Ga naar de inhoud

Wat is de beste verzekering in 2023 en 2024?

Consumenten en ondernemers hebben keuze uit een enorm aanbod aan verzekeringen. Je kunt je in dit land voor zo ongeveer van alles en nog wat verzekeren. Veel Nederlanders zijn daardoor oververzekerd. Maar wat is nou eigenlijk de beste verzekering? Wat is bijvoorbeeld de beste reisverzekering, de beste autoverzekering, de beste zorgverzekering in 2023 of de beste rechtsbijstandverzekering? Alleverzekeringenopeenrij.nl zet de beste verzekeringen op een rij.

Om misverstanden te voorkomen: wij bepalen niet wat de beste verzekering is. Als journalistiek platform laten we dat graag over aan deskundige en onafhankelijke onderzoekers van bijvoorbeeld de Consumentenbond of Bureau Moneyview. Zij onderzoeken regelmatig wat bijvoorbeeld de beste uitvaartverzekering, de beste rechtsbijstandverzekering, de beste aansprakelijkheidsverzekering of de beste huisdierenverzekering is.

Laatst gewijzigd: 5 maart 2024

Jaarlijks verschijnen er heel wat onderzoeken naar de beste verzekeringen. De beste verzekering per soort op een rij. © Robin Higgins / Pixabay
Jaarlijks verschijnen er heel wat onderzoeken naar de beste verzekeringen. De beste verzekering per soort op een rij. © Robin Higgins / Pixabay

De beste verzekering voor u

Maar ook bij die beoordelingen van beste verzekering per categorie past vaak een kanttekening. Wat in z’n algemeenheid bijvoorbeeld de beste autoverzekering is, hoeft in uw specifieke situatie niet per se de beste verzekering te zijn. Een autoverzekering kan door iedereen uitgeroepen zijn tot beste autoverzekering. Maar als u op grond van uw leeftijd of schadeverleden niet als klant wordt geaccepteerd, dan heeft u daar niets aan. En dan is een andere autoverzekering voor u de beste autoverzekering. Daarom geeft de Consumentenbond bijvoorbeeld geen ‘beste koop autoverzekering’ meer. Bij autoverzekeringen kiest de bond nog wel de beste autoverzekering uit de test.

Wat is de beste autoverzekering in 2023?

De kans dat je auto gestolen wordt, is in Nederland gemiddeld 1 op 1300 rekenden onderzoekers van Moneyview uit. Je kunt je auto dus maar beter goed verzekeren. Volgens de Consumentenbond kun je het beste een WA-autoverzekering afsluiten bij Inshared (beste uit de test in 2022 en 2023), Allianz Direct of Hema. Bij de beperkt-casco-verzekeringen kwamen de autoverzekering van Inshared als beste uit de test. De allrisk autoverzekering van Inshared werd in april 2022 en 2023 als beste getest bij de all risk autoverzekeringen. Direct daarna kwam de Autoverzekering Royaal van Aegon.

Ook onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview doet onderzoek naar verzekeringen. De Moneyview-onderzoekers bekeken in 2023 ook waar je de beste autoverzekering kunt afsluiten. Bij de all risk verzekeringen scoorden de autoverzekeringen van ABN Amro, Nationale Nederlanden en Interpolis het best op het onderdeel polisvoorwaarden. De 5 sterren voor prijs gingen bij de volledig casco-verzekeringen naar OHRA, Interpolis en ANWB, al moet je bij die laatste wel lid zijn om van de lage prijs te profiteren.

De beste WA-Extra autoverzekering in 2023

Wil je een Beperkt Casco-verzekering (ook wel WA-Extra autoverzekering of WA-Plus-autoverzekering genaamd?) Ga dan voor de WA Extra autoverzekering met de de beste voorwaarden naar Inshared. Deze beperkt casco verzekeringen kwam bij de Consumentenbond in 2022 en 2023 als beste uit de test. In een onderzoek van Moneyview in augustus 2023 naar de beste autoverzekeringen kregen de beperkt casco verzekeringen van ABN Amro, Nationale Nederlanden en Interpolis vijf sterren voor hun polisvoorwaarden. Dat zijn dezelfde verzekeraars die op dit onderdeel ook de beste allrisk verzekeringen aanbieden.

De beperkt cascoverzekering van Univé, Interpolis en de ANWB Veilig Rijden autoverzekering (ledentarief) kregen in 2023 5 sterren voor prijs.

