Wat is de beste verzekering in 2023?

Consumenten en ondernemers hebben keuze uit een enorm aanbod aan verzekeringen. Je kunt je in dit land voor zo ongeveer van alles en nog wat verzekeren. Veel Nederlanders zijn daardoor oververzekerd. Maar wat is nou eigenlijk de beste verzekering? Wat is bijvoorbeeld de beste reisverzekering, de beste autoverzekering, de beste zorgverzekering in 2023 of de beste rechtsbijstandverzekering? Alleverzekeringenopeenrij.nl zet de beste verzekeringen op een rij.

Om misverstanden te voorkomen: wij bepalen niet wat de beste verzekering is. Als journalistiek platform laten we dat graag over aan deskundige en onafhankelijke onderzoekers van bijvoorbeeld de Consumentenbond of Bureau Moneyview. Zij onderzoeken regelmatig wat bijvoorbeeld de beste uitvaartverzekering, de beste rechtsbijstandverzekering, de beste aansprakelijkheidsverzekering of de beste huisdierenverzekering is.

Laatst gewijzigd: 15 mei 2023.

Jaarlijks verschijnen er heel wat onderzoeken naar de beste verzekeringen. De beste verzekering per soort op een rij. © Robin Higgins / Pixabay
Jaarlijks verschijnen er heel wat onderzoeken naar de beste verzekeringen. De beste verzekering per soort op een rij. © Robin Higgins / Pixabay

De beste verzekering voor u

Maar ook bij die beoordelingen van beste verzekering per categorie past vaak een kanttekening. Wat in z’n algemeenheid bijvoorbeeld de beste autoverzekering is, hoeft in uw specifieke situatie niet per se de beste verzekering te zijn. Een autoverzekering kan door iedereen uitgeroepen zijn tot beste autoverzekering. Maar als u op grond van uw leeftijd of schadeverleden niet als klant wordt geaccepteerd, dan heeft u daar niets aan. En dan is een andere autoverzekering voor u de beste autoverzekering. Daarom geeft de Consumentenbond bijvoorbeeld geen ‘beste koop autoverzekering’ meer. Bij autoverzekeringen kiest de bond nog wel de beste autoverzekering uit de test.

Wat is de beste autoverzekering in 2022?

De kans dat je auto gestolen wordt, is in Nederland gemiddeld 1 op 1300 rekenden onderzoekers van Moneyview uit. Je kunt je auto dus maar beter goed verzekeren. Volgens de Consumentenbond kun je dat voor een WA-autoverzekering het beste doen bij Inshared (beste uit de test in 2022), de HEMA of Allianz Direct. Bij de beperkt-casco-verzekeringen kwamen de autoverzekeringen van ABN Amro en Inshared als beste uit de test. De allrisk autoverzekering van Inshared werd in mei 2022 als beste getest bij de all risk autoverzekeringen. Direct daarna kwam de Autoverzekering Royaal van Aegon.

Ook onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview doet onderzoek naar verzekeringen. De Moneyview-onderzoekers bekeken in 2022 ook waar je de beste autoverzekering kunt afsluiten. Bij de all risk verzekeringen scoorden de autoverzekeringen van Inshared, HEMA en asr 5 sterren voor de beste voorwaarden. De volledig casco autoverzekeringen met de 5 sterren voor prijs waren Nationale Nederlanden, Univé en ANWB Veilig Rijden autoverzekering (ledentarief)

De beste WA-Extra autoverzekering in 2022

Wil je een Beperkt Casco-verzekering (ook wel WA-Extra autoverzekering of WA-Plus-autoverzekering genaamd?) Ga dan voor de WA Extra autoverzekering met de de beste voorwaarden naar ABN Amro en Inshared. Deze beperkt casco verzekeringen kwamen bij de Consumentenbond in 2022 als beste uit de test. In een onderzoek van Moneyview in augustus 2022 naar de beste autoverzekeringen kregen de beperkt casco verzekeringen van ABN Amro, Inshared en HEMA vijf sterren voor hun polisvoorwaarden. ABN Amro, SNS en de Veilig rijden autoverzekering van ANWB (ledentarief) scoorden bij de WA-extra-verzekeringen vijf sterren voor prijs in het Moneyview-onderzoek.

De beste WA-verzekeringen in 2022

Voor WA-autoverzekeringen, waarbij alleen schade die jij toebrengt aan anderen, gedekt is, vind je volgens Moneyview in 2022 de beste voorwaarden bij Inshared, HEMA en asr. De WA-verzekeringen van OHRA, SNS en Vereniging Eigen Huis kregen van Moneyview in 2022 vijf sterren voor prijs.

