Ga naar de inhoud

Je brommobiel verzekeren, hoe werkt dat?

Menige senior kan niet meer zonder z’n brommobiel. En ook de hippe varianten van de brommobiel, zoals de Biro, zijn populair bij jongeren. Je brommobiel verzekeren is wettelijk verplicht. Maar een brommobielverzekering afsluiten is nog niet zo makkelijk. Waar moet je op letten?

Je brommobiel verzekeren is nog niet zo eenvoudig. Er zijn weinig aanbieders van brommobielverzekeringen © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Je brommobiel verzekeren is nog niet zo eenvoudig. Er zijn weinig aanbieders van brommobielverzekeringen © Alleverzekeringenopeenrij.nl

Een brommobiel, zoals een Canta, een Axiam en een Biro, is een gemotoriseerd voertuig en daarom ben je wettelijk verplicht je brommobiel te verzekeren voor minimaal wettelijke aansprakelijkheid (WA). Die verplichting geldt vanaf het moment dat je brommobiel op jouw naam staat.

Je brommobiel verzekeren met een bromfietsverzekering?

Een brommobiel mag officieel niet harder dan 45 kilometer. En als de cilinderinhoud van de benzinemotor niet meer is dan 50 cc, gelden voor een brommobielverzekering dezelfde regels als voor het verzekeren van je brommer of speed-pedelec.

De eenvoudigste brommobielverzekering is een WA-verzekering. Daarmee is schade gedekt die jij bij anderen veroorzaakt. Wil je ook je eigen schade vergoed krijgen? Dan moet je een brommobielverzekering afsluiten met WA-Casco-dekking of je brommobiel allrisk verzekeren. Dat is eigenlijk hetzelfde als bij een auto. Bij sommige brommobielverzekeringen kun je ook een inzittendenverzekering afsluiten. Daarmee is schade en letsel voor eventuele passagiers gedekt. Lees wel eerst de polisvoorwaarden door voordat je zo’n aanvullende verzekering afsluit.

Waar kun je een brommobiel verzekeren?

Een brommobiel verzekeren is nog niet zo eenvoudig. Lang niet alle verzekeraars bij wie je een brommerverzekering kunt afsluiten, willen ook je brommobiel verzekeren. Bij Inshared bijvoorbeeld kun je wel je brommer of scooter verzekeren, maar niet je Biro of je Canta. “Leuk dat u uw brommobiel bij InShared wilt verzekeren! Daarom vinden we het jammer om te zeggen, maar wij hebben daar op dit moment geen passende verzekering voor”, zo luidde het antwoord van Inshared. Van Hema kregen we een soortgelijke reactie. Ook Univé verkoopt op dit moment geen brommbielverzekeringen.

Brommobielverzekeringen vergelijken

Via Alpina kun je gelukkig wel je brommobiel verzekeren. Alpina is een tussenpersoon en vergelijkingssite die voor de brommobielverzekeringen samenwerkt met Klaverblad. Bekijk de brommobielverzekering van Alpina.

Bij Alpina kun je niet alleen een brommobielverzekering afsluiten, maar er is ook een speciale Canta-verzekering. Op de site staan ook voorbeelden wanneer het slim is, of juist niet, om je Canta allrisk of alleen WA te verzekeren. Lees meer over de Canta-verzekering.

De premies en de polisvoorwaarden voor een brommobielverzekering lopen uiteen, dus vergelijk goed. Maar let wel op: gebruik je je brommobiel, zoals een Biro, om maaltijden of pakketjes te bezorgen of voor ander koerierswerk? Dan kan een verzekeraar dat van dekking uitsluiten.

Regels voor een brommobiel

Wil jij een brommobiel rijden? Dan moet je minimaal zestien jaar zijn en een brommobiel rijbewijs halen. Daarvoor moet je een theorie-examen voor de brommer afleggen en een rij-examen voor de brommobiel. Je krijgt dan een rijbewijs met de code AM4, waarbij die vier staat voor ‘vier wielen’. Als je al een auto- of motorrijbewijs hebt, hoef je geen apart brommobiel rijbewijs te hebben. Alle regels over de brommobiel staan op de site van de rijksoverheid.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.