De beste WA-verzekeringen in 2023

Voor WA-autoverzekeringen, waarbij alleen schade die jij toebrengt aan anderen, gedekt is, vind je volgens Moneyview in 2023 de beste voorwaarden bij Inshared, Allianz Direct en HEMA. De WA-verzekeringen van Centraal Beheer, Univé en Interpolis kregen van Moneyview in 2022 vijf sterren voor prijs.

De WA-autoverzekering van Inshared kwam in april 2022 en 2023 bij de Consumentenbond als beste uit de test, direct gevolgd door die van HEMA, de WA-autoverzekering van Allianz Direct en die van Interpolis

Ga voor je een autoverzekering afsluit, eerst vergelijken om te zien wat in jouw situatie de beste autoverzekering is.

De beste verzekering voor zorg

Dat is ook het geval bij zorgverzekeringen. Het kan zijn dat u dankzij uw lidmaatschap van bijvoorbeeld een patiëntenvereniging elders een zorgverzekering kunt afsluiten die voor u gunstiger is. Of doordat een zorgverzekeraar wel of juist geen contract heeft met een ziekenhuis bij u in de buurt. Daarom geeft de Consumentenbond dan ook geen ‘beste zorgverzekering uit de test’ ‘of beste koop zorgverzekering’.

De beste verzekering vergelijken met andere polissen

Het blijft dus altijd zaak om verzekeringen te vergelijken op prijs en polisvoorwaarden om voor u de beste verzekering uit te zoeken. En dan nog kan het gebeuren dat een aanbieder die bekend staat als de beste verzekeraar op zijn gebied, nou net in uw geval de plank misslaat.

De beste aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren in 2023

Dat gezegd hebbende kunnen we toch van een aantal verzekeringen met de nodige slagen om de arm stellen dat zij de beste verzekering op hun gebied zijn. In april 2023 kwam de aansprakelijkheidsverzekering van Vereniging Eigen Huis als beste aansprakelijkheidsverzekering uit de test. Ben je nou geen lid van die organisatie? Kijk dan naar de aansprakelijkheidsverzekering van Nationale Nederlanden, want die eindigde als tweede. Op de derde plaats kwamen de aansprakelijkheidsverzekeringen van ASN en ASR (met Sterdekking). De APV’s van ING, Nationale Nederlanden Bank, SNS, de aansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer en die van FBTO en ZLM maakten de top 10 beste aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren vol. ZLM is overigens alleen af te sluiten als je in Zeeland of Noord-Brabant woont.

De bond gebruikte als uitgangspunt een 50-er met een verzekerd bedrag van 1.250.000 euro. Voldoe je niet aan dat profiel, dan kan in jouw geval een andere verzekeraar de beste aansprakelijkheidsverzekering aanbieden. Zo zijn 60-plussers zijn doorgaans goedkoper uit bij de aansprakelijkheidsverzekering van Inshared, Allianz Direct, Nationale Nederlanden en Rhion. Kijk zelf welke aansprakelijkheidsverzekering voor jouw situatie de beste is. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen.

Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview gaf in september 2022 5 sterren voor polisvoorwaarden aan de aansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer en die van FBTO, Lemonade, ING en Vereniging Eigen Huis. Bij het onderdeel prijs gingen de vijf sterren naar ANWB, AON en Lancyr.

De beste inboedelverzekeringen in 2023

Bij de inboedelverzekeringen scoren Centraal Beheer, FBTO en Inshared doorgaans goed in allerlei onderzoeken. Ook in juni 2023 kregen de allrisk inboedelverzekeringen van Centraal Beheer en FBTO 5 sterren voor hun polisvoorwaarden bij Moneyview. Dat gold ook voor de allrisk inboedelverzekeringen van Interpolis en Vereniging Eigen Huis. Bij de beoordeling op inboedelverzekeringen met de beste prijs gingen de vijf sterren naar de Extra Uitgebreide inboedelverzekeringen van Centraal Beheer, Inshared en a.s.r. Ook bij de Consumentenbond kwamen de inboedelverzekeringen scoren Centraal Beheer en FBTO in april 2023 als beste uit de test met een 8,3.

De beste opstalverzekeringen in 2023

De onderzoekers van Moneyview publiceerden ook een onderzoek naar beste opstalverzekeringen. In 2023 zijn de opstalverzekeringen met de beste polisvoorwaarden de allrisk opstalverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO (net als in 2022), de all risk opstalverzekering van SNS en de Woonhuisverzekering Super Uitgebreid van Vereniging Eigen Huis.

De beste opstalverzekeringen op prijs waren in 2023 de opstalverzekering Flex Basis van Aegon, de Extra Uitgebreide Woonhuisverzekering van Ikkieszelf van a.s.r en de Super Uitgebreide Woonhuisverzekering van Vereniging Eigen Huis.

