Wat is de beste verzekering in 2022?

Consumenten en ondernemers hebben keuze uit een enorm aanbod aan verzekeringen. Je kunt je in dit land voor zo ongeveer van alles en nog wat verzekeren. Veel Nederlanders zijn daardoor oververzekerd. Maar wat is nou eigenlijk de beste verzekering? Wat is bijvoorbeeld de beste reisverzekering, de beste autoverzekering, de beste zorgverzekering in 2021 of de beste rechtsbijstandverzekering? Alleverzekeringenopeenrij.nl zet de beste verzekeringen op een rij.

Om misverstanden te voorkomen: wij bepalen niet wat de beste verzekering is. Als journalistiek platform laten we dat graag over aan deskundige en onafhankelijke onderzoekers van bijvoorbeeld de Consumentenbond of Bureau Moneyview. Zij onderzoeken regelmatig wat bijvoorbeeld de beste uitvaartverzekering, de beste rechtsbijstandverzekering, de beste aansprakelijkheidsverzekering of de beste huisdierenverzekering is.

Jaarlijks verschijnen er heel wat onderzoeken naar de beste verzekeringen. De beste verzekering per soort op een rij. © Robin Higgins / Pixabay
Jaarlijks verschijnen er heel wat onderzoeken naar de beste verzekeringen. De beste verzekering per soort op een rij. © Robin Higgins / Pixabay

De beste verzekering voor u

Maar ook bij die beoordelingen van beste verzekering per categorie past vaak een kanttekening. Wat in z’n algemeenheid bijvoorbeeld de beste autoverzekering is, hoeft in uw specifieke situatie niet per se de beste verzekering te zijn. Een autoverzekering kan door iedereen uitgeroepen zijn tot beste autoverzekering. Maar als u op grond van uw leeftijd of schadeverleden niet als klant wordt geaccepteerd, dan heeft u daar niets aan. En dan is een andere autoverzekering voor u de beste autoverzekering. Daarom geeft de Consumentenbond bijvoorbeeld geen ‘beste koop autoverzekering’ meer. Bij autoverzekeringen kiest de bond nog wel de beste autoverzekering uit de test.

Wat is de beste autoverzekering in 2020?

De kans dat je auto gestolen wordt, is in Nederland gemiddeld 1 op 1300 rekenden onderzoekers van Moneyview uit. Je kunt je auto dus maar beter goed verzekeren. Volgens de Consumentenbond kun je dat voor een WA-autoverzekering het beste doen bij de HEMA of Allianz Direct. Die autoverzekeringen kwamen in februari 2020 als beste uit de test met allebei een 8,4. Bij de beperkt-casco-verzekeringen kwam ABN Amro als beste uit de bus. De Autoverzekering Royaal van Aegon werd als beste getest bij de all risk autoverzekeringen.

De Moneyview-onderzoekers bekeken in 2020 ook waar je de beste autoverzekering kunt afsluiten. Bij de all risk verzekeringen scoorden de autoverzekeringen van Inshared, ABN Amro en OHRA 5 sterren voor de beste voorwaarden. De volledig casco autoverzekeringen met de 5 sterren voor prijs waren Inshared, ANWB en Vereniging Eigen Huis. De 5 sterren autoverzekering van Inshared noteert al zes jaar achter elkaar de hoogste score voor prijs.

De beste WA-Extra autoverzekering in 2020

Wil je een Beperkt Casco-verzekering (ook wel WA-Extra autoverzekering of WA-Plus-autoverzekering genaamd?) Ga dan voor de WA Extra autoverzekering met de de beste voorwaarden naar ABN Amro, OHRA en Interpolis. ANWB, SNS en Vereniging Eigen Huis scoorden 5 sterren voor prijs.

Voor WA-autoverzekeringen, waarbij alleen schade die jij toebrengt aan anderen, gedekt is, vind je de beste voorwaarden bij Inshared, HEMA en Allianz Direct.

Ga voor je een autoverzekering afsluit, eerst vergelijken om te zien wat in jouw situatie de beste autoverzekering is.

