Ga naar de inhoud

Huisdierverzekering afsluiten? Vergelijk deze 7 dierenverzekeringen

Een huisdierverzekering is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij verzekeringen. Toch kan een operatie of medische ingreep bij hond of kat aardig in de papieren lopen. Een huisdierverzekering is dan snel terugverdiend.

Laatst gewijzigd: 8 februari 2024

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Uit onderzoek van de Consumentenbond in oktober 2023 blijkt dat voor slechts 5 procent van alle huisdieren in Nederland een huisdierverzekering is afgesloten. In de Scandinavische landen en Engeland liggen die percetnages rond de 75 procent. En hoewel de belangenbehartiger van consumentenzaken een huisdierenverzekering in 2014 nog een onzinverzekering noemde, komt de bond daar nu op terug. Dat komt doordat de kosten voor zorg voor huisdieren door allerlei oorzaken flink gestegen zijn. En een vergelijking van huisdierverzekeringen toen en nu leert dat huisdierverzekeringen anno 2024 steeds minder uitsluitingen kennen. Met andere woorden: steeds meer behandelingen voor je hond, kat, papegaai of konijn worden door een huisdierverzekering gedekt.

Huisdierverzekering met uitgebreidere dekkingen

Ook een woordvoerder van huisdierverzekeraar Figopet ziet dat zorg voor dieren steeds meer op medische zorg voor mensen gaat lijken, inclusief mondzorg, narcoses, röntgenfoto’s etcetera. Zo heeft Figo (het voormalige Petplan) preventieve zorg, crematies en kankerbehandelingen in de basisdekking opgenomen. Verderop lees je daar meer over. Maar let er bij alle huisdierenverzekeringen op wat er onder de basisdekking valt en waarvoor je een aanvullende module moet afsluiten. Bij sommige huisdierverzekeraars telt de vergoeding uit een module ook mee voor de totale maximale vergoeding die je per verzekeringsjaar kunt krijgen.

Een bezoek aan de dierenarts kan flink in de papieren lopen. Sluit daarom een goede huisdierverzekering af. © David Mark / Pixabay
Een bezoek aan de dierenarts kan flink in de papieren lopen. Sluit daarom een goede huisdierverzekering af. © David Mark / Pixabay

Aanbieders huisdierverzekeringen

U kunt huisdierverzekeringen afsluiten bij onder meer OHRA, Inshared, Aegon, Figo, Univé, Dierenverzekering.nl (alleen een hondenverzekering en een kattenverzekering) en Petsecur (alleen huisdierverzekeringen voor honden en katten). Bij de Ohra dierenverzekering kunt u kiezen uit drie standaard pakketten. Die zijn uit te breiden met vier aanvullende modules voor onder meer vaccinaties, een reisverzekering en voor sterilisaties, castraties en gedragstherapie. Je kunt je huisdier alleen verzekeren als het dier voorzien is van een identificatiechip of ring. Alleen Figo, Aegon, OHRA en Hema vergoeden het chippen. Overigens heeft de Consumentenbond bij een test van huisdierverzekeringen in oktober 2023 geen beste koop of beste huisdierverzekering uit de test aangewezen.

De nieuwe huisdierverzekering van Inshared

Inshared heeft in 2023 een hele nieuwe huisdierverzekering gelanceerd. De Inshared huisdierenverzekering kun je afsluiten voor katten en honden. Je kunt kiezen uit een maximale vergoeding per kalenderjaar van 3000, 4000 of 6000 euro. Per declaratie betaal je 20 procent van de rekening zelf. Je hebt een vrije keuze in geregistreerde dierenartsen in Nederland, maar ook in België en Duitsland. Castraties en sterilisaties worden vergoed tot 250 euro.

De basis huisdierverzekering van Inshared kun je uitbreiden met aanvullende modules voor gebitsreiniging, chemotherapie, vaccinaties, fysiotherapie, gedragstherapie en homeopathie. Ook extra onderzoeken kun je apart bijverzekeren. Doe zelf een premieberekening en bekijk de polisvoorwaarden op de site van Ishared.

De nieuwe huisdierverzekering van Figo

Sinds augustus 2023 heeft Petplan een nieuwe naam: Figo. Figo is al jaren internationaal bekend als de beste huisdierenverzekeraar en is dus nu ook in Nederland actief. Bij Figo honden en katten verzekeren. Ook biedt Figo als enige verzekeraar in Nederland huisdierverzekeringen voor konijnen en papegaaien aan. Alle rassen en leeftijden worden geaccepteerd, dus ook voor een oudere hond of kat kun je een verzekering afsluiten.

Niet alleen de naam is veranderd, ook de huisdierverzekering van Figo is helemaal anders dan die van Petplan. Figo biedt een huisdierverzekering met uitgebreide dekking en een flexibele premie aan. Je kunt zelf je eigen risico kiezen waarbij je 50, 70 of 90 procent van de rekening van je dierenarts vergoed krijgt. Je kunt ook zelf kiezen hoeveel kosten maximaal per jaar vergoed worden: 3000 euro, 6000 euro of een onbeperkte vergoeding. Hoe lager de vergoeding, hoe lager de premie. Bereken jouw premie voor een Figo huisdierverzekering.