De WA-autoverzekering van Inshared kwam in mei 2022 bij de Consumentenbond als beste uit de test, direct gevolgd door die van HEMA en Allianz Direct.

Ga voor je een autoverzekering afsluit, eerst vergelijken om te zien wat in jouw situatie de beste autoverzekering is.

De beste verzekering voor zorg

Dat is ook het geval bij zorgverzekeringen. Het kan zijn dat u dankzij uw lidmaatschap van bijvoorbeeld een patiëntenvereniging elders een zorgverzekering kunt afsluiten die voor u gunstiger is. Of doordat een zorgverzekeraar wel of juist geen contract heeft met een ziekenhuis bij u in de buurt. Daarom geeft de Consumentenbond dan ook geen ‘beste zorgverzekering uit de test’ ‘of beste koop zorgverzekering’.

De beste verzekering vergelijken met andere polissen

Het blijft dus altijd zaak om verzekeringen te vergelijken op prijs en polisvoorwaarden om voor u de beste verzekering uit te zoeken. En dan nog kan het gebeuren dat een aanbieder die bekend staat als de beste verzekeraar op zijn gebied, nou net in uw geval de plank misslaat.

De beste aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren in 2022

Dat gezegd hebbende kunnen we toch van een aantal verzekeringen met de nodige slagen om de arm stellen dat zij de beste verzekering op hun gebied zijn. In maart 2021 waren de aansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer en die van FBTO en ZLM als beste aansprakelijkheidsverzekering uit de test van de Consumentenbond gekomen. ZLM is overigens alleen af te sluiten als je in Zeeland of Noord-Brabant woont. Maar in maart 2022 was de aansprakelijkheidsverzekering van ASR met aanvullende sterdekking beste uit de test.

De bond gebruikte als uitgangspunt een 50-er met een verzekerd bedrag van 1.250.000 euro. Voldoe je niet aan dat profiel, dan kan in jouw geval een andere verzekeraar de beste aansprakelijkheidsverzekering aanbieden. Zo zijn 60-plussers zijn doorgaans goedkoper uit bij de aansprakelijkheidsverzekering van Inshared, Allianz Direct, Nationale Nederlanden en Rhion. Kijk zelf welke aansprakelijkheidsverzekering voor jouw situatie de beste is. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen.

Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview gaf in september 2022 5 sterren voor polisvoorwaarden aan de aansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer en die van FBTO, Lemonade, ING en Vereniging Eigen Huis. Bij het onderdeel prijs gingen de vijf sterren naar ANWB, AON en Lancyr.

De beste woonverzekeringen in 2022

Bij de woonverzekeringen scoort Nationale Nederlanden doorgaans goed. De inboedelverzekering van Nationale Nederlanden kreeg in 2019 voor de vierde keer op rij de hoogste beoordeling op het onderdeel voorwaarden van bureau Moneyview. Maar in juni 2021 gingen de 5 sterren voor polisvoorwaarden bij inboedelverzekeringen naar Inshared, Lemonade en Vereniging Eigen Huis. Het zijn alle drie all riks inboedelverzekeringen.

Qua prijs zijn de beste inboedelverzekeringen in 2021 Centraal Beheer, FBTO en Allianz Direct. In 2020 waren dat volgens Moneyview Verzekeruzelf (inboedelverzekering Basis), de extra uitgebreide inboedelverzekering van Centraal Beheer en Allsecur/Allianz Direct, aldus het Moneyview-onderzoek. De inboedelverzekering van Centraal Beheer kreeg in 2020 ook 5 sterren voor beste polisvoorwaarden.

De beste opstalverzekeringen in 2022

De onderzoekers van Moneyview publiceerden ook een onderzoek naar beste opstalverzekeringen. In 2021 zijn de opstalverzekeringen met de beste polisvoorwaarden de opstalverzekering van Inshared, ING en Vereniging Eigen Huis. Allianz Direct, ANWB en Vereniging Eigen Huis scoorden 5 sterren voor prijs. In 2022 gaf Moneyview 5 sterren voor polisvoorwaarden aan de allrisk opstalverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO, Vereniging Eigen Huis en ING.

De beste opstalverzekeringen voor prijs waren in 2022 de opstalverzekering Uitgebreid van Allianz Direct, de Woonhuisverzekering Basis van Verzekeruzelf (ook al 5 sterren in 2019 en 2020) en de all risk opstalverzekering van ANWB.

Vergelijk opstalverzekeringen en vergelijk inboedelverzekeringen.

