Nationale-Nederlanden en VEH kun je kiezen voor een hogere franchise, het minimum bedrag waarvoor je een beroep kunt doen op je rechtsbijstandverzekering. Gaat je probleem over een lager bedrag, dan neemt de rechtsbijstandverzekeraar het geschil niet in behandeling. Een hogere franchies kan je een korting op de premie van je rechtsbijstandverzekering opleveren.

Wel of geen eigen bijdrage

Verder hanteren deze drie rechtsbijstandsverzekeringen met de beste polisvoorwaarden geen eigen risico, ook niet als een verzekerde zelf een advocaat wil inschakelen bij procedures waarvoor dit niet verplicht is. Bij de meeste rechtsbijstandverzekeringen ben je dan al snel een eigen bijdrage van 250 euro kwijt. Bij de Plus-variant van de rechtsbijstandverzekering van De Internationale hoef je ook geen eigen bijdrage te betalen als je een advocaat wilt inschakelen terwijl dat voor het juridische conflict niet verplicht is.

Wie is de rechtshulpverlener?

Verzekeraars voeren in veel gevallen de rechtsbijstandverzekering niet zelf uit, maar schakelen daarvoor een zogeheten rechtshulpverlener in. De rechtshulpverlener van de ABN Amro-rechtsbijstandverzekering is Arag, net als de rechtsbijstandverzekering van Aegon. Bij Ditzo en Allianz wordt DAS als rechtshulpverlener ingezet. Inshared en HEMA zetten DAS en LegalShared. Die laatste organisatie is gespecialiseerd in rechtshulp bij ongevallen en letselschade. De rechtsbijstandverzekeringen van de Achmea-merken Centraal Beheer, FBTO en Avero wordt uitgevoerd door de Stichting Achmea Rechtsbijstand. Univé heeft als rechtshulpverlener Univé Rechtshulp. Deze organisatie scoorde in 2018, recentere cijfers zijn er niet, de hoogste klanttevredenheid bij het consumentenpanel van de Consumentenbond.

Eerdere onderzoeken naar beste rechtsbijstandverzekeringen

Centraal Beheer kreeg in september 2016  van de Consumentenbond het predicaat Beste uit de Test bij rechtsbijstandverzekeringen, met een 7,7.  Rechtsbijstandverzekeringen van andere verzekeraars kwamen daar vlak achter. Sterk voordeel van de rechtsbijstandverzekering van Centraal Beheer is dat je de polis dagelijks kunt opzeggen, dat er geen franchise is en dat je kunt kiezen uit losse, uitgebreide modules, aldus de Consumentenbond. Direct na de rechtsbijstandverzekering van Centraal Beheer kwamen de polissen van Verzekeruzelf (7,6), Das (via intermediair), Nationale Nederlanden en De Goudse met een 7,5.

En lees wat op dit moment de beste verzekering is voor uw vakantie, inboedel, opstal, aansprakelijkheid en pechhulpdekking is.

Vergelijk hier rechtsbijstandverzekeringen die het beste bij jouw situatie passen.

Deel dit met je vrienden!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.