Ga naar de inhoud

Caravanverzekering afsluiten? Hier moet je op letten

Anders dan een camperverzekering is een caravanverzekering niet verplicht. Waarom zou je een caravanverzekering afsluiten? Waar moet je op letten? En waar kun je een caravanverzekering afsluiten?

Vergelijk caravanverzekeringen

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Een goede caravanverzekering afsluiten voor een nieuwe caravan

De caravan blijft een populaire vakantieaccommodatie. In 2022 werden 7.932 nieuwe caravans verkocht, meldt de BOVAG. Dat is weliswaar een daling van 7 procent ten opzichte van het topjaar 2021, maar het aantal verkopen lag nog altijd hoger dan in de jaren tussen 2012 en 2020. In 2022 werden ook nog 14.903 gebruikte caravans verkocht. Dat is zes procent minder dan in 2021,

Verschillen tussen caravanverzekeringen

Zeker voor een nieuwe caravan wil je een goede caravanverzekering afsluiten. Bij 16 aanbieders kun je een caravanverzekering afsluiten. Neem gerust even de tijd om caravanverzekeringen te vergelijken, want de verschillen in premies, dekkingen en polisvoorwaarden zijn best groot. Vaak heb je keuze tussen een beperkte standaarddekking of een uitgebreide WA Volledig Casco verzekering ook wel allrisk caravanverzekering genoemd. Wat er precies onder de dekking valt, staat in de polisvoorwaarden.

Maar dan nog: Wat bij de ene verzekeraar onder de standaarddekking valt, moet je bij de andere apart bijverzekeren. Bepaal dus eerst voor jezelf wat je nou echt wilt verzekeren. Ook iets om op te letten: een caravanverzekering kun je ook afsluiten voor een vouwwagen of een stacaravan. Maar soms zijn er bij dezelfde polis verschillen in de dekking tussen de verzekering voor een toercaravan, een stacaravan of een vouwwagen. Lees vooraf dus even de kleine lettertjes door.

Wat dekt een caravanverzekering?

Een caravanverzekering dekt alleen schade aan je caravan. Denk aan brand, diefstal, storm, inbraak, botsen en omslaan. Ook het bergen en vervoeren van je caravan na een ongeluk valt onder de caravanverzekering. Daarnaast dekt je caravanverzekering soms rechtsbijstand, vervangend verblijf en schade aan de inventaris. Bij weer andere caravanverzekeringen is schade aan de inventaris niet gedekt en kun je dit apart verzekeren. Laat je je caravan voor langere tijd in het buitenland staan? Dat mag van veel verzekeringen maar voor een bepaalde duur. Vaak geldt een termijn van maximaal een half jaar.

Waar kun je een caravanverzekering afsluiten

Je kunt een caravanverzekering afsluiten bij onder meer Centraal Beheer, Inshared, OHRA, ACSI, Alpina en Univé.

We gaan even wat dieper in de caravanverzekeringen die deze verzekeraars aanbieden. De caravanverzekering van OHRA kun je ook afsluiten voor een vouwwagen of stacaravan. De caravanverzekering van OHRA hanteert een nieuwwaarderegeling in de eerste 5 jaar. Verder krijg je bij schade gratis vervoer van je caravan of vouwwagen. De kosten voor vervangend kampeermiddel of noodreparatie zijn eveneens gedekt.

Een caravanverzekering afsluiten bij Centraal Beheer

Bij de Beperkt Casco en All risk caravanverzekering van Centraal Beheer krijg je drie jaar lang je aanschafwaarde vergoed bij total loss of diefstal. Ook bij Univé kun je je caravan met vijf jaar nieuwwaardegarantie en drie jaar aanschafgarantie verzekeren. Hagelschade is bij een vouwwagen of stacaravan standaard meeverzekerd, maar niet bij een toercaravan.

