Ga naar de inhoud

De beste rechtsbijstandverzekering in de tests in 2023

Elk jaar onderzoeken de Consumentenbond en bureau Moneyview wat de beste rechtsbijstandverzekering is. Dit zijn de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2023.

Vrouwe Justitia is blind, maar werkt helaas niet gratis. Sluit een goede rechtsbijstandverzekering af. Alles over de beste rechtsbijstandverzekering in 2020 © Edward Lich / Pixabay
Vrouwe Justitia is blind, maar werkt helaas niet gratis. Sluit een goede rechtsbijstandverzekering af. © Edward Lich / Pixabay

Laatst gewijzigd: 2 november 2023

Verzekeraars passen regelmatig de premies en voorwaarden van rechtsbijstandverzekeringen aan. Tests en onderzoeken zijn dus altijd momentopnames. Maar toch is het interessant om ook naar oudere onderzoeken en tests te kijken. Als je ziet dat een rechtsbijstandverzekering keer op keer als beste uit de test komt, of vijf sterren voor prijs of product krijgt, zegt dat toch iets over de kwaliteit van die rechtsbijstandverzekering. Wat zijn dan de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2022 en 2023?

De beste rechtsbijstandverzekering in 2023 volgens Moneyview

De test van de Consumentenbond is deels gebaseerd op het jaarlijkse onderzoek van onafhankelijk bureau Moneyview. Dit bureau kwam in september 2023 naar buiten met de resultaten van een onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen. Moneyview deelt sterren uit in twee rubrieken: prijs en polisvoorwaarden. Vijf sterren voor polisvoorwaarden gingen naar de rechtsbijstandverzekering van Nationale Nederlanden, ING en ANWB/Unigarant.

Daarom zijn dit de beste rechtsbijstandverzekeringen in 2023

Nationale Nederlanden en ANWB/Unigarant scoren voor het tweede jaar op rij 5 sterren voor hun polisvoorwaarden. Voor ING is het alweer de vierde keer op rij. Volgens de onderzoekers steken zij met kop en schouders boven hun concurrenten uit. Zo kennen deze rechtsbijstandverzekeringen een uitgebreide dekking voor externe kosten in gevallen waarbij je niet verplicht bent om een advocaat in te schakelen. Daarover leggen we verderop in dit artikel meer uit.

Ook hebben de beste rechtsbijstandverzekeringen geen (of een lage) franchise en wachttijden. Daardoor kun je als consument makkelijk een beroep doen op je rechtsbijstandverzekeringen. Overigens moet je voor de rechtsbijstandverzekering van ING wel klant bij de bank zijn om een rechtsbijstandpolis af te sluiten. ABN AMRO en Aegon kregen in 2021 nog vijf sterren kregen, vielen deze keer buiten de boot.

De beste rechtsbijstandverzekeringen qua prijs

De onderzoekers van Moneyview gaven ook 5 sterren voor de beste rechtsbijstandverzekeringen qua prijs. De winnaars waren de rechtsbijstandverzekering van De Internationale, Univé en Interpolis.

Beste rechtsbijstandverzekering volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond heeft in 2023 nog geen nieuwe test van beste rechtsbijstandverzekeringen gepubliceerd. De belangenbehartiger van consumenten publiceerde in januari en de zomer van 2022 een onderzoek naar de beste rechtsbijstandverzekering. En deze keer was er niet een beste rechtsbijstandverzekering, maar twee. De beste rechtsbijstandverzekering uit de test waren in beide onderzoeken de rechtsbijstandverzekeringen van Inshared en HEMA. Allebei de rechtsbijstandverzekeringen kregen een testoordeel 8,3. Daarmee versloegen Inshared en Hema de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro. Die kwam in 2019, 2020 en 2021 als beste uit de test. In 2022 kreeg de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro een 8,2.

Maar in oktober 2022 (een nieuwere test is nog niet verschenen) kwamen de rechtsbijstandverzekeringen van ANWB en dochterbedrijf Unigarant als beste uit de test. Dat kwam doordat zijn hun polisvoorwaarden verbeterd hadden. De rechtsbijstandverzekeringen van Inshared, ABN Amro en Hema kwamen direct daarna. Zij scoorden een 8,3 in de test.

Beste rechtsbijstandverzekeringen met modules en verbeterde polisvoorwaarden

Bij de rechtsbijstandverzekering van Inshared kun je kiezen uit de modules Ongeval & Verkeer, Consument & wonen, Werk & Inkomen en Familie & Vermogen. Je hebt geen eigen risico. Beide rechtsbijstandverzekeringen worden uitgevoerd door de Achmea en LegalShared. Bijkomend voordeel is dat je je rechtsbijstandverzekering elke dag kunt opzeggen.