De beste reisverzekering in 2023

De beste doorlopende reisverzekeringen zijn volgens de Consumentenbond de doorlopende reisverzekering van ANWB Compleet en Unigarant Uitgebreid. Die verzekeringen kwamen in januari 2022 als beste uit de test. De doorlopende reisverzekering van ABN Amro eindigde als derde.

Voor de doorlopende reisverzekeringen in 2023 gaf Moneyview vijf sterren voor het onderdeel prijs aan de doorlopende reisverzekering van ABN Amro, Univé en AON. De doorlopende reisverzekeringen met de beste voorwaarden waren volgens de Moneyview-onderzoekers de Doorlopende Reisverzekering Premium van Allianz Global Assistance, de doorlopende reisverzekering Compleet/Uitgebreid van ANWB/Unigarant en de Doorlopende Reisverzekering Optimaal van Anker.

De beste kortlopende reisverzekeringen in 2023 wat betreft prijs zijn de kortlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance (Combinatie A), AON en Interpolis. Op polisvoorwaarden kwamen de kortlopende verzekeringen van Ik kies zelf van a.s.r, ANWB/Unigarant (Kortlopende Reis Compleet/Uitgebreid) en Interpolis als beste uit de bus. Vergelijk reisverzekeringen.

De beste rechtsbijstandverzekering in 2022

De Consumentenbond wees in juli 2021 de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro als beste uit de test aan. Maar in de zomer hebben Inshared en HEMA hun polisvoorwaarden verbeterd. Daardoor kwamen zij in december 2021 als beste rechtsbijstandverzekering uit de test (8,3) en werd de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro tweede. De rechtsbijstandverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO en Interpolis maakten in december 2021 de top-3 beste rechtsbijstandverzekeringen vol.

De rechtsbijstandverzekering van Univé werd in 2020 als beste koop aangemerkt. Alleen voor inwoners van Zeeland en Noord-Brabant was ZLM de beste koop. Maar die verzekering is alleen in die provincies af te sluiten. Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen.

De beste rechtsbijstandverzekeringen in 2022 volgens Moneyview zijn wat betreft prijs de rechtsbijstandverzekering van Univé, a.s.r en Vereniging Eigen Huis (alleen voor leden). Het bureau publiceerde daarover in september 2022 een onderzoek. En de beste rechtsbijstandverzekeringen wat betreft voorwaarden waren de rechtsbijstandverzekering van Nationale Nederlanden, ANWB/Unigarant en ING (rekening bij ING noodzakelijk om deze verzekering af te sluiten).

Beste aanvullende pechhulpdekking bij de autoverzekering

De onderzoekers van Moneyview zochten in 2018 ook uit welke verzekeraar de beste aanvullende pechhulpdekking bij de autoverzekering biedt. De autoverzekeringen met aanvullende pechhulpdekking met de beste polisvoorwaarden zijn:
-Bij WA-autoverzekeringen en beperkt casco verzekeringen: InShared-Autoverzekering, ABN AMRO-Autoverzekering, en AllSecur-Autoverzekering;
-En bij Volledig-casco/allrisk-verzekeringen: Aegon-Autoverzekering Royaal, ABN AMRO-Autoverzekering en AllSecur-Autoverzekering

De beste aanvullende pechhulpdekking wat betreft prijs zijn:
-Bij WA-autoverzekeringen: Ik kies zelf Autoverzekering van a.s.r, SNS- Autoverzekering en Verzekeruzelf.nl-Triple-A autoverzekering;
-Bij Beperkt-casco-verzekeringen: Ik kies zelf Autoverzekering van a.s.r, InShared Autoverzekering en ANWB (leden)-Veilig Rijden autoverzekering;
-En bij Volledig-casco/allrisk-verzekeringen: Ik kies zelf Autoverzekering van a.s.r, InShared Autoverzekering en a.s.r.-VVP Inruilplus,

De beste fietsverzekeringen in 2023

Onafhankelijk bureau Moneyview zette in december 2022 de beste fietsverzekeringen op een rij. Bij de beste fietsverzekeringen voor fietsendiefstal en schade kregen de fietsverzekeringen van Allianz Global Assistance, ANWB (ledentarief) en Unigarant 5 sterren voor hun prijs. De fietsverzekeringen met de beste polisvoorwaarden zijn de fietsverzekering van Kingpolis en de Blijven Fietsen fietsverzekering van ANWB.

Bij de fietsverzekeringen met alleen dekking voor diefstal kreeg de fietsverzekering van Kingpolis vijf sterren voor de beste polisvoorwaarden. De fietsverzekering van Enra scoorde vijf punten voor het onderdeel prijs.

