Huisdierenverzekering afsluiten? Vergelijken loont

Een huisdierenverzekering is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij verzekeringen. Toch kan een operatie of medische ingreep bij hond of kat aardig in de papieren lopen. Een huisdierenverzekering is dan snel terugverdiend.

Een bezoek aan de dierenarts kan flink in de papieren lopen. Sluit daarom een goede huisdierverzekering af. © David Mark / Pixabay

Een bezoek aan de dierenarts kan flink in de papieren lopen. Sluit daarom een goede huisdierverzekering af. © David Mark / Pixabay

Uit onderzoek van Reaal Dier en Zorg, uit december 2018, blijkt dat huisdierenbezitters die een huisdierenverzekering hebben afgesloten, de gezondheid van hun huisdier bijna net zo goed verzekeren als zichzelf. De marktleider in huisdierverzekeringen vergeleek afgesloten huisdierverzekeringen met de pakketten voor menselijke zorgverzekeringen. Dat blijkt vooral uit de keuze van het vrijwillige eigen risico. Bij de zorgverzekering voor mensen kiest 13% voor een vrijwillig eigen risico variërend van € 100,- tot € 500. Bij de huisdierverzekering kiest 16% van de eigenaren voor een vrijwillig eigen risico van € 100,-, 22% kiest voor € 150,-.

Cynthia Jensma, manager Reaal Dier & Zorg: “Bij de huisdierverzekering zijn net als bij de humane zorgverzekering, aanvullende dekkingen populair. Van de huisdiereigenaren kiest 46% ervoor om de basisdekking uit te breiden met een aanvullende dekking. De aanvullende dekking ‘Gebit’ is met 37% de populairste aanvullende dekking bij de huisdierverzekering. Bij zorgverzekeringen voor mensen heeft 84% één of meer aanvullende dekking. De dekking ‘Tandheelkunde’ is bij mensen ook het populairst (44,8%).” Het gezond houden van het gebit van groot belang is voor de gezondheid van het huisdier. Bezuinigen op de mondzorg kan ernstige gezondheidsklachten tot gevolg hebben.

Aanbieders huisdierenverzekeringen

Naast Reaal zijn er meer verzekeraars die verzekeringen voor huisdieren aanbieden. U kunt huisdierenverzekeringen afsluiten bij onder meer OHRA, Aegon, InShared, Petplan, Dierenverzekering.nl (alleen een hondenverzekering en een kattenverzekering) en Hema. Bij de Ohra dierenverzekering kunt u kiezen uit drie standaard pakketten. Die zijn uit te breiden met vier aanvullende modules voor onder meer vaccinaties, een reisverzekering en voor sterilisaties, castraties en gedragstherapie. Petplan biedt huisdierenverzekeringen voor hond, kat, konijn en papegaai. Heb je een hond? Lees dan even welke hondenverzekering je kunt afsluiten, wat de verschillende verzekeraars aanbieden en wat dat kost.

De huisdierenverzekering van Reaal Dier & Zorg

Reaal Dier en Zorg, het voormalige Proteq, biedt speciale kattenverzekeringen en hondenverzekeringen aan. Bij deze huisdierenverzekeringen van Reaal zijn castratie, sterilisatie en preventieve zorg zoals bijvoorbeeld vaccinaties tot maximaal € 65,- per jaar, standaard inbegrepen. Bovendien kan het baasje de basisdekking uitbreiden met vier aanvullende dekkingen: Gebit, Crematie, Buitenland en Alternatief & Therapieën. Ook kun je zelf bepalen hoeveel je van je declaratie wilt laten uitkeren. Je kunt kiezen om 50, 70 of 90 procent van je declaratie uit te laten betalen. Tenslotte kun je zelf een vrijwillig eigen risico kiezen van nul, vijftig, honderd of honderdvijftig euro. Reaal heeft in december 2017 de dekking van de huisdierverzekeringen uitgebreid, maar ook de premie verhoogd. Bereken welke premie je passend vindt.

Een huisdierenverzekering, waarom zou je?

Maar waarom zou je eigenlijk een huisdierverzekering afsluiten? Net als bij kinderen en volwassenen zitten ongelukken bij huisdieren in een klein hoekje. Uw hond kan per ongeluk de straat op rennen en daarbij een aanrijding krijgen. Of uw kat mankeert iets en moet geopereerd worden. Het biedt dan een gerust gevoel als u weet dat u de kosten via uw huisdierenverzekering vergoed krijgt. Als een hond z’n poot breekt, bent u al snel meer dan duizend euro kwijt aan röntgenfoto’s, opereren en medicijnen. Of uw hond heeft iets vreemds ingeslikt. Alles opgeteld kan dat al snel ruim 700 euro kosten aan foto’s, een darmoperatie, narcose en medicijnen. Die kosten krijgt u via uw huisdierenverzekering, na aftrek van uw eigen risico, weer vergoed.

Als u dan bedenkt dat de premie voor een huisdierenverzekering tussen een paar euro en enkele tientjes per maand ligt, dan heeft zo’n huisdierenverzekering zich snel terugverdiend. Voor vele honderdduizenden honden en katten in Nederland is dan ook een huisdierenverzekering afgesloten.

Huisdierenverzekeringen vergelijken: premies en voorwaarden

Bij het vergelijken van huisdierenverzekeringen moet u niet alleen letten op de prijs. Kijk ook hoeveel de maximale vergoeding bedraagt en hoe hoog uw eigen risico is. Let er ook op wat er precies verzekerd is. Zaken als sterilisatie, castratie, gebitsverzorging en vaccinaties vallen lang niet altijd onder de standaard dekking. Ook de crematie van uw huisdier valt niet altijd onder de standaard dekking. Als u zich daar via aanvullende verzekeringen apart voor moet verzekeren, kan een huisdierenverzekering die op het eerste gezicht heel goedkoop is, toch nog duurder uitpakken. Verder is het belangrijk om te kijken naar de hoogte van de maximale vergoeding die de verzekering uitkeert.

Uitsluitingen bij huisdierverzekeringen

Maar u moet bij het afsluiten van een huisdierverzekering ook letten op uitsluitingen. Zo kun je bepaalde hondenrassen niet verzekeren vanwege de medische afwijkingen die regelmatig bij die soorten voorkomen. Bij de huisdierverzekering van Hema bijvoorbeeld kun je een aantal hondenrassen niet verzekeren. Het gaat onder meer om de (Old) Engelse bulldog, de Franse bulldog, Cane Corso, Cavalier King Charles Spaniel, de Deense Dog, de Dobermann Pincher, de Duitse Dog, de Ierse Wolfshond, de Shar pei, de Sint Bernhard, de Amerikaanse Pit Bull Terrier en de Bordeaux dog. Vraag dus bij een offerte ook de polisvoorwaarden op en lees die goed door voor je een huisdierverzekering afsluit.

Huisdierenverzekering en vakantie

Gaat uw huisdier mee op vakantie naar het buitenland? Neemt u bijvoorbeeld de hond mee op wintersport? Ga dan even na of een medische behandeling voor hond of kat die niet uitgesteld kan worden, door de huisdierenverzekering gedekt wordt. Anders kunt u overwegen dit aanvullend te verzekeren. Net als bij reisverzekeringen voor mensen kunt u bij een huisdierenverzekering met reisdekking kiezen voor dekking in alleen Europa of werelddekking. Overweeg naast de een huisdierenverzekering ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Voor het geval uw huisdier schade aan andermans eigendommen berokkent.

Deel dit met je vrienden!