De caravanverzekering van Inshared

Bij de caravanverzekering van Inshared kun je kiezen uit twee varianten: allrisk in de Benelux en Duitsland of allrisk in Europa. Daarnaast kun je je aanvullend verzekeren voor schade door hagel. Maar je kunt ook de inboedel van je caravan bijverzekeren evenals de extra’s die bij een caravan zitten, zoals de ‘mover’, de luifel, de voortent of het fietsenrek. Ook de Inshared-caravanverzekering kent een nieuwwaarderegeling. Bereken je premie van de Inshared caravanverzekering.

Caravanverzekering afsluiten met nieuwwaarderegeling

Ook belangrijk bij het afsluiten van een caravanverzekering is de vergoeding die je wilt ontvangen als er iets mis gaat met je caravan. Onderzoekers van onafhankelijk bureau Moneyview ontdekten bij een onderzoek in 2023 dat ook op dit punt grote verschillen tussen de caravanverzekeringen bestaan.

Bij sommige verzekeraars kun je kiezen uit verschillende vormen van uitkeringen. En net zoals je een nieuwwaarderegeling bij autoverzekeringen hebt, kun je ook bij caravanverzekering een nieuwwaarderegeling afsluiten. Je krijgt dan bij total loss in het eerste jaar of de eerste vijf jaar van de verzekering de nieuwwaarde van je caravan vergoed. Alle door Moneyview onderzochte 16 verzekeraars bieden in de eerste drie jaar na aankoop van de caravan een uitkering aan die hoger ligt dan de dagwaarde.

Bij tweedehands caravans wordt het echter een stuk lastiger om de nieuwwaarderegelingen te vergelijken. Vaak, maar niet altijd, krijg je dan in het eerste jaar na aankoop de aanschafwaarde vergoed. Bij sommige verzekeraars kun je de waarde van je caravan voor een bepaalde tijd vastzetten. Als die periode voorbij is, kun je de waarde opnieuw laten vastzetten.

Vraag voor je een caravanverzekering afsluit, eerst een offerte en de polisvoorwaarden op. Die verschillen behoorlijk, dus vergelijk caravanverzekeringen niet alleen op premies maar ook op de voorwaarden. Soms eisen verzekeraars dat je je caravan op slot zet met een koppelingsslot en/of een wielklem als-ie niet in een afgesloten ruimte staat.

Eigen risico caravanverzekering

Het eigen risico bij caravanverzekeringen loopt sterk uiteen. Vaak kun je kiezen uit verschillende hoogtes voor het eigen risico. Bij een hoger eigen risico kun je een lagere premie krijgen. Voor duurdere caravans of caravans die in het buitenland gestald worden, willen verzekeraars nog wel eens een hoger eigen risico hanteren.

Een caravanverzekering afsluiten kan bij ongeveer 16 aanbieders. Let er op of ook accessoires als voortenten en luifels meeverzekerd zijn. © Sabina Majoor / Pixabay
Als je een caravanverzekering afsluit, let er dan op of ook accessoires als voortenten en luifels meeverzekerd zijn. © Sabina Majoor / Pixabay

Hagelschade en je caravanverzekering

Hagelschade is een steeds terugkerend strijdpunt tussen verzekeraars en caravanbezitters. Het maakt allereerst nog wel eens uit of je een stacaravan hebt of een toercaravan. Bij stacaravans is hagelschade soms standaard meeverzekerd, maar bij toercaravans lang niet altijd. Dan kun je hagelschade wel als optie meeverzekeren.

Soms kun je hagelschade uitsluiten van de dekking. Dat scheelt in de premie. Soms kun je ook specifiek voor hagelschade je eigen risico verhogen. Als je geen hagelbestendig dak hebt, verhogen sommige verzekeraars het eigen risico zelf met een opslag. Heeft je caravan wel een hagelbestendig dak, dan kun je korting op de premie van de caravanverzekering krijgen.

Wat valt niet onder de caravanverzekering?