De beste verzekering voor zorg

Dat is ook het geval bij zorgverzekeringen. Het kan zijn dat u dankzij uw lidmaatschap van bijvoorbeeld een patiëntenvereniging elders een zorgverzekering kunt afsluiten die voor u gunstiger is. Of doordat een zorgverzekeraar wel of juist geen contract heeft met een ziekenhuis bij u in de buurt. Daarom geeft de Consumentenbond dan ook geen ‘beste zorgverzekering uit de test’ ‘of beste koop zorgverzekering’.

De beste verzekering vergelijken met andere polissen

Het blijft dus altijd zaak om verzekeringen te vergelijken op prijs en polisvoorwaarden om voor u de beste verzekering uit te zoeken. En dan nog kan het gebeuren dat een aanbieder die bekend staat als de beste verzekeraar op zijn gebied, nou net in uw geval de plank misslaat.

De beste aansprakelijkheidsverzekering in 2022

Dat gezegd hebbende kunnen we toch van een aantal verzekeringen met de nodige slagen om de arm stellen dat zij de beste verzekering op hun gebied zijn. In maart 2021 waren de aansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer en die van FBTO en ZLM in maart 2021 als beste aansprakelijkheidsverzekering uit de test van de Consumentenbond gekomen. ZLM is overigens alleen af te sluiten als je in Zeeland of Noord-Brabant woont. Maar in maart 2022 was de aansprakelijkheidsverzekering van ASR met aanvullende sterdekking beste uit de test.

De bond gebruikte als uitgangspunt een 50-er met een verzekerd bedrag van 1.250.000 euro. Voldoe je niet aan dat profiel, dan kan in jouw geval een andere verzekeraar de beste aansprakelijkheidsverzekering aanbieden. Zo zijn 60-plussers zijn doorgaans het goedkoper uit bij de aansprakelijkheidsverzekering van Inshared, Allianz Direct, Nationale Nederlanden en Rhion. Kijk zelf welke aansprakelijkheidsverzekering voor jouw situatie de beste is. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen.

De beste woonverzekeringen in 2021

Bij de woonverzekeringen scoort Nationale Nederlanden doorgaans goed. De inboedelverzekering van Nationale Nederlanden kreeg in 2019 voor de vierde keer op rij de hoogste beoordeling op het onderdeel voorwaarden van bureau Moneyview. Maar in juni 2021 gingen de 5 sterren voor polisvoorwaarden bij inboedelverzekeringen naar Inshared, Lemonade en Vereniging Eigen Huis. Het zijn alle drie all riks inboedelverzekeringen.

Qua prijs zijn de beste inboedelverzekeringen in 2021 Centraal Beheer, FBTO en Allianz Direct. In 2020 waren dat volgens Moneyview Verzekeruzelf (inboedelverzekering Basis), de extra uitgebreide inboedelverzekering van Centraal Beheer en Allsecur/Allianz Direct, aldus het Moneyview-onderzoek. De inboedelverzekering van Centraal Beheer kreeg in 2020 ook 5 sterren voor beste polisvoorwaarden.

De beste opstalverzekeringen in 2021

De onderzoekers van Moneyview publiceerden ook een onderzoek naar beste opstalverzekeringen. In 2021 zijn de opstalverzekeringen met de beste polisvoorwaarden de opstalverzekering van Inshared, ING en Vereniging Eigen Huis. Allianz Direct, ANWB en Vereniging Eigen Huis scoorden 5 sterren voor prijs.

De beste opstalverzekeringen in 2020 waren qua prijs de Woonhuisverzekering Basis van Verzekeruzelf (ook al 5 sterren in 2019), de Woonhuisverzekering Super Uitgebreid Leden van Vereniging Eigen Huis en de opstalverzekering Uitgebreid van Allianz. De opstalverzekeringen met de beste polisvoorwaarden in 2020 zijn van Nationale Nederlanden (Maatwerk All-in polis), Woonhuisverzekering Super Uitgebreid van Vereniging Eigen Huis en de allrisk opstalverzekering van Unigarant.

Vergelijk opstalverzekeringen en vergelijk inboedelverzekeringen.

De beste reisverzekering in 2022

De beste doorlopende reisverzekeringen zijn volgens de Consumentenbond de doorlopende reisverzekering van ANWB Compleet en Unigarant Uitgebreid. Die verzekeringen kwamen in januari 2022 als beste uit de test. De doorlopende reisverzekering van ABN Amro eindigde als derde.