De hoge scores voor de rechtsbijstandverzekeringen van Inshared en HEMA waren te danken aan verbetering van de polisvoorwaarden die in de zomer van 2021 waren doorgevoerd, aldus de Consumentenbond in haar onderzoek. Sindsdien hanteren Inshared en HEMA geen franchise meer. Een franchise is het minimale schadebedrag waarbij je een claim bij je rechtsbijstandverzekering kunt indienen. De rechtsbijstandverzekeringen van Inshared en HEMA werken bovendien met flexibele modules en bieden deels ook dekking voor juridische geschillen die zich buiten Nederland afspelen. Denk aan het huren of kopen van een huis in het buitenland.

Top 3 beste rechtsbijstandverzekeringen

De rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, die je alleen kunt afsluiten als je klant bent of wordt bij de bank, kwam de afgelopen jaren steevast als beste rechtsbijstandverzekering uit de bus. Maar in het onderzoek naar de beste rechtsbijstandverzekering van 2022 komt ABN Amro dus op de tweede plaats. Na Inshared, HEMA en ABN Amro kwamen in het onderzoek van oktober 2022 de rechtsbijstandverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO, Interpolis, Arag Excellent en Das op de derde plaats. Zij scoorden elk een 8.

De onderzoekers van de bond namen 35 rechtsbijstandverzekeringen onder de loep. Daar zaten geen aanbieders van Prepaid rechtsbijstand bij. Rechtshulp on demand is nog een relatief nieuw fenomeen dat door slechts een handvol rechtsbijstandverzekeraars wordt aangeboden.

Wat is de beste rechtsbijstandverzekering voor jou? Vergelijk!

Is de beste rechtsbijstandverzekering uit de tests ook de beste rechtsbijstandverzekering in jouw situatie? Dat kun je hieronder zelf zien in de vergelijkeingsmodule. In stap 2 kun je aangeven welke modules je verzekerd wilt hebben. Zelf vergelijken wordt steeds belangrijker omdat meer rechtsbijstandsverzekeraars bij de premieberekening kijken naar iemands leeftijd of postcode. Dat was al het geval bij autoverzekeringen en woonverzekeringen, maar gebeurt dus ook steeds meer bij rechtsbijstandverzekeringen.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Wel of geen eigen bijdrage

Als je zelf een advocaat wilt inschakelen in een procedure waarbij dat juridisch gezien niet verplicht is, zoals bij de kantonrechter, dan hoef je daar bij Nationale Nederlanden en ING geen eigen bijdrage voor te betalen. Bij de Plus-variant van de rechtsbijstandverzekering van De Internationale hoef je ook geen eigen bijdrage te betalen als je een advocaat wilt inschakelen terwijl dat voor het juridische conflict niet verplicht is. Bij de meeste rechtsbijstandverzekeringen ben je in dat soort situaties al snel een eigen bijdrage van 250 euro kwijt.

Tenslotte hanteren de drie 5-sterren winnaars bijna geen wachttijden en drempelbedragen voor het in behandeling nemen van zaken. Zo’n drempelbedrag wordt ook wel franchise genoemd. Zaken die naar verwachting een waarde hebben die lager is dan het drempelbedrag, neemt een verzekeraar niet in behandeling. Ook Inshared en HEMA hanteren sinds 2021 geen franchise meer.

Wie is de rechtshulpverlener?

Verzekeraars voeren in veel gevallen de rechtsbijstandverzekering niet zelf uit, maar schakelen daarvoor een zogeheten rechtshulpverlener in. De rechtshulpverlener van de ABN Amro-rechtsbijstandverzekering is Arag, net als de rechtsbijstandverzekering van Aegon. Inshared en HEMA zetten DAS en LegalShared in. Die laatste organisatie is gespecialiseerd in rechtshulp bij ongevallen en letselschade. De rechtsbijstandverzekeringen van de Achmea-merken Centraal Beheer, FBTO en Avero wordt uitgevoerd door de Stichting Achmea Rechtsbijstand. Univé heeft als rechtshulpverlener Univé Rechtshulp.

En lees wat op dit moment de beste verzekering is voor uw vakantie, inboedel, opstal, aansprakelijkheid en pechhulpdekking is. Bekijk ook wat de beste woonverzekeringen zijn voor je inboedel, je woning en je aansprakelijkheid.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
2.4/5 - (5 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.