De huisdierverzekering van Figo dekt deze zorg:

  • Consulten, medicatie & diagnostische onderzoeken
  • Medisch noodzakelijke behandelingen en operaties,
  • Specialistische onderzoeken en behandelingen,
  • Alternatieve behandelingen en therapieën,
  • Een preventie & SOS-budget.

Deze basis huisdierverzekering van Figo kun je uitbreiden met aanvullende verzekeringen voor gebitsonderzoeken en -behandelingen, voor sterilisatie en castratie en voor medisch noodzakelijke zorg in het buitenland. Je kunt bij Figo een hondenverzekering afsluiten vanaf €9,70. Vanaf €7,62 heb je al een Figo kattenverzekering. Zorgkosten voor je konijn kun je verzekeren vanaf €8,26 en voor een vogelverzekering ben je minimaal €12,71 kwijt. (vanaf-prijzen februari 2024)

Bekijk het overzicht van vergoedingen van de huisdierenverzekering van Figo of sluit direct de verzekering bij Figo af.

Huisdierverzekering van Aegon

Aegon heeft in november 2021 de premies en de polisvoorwaarden van de huisdierenverzekeringen aangepast. Je hebt vrije keuzen van dierenarts, en als je met hond of kat naar het buitenland gaat, kun je een aanvullende reisdekking afsluiten. Bij de Aegon Huisdierenverzekering kun je alle honden- en kattenrassen verzekeren. Maar je kunt alleen honden of katten verzekeren die maximaal 6 jaar oud zijn. Onverwachte medische kosten worden vergoed tot 2500 euro per verzekeringsjaar. Je hebt wel te maken met een eigen bijdrage van 25 procent van de declarabele kosten, met een minimum van 25 euro per ingediende declaratie. Kosten voor vaccinatie, castratie en sterilisatie zijn niet gedekt. Lees meer over de huisdierenverzekering van Aegon.

Huisdierverzekering van Petsecur

Een relatief nieuwe huisdierverzekering is die van Petsecur. Petsecur is een zogeheten onderlinge waarborgmaatschappij. Dat is een vereniging die dus geen aandeelhouders en geen winstoogmerk heeft. Petsecur is de enige coöperatieve huisdierenverzekeraar van Nederland. Bij de dierenverzekeringen van Petsecur kun je kiezen uit drie pakketten: Basis, Standaard en Extra.

Petsecur heeft haar huisdierverzekering eind 2021 ingrijpend verbeterd. We zetten de belangrijkste veranderingen hieronder op een rijtje:

  • Premie gemiddeld 25% lager
  • Alternatieve geneeswijzen (fysiotherapie, homeopathie, acupunctuur, chiropractor etc.) zijn nu gratis meeverzekerd
  • Werelddekking (reisverzekering) is gratis meeverzekerd
  • Preventieve zorg is nu een aanvullende verzekering
  • Alle ras specifieke uitsluitingen komen te vervallen

De Basisverzekering van Petsecur vergoedt vervoer met de dierenambulance, behandelingen en operaties, medicijnen voor je hond of kat, consulten, onderzoeken en preventieve zorg. Je krijgt de helft van de zorgkosten vergoedt tot een maximum van 2500 euro per jaar.

De Standaard dierenverzekering van Petsecur heeft bijna dezelfde dekking als de Basisverzekering, maar je krijgt dan 70 procent van je kosten vergoed tot een maximum van 4000 euro per jaar. Daarnaast is ook medische zorg bij problemen met heupen en ellebogen bij de Standaard huisdierverzekering gedekt. De vergoeding van die kosten is echter 50 procent.

Sinds 1 november 2022 is het basispakket van Petsecur opnieuw verbeterd. De maximale uitkering van het basispakket ging omhoog van €2.500,- naar €3.250,- per jaar. Sindsdien claimt PetSecur de hoogste uitkering van Nederland in het basispakket te bieden. Tegelijkertijd zijn de maandelijkse premies van dit basispakket met tien procent verlaagd.

Meest uitgebreide huisdierverzekering van Petsecur

De meest uitgebreide huisdierverzekering van Petsecur is de Extra-verzekering. Die vergoedt 90 procent van alle zorgkosten uit de Basisverzekering, plus 50 procent van de kosten van medische zorg voor heupen en ellebogen van kat en hond. Ook intensieve zorg zoals CT- en MRI-scans worden voor de helft vergoed. De kosten worden tot maximaal 6000 euro per jaar vergoed.

Geen wachttijd bij de dierenverzekering van Petsecur

Ook castratie of sterilisatie van hond of kat is gedekt, althans als je een huisdierverzekering met een looptijd vanaf 60 maanden afsluit. Pluspunt is dat je dierenverzekering direct ingaat. Je hebt niet te maken met een wachttijd. Buitenlanddekking in Europa is inbegrepen en je bent vrij in de keuze van je dierenarts. Je kunt kiezen uit een eigen risico van nul, 50, 100 of 150 euro per verzekeringsjaar. Hoe hoger je eigen risico, hoe meer korting op de premie je krijgt.