Voor de doorlopende reisverzekeringen in 2022 gaf Moneyview vijf sterren voor het onderdeel prijs aan de Doorlopende Reisverzekering van Univé, AON en SNS (Doorlopende Reis Europa Plus/Wereld). De doorlopende reisverzekeringen met de beste voorwaarden waren volgens de Moneyview-onderzoekers de Doorlopende Reisverzekering Premium van Allianz Global Assistance, de doorlopende reisverzekering van ANWB/Unigarant en de Doorlopende Reisverzekering van Anker.

De beste kortlopende reisverzekeringen in 2022 wat betreft prijs zijn de kortlopende reisverzekering van AON en Interpolis. Op voorwaarden kwamen de kortlopende verzekeringen van ANWB/Unigarant (Kortlopende Reis Compleet/Uitgebreid) en Intepolis als beste uit de bus. Vergelijk reisverzekeringen.

De beste rechtsbijstandverzekering in 2021

De Consumentenbond wees in juli 2021 de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro als beste uit de test aan. Maar in de zomer hebben Inshared en HEMA hun polisvoorwaarden verbeterd. Daardoor kwamen zij in december 2021 als beste rechtsbijstandverzekering uit de test en werd de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro tweede. Deze rechtsbijstandverzekering De rechtsbijstandverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO en Interpolis maakten in december 2021 de top-3 beste rechtsbijstandverzekeringen vol.

De rechtsbijstandverzekering van Univé werd in 2020 als beste koop aangemerkt. Alleen voor inwoners van Zeeland en Noord-Brabant was ZLM de beste koop. Maar die verzekering is alleen in die provincies af te sluiten. Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen.

De beste rechtsbijstandverzekeringen volgens Moneyview zijn wat betreft prijs de rechtsbijstandverzekeringen van Nationale Nederlanden, ASR en Lancyr. Het bureau publiceerde daarover in september 2018 een onderzoek. En de beste rechtsbijstandverzekeringen wat betreft voorwaarden waren de rechtsbijstandverzekering van Nationale Nederlanden, Lancyr en ABN Amro. De rechtsbijstandverzekering van Lancyr is een gelabelde variant van de rechtsbijstandverzekering van Nationale Nederlanden.

Beste aanvullende pechhulpdekking bij de autoverzekering

De onderzoekers van Moneyview zochten in 2018 ook uit welke verzekeraar de beste aanvullende pechhulpdekking bij de autoverzekering biedt. De autoverzekeringen met aanvullende pechhulpdekking met de beste polisvoorwaarden zijn:
-Bij WA-autoverzekeringen en beperkt casco verzekeringen: InShared-Autoverzekering, ABN AMRO-Autoverzekering, en AllSecur-Autoverzekering;
-En bij Volledig-casco/allrisk-verzekeringen: Aegon-Autoverzekering Royaal, ABN AMRO-Autoverzekering en AllSecur-Autoverzekering

De beste aanvullende pechhulpdekking wat betreft prijs zijn:
-Bij WA-autoverzekeringen: Ditzo Autoverzekering, SNS- Autoverzekering en Verzekeruzelf.nl-Triple-A autoverzekering;
-Bij Beperkt-casco-verzekeringen: Ditzo Autoverzekering, InShared Autoverzekering en ANWB (leden)-Veilig Rijden autoverzekering;
-En bij Volledig-casco/allrisk-verzekeringen: Ditzo Autoverzekering, InShared Autoverzekering en a.s.r.-VVP Inruilplus,

De beste fietsverzekeringen in 2022

Onafhankelijk bureau Moneyview zette in december 2020 de beste fietsverzekeringen op een rij. De beste fietsverzekeringen qua prijs waren de fietsverzekering van Allianz Global Assistance en van ANWB (ledentarief). De fietsverzekeringen met de beste polisvoorwaarden zijn de Blijven Fietsen fietsverzekering van ANWB en de Doorlopende Fietsverzekering van Unigarant.

De beste fietsverzekering volgens de Consumentenbond is in april 2022 de fietsverzekering van Kingpolis voor e-bikes en gewone fietsen. Maar de beste fietsverzekering voor racefietsen, mountainbikes en all terrain bikes zijn de fietsverzekeringen van Univé en ZLM. Die laatste verzekeraar werkt echter alleen in Noord-Brabant en Zeeland.

