Ga naar de inhoud

Zo kun je de beste camperverzekering vergelijken en afsluiten

Net als bij een gewone auto is voor een kampeerauto een camperverzekering met minimaal een WA-dekking verplicht. Maar waar moet je op letten bij het vergelijken en afsluiten van camperverzekeringen?

Als er een rotsblok op je camper valt, mag je hopen dat je een goede camperverzekering hebt afgesloten. © David Mark / Pixabay
Als er een rotsblok op je camper valt, mag je hopen dat je een goede camperverzekering hebt afgesloten. © David Mark / Pixabay

Een groep van 167  camperaars die met de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) een camperreis door Marokko maakte, moest in maart zonder camper halsoverkop terugkeren naar Nederland. Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus konden ze hun reis niet voortzetten. Hun campers moesten ze achterlaten op een bewaakt parkeerterrein in Marokko. We hopen voor ze dat ze een goede camperverzekering hebben afgesloten.

Camperverzekering is verplicht

Bij een caravan kun je je nog afvragen of je wel een caravanverzekering wilt afsluiten voor wat ouder model, maar bij een camper ligt dat anders, en niet alleen om dat voor een kampeerauto minimaal een WA-verzekering verplicht is. Een wat ouder model tweedehands camper kost al snel vijfduizend euro. Maar er zijn ook campers te koop met een prijskaartje van twee ton. Voor dat geld zit er dan wel een kleine garage in waarin je een Smart of Fiat 500 mee kunt nemen, want met zo’n slagschip wil je echt de oude binnensteden niet in. Een beetje knappe nieuwe camper kost al snel rond de 45.000 euro en dat bezit wil je natuurlijk wel goed verzekeren.

Camperverzekering, rechtsbijstandverzekering en reisverzekering voor camperaars

Een camperverzekering is eigenlijk niet heel veel anders dan een gewone autoverzekering. Ook voor kampeerautoverzekeringen heb je een WA-verzekering, Casco-verzekering (ook wel WA-Plus genoemd) of Allrisk-dekking (ook wel WA Volledig Casco genaamd). Bij veel aanbieders van camperverzekeringen krijg je pakketkorting als je er ook andere verzekeringen zoals de opstalverzekering of de inboedelverzekering voor je huis hebt lopen. Vergelijk de camperverzekeringen van onder meer NKC (Nederlandse Kampeerauto Club), ACSI, Alpina, Centraal Beheer en Univé. Bij ACSI mag je de schadevrije jaren van je auto gebruiken voor je camperverzekering. Dat kan aanzienlijk schelen in de premie. Lees meer details op de site van ACSI.

Behalve voor een camperverzekering kun je bij de NKC ook terecht voor een rechtsbijstandverzekering en een reisverzekering voor camperaars. En voor mensen die graag een aantal verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluiten biedt de Nederlandse Kampeerauto Club ook een autoverzekering aan.

Wat dekt een camperverzekering?

De WA-verzekering voor campers dekt alleen schade die door jouw schuld aan anderen is toegebracht. Soms valt ook hulpverlening onder de WA-verzekering, maar dat verschilt per verzekeraar. Lees dus voor het afsluiten van een camperverzekering de polisvoorwaarden en let niet alleen op de laagste premie.

De meeste WA- Beperkt Casco en WA Volledig Casco verzekeringen voor de camper verzekeringen bestaan uit een basisdekking voor schade of diefstal. Die basisdekking kun je uitbreiden met allerlei aanvullende dekkingen zoals:

  • Nieuwwaardedekking (waarbij je de standaard nieuwwaarderegeling met een paar jaar extra kunt uitbreiden); Voorbeeld: de camperverzekeringen van NKC en Univé heb je bij een nieuwe camper vijf jaar een nieuwwaarderegeling van vijf jaar, al geldt die bij Univé alleen als je de All Risk camperverzekering hebt afgesloten. Wel kan er een maximale aankoopprijs gelden.
  • Aanschafwaarderegeling: Heeft u uw camper tweedehands gekocht? Dan kunt bij onder meer NKC, Centraal Beheer en Univé voor de aanschafwaarderegeling kiezen. Die bedraagt meestal 3 jaar. Let er ook hier op of deze aanschafwaarderegeling ook geldt op de WA en WA-Extra-verzekering of alleen op de All Risk camperverzekering.
  • Ongevallen inzittenden dekking waarbij inzittenden een uitkering krijgen bij overlijden of blijvende invaliditeit, ongeacht de vraag wie het ongeluk heeft veroorzaakt;
  • Schade inzittenden. Waarbij de passagiers een uitkering krijgen voor schade aan hun spullen na een ongeluk;
  • Pechhulp;
  • Rechtsbijstand voor motorrijtuigen;

Eigenlijk zijn dat dezelfde aanvullende dekkingen voor een gewone autoverzekering. Voor een camperverzekering zijn er nog twee specifieke uitbreidingen namelijk:

  • een extra dekking voor inboedel of inventaris (de losse spullen die in de camper staan, maar ook fietsenrekken en satellietschotels zijn gedekt);
  • een dekking voor de zonneluifel van de camper.

Kampeerautoverzekeringen vergelijken op premie en voorwaarden

Maar let bij het vergelijken van camperverzekeringen goed op. Want wat bij de ene verzekeraar onder de basisdekking valt, moet je bij de andere verzekeraar als aanvullende module verzekeren. En de maximaal uit te keren bedragen voor materiële schade en letselschade lopen ook per verzekeraar soms flink uiteen. Vraag dus offertes voor camperverzekeringen op, vergelijk de premies, maar zeker ook de voorwaarden. Let er bijvoorbeeld op of hagelschade, botsingen met dieren, ruitbreuk, transport- en bergingskosten, repatriëring en vandalisme gedekt zijn.

En wil je na een ongeval al dan niet gratis een vervangende camper om je reis voort te zetten? Dan moet je vaak een wat duurdere allrisk camperverzekering afsluiten. Heb je een tweedehands camper? Bedenk dan of het bij het afsluiten van een allrisk-camperverzekering zinvol is om de aanschafwaarde voor een lange tijd te verzekeren. Misschien is een uitkering op basis van dagwaarde dan ook wel voldoende. Of misschien is je camper niet meer zoveel waard en ben je ook goed verzekerd met een goedkope WA-Beperkt-Casco verzekering.

Wat bepaalt de premie van een camperverzekering?

Wat een camperverzekering kost, hangt deels af van het type dekking dat u afsluit: WA, WA-Beperkt Casco of WA Volledig Casco. Ook het bouwjaar, het type camper en de cataloguswaarde hebben invloed op de premie. Verder kijkt de verzekeraar of u de camper wel eens uitleent aan anderen of verhuurt. Bij sommige verzekeraars krijg je voor de camperverzekering dezelfde no-claim korting als voor je gewone auto. Zij zien de camper als een tweede auto, al kun je daar dan weer niet de standaard tweede-autoverzekering voor afsluiten.

Record aantal campers verkocht

De verkoop van campers, zowel nieuw als gebruikt, zit flink in de lift. Volgens de BOVAG werden er in 2019 het recordaantal van 2074 nieuwe campers verkocht via de aangesloten bedrijven. Dat zijn er 4,9 procent meer dan in 2018. Het is voor het zevende achtereenvolgende jaar dat er meer nieuwe campers worden verkocht. De vakhandel verkocht daarnaast in 2019 ook 12.571 gebruikte campers. Dat is 15,5 procent meer dan in 2018.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)