Pakketverzekering of losse polissen? Kies het beste van allebei

Een pakketverzekering afsluiten lijkt handig. Alle verzekeringen staan op 1 polis. Je hebt één contactpersoon en bij ingewikkelde schades is er geen gedoe welke verzekering moet uitkeren. Met een pakketverzekering krijg je bovendien vaak korting op de premie. Waar kun je een pakketverzekering afsluiten en waar moet je op letten? En ben je met een pakketverzekering echt goedkoper uit?

De voordelen van een pakketverzekering

Een pakketpolis of losse verzekeringen? Wat heeft jouw voorkeur? © Lucia Grzeskiewicz / Pixabay
Een pakketverzekering of losse verzekeringen? Wat heeft jouw voorkeur? © Lucia Grzeskiewicz / Pixabay

Pakketverzekeringen waarbij je bijvoorbeeld een inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering bij dezelfde verzekeraar afsluit, hebben absoluut een voordeel. Ook autoverzekeringen met een aanvullende rechtsbijstandverzekering zijn een voorbeeld van een pakketverzekering. Bij schade heb je maar een aanspreekpunt en er is geen gedoe welke schade nou precies onder bijvoorbeeld de inboedel- of de opstalverzekering valt. Bij veel verzekeraars krijg je korting als je twee, drie of meer polissen afsluit. En bij een pakketverzekering heb je maar 1 verlengingsdatum. Nog een voordeel: met een alles-in-een-verzekering ben je nooit dubbel verzekerd.

Een pakketpolis afsluiten of de beste losse verzekeringen?

Nadeel van een pakketverzekering is dat de individuele polissen uit dat pakket misschien niet per se de beste verzekeringen in hun soort zijn. Organisaties als Moneyview en de Consumentenbond stellen jaarlijks lijstjes van de beste verzekeringen op. Bepaal zelf of het gemak van een pakketverzekering opweegt tegen het afsluiten van losse verzekeringen die de beste in hun soort zijn.

Lees ook:

Het gemak van alle verzekeringen in 1 pakket afsluiten is echter heel aanlokkelijk en dat is precies de reden waarom veel mensen een pakketverzekering afsluiten. Zo kun je bij Deck een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, opstalverzekering en doorlopende reisverzekering als pakketpolis afsluiten. Bekijk de pakketpolis van Deck.

De pakketpolis van Nationale Nederlanden: het Zekerheidspakket

Bij die pakketverzekering van Deck zijn verzekeraars Nationale Nederlanden en Unigarant de risicodragers. Kijk dus ook even bij Nationale Nederlanden zelf. Het Zekerheidspakket voor particulieren zoals Nationale Nederlanden haar pakketpolis noemt, bestaat uit een autoverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, en doorlopende reisverzekering, een doorlopende annuleringsverzekering en en ongevallenverzekering. Uiteraard bepaal je zelf welke verzekeringen je afsluit. Je korting kan oplopen tot 8 procent.

Waar kun je een pakketverzekering afsluiten?

Ook onder meer Aegon, HEMA, Verzekeruzelf, Lemonade en Univé werken met een pakketpolis. Onder de naam Woon & Vrijetijd pakket biedt Aegon een pakketpolis aan. Dit polispakket van Aegon bestaat uit de inboedelverzekering, woonhuis-polis, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandpolis, een ongevallenverzekering en een doorlopende reisverzekering.

Je kiest als klant zelf welke polissen je opneemt in het pakket. De pakketkorting kan oplopen tot 10 procent. Bekijk de alles in 1 verzekering van Aegon. Als je de pakketpolis wilt afsluiten, kun je bijvoorbeeld eerste de Aegon opstalverzekering afsluiten. De andere verzekeringen uit het Woon & Vrijetijdpakket verschijnen automatisch daaronder op de afsluitpagina.

Ook Univé geeft korting als je meerdere schadeverzekeringen afsluit. Alle verzekeringen die je bij Univé afsluit, tellen mee voor de pakketkorting. Maar er zijn uitzonderingen: de zorgverzekering, de scootmobielverzekering, de kortlopende reisverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé tellen niet mee voor het bepalen van de pakketkorting. Je kunt ook een pakketverzekering afsluiten bij onder meer Verzekeruzelf. De pakketverzekering van Verzekeruzelf bestaat uit een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

Hema: ‘hoogste pakketkorting van alle verzekeraars’

Ook Hema biedt een heel scala aan verzekeringen aan: van een kattenverzekering tot een caravanverzekering of een verzekering voor je auto. Bij Hema krijg je al vanaf 2 schadeverzekeringen korting op het hele pakket. Stapelkorting noemt Hema dat. Bij drie Hema-verzekeringen krijg je 5 procent korting op je maandpremie. Lees meer over de stapelkorting van Hema. De totale korting kan oplopen tot 15 procent, waarmee Hema naar eigen zeggen de hoogste pakketkorting van alle verzekeraars biedt. Die claim hebben we niet gecontroleerd en laten we voor rekening van Hema.

Lemonade: inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering in 1 pakket

Lemonade is een nieuwe aanbieder van inboedelverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen. Je kunt ze als losse verzekering afsluiten, maar je kunt hun inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering ook combineren tot een pakketpolis.

De Woonzeker pakketverzekering van Verzekeruzelf

Met het Woonzeker pakket van Verzekeruzelf kun je een opstalverzekering, inboedelverzekering en rechtsbijstandverzekering of combinaties daarvan afsluiten. De opstalverzekering en de inboedelverzekering van Verzekeruzelf kregen in 2020 van onderzoeksbureau Moneyview allebei vijf sterren voor prijs. Je kunt dus bij Verzekeruzelf een goedkope opstal- en inboedelverzekering afsluiten bij dezelfde verzekeraar.

Slim besparen met losse verzekeringen

Het lijkt mooi, al die pakketkortingen die je om de oren vliegen. Maar zijn pakketverzekeringen goedkoper dan wanneer je alle verzekeringen als losse verzekering afsluit? De Consumentenbond is kritisch. Volgens de belangenbehartiger van consumenten kun je beter afzonderlijke verzekeringen vergelijken. Dan ben je goedkoper uit, zo bleek ook al in 2012 uit onderzoek van een vergelijkingswebsite.

Polisvoorwaarden vergelijken

Wie afzonderlijke verzekeringen vergelijkt, kan ook beter de polisvoorwaarden vergelijken en een verzekering afsluiten die het beste bij jouw situatie past. Zo voorkom je dat je oververzekerd bent. Wie nooit op wintersport gaat, heeft ook geen wintersportdekking op een doorlopende reisverzekering nodig. Ook kun je dan verzekeringen afsluiten die als beste uit de test van de Consumentenbond of een andere testorganisatie komen. Bekijk hier wat momenteel de beste verzekering is voor je huis, inboedel, aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Kritisch kijken naar welke verzekeringen en modules die je echt nodig hebt, zoals bij FBTO heel makkelijk is, kan je dus een extra besparing op verzekeringen opleveren.

Deel dit met je vrienden!