De beste fietsverzekering volgens de Consumentenbond is in april 2022 de fietsverzekering van Kingpolis voor e-bikes en gewone fietsen. Maar de beste fietsverzekering voor racefietsen, mountainbikes en all terrain bikes zijn de fietsverzekeringen van Univé en ZLM. Die laatste verzekeraar werkt echter alleen in Noord-Brabant en Zeeland.

De beste bromfietsverzekeringen

Over de beste bromfietsverzekering waren de onderzoekers van Moneyview helder: De bromfietsverzekeringen van Centraal Beheer kwamen in alle drie de dekkingsvarianten, dus WA-, Beperkt Casco en Allrisk, in december 2022 als beste bromfietsverzekering uit de bus qua voorwaarden. En de bromfietsverzekeringen van a.s.r scoorden vijf sterren voor hun prijs.

De beste motorverzekering in 2022-2023

Moneyview deed in december 2022 ook onderzoek naar de beste motorverzekeringen. De beste motorverzekering op het testonderdeel polisvoorwaarden waren de bij de allrisk motorverzekeringen de verzekeringen van Univé en a.s.r. Univé kreeg bij de allrisk motorverzekeringen ook vijf sterren voor prijs. Bij de motorverzekeringen met Beperkt Casco-dekking kregen Centraal Beheer en a.s.r vijf sterren voor polisvoorwaarden. En bij de WA-motorverzekeringen kregen Interpolis en a.s.r. vijf sterren voor polisvoorwaarden

De motorverzekering van Klaverblad kreeg bij de WA-motorverzekeringen vijf sterren voor prijs. Bij de allrisk motorverzekeringen kreeg de polis van Univé zoals gezegd vijf sterren voor prijs. De motorverzekering van de Goudse kreeg bij de beperkt casco motorverzekeringen 5 sterren voor prijs. En de motorverzekering voor ANWB-leden kwam als beste motorverzekering qua prijs uit de bus voor WA, WA-Plus en Allrisk.

Wat is de beste overlijdensrisicoverzekering in 2023?

Overlijdensrisicoverzekeringen worden al jaren achtereen goedkoper. In 2022 lag de gemiddelde premie meer dan 8 procent lager dan in 2021. In 20 jaar tijd is de premie van overlijdensrisicoverzekeringen zelfs 65 procent gedaald, constateerde onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview. En omdat een overlijdensrisicoverzekering niet langer verplicht is bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de vraag naar overlijdensrisicoverzekeringen flink teruggelopen. Mede daarom bieden veel verzekeraars geen overlijdensrisicoverzekeringen meer aan. In 2022 waren er nog maar 12 aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen.

In januari 2023 presenteerde het bureau een nieuwe vergelijking van overlijdensrisicoverzekeringen. De beste overlijdensrisicoverzekeringen met een gelijkblijvende dekking qua prijs zijn in 2022 en 2023 de Allianz Overlijdensrisicoverzekering (vaste + eenjarige premie) en de overlijdensrisicoverzekering van TAF (BNP Paribas Cardif – TAF Personal / Special Overlijdensrisicoverzekering).

Bij de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekeringen gingen de vijf sterren voor prijs naar de Overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer/FBTO (vast premie), de Overlijdensrisicoverzekering van Allianz (eenjarige premie) en de TAF Special Overlijdensrisicoverzekering van TAF/BNP Paribas Cardif. Bekijk ook de overlijdensrisicoverzekeringen van Nationale Nederlanden en het Dela Leef Door Plan.

De overlijdensrisicoverzekeringen met de beste polisvoorwaarden zijn de Lifestyle Overlijdensrisicoverzekering van Scildon, de Personal ORV met afkoopwaarden van Taf/Quantum en de Special ORV met afkoopwaarde van Taf/Quantum. Lees ook: Waarom moet je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

De beste lijfrenteverzekering in 2021

Bureau Moneyview zoekt ook jaarlijks uit wat de beste lijfrenteverzekeringen zijn. De beste direct ingaande lijfrente qua prijs is de Lijfrente Uitkering van Brand New Day. Dit was de enige direct ingaande lijfrente die in 2021 vijf sterren voor prijs kreeg. De beste direct ingaande lijfrente qua polisvoorwaarden was de Reaal Zuivere Lijfrente.

Bij de lijfrente beleggingspolissen gingen de vijf sterren voor polisvoorwaarden naar de Pensioenrekening en de ZZP-Pensioenrekening van Brand New Day. Ook de Goudse Lijfrenteverzekering kreeg vijf sterren voor polisvoorwaarden. De Brand New Day ZZP Pensioenrekening kreeg ook als enige 5 sterren voor prijs.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.