Caravanverzekering afsluiten? Hier moet je op letten

Anders dan een camperverzekering is een caravanverzekering niet verplicht. Waarom zou je een caravanverzekering afsluiten? Waar moet je op letten? En waar kun je een caravanverzekering afsluiten?

Een goede caravanverzekering afsluiten voor een nieuwe caravan

Als je een caravanverzekering afsluit, let er dan op of ook accessoires als voortenten en luifels meeverzekerd zijn. © Sabina Majoor / Pixabay
Als je een caravanverzekering afsluit, let er dan op of ook accessoires als voortenten en luifels meeverzekerd zijn. © Sabina Majoor / Pixabay

De caravan blijft een populaire vakantieaccommodatie. In 2019 werden maar liefst 7005 nieuwe caravans verkocht, meldt de BOVAG. Het is voor het eerst sinds 2012 dat er meer dan zevenduizend nieuwe caravans verkocht werden. Met 14.168 was de afzet van tweedehands caravans door de vakhandel stabiel ten opzichte van voorgaande jaren. Zeker voor een nieuwe caravan wil je een goede caravanverzekering afsluiten.

Verschillen tussen caravanverzekeringen

Tussen caravanverzekeringen bestaan behoorlijke verschillen, niet alleen in de premie, maar ook in de dekking en polisvoorwaarden. Vaak heb je keuze tussen een beperkte standaarddekking of een uitgebreide WA Volledig Casco verzekering ook wel allrisk caravanverzekering genoemd. Wat er precies onder de dekking valt, staat in de polisvoorwaarden. Maar dan nog: Wat bij de ene verzekeraar onder de standaarddekking valt, moet je bij de andere apart bijverzekeren. Bepaal dus eerst voor jezelf wat je nou echt wilt verzekeren. Ook iets om op te letten: een caravanverzekering kun je ook afsluiten voor een vouwwagen of een stacaravan. Maar soms zijn er bij dezelfde polis verschillen in de dekking tussen de verzekering voor een toercaravan, een stacaravan of een vouwwagen. Lees vooraf dus even de kleine lettertjes door.

Wat dekt een caravanverzekering?

Een caravanverzekering dekt alleen schade aan je caravan. Denk aan brand, diefstal, storm, inbraak, botsen en omslaan. Ook het bergen en vervoeren van je caravan na een ongeluk valt onder de caravanverzekering. Daarnaast dekt je caravanverzekering soms rechtsbijstand, vervangend verblijf en schade aan de inventaris. Bij weer andere caravanverzekeringen is schade aan de inventaris niet gedekt en kun je dit apart verzekeren. Laat je je caravan voor langere tijd in het buitenland staan? Dat mag van veel verzekeringen maar voor een bepaalde duur. Vaak geldt een termijn van maximaal een half jaar.

Waar kun je een caravanverzekering afsluiten

Je kunt een caravanverzekering afsluiten bij onder meer Centraal Beheer, Inshared, FBTO en Univé. We gaan even wat dieper in de caravanverzekeringen die deze verzekeraars aanbieden. De caravanverzekeringen van OHRA en FBTO kun je ook afsluiten voor een vouwwagen of stacaravan. De caravanverzekering van OHRA hanteert een nieuwwaarderegeling in de eerste 5 jaar. Verder krijg je bij schade gratis vervoer van je caravan of vouwwagen. De kosten voor vervangend kampeermiddel of noodreparatie zijn eveneens gedekt.

Bij de Beperkt Casco en All risk caravanverzekering van Centraal Beheer krijg je drie jaar lang je aanschafwaarde vergoed bij total loss of diefstal. Ook bij Univé kun je je caravan met vijf jaar nieuwwaardegarantie en drie jaar aanschafgarantie verzekeren. Hagelschade is bij een vouwwagen of stacaravan standaard meeverzekerd, maar niet bij een toercaravan.

Bij de caravanverzekering van Inshared kun je kiezen uit twee varianten: allrisk in de Benelux en Duitsland of allrisk in Europa. Daarnaast kun je je aanvullend verzekeren voor schade door hagel. Maar je kunt ook de inboedel van je caravan bijverzekeren evenals de extra’s die bij een caravan zitten, zoals de ‘mover’, de luifel, de voortent of het fietsenrek. Dat soort accessoires kun je bij FBTO apart bijverzekeren door modules aan te zetten.

Vraag voor je een caravanverzekering afsluit, eerst een offerte en de polisvoorwaarden op. Die verschillen behoorlijk, dus vergelijk caravanverzekeringen niet alleen op premies maar ook op de voorwaarden. Bij een hoger eigen risico kun je een lagere premie krijgen.

