Tandartsverzekering afsluiten of niet?

Sinds 1 januari 2011 vallen tandartskosten lang niet altijd meer onder de basisverzekering. Wanneer is het verstandig om een aparte tandartsverzekering naast uw basisverzekering af te sluiten? Tandartsverzekering afsluiten? Ga eerst vergelijken op premie, polisvoorwaarden en vergoedingen. Alleverzekeringenopeenrij.nl zet tandartsverzekeringen op een rij.


Voor iedereen die jonger is dan achttien jaar worden de meeste tandartskosten volledig vergoed door de basisverzekering. Zo’n basisverzekering is voor iedereen tot achttien jaar gratis. Onderstaande tandartsbehandelingen worden voor iedereen tot achttien jaar gedekt door de basisverzekering:

 • Een jaarlijkse controle;
 • een incidenteel consult bij problemen;
 • fluoridebehandelingen (vanaf zes jaar);
 • sealing van kauwvlakken;
 • behandeling van tandvlees;
 • tandsteen verwijderen;
 • verdovingen;
 • wortelkanaalbehandelingen;
 • gaatjes vullen;

Een tandartsverzekering is in die gevallen dus niet nodig.

Tandheelkundige zorg boven de achttien

Bent u boven de achttien, dan is de situatie precies andersom en worden de meeste kosten niet meer gedekt door de basisverzekering. De ziektekostenverzekering dekt dan alleen nog:

 • tandheelkundige hulp door een kaakchirurg of andere specialist;
 • röntgenonderzoek die met die specialistische tandheelkundige hulp verband houdt;
 • uitneembare kunstgebitten;
 • medische behandelingen waarvan het resultaat geheel of gedeeltelijk afhankelijk is van tandheelkundige zorg;
 • bij lichamelijke of geestelijke aandoeningen of ernstige stoornissen aan de mond of het gebit wordt tandheelkundige zorg door de basisverzekering vergoed;
 • orthodontie wordt alleen bij zeer ernstige afwijkingen van de mond of het gebit door de basisverzekering vergoed.

Tandartsverzekering afsluiten of niet?

Dan rijst dus de vraag of u voor tandheelkundige zorg een aparte tandartsverzekering moet afsluiten of niet. Die vraag is niet met een simpel ja of nee te beantwoorden. Voor een tandartsverzekering geldt hetzelfde als voor elke andere verzekering: verzeker je alleen voor risico’s die je financieel niet zelf kunt dragen. Een of twee keer per jaar voor controle naar de tandarts en af en toe een gaatje vullen kunnen de meeste mensen zelf wel betalen. Daar hebben ze geen tandartsverzekering voor nodig en dan betaalt u meer aan premie voor uw tandartsverzekering dan dat u aan vergoeding ontvangt. Verwacht u meer kosten bij uzelf of uw kinderen (denk aan orthodontie) dan kan het afsluiten van een tandartsverzekering de moeite waard zijn. Tip: Sommige ongevallenverzekeringen vergoeden na een ongeluk ook tandheelkundige hulp, al zijn er wel vaak beperkingen aan de leeftijd van het slachtoffer en de hoogte van de vergoeding.

Tandartsverzekering of aanvullende verzekering?

Volgens de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) had in 2015 zeventig procent van de volwassenen een aanvullende tandartsverzekering. Tandartsverzekeringen vallen onder de aanvullende verzekeringen. Dat betekent dat verzekeraars niet verplicht zijn om iedereen te accepteren en dat ze zelf de hoogte van de premie voor de tandartsverzekering mogen bepalen. Bij sommige verzekeraars zitten tandartsverzekeringen verwerkt in de aanvullende verzekeringen die ze aanbieden. Andere ziektekostenverzekeraars hebben aparte tandartsverzekeringen samengesteld. Vaak kunt u kiezen uit tandartsverzekeringen met een beperkte of ruimere dekking.

Premie tandartsverzekering vergelijken

De premie voor de tandartsverzekering is onder meer afhankelijk van de dekking en verschilt per verzekeraar. Voordat u een tandartsverzekering afsluit, wil de verzekeraar vaak weten hoe uw gebit er aan toe is. Steeds meer verzekeraars passen bij tandartsverzekeringen een medische selectie toe. U moet dan eerst een controle laten uitvoeren door uw tandarts die een inschatting moet maken van te verwachten problemen rond uw gebit. Ook eisen verzekeraars vaak röntgenfoto’s van uw gebit. U mag een tandartsverzekering afsluiten bij een andere ziektekostenverzekeraar dan waar uw basisverzekering loopt, maar in dat soort gevallen berekenen ziektekostenverzekeraars vaak een opslag op de premie voor de tandartsverzekering. Het loont in elk geval om tandartsverzekeringen te vergelijken.

Premie tandartsverzekering fors omhoog

Uit onderzoek van ANT eind 2015 blijkt dat tandartsverzekeringen de afgelopen jaren flink duurder zijn geworden. Tandartstarieven zijn de afgelopen vijf jaar met 1,4 procent per jaar gestegen en halverwege 2015 met 5 procent verlaagd. Tegelijkertijd hebben vrijwel alle zorgverzekeraars jaarlijks de premies van hun tandartsverzekeringen flink verhoogd. “In plaats van een betere verzekering, daalde juist de dekking van de tandartspolissen”, aldus ANT-bestuurslid Ravin Raktoe. “We zien voor 2016 opnieuw stijging van de premies en daling van de dekking. Er zijn verzekeraars die de premie met 10 tot wel 27 euro per maand verhogen, soms zelfs in combinatie met een dalende dekking. Tegelijkertijd stijgen de tandartsprijzen in 2016 met nog geen 0,4 procent minimaal. Zo wordt een controle bijvoorbeeld 7 cent duurder. Door verlaging van de tandartstarieven halverwege afgelopen jaar zijn de prijzen voor 2016 zelfs lager dan de prijzen van begin 2015. Dit is niet te rijmen met de stijgende premies voor 2016”, aldus Raktoe.

Dekking voor kronen en bruggen

Ook vindt de ANT het vreemd dat steeds meer zorgverzekeraars behandelingen zoals kronen en bruggen voor het eerste jaar uitsluiten van een vergoeding. Na een jaar krijgt de verzekerde een premieverhoging voor de kiezen.

Tenslotte vindt ANT dat er op dit moment wel erg veel tandartsverzekeringen worden aangeboden. ANT-bestuurder Raktoe: “Momenteel bestaan er 566 verschillende mondzorgpolissen en 1468 verschillende orthopolissen. Keuze is goed, maar in de praktijk is de patiënt meer gebaat bij een kleiner aantal degelijke polissen die jaar in jaar uit dezelfde voorwaarden bieden.”

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.