Pakketverzekering of losse polissen? Kies het beste van allebei

Besparen op uw verzekeringen? Sluit geen pakketverzekering af, maar losse verzekeringen. Zo kunt u besparen op uw verzekeringen.

Pakketverzekeringen lijken vaak goedkoper, maar de korting die u krijgt is vaak een sigaar uit eigen doos. Losse verzekeringen zijn tot bijna de helft goedkoper dan een pakketpolis, blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite in 2012. Uit onderzoek van de vergelijker blijkt dat consumenten fors op hun verzekeringen kunnen besparen door geen pakketverzekeringen af te sluiten. Met het afsluiten van losse verzekeringen in plaats van een pakketpolis kunnen ze tot 42 procent besparen op verzekeringen. Je kunt dan alle verzekeringen vergelijken. Bovendien kun je dan verzekeringen afsluiten die als beste uit de test van de Consumentenbond of een andere testorganisatie komen. Bekijk hier wat momenteel de beste verzekering is voor je huis, inboedel, aansprakelijkheid en rechtsbijstand.

Besparen op verzekeringen: pakketverzekering

Uit de vergelijking die de site in 2012 maakte, blijkt dat een huishouden dat een aansprakelijkheidsverzekering, een opstalverzekering, een inboedelverzekering, een rechtsbijstandverzekering en een autoverzekering ondanks een pakketkorting van 12 procent nog steeds 42 procent goedkoper uit kan zijn door verzekeringen afzonderlijk te vergelijken en losse verzekeringen af te sluiten.

Losse verzekeringen: slim besparen op verzekeringen

Directeur Erik Hordijk noemt de korting die je krijgt bij pakketverzekeringen dan ook een sigaar uit eigen doos. “Veel mensen hebben hun verzekeringen bij dezelfde verzekeraar, omdat het makkelijk is. Maar voor dit gemak betalen ze een hoge prijs en zijn daarmee een dief van hun eigen portemonnee. Verzekeraars geven maximaal 15 procent korting. De premieverschillen tussen de verzekeraars zijn groot, waardoor het afsluiten bij verschillende verzekeraars voordeliger is.” Een mooi voorbeeld is de zorgverzekering. Het pakket van de basisverzekering wordt door de overheid vastgesteld en is bij alle verzekeraars identiek. Alleen de prijs varieert per verzekeraar.

Het is overigens wel handig om een inboedelverzekering en een opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Bij schade door bijvoorbeeld brand of een omgewaaide boom op uw dak, is er dan geen gedoe welke verzekeraar opdraait voor de schade aan uw spullen. Overigens blijkt uit eerder onderzoek van de vergelijkingssite dat een goedkope autoverzekering voor de meeste mensen ook goed genoeg is.

Pakketverzekering te ruime dekking

Hordijk wijst op nog een ander nadeel van pakketverzekeringen. “Met zo’n pakketpolis is de kans groter dat je oververzekerd bent. Consumenten hebben dan vaak de keuze uit maar één verzekering, terwijl deze dekking misschien niet het beste bij hun situatie past.” Hordijk noemt als voorbeeld een wintersportdekking bij de reisverzekering. “Niet iedereen gaat op wintersport, maar je betaalt soms wel voor deze dekking.” Kritisch kijken naar welke verzekeringen en modules die je echt nodig hebt, zoals bij FBTO heel makkelijk is, kan je dus een extra besparing op verzekeringen opleveren. De losse inboedelverzekering van Verzekeruzelf kreeg in juni 2017 vijf sterren in een onderzoek van Bureau Moneyview.

Independer dacht de nadelen van pakketverzekeringen te ondervangen door een pakketpolis aan te bieden die bestond uit losse polissen van verschillende verzekeraars. Maar daar is de vergelijker inmiddels mee gestopt. Je kunt nog wel een pakketverzekering afsluiten bij onder meer Verzekeruzelf. De pakketverzekering van Verzekeruzelf bestaat uit een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

Deel dit met je vrienden!