Eigen risico caravanverzekering

Over eigen risico gesproken, het eigen risico bij caravanverzekeringen loopt sterk uiteen. Ook met het eigen risico kun je je premie verlagen. Lees de polis van de caravanverzekering dus goed na.

Hagelschade en je caravanverzekering

Hagelschade is een steeds terugkerend strijdpunt tussen verzekeraars en caravanbezitters. Het maakt allereerst nog wel eens uit of je een stacaravan hebt of een toercaravan. Bij stacaravans is hagelschade soms standaard meeverzekerd, maar bij toercaravans lang niet altijd. Dan kun je hagelschade wel als optie meeverzekeren.

Soms kun je hagelschade uitsluiten van de dekking. Dat scheelt in de premie. Soms kun je ook specifiek voor hagelschade je eigen risico verhogen. Als je geen hagelbestendig dak hebt, verhogen sommige verzekeraars het eigen risico zelf met een opslag. Heeft je caravan wel een hagelbestendig dak, dan kun je korting op de premie van de caravanverzekering krijgen.

Wat valt niet onder de caravanverzekering?

Schade aan anderen die veroorzaakt is door jouw caravan, wordt niet door de caravanverzekering gedekt. Is de caravan achter de auto gekoppeld en maak je schade? Dan valt de schade onder de autoverzekering. Is de caravan niet aan de auto gekoppeld, maar veroorzaakt-ie op een of andere manier toch schade? Dan valt dat meestal onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Controleer dus bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen ook of schade door aanhangers gedekt is.

Accessoires meeverzekeren

De hedendaagse kampeerder heeft van alles op en aan z’n caravan hangen. Denk aan een fietsenrek, een zonnepaneel, een satellietschotel, of een caravanmover om ‘m makkelijk op z’n plek te zetten. Check de polisvoorwaarden om te zien of accessoires bij de caravan meeverzekerd zijn. Het kan zijn dat je daar een aparte module voor moet afsluiten. Dat geldt ook voor de voortent of de luifel. Ook die kun je apart meeverzekeren. Voor de voortent of luifel kunnen andere nieuwwaarderegelingen gelden dan voor de caravan zelf.

Moet je een caravanverzekering afsluiten?

Een caravanverzekering afsluiten doe je dus vooral voor jezelf, omdat alleen je eigen schade vergoed wordt. En dat brengt ons meteen bij de vraag of je wel een caravanverzekering moet afsluiten. Een caravanverzekering afsluiten is eigenlijk alleen interessant voor de duurdere, nieuwere modellen. Veel verzekeraars hanteren voor nieuwe caravans een nieuwwaarderegeling van vijf jaar. Dat betekent dat als je caravan binnen die vijf jaar gestolen wordt, je de nieuwwaarde vergoed krijgt. Dat is veel langer dan de nieuwwaarderegeling bij autoverzekeringen. Wel eisen verzekeraars dat je je caravan op slot zet met een koppelingsslot en/of een wielklem als-ie niet in een afgesloten ruimte staat.

In welke landen geldt je caravanverzekering?

Bij veel verzekeraars is je caravan het hele jaar door verzekerd als je alleen in Nederland, België en Luxemburg blijft. Sommige verzekeraars hanteren ook voor Duitsland een jaardekking of voor het gedeelte van Duitsland dat aan Nederland grenst. In de overige landen waar de groene kaart geldt, is je caravan maar zes maanden achter elkaar verzekerd. En denk er aan dat je in landen als Duitsland, Spanje en Polen een eigen groene kaart voor de caravan moet hebben als deze een eigen kenteken heeft.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een caravanverzekering?

Let er ook op of de caravanverzekering een nieuwwaarderegeling hanteert en hoe lang die duurt. Daar verschillen de verzekeringen sterk in. Bij sommige verzekeraars kun je de waarde van je caravan voor een bepaalde tijd vastzetten. Als die periode voorbij is, kun je de waarde opnieuw laten vastzetten.

Net als bij autoverzekeringen werken aanbieders van caravanverzekeringen samen met gespecialiseerde herstelbedrijven. Laat je je beschadigde caravan bij zo’n schadebedrijf herstellen, dan bespaar je op je eigen risico.

Je caravan verhuren?

Je kunt natuurlijk je caravan verhuren als je er zelf enige tijd geen gebruik van wilt maken. Maar let wel op of particuliere verhuur van je caravan meeverzekerd is. Soms moet je daar een aparte module voor afsluiten. Je caravan uitlenen aan vrienden of familie valt vaak wel onder de caravanverzekering. Maar ook hier geldt: caravanverzekering afsluiten? Lees eerst de polisvoorwaarden.

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.