De Petsecur huisdierverzekering kun je uitbreiden met twee aanvullende verzekeringen. De eerste is een verzekering voor gebitsverzorging. Die kost € 2,90. Tenslotte kun je voor € 2,70 euro een uitvaartverzekering voor je kat of hond afsluiten. Je dier wordt dan gecremeerd.

Bij Petsecur is castratie of sterilisatie van hond of kat gedekt, althans als je een dierverzekering met een looptijd vanaf 60 maanden afsluit. Bij de twee duurste huisdierverzekeringen van Petsecur zijn medische kosten voor ellebogen en heupen voor 50 procent gedekt. Bekijk de premies en polisvoorwaarden van Petsecur.

De huisdierenverzekering van Univé

Ook Univé heeft een huisdierenverzekering ontwikkeld. Die is nu nog alleen af te sluiten voor je hond, maar aan een aparte kattenverzekering wordt gewerkt. De Univé huisdierverzekering biedt vrije keuze van dierenarts. Je kunt kiezen tussen een dekking van € 2.500 of € 5.000. Je betaalt altijd zelf 20 procent van elke declaratie, ongeacht de behandeling. Zorg voor gebit, fysiotherapie, hydrotherapie zijn apart te verzekeren. Ook kun je een aparte reisverzekering voor je hond afsluiten. De Univé huisdierverzekering afsluiten kan voor alle hondenrassen.

Een huisdierenverzekering, waarom zou je?

Maar waarom zou je eigenlijk een huisdierverzekering afsluiten? Net als bij kinderen en volwassenen zitten ongelukken bij huisdieren in een klein hoekje. Uw hond kan per ongeluk de straat op rennen en daarbij een aanrijding krijgen. Of uw kat mankeert iets en moet geopereerd worden. Het biedt dan een gerust gevoel als u weet dat u de kosten via uw huisdierenverzekering vergoed krijgt.

Als een hond z’n poot breekt, bent u al snel meer dan duizend euro kwijt aan röntgenfoto’s, opereren en medicijnen. Of uw hond heeft iets vreemds ingeslikt. Alles opgeteld kan dat al snel ruim 700 euro kosten aan foto’s, een darmoperatie, narcose en medicijnen. Die kosten krijgt u via uw huisdierverzekering, na aftrek van uw eigen risico, weer vergoed.

Als u dan bedenkt dat de premie voor een huisdierenverzekering tussen een paar euro en enkele tientjes per maand ligt, dan heeft zo’n huisdierverzekering zich snel terugverdiend. Voor vele honderdduizenden honden en katten in Nederland is dan ook een dierenverzekering afgesloten.

Huisdierenverzekeringen vergelijken: premies en voorwaarden

Bij het vergelijken van huisdierenverzekeringen moet u niet alleen letten op de prijs. Kijk ook hoeveel de maximale vergoeding per jaar of per behandeling bedraagt en hoe hoog uw eigen risico is. Let er ook op wat er precies verzekerd is. Zaken als sterilisatie, castratie, gebitsverzorging en vaccinaties vallen lang niet altijd onder de standaard dekking. Ook de crematie van uw huisdier valt niet altijd onder de standaard dekking. Als u zich daar via aanvullende verzekeringen apart voor moet verzekeren, zoals bij Petsecur het geval is, kan een huisdierenverzekering die op het eerste gezicht heel goedkoop is, toch nog duurder uitpakken. Verder is het belangrijk om te kijken naar de hoogte van de maximale vergoeding die de huisdierenverzekering uitkeert.

Uitsluitingen bij huisdierverzekeringen

Maar je moet bij het afsluiten van een huisdierverzekering ook letten op uitsluitingen. Zo kun je bepaalde hondenrassen niet verzekeren vanwege de medische afwijkingen die regelmatig bij die soorten voorkomen. Vraag dus bij een offerte ook de polisvoorwaarden op en lees die goed door voor je een huisdierverzekering afsluit. Hou er ook rekening mee dat verzekeraars na het afsluiten van een huisdierenverzekering een wachttijd hanteren voordat ze zorg of een behandeling vergoeden.

Huisdierenverzekering en vakantie

Gaat uw huisdier mee op vakantie naar het buitenland? Neemt u bijvoorbeeld de hond mee op wintersport? Ga dan even na of een medische behandeling voor hond of kat die niet uitgesteld kan worden, door de huisdierenverzekering gedekt wordt. Anders kunt u overwegen dit aanvullend te verzekeren. Net als bij reisverzekeringen voor mensen kunt u bij een huisdierenverzekering met reisdekking kiezen voor dekking in alleen Europa of werelddekking. Bij Petsecur is buitenlanddekking standaard inbegrepen.

Overweeg naast de een huisdierenverzekering ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Voor het geval uw huisdier schade aan andermans eigendommen berokkent.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3.1/5 - (24 stemmen)