De beste rechtsbijstandverzekering in de tests

Elk jaar onderzoeken de Consumentenbond en bureau Moneyview wat de beste rechtsbijstandverzekering is. Dit zijn de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2020.

Vrouwe Justitia is blind, maar werkt helaas niet gratis. Sluit een goede rechtsbijstandverzekering af. Alles over de beste rechtsbijstandverzekering in 2020 © Edward Lich / Pixabay
Vrouwe Justitia is blind, maar werkt helaas niet gratis. Sluit een goede rechtsbijstandverzekering af. © Edward Lich / Pixabay

Verzekeraars passen regelmatig de premies en voorwaarden van rechtsbijstandverzekeringen aan. Tests en onderzoeken zijn dus altijd momentopnames. Maar toch is het interessant om ook naar oudere onderzoeken en tests te kijken. Als je ziet dat een rechtsbijstandverzekering keer op keer als beste uit de test komt, of vijf sterren voor prijs of product krijgt, zegt dat toch iets over de kwaliteit van die rechtsbijstandverzekering. Wat zijn dan de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2020?

De beste rechtsbijstandverzekering in 2020 volgens Moneyview

In september 2020 kwam onderzoeksbureau Moneyview met de resultaten van een onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen. Moneyview deelt sterren uit in twee rubrieken: prijs en polisvoorwaarden. Vijf sterren voor polisvoorwaarden gingen naar de rechtsbijstandverzekering van ABN AMRO, Nationale Nederlanden en Vereniging eigen Huis.

En de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2020 wat betreft prijs waren wederom de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, Univé en ING. ABN Amro scoort dus zowel op prijs als op polisvoorwaarden vijf sterren.

Daarom zijn dit de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2020

De rechtsbijstandverzekeringen van ABN AMRO, Nationale-Nederlanden en Vereniging Eigen Huis (VEH) steken volgens de onderzoekers op een aantal punten boven andere rechtsbijstandverzekeringen uit. Zo zijn ze flexibel opgebouwd. Bij de rechtsbijstandverzekering van ABN AMRO kun je kiezen welke dekkingen je wil meeverzekeren. Dat kan in vrijwel elke gewenste combinatie. Bij Nationale-Nederlanden en VEH kun je kiezen voor een hogere franchise, het minimum bedrag waarvoor je een beroep kunt doen op je rechtsbijstandverzekering. Gaat je probleem over een lager bedrag, dan neemt de rechtsbijstandverzekeraar het geschil niet in behandeling. Een hogere franchies kan je een korting op de premie van je rechtsbijstandverzekering opleveren.

Wel of geen eigen bijdrage

Verder hanteren deze drie rechtsbijstandsverzekeringen met de beste polisvoorwaarden geen eigen risico, ook niet als een verzekerde zelf een advocaat wil inschakelen bij procedures waarvoor dit niet verplicht is. Bij de meeste rechtsbijstandverzekeringen ben je dan al snel een eigen bijdrage van 250 euro kwijt. Bij de Plus-variant van de rechtsbijstandverzekering van De Internationale hoef je ook geen eigen bijdrage te betalen als je een advocaat wilt inschakelen terwijl dat voor het juridische conflict niet verplicht is.

Beste rechtsbijstandverzekering volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond deed in oktober 2019 ook een onderzoek naar 32 rechtsbijstandverzekeringen. Beste uit de test kwam de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro. Maar ook de rechtsbijstandverzekeringen van Inshared en Ditzo scoorden goed. Het predikaat beste koop ging in juli/augustus naar de rechtsbijstandverzekering van Lancyr. Die verzekeraar stemt de premies af op je woonplaats en je leeftijd, dus vergelijk goed of deze rechtsbijstandverzekering in jouw geval ook de beste prijs-kwaliteit verhouding biedt.

Prepaid rechtsbijstand bleef in het onderzoek buiten beschouwing. Rechtshulp on demand is nog een relatief nieuw fenomeen dat door slechts een handvol rechtsbijstandverzekeraars wordt aangeboden.

Eerdere onderzoeken naar beste rechtsbijstandverzekeringen

Centraal Beheer kreeg in september 2016  van de Consumentenbond het predicaat Beste uit de Test bij rechtsbijstandverzekeringen, met een 7,7.  Rechtsbijstandverzekeringen van andere verzekeraars kwamen daar vlak achter. Sterk voordeel van de rechtsbijstandverzekering van Centraal Beheer is dat je de polis dagelijks kunt opzeggen, dat er geen franchise is en dat je kunt kiezen uit losse, uitgebreide modules, aldus de Consumentenbond. Direct na de rechtsbijstandverzekering van Centraal Beheer kwamen de polissen van Verzekeruzelf (7,6), Das (via intermediair), Nationale Nederlanden en De Goudse met een 7,5.

En lees wat op dit moment de beste verzekering is voor uw vakantie, inboedel, opstal, aansprakelijkheid en pechhulpdekking is.

Vergelijk hier rechtsbijstandverzekeringen die het beste bij jouw situatie passen.

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.