Schade aan anderen die veroorzaakt is door jouw caravan, wordt niet door de caravanverzekering gedekt. Is de caravan achter de auto gekoppeld en maak je schade? Dan valt de schade onder de autoverzekering. Is de caravan niet aan de auto gekoppeld, maar veroorzaakt-ie op een of andere manier toch schade? Dan valt dat meestal onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Controleer dus bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen ook of schade door aanhangers gedekt is. Een caravanverzekering afsluiten doe je dus vooral om schade aan het casco van de caravan te verzekeren.

Moet je een caravanverzekering afsluiten?

Een caravanverzekering afsluiten doe je dus vooral voor jezelf, omdat alleen je eigen schade vergoed wordt. En dat brengt ons meteen bij de vraag: moet je wel een caravanverzekering afsluiten? Een caravanverzekering afsluiten is vooral interessant voor de duurdere, nieuwere modellen. Bedenk dan ook hoelang je de nieuwwaarderegeling wilt laten duren.

Accessoires meeverzekeren

De hedendaagse kampeerder heeft van alles op en aan z’n caravan hangen. Denk aan een fietsenrek, een zonnepaneel, een satellietschotel, of een caravan-mover om ‘m makkelijk op z’n plek te zetten. Check de polisvoorwaarden om te zien of accessoires bij de caravan meeverzekerd zijn. Het kan zijn dat je daar een aparte module voor moet afsluiten. Dat geldt ook voor de voortent of de luifel. Ook die kun je apart meeverzekeren. Voor de voortent of luifel kunnen andere nieuwwaarderegelingen gelden dan voor de caravan zelf.

Caravan verhuren aan een particulier

Soms heb je je caravan niet nodig en wil je ‘m aan een ander verhuren. Lees even de polis na of dat zomaar mag. Soms moet je daar een aparte module voor afsluiten. Heb je bij Centraal Beheer of ACSI een caravanverzekering afgesloten, dan is verhuur aan een andere particulier gewoon meeverzekerd. Je caravan uitlenen aan vrienden of familie valt vaak wel onder de caravanverzekering. Maar ook hier geldt: caravanverzekering afsluiten? Lees eerst de polisvoorwaarden. Zakelijke verhuur aan particulieren is echter niet verzekerd. Het moet echt gaan om verhuur door de ene particulier aan de andere.

In welke landen geldt je caravanverzekering?

Bij veel verzekeraars is je caravan het hele jaar door verzekerd als je alleen in Nederland, België en Luxemburg blijft. Sommige verzekeraars hanteren ook voor Duitsland een jaardekking of voor het gedeelte van Duitsland dat aan Nederland grenst. In de overige landen waar de groene kaart geldt, is je caravan maar zes maanden achter elkaar verzekerd. En denk er aan dat je in landen als Duitsland, Spanje en Polen een eigen groene kaart voor de caravan moet hebben als deze een eigen kenteken heeft.

Vrije keuze bij schadeherstel aan je caravan?

Net als bij autoverzekeringen werken aanbieders van caravanverzekeringen samen met gespecialiseerde herstelbedrijven. Laat je je beschadigde caravan bij zo’n schadebedrijf herstellen, dan bespaar je op je eigen risico.

De beste caravanverzekering afsluiten

De onderzoekers van Moneyiew gaven in 2023 vijf sterren voor polisvoorwaarden aan de Anker Caravanverzekering en de ANWB Caravanverzekering. De caravanverzekering van Anker pakte punten met de uitgebreide nieuwwaarderegeling van 7 jaar. Maar ook de polisvoorwaarden over het eigen risico, de dekking voor hulpverlening in het buitenland en de dekking voor inventaris waren beter dan bij concurrenten. De ANWB caravanverzekering scoorde goed met onder meer extra dekkingen en hulpverlening in binnen- en buitenland.

De in dit artikel genoemde dekkingen en polisvoorwaarden van caravanverzekeringen kunnen gewijzigd zijn. Premies, polisvoorwaarden en dekkingen van caravanverzekeringen op de site van de verzekeraars zijn leidend.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3.7/5 - (3 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.