Bij de Consumentenbond kwamen in april 2023 de allrisk opstalverzekeringen van Nationale Nederlanden en SNS als beste verzekering voor je opstal uit de test.

Vergelijk opstalverzekeringen en vergelijk inboedelverzekeringen.

De beste reisverzekering in 2023

De beste doorlopende reisverzekeringen zijn volgens de Consumentenbond de doorlopende reisverzekering van ANWB Compleet en Unigarant Uitgebreid. Die verzekeringen kwamen in april 2023 als beste uit de test. De doorlopende reisverzekering van ABN Amro eindigde als derde.

Voor de doorlopende reisverzekeringen in 2023 gaf Moneyview vijf sterren voor het onderdeel prijs aan de doorlopende reisverzekering van ABN Amro, Univé en AON. De doorlopende reisverzekeringen met de beste voorwaarden waren volgens de Moneyview-onderzoekers de Doorlopende Reisverzekering Premium van Allianz Global Assistance, de doorlopende reisverzekering Compleet/Uitgebreid van ANWB/Unigarant en de Doorlopende Reisverzekering Optimaal van Anker.

De beste kortlopende reisverzekeringen in 2023 wat betreft prijs zijn de kortlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance (Combinatie A), AON en Interpolis. Op polisvoorwaarden kwamen de kortlopende verzekeringen van Ik kies zelf van a.s.r, ANWB/Unigarant (Kortlopende Reis Compleet/Uitgebreid) en Interpolis als beste uit de bus. Vergelijk reisverzekeringen.

De beste rechtsbijstandverzekering in 2023

De Consumentenbond wees in juli 2021 de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro als beste uit de test aan. Maar in de zomer hebben Inshared en HEMA hun polisvoorwaarden verbeterd. Daardoor kwamen zij in december 2021 als beste rechtsbijstandverzekering uit de test (8,3) en werd de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro tweede. De rechtsbijstandverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO en Interpolis maakten in december 2021 de top-3 beste rechtsbijstandverzekeringen vol.

In oktober 2022 kwamen de rechtsbijstandverzekeringen van ANWB/Unigarant als beste uit de test. Direct daarna volgden de rechtsbijstandverzekeringen van ABN Amro, Inshared en HEMA.

De beste rechtsbijstandverzekeringen in 2022 volgens Moneyview zijn wat betreft prijs de rechtsbijstandverzekering van Univé, a.s.r en Vereniging Eigen Huis (alleen voor leden). Het bureau publiceerde daarover in september 2022 een onderzoek. En de beste rechtsbijstandverzekeringen wat betreft voorwaarden waren de rechtsbijstandverzekering van Nationale Nederlanden, ANWB/Unigarant en ING (rekening bij ING noodzakelijk om deze verzekering af te sluiten).

De beste fietsverzekeringen in 2024

Onafhankelijk bureau Moneyview zette in december 2023 de beste fietsverzekeringen op een rij. Bij de beste fietsverzekeringen voor fietsendiefstal en schade kregen de fietsverzekeringen van Allianz Global Assistance met een3-jarige looptijd en de fietsverzekering van Enra met een looptijd van 5 jaar allebei vijf sterren voor prijs.

De vijf sterren voor polisvoorwaarden bij fietsverzekeringen voor diefstal en schade gingen naar de doorlopende fietsverzekeringen van Univé en nieuwkomer Laka.

Bij fietsverzekeringen met alleen diefstaldekking gingen de vijf sterren voor prijs naar de fietsverzekering van Enra (5-jarige looptijd). De vijf sterren voor polisvoorwaarden bij fietsverzekeringen voor diefstal gingen naar de doorlopende fietsverzekering van ANWB/Unigarant.

De beste fietsverzekering volgens de Consumentenbond is in april 2022 de fietsverzekering van Kingpolis voor e-bikes en gewone fietsen. Maar de beste fietsverzekering voor racefietsen, mountainbikes en all terrain bikes zijn de fietsverzekeringen van Univé en ZLM. Die laatste verzekeraar werkt echter alleen in Noord-Brabant en Zeeland.

De beste bromfietsverzekeringen

Over de beste bromfietsverzekering waren de onderzoekers van Moneyview helder: DeScooterverzekering van Interpolis hadden bij de bromfietsverzekeringen met WA-, Beperkt Casco en Allrisk-dekking in december 2023 de beste polisvoorwaarden. In december 2022 scoorden de bromfietsverzekeringen van Centraal Beheer met hun polisvoorwaarden het hoogst. En de bromfietsverzekeringen van a.s.r kregen in 2022 en 2023 vijf sterren voor hun prijs.

