Deze 3 woonverzekeringen heb je absoluut nodig

Aan woonverzekeringen kunt u kapitalen uitgeven. Woonverzekeringen zoals de opstalverzekering, de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering zijn er genoeg. Maar welke woonverzekeringen heb je echt nodig? We zetten wat woonverzekeringen op een rij.

Table Of Contents

Wie een huis heeft gekocht, moet er niet aan denken dat het ooit tot de grond toe afbrandt. Toch gebeurt dat jaarlijks heel wat keren. Weinig mensen zullen financieel in staat zijn om na een fikse woningbrand de schade uit eigen zak te betalen. Niet verzekeren is in dit geval eigenlijk geen optie en een woonhuisverzekering is dan ook een must.

Een opstalverzekering behoort tot de noodzakelijke woonverzekeringen. De schade van een woningbrand is te groot om zelf te dragen. © Myriam Zilles / Pixabay
Een opstalverzekering behoort tot de noodzakelijke woonverzekeringen. De schade van een woningbrand is te groot om zelf te dragen. © Myriam Zilles / Pixabay

Noodzakelijke woonverzekeringen: de opstalverzekering

Maar er zijn verschillende soorten woonhuisverzekeringen. De eerste woonhuisverzekering is de opstalverzekering. U bent dan verzekerd tegen schade door inbraak en diefstal, brand, storm, explosie, blikseminslag, hagel, water, olie en roet. Dat laatste is bijvoorbeeld van belang als er bij de buren brand is geweest. In die gevallen hebben aangrenzende huizen vaak rook- en roetschade en dat valt onder uw woonhuisverzekering.

Bij stormschade krijgt u wel te maken met een eigen risico. Ook is niet altijd alle schade gedekt. Bij storm is bijvoorbeeld de tuinset die buiten staat, niet verzekerd. Schade aan je huis door een omvallende boom is wel verzekerd, maar het verwijderen van de boom niet. En als je door achterstallig onderhoud of openstaande ramen waterschade bij hevige regenval oploopt, kan de verzekeraar besluiten niet uit te keren.

Vergelijk premies van opstalverzekeringen van onder meer Nationale Nederlanden (5 sterren voor polisvoorwaarden in 2020), ABN Amro, OhraAegon, Verzekeruzelf (5 sterren voor prijs voor de extra uitgebreide opstalverzekering in 2020) en Centraal Beheer. Of bekijk de woonverzekeringen van Inshared, HEMA, DitzoFBTO en Univé.

De meeste hypotheekverstrekkers eisen dat je een opstalverzekering hebt afgesloten op het moment dat de hypotheekakte bij de notaris wordt getekend. Woont u in een appartement? Dan sluit de Vereniging van Eigenaren een collectieve opstalverzekering af. Dat hoeft u dus niet nog eens zelf te doen.

Woonverzekering: de inboedelverzekering

Met een opstalverzekering alleen bent u er nog niet. Die dekt namelijk alleen de schade aan uw huis en schuurtje. Gaan door brand uw meubels en andere spulletjes verloren, dan is het te hopen dat u een goede inboedelverzekering hebt afgesloten. Ook hier geldt weer dat er diverse ‘smaken’ zijn van standaard, tot uitgebreid, extra uitgebreid en all risk. De hoogte van de premie hangt samen de waarde van uw inboedel.

Vergelijk de premie voor een inboedelverzekering bij onder meer Inshared, AegonOhra, FBTO, Centraal Beheer (5 sterren voor polisvoorwaarden in 2020), Verzekeruzelf (5 sterren voor prijs in 2020), Ditzo en Nationale Nederlanden. Kijk ook even naar nieuwkomer Lemonade. Zij richten zich met inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen op jongeren die op zichzelf wonen.

De beste inboedelverzekeringen

In 2020 kregen de uitgebreide inboedelverzekeringen van Centraal Beheer, Verzekeruzelf en Allianz Direct van Moneyview 5 sterren voor de beste prijs. Als je alleen kijkt naar de inboedelverzekeringen met de beste polisvoorwaarden, dan komen de allrisk inboedelverzekeringen van Centraal Beheer, ING en Interpolis bij Moneyview als beste uit de bus. Let dus even op, want bij het onderdeel prijs scoorden de uitgebreide inboedelverzekeringen het hoogst. Bij polisvoorwaarden ging het om allrisk inboedelverzekeringen. Die dekken meer onheil en zijn dus duurder.

De Consumentenbond gaf in september 2020 de inboedelverzekering van ING het predikaat beste uit de test. Centraal Beheer, FBTO en ABN Amro scoorden nipt lager.

Tips: Bij Hema kun je een woonverzekering afsluiten waarmee je opstal en inboedel in een keer gedekt hebt. Zo’n pakketverzekering is handig bij schade aan zowel je huis als je inboedel. Dat voorkomt gedoe tussen verschillende verzekeraars. En de inboedelverzekering van ABN Amro kreeg in 2019 vijf sterren van Moneyview voor de polisvoorwaarden.

De woonverzekeringen van Nationale Nederlanden scoren vaak hoog in onderzoeken naar de beste verzekeringen.

Inboedelwaardemeter maakt plaats voor inboedelindex

In de loop van de tijd verzamel je er aardig wat spullen bij. Zorg dus dat u van tijd tot tijd ook je inboedelverzekering daarop aanpast. Daarbij kunt u gebruik maken van de inboedelwaardemeters die verschillende verzekeraars hanteren. Het Verbond van Verzekeraars gaf tot en met 2016 een inboedelwaardemeter uit. Die is sinds 2017 vervangen door een inboedelindex.

Ook kun je vaak een inboedelverzekering met automatische indexatie afsluiten. Dan wordt de waarde van je inboedel automatisch aangepast aan de algemene prijsontwikkeling. Zo ben je nooit onderverzekerd. Bepaalde kostbaarheden, zoals duur antiek of een grote hoeveelheid sieraden, vallen niet onder de gewone inboedelverzekering vallen. Hiervoor moet u vaak een aparte kostbaarhedenverzekering afsluiten.

Noodzakelijke woonverzekeringen: aansprakelijkheidsverzekering

De derde woonverzekering waar u eigenlijk niet buiten kunt, is een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Die wordt ook wel een persoonlijke WA-verzekering genoemd (niet te verwarren met de WA-verzekering bij autoverzekeringen) of aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. De persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die door u, uw kinderen of uw huisdieren aan derden wordt veroorzaakt. Schade aan spullen die u huurt of leent vallen er slechts beperkt onder. Schade die veroorzaakt is door bijvoorbeeld uw auto valt er niet onder. Daarvoor heb je een WA-verzekering voor uw auto nodig. Zo’n WA-auto-polis is wettelijk verplicht, een persoonlijke WA-verzekering niet. Kijk voor aansprakelijkheidsverzekeringen onder meer bij Ohra, Nationale Nederlanden, ABN Amro, Centraal Beheer, Aegon, Inshared, FBTO, Lemonade, HemaDitzoVerzekeruzelf en Unive.

Lees ook wat op dit moment de beste woon- en aansprakelijkheidsverzekeringen zijn.

Ongevallenverzekering: niet noodzakelijk, wel het overwegen waard

Ook kun je overwegen een ongevallenverzekering af te sluiten. Zo’n ongevallenpolis keert uit bij blijvende invaliditeit of overlijden na ongevallen