De beste bromfietsverzekeringen

Over de beste bromfietsverzekering waren de onderzoekers van Moneyview helder: Bij de bromfietsverzekeringen met WA-dekking en WA-Plus (= Beperkt Casco) was de bromfietsverzekering van Centraal Beheer de beste bromfietsverzekering qua voorwaarden. De scooterverzekering van Interpolis scoorde het hoogst bij de allrisk bromfietsverzekeringen.

De bromfietsverzekeringen met de beste prijs was bij de WA-bromfietsverzekering de Bromfietsverzekering van ANWB (leden). De Voordeelpakket bromfietsverzekering van ASR scoorde vijf sterren voor prijs bij de WA-Plus en Allrisk bromfietsverzekeringen.

De beste motorverzekering in 2021

Moneyview deed in december 2020 ook onderzoek naar de beste motorverzekeringen. De beste motorverzekering op het testonderdeel polisvoorwaarden waren de motorverzekeringen van Centraal Beheer en Interpolis. Dit duo had de motorverzekeringen met de beste polisvoorwaarden voor WA, WA-Plus en allrisk motorverzekeringen. De motorverzekering van Univé kwam als beste motorverzekering op het onderdeel prijs uit de bus bij de allrisk en WA-Plus-motorverzekeringen. De motorverzekering van Klaverblad kreeg eveneens vijf sterren voor prijs. De Motorverzekering voor ANWB-leden kwam als beste motorverzekering qua prijs uit de bus voor WA, WA-Plus en Allrisk.

Wat is de beste overlijdensrisicoverzekering in 2022?

Overlijdensrisicoverzekeringen worden al jaren achtereen goedkoper. In 2021 lag de gemiddelde premie bijvoorbeeld 3,7 procent lager dan in 2020. Over tien jaar gemeten is de premie zelfs 42 procent gedaald, constateerde onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview.

In januari 2022 presenteerde het bureau een nieuwe vergelijking van overlijdensrisicoverzekeringen. De beste overlijdensrisicoverzekeringen met een gelijkblijvende dekking qua prijs zijn in 2022 de Allianz Overlijdensrisicoverzekering (vaste + eenjarige premie), de overlijdensrisicoverzekering van Dazure (Allianz – GewoonIdee Hypotheek Overlijdensrisicoverzekering) en de overlijdensrisicoverzekering van TAF (BNP Paribas Cardif – TAF Personal / Special Overlijdensrisicoverzekering)
Bij de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekeringen gingen de vijf sterren voor prijs naar de Allianz overlijdensrisicoverzekering met eenjarige premie, de Scildon Hypotheek Overlijdensrisicoverzekering en de TAF Special Overlijdensrisicoverzekering/BNP Paribas Cardif.

De overlijdensrisicoverzekeringen met de beste polisvoorwaarden zijn dezelfde als in 2020 en 2021 namelijk de Hera Life Scherp en Slim (met afkoopwaarde), de Hera Life Superscherp (met afkoopwaarde) en de Hera Life Superscherp Hypotheek met afkoopwaarde. Bekijk ook de overlijdensrisicoverzekeringen van Nationale Nederlanden, het Dela Leef Door Plan en Centraal Beheer. Lees ook: Waarom moet je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

De beste lijfrenteverzekering in 2021

Bureau Moneyview zoekt ook jaarlijks uit wat de beste lijfrenteverzekeringen zijn. De beste direct ingaande lijfrente qua prijs is de Lijfrente Uitkering van Brand New Day. Dit was de enige direct ingaande lijfrente die in 2021 vijf sterren voor prijs kreeg. De beste direct ingaande lijfrente qua polisvoorwaarden was de Reaal Zuivere Lijfrente.

Bij de lijfrente beleggingspolissen gingen de vijf sterren voor polisvoorwaarden naar de Pensioenrekening en de ZZP-Pensioenrekening van Brand New Day. Ook de Goudse Lijfrenteverzekering kreeg vijf sterren voor polisvoorwaarden. De Brand New Day ZZP Pensioenrekening kreeg ook als enige 5 sterren voor prijs.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.