De beste motorverzekeringen

Moneyview deed in december 2023 ook onderzoek naar de beste motorverzekeringen. De beste motorverzekering op het testonderdeel polisvoorwaarden waren de motorverzekeringen van FBTO en Interpolis. Dat gold zowel voor de de allrisk motorverzekeringen, de beperkt casco motorverzekeringen en de WA-motorverzekeringen. Die klassering was onder meer te danken aan de goede nieuwwaarderegeling van deze motorverzekeringen.

Bij de allrisk motorverzekeringen kregen de verzekeringspolissen van Inshared en ANWB vijf sterren voor prijs. De motorverzekering van ANWB en Klaverblad kregen bij de WA-motorverzekeringen vijf sterren voor prijs. Bij de beperkt casco motorverzekeringen gingen 5 sterren voor prijs naar de motorverzekeringen van de Goudse en ANWB.

Wat is de beste overlijdensrisicoverzekering in 2024?

Overlijdensrisicoverzekeringen worden al jaren achtereen goedkoper. In 2022 lag de gemiddelde premie meer dan 8 procent lager dan in 2021. In 20 jaar tijd is de premie van overlijdensrisicoverzekeringen zelfs 65 procent gedaald, constateerde onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview. En omdat een overlijdensrisicoverzekering niet langer verplicht is bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de vraag naar overlijdensrisicoverzekeringen flink teruggelopen. Mede daarom bieden veel verzekeraars geen overlijdensrisicoverzekeringen meer aan. In 2022 waren er nog maar 12 aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen.

In januari 2024 presenteerde het bureau een nieuwe vergelijking van overlijdensrisicoverzekeringen. De beste overlijdensrisicoverzekeringen met een gelijkblijvende dekking qua prijs zijn in 2022, 2023 en 2024 de Allianz Overlijdensrisicoverzekering (vaste + eenjarige premie) en de overlijdensrisicoverzekering van TAF (BNP Paribas Cardif – TAF Personal / Special Overlijdensrisicoverzekering).

Bij de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekeringen gingen de vijf sterren voor prijs naar de Overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer/FBTO (vast premie). Dat was ook al in 2023 zo. Maar in 2024 gingen eveneens 5 sterren voor prijs naar de Superscherp Hypotheek van Hera Life en de TAF Special Overlijdensrisicoverzekering van TAF/BNP Paribas Cardif. Bekijk ook de overlijdensrisicoverzekeringen van Nationale Nederlanden en het Dela Leef Door Plan.

De overlijdensrisicoverzekeringen met de beste polisvoorwaarden zijn in 2024 de Lifestyle Overlijdensrisicoverzekering van Scildon, de Personal ORV met afkoopwaarden van Taf/Quantum en de Special ORV met afkoopwaarde van Taf/Quantum. Dit trio kreeg ook in 2023 al 5 sterren voor hun polisvoorwaarden. Lees ook: Waarom moet je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

De beste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen in 2024

De onderzoekers van Moneyview zetten in februari 2024 ook de beste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen op een rij. Van de 26 onderzochte AOV’s kregen er drie 5 sterren voor hun polisvoorwaarden: de Flexibele AOV en de Arbeidsongeschiktheidsverzekering van a.s.r en de Momentum Sommen AOV van Movir. De Insify arbeidsongeschiktheidsverzekering kreeg 5 sterren voor haar prijs.

De beste lijfrenteverzekering in 2023

Bureau Moneyview zoekt ook jaarlijks uit wat de beste lijfrenteverzekeringen zijn. De Pensioenrekening en de ZZP-Pensioenrekening van Brand New Day waren volgens de onderzoekers in 2023 net als de Index People-lijfrentebelegging van Pensioenbeleggen de beste lijfrente uit de bus op het gebied van polisvoorwaarden.

De vijf sterren voor prijs gingen in 2023 naar de Extra Pensioen Opbouw-rekening van Centraal Beheer, het Brightpensioen van Brightpensioen en het Meesman Indexbeleggen Pensioen. Die laatste twee lijfrentes waren ook in 2022 al de beste lijfrentes qua prijs.

De Zuivere Lijfrente van Reaal kreeg bij de direct ingaande lijfrentes 5 sterren voor polisvoorwaarden. De 5 sterren voor beste prijs gingen naar de directe ingaande lijfrente van Allianz.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3.7/5 - (3 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.