Ga naar de inhoud

Uitvaartverzekeringen vergelijken op premie, dekking en klanttevredenheid

Uitvaartverzekeringen vergelijken is voor de meeste mensen geen dagelijkse kost. Wij leggen uit waar je op moet letten bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen en geven je de gelegenheid om direct uitvaartverzekeringen te vergelijken op premie, dekking en klanttevredenheid.

Laatst gewijzigd: 11 juni 2024.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Om uitvaartverzekeringen goed te kunnen vergelijken hoef je eigenlijk maar een paar dingen voor jezelf duidelijk te maken:

  • Kies je voor een begrafenis of crematie?
  • Hoe luxe of sober wil je je begrafenis of crematie? Lees ook de tips voor een goedkope uitvaartverzekering
  • Wil je alles zelf vooraf regelen of laat je je uitvaart over aan je nabestaanden?
  • Wat wil je maandelijks aan premie betalen?

Uitvaartverzekeringen vergelijken begint met inzicht te krijgen in de kosten van je begrafenis of crematie. Online lees je allerlei bedragen over wat een begrafenis of crematie gemiddeld kost. Maar door de grote verschillen in grafrechten per gemeenten is het moeilijk aan te geven wat een gemiddelde begrafenis kost. Niettemin kan de tool aan het einde van dit artikel je een indicatie geven.

Uitvaartverzekeringen vergelijken in geld of in diensten

Er is nog iets waar je op moet letten als je uitvaartverzekeringen gaat vergelijken. Globaal zijn er drie soorten uitvaartverzekeringen:

  • Uitvaartverzekeringen die geld uitkeren om de begrafenis of crematie te betalen (uitvaartverzekeringen in geld of kapitaaluitvaartverzekeringen). De uitvaartverzekering van ASR is zo’n uitvaartverzekering in geld, ook wel geldverzekering of kapitaalverzekering genoemd. Je mag zelf bepalen of de uitkering naar je nabestaanden of naar de uitvaartverzorger gaat.
  • Uitvaartverzekeringen die diensten verzorgen (uitvaartverzekeringen in natura).
  • Combinatie uitvaartverzekeringen: een deel wordt uitgekeerd in diensten door een uitvaartverzorger, het andere deel wordt uitgekeerd in een vrij te besteden geldbedrag.

Met name die laatste soort uitvaartverzekeringen zijn in opkomst. De nieuwe uitvaartverzekering van Monuta is zo’n combinatie uitvaartverzekering waarbij diensten gecombineerd worden met een uitkering in geld. Lees meer over de nieuwe uitvaartverzekering van Monuta. Ook de Mijn Laatste Wensen Uitvaartverzekering van Yarden uit 2016 bood al meer flexibiliteit dan traditionele uitvaartverzekeringen. Overigens is het niet meer mogelijk om bij Yarden een nieuwe uitvaartverzekering af te sluiten. Bestaande verzekeringen worden wel gewoon uitgevoerd.

Nu je globaal weet wat je uitvaart ongeveer gaat kosten en welke soorten uitvaartverzekeringen er zijn, kun je uitvaartverzekeringen vergelijken.

Uitvaartverzekeringen vergelijken op voorwaarden

Daarna is het tijd voor stap 4: vergelijk uitvaartverzekeringen op polisvoorwaarden. De drie belangrijkste polisvoorwaarden zijn:

  • Hoe lang loopt moet je premie voor de uitvaartverzekering betalen?
  • Is er sprake van indexatie oftewel wordt de hoogte van de uitkering aangepast aan de inflatie?
  • Zijn kinderen meeverzekerd. Bij de meeste uitvaartverzekeringen zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd.

Uitvaartverzekeringen vergelijken van Dela, Monuta en A.S.R

In dit artikel vergelijken we uitvaartverzekeringen van onder meer Dela, Monuta en ASR (het voormalige Ardanta). Nuvema is overgenomen door Lifetri, maar ook die verzekeraar biedt geen nieuwe uitvaartverzekeringen meer aan en is daarom uit het overzicht van uitvaartverzekeringen verwijderd.

De maandpremie die in het overzicht genoemd wordt, is de premie die iemand van 18 jaar. Premies van uitvaartverzekeringen worden bepaald door de dekking en door je leeftijd, dus bereken jouw premie op de site van de verzekeraar. Hoe jonger je een uitvaartverzekering afsluit, hoe lager de premie, want er is immers meer tijd om de uiteindelijk benodigde uitkering op te bouwen. Lees ook: uitvaartverzekeringen: vragen en antwoorden.

Lifetri is gestopt met het aanbieden van nieuwe uitvaartverzekeringen en daarom uit onze overzichten verwijderd. Bestaande klanten blijven wel gewoon verzekerd en kunnen desgewenst ook hun uitvaartverzekering aanpassen.

Uitvaartverzekeringen vergelijken op klanttevredenheid

Je kunt ook uitvaartverzekeringen vergelijken op klanttevredenheid. Om de klanttevredenheid bij uitvaartverzekeringen te vergelijken kun je verschillende methodes gebruiken. Zo is er de klantwaardering die op de sites van de verzekeraars zijn, maar niet elke verzekeraar heeft evenveel beoordelingen.

Uitvaartverzekeringen vergelijken op premie, dekking en klanttevredenheid © F. Muhammad via Pixabay
Uitvaartverzekeringen vergelijken op premie, dekking en klanttevredenheid © F. Muhammad via Pixabay

In het verleden maakten we daarvoor gebruik van beoordelingen van het Verbond van Verzekeraars over het voorgaande jaar. Dela behaalde in 2020 in een groot onderzoek van het Verbond van Verzekeraars gemiddeld een 7,6 op een schaal van tien. Monuta scoorde gemiddeld een 7,2 en Yarden bleef steken op een 5,9 gemiddeld. Overigens zijn alle drie de uitvaartverzekeraars aangesloten bij de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg.

Helaas is het Verbond van Verzekeraars in 2021 gestopt met het uniform meten van klanttevredenheid.

Wellicht vraagt u zich af waarom we niet ook andere uitvaartverzekeringen vergelijken. De reden daarvoor is vrij simpel: die zijn voor hetzelfde verzekerde bedrag duurder en voegen daarom naar onze mening niet zoveel toe. En sommige uitvaartverzekeringen kun je niet online afsluiten. Daarvoor moet je een afspraak maken met een adviseur. Daarnaast zijn veel uitvaartverzekeraars de afgelopen jaren gestopt met het aanbieden van uitvaartverzekeringen aan nieuwe klanten. Ook die partijen zijn dus niet meer in deze vergelijker van uitvaartverzekeringen opgenomen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.