Ga naar de inhoud

Pakketverzekering of losse polissen? Kies het beste van allebei!

Een pakketverzekering afsluiten lijkt handig. Alle verzekeringen staan op 1 polis. Je hebt één contactpersoon en bij ingewikkelde schades is er geen gedoe welke verzekering moet uitkeren. Met een pakketverzekering krijg je bovendien vaak korting op de premie. Waar kun je een pakketverzekering afsluiten en waar moet je op letten? En ben je met een pakketverzekering echt goedkoper uit?

De voordelen van een pakketverzekering

Een pakketpolis of losse verzekeringen? Wat heeft jouw voorkeur? © Lucia Grzeskiewicz / Pixabay
Een pakketverzekering of losse verzekeringen? Wat heeft jouw voorkeur? © Lucia Grzeskiewicz / Pixabay

Pakketverzekeringen waarbij je bijvoorbeeld een inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering bij dezelfde verzekeraar afsluit, hebben absoluut een voordeel. Ook autoverzekeringen met een aanvullende rechtsbijstandverzekering zijn een voorbeeld van een pakketverzekering. Bij schade heb je maar een aanspreekpunt en er is geen gedoe welke schade nou precies onder bijvoorbeeld de inboedel- of de opstalverzekering valt. Bij veel verzekeraars krijg je korting als je twee, drie of meer polissen afsluit. En bij een pakketverzekering heb je maar 1 verlengingsdatum. Daardoor wordt het makkelijker om in één keer naar een andere verzekeraar over te stappen, als je dat zou willen. Nog een voordeel: met een alles-in-een-verzekering ben je nooit dubbel verzekerd.

Vergelijk pakketverzekeringen voor inboedel, opstal en aansprakelijkheid

Een veelvoorkomende pakketverzekering is een gecombineerde inboedel- en opstalverzekering, eventueel uitgebreid met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Premies en voorwaarden van zo’n woonverzekering vergelijken kan via onderstaande module. In de tweede stap kunt u desgewenst een aansprakelijkheidsverzekering toevoegen.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Een pakketpolis afsluiten of de beste losse verzekeringen?

Nadeel van een pakketverzekering is dat de individuele polissen uit dat pakket misschien niet per se de beste verzekeringen in hun soort zijn. Organisaties als Moneyview en de Consumentenbond stellen jaarlijks lijstjes van de beste verzekeringen op. Bepaal zelf of het gemak van een pakketverzekering opweegt tegen het afsluiten van losse verzekeringen die de beste in hun soort zijn.

Lees ook:

Het gemak van alle verzekeringen in 1 pakket afsluiten is echter heel aanlokkelijk en dat is precies de reden waarom veel mensen een pakketverzekering afsluiten.

Waar kun je een pakketverzekering afsluiten?

Ook onder meer ABN Amro, Aegon en Univé werken met een pakketpolis. Inshared werkt niet met een pakketkorting, maar geeft klanten aan het eind van het jaar geld terug als er weinig schades gedeclareerd zijn. Dat is de jaarbeloning. Tussen 2018 en 2022 gaf Inshared naar eigen zeggen ruim 8,6 miljoen euro aan jaarbeloning aan klanten terug. Alleen in 2022 waren er zoveel schades dat Inshared geen geld aan klanten kon teruggeven. Centraal Beheer en FBTO, beide van Achmea, en Ohra geven geen pakketkorting. Nationale Nederlanden biedt sinds 7 november 2022 geen pakketverzekering meer aan.

Korting op de pakketverzekering bij ABN Amro

Bij ABN Amro moet je minimaal drie verzekeringen afsluiten om pakketkorting te krijgen. Die korting bedraagt dan 3 procent. Bij vier verzekeringen stijgt de korting naar 4 procent. Bij een pakket 5 verzekeringen geeft ABN Amro 5 procent korting.

Pakketkorting bij Aegon

Onder de naam Woon & Vrijetijd pakket biedt Aegon een pakketpolis aan. Dit polispakket van Aegon bestaat uit de inboedelverzekering, woonhuis-polis, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandpolis, een ongevallenverzekering en een doorlopende reisverzekering.

Je kiest als klant zelf welke polissen je opneemt in het pakket. De pakketkorting kan oplopen tot 10 procent. Bekijk de alles in 1 verzekering van Aegon. Als je de pakketpolis wilt afsluiten, kun je bijvoorbeeld eerste de Aegon opstalverzekering afsluiten. De andere verzekeringen uit het Woon & Vrijetijdpakket verschijnen automatisch daaronder op de afsluitpagina.

Pakketkorting Univé

Ook Univé geeft korting als je meerdere schadeverzekeringen afsluit. Op dit moment zitten in het particuliere verzekeringspakket de Autoverzekering, Doorlopende Reis-, Aansprakelijkheid- en Rechtsbijstandsverzekering. Binnenkort worden ook de woonverzekeringen van Univé aan de pakketverzekering toegevoegd. Alle hiervoor genoemde verzekeringen die je bij Univé afsluit, tellen mee voor de pakketkorting. Maar er zijn uitzonderingen: de zorgverzekering, de Univé scootmobielverzekering, de kortlopende reisverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé tellen niet mee voor het bepalen van de pakketkorting.

Per extra afgesloten verzekering krijg je bij Univé 1 procent pakketkorting. De pakketkorting van Univé geldt zowel voor consumenten als voor het Univé Ondernemerspakket, de pakketverzekering voor zakelijke verzekeringen.

Slim besparen met losse verzekeringen

Het lijkt mooi, al die pakketkortingen die je om de oren vliegen. Maar zijn pakketverzekeringen goedkoper dan wanneer je alle verzekeringen als losse verzekering afsluit? De Consumentenbond is kritisch. Volgens de belangenbehartiger van consumenten kun je beter afzonderlijke verzekeringen vergelijken. Dan ben je goedkoper uit, zo bleek ook al in 2012 uit onderzoek van een vergelijkingswebsite.

Polisvoorwaarden vergelijken

Wie afzonderlijke verzekeringen vergelijkt, kan ook beter de polisvoorwaarden vergelijken en een verzekering afsluiten die het beste bij jouw situatie past. Zo voorkom je dat je oververzekerd bent. Wie nooit op wintersport gaat, heeft ook geen wintersportdekking op een doorlopende reisverzekering nodig. Ook kun je dan verzekeringen afsluiten die als beste uit de test van de Consumentenbond of een andere testorganisatie komen. Bekijk hier wat momenteel de beste verzekering is voor je huis, inboedel, aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Kritisch kijken naar welke verzekeringen en modules die je echt nodig hebt, zoals bij FBTO heel makkelijk is, kan je dus een extra besparing op verzekeringen opleveren.

(Kortingen zijn gecheckt in maart 2021, maar kunnen sindsdien gewijzigd zijn. Pakketkortingen op de site van de verzekeraars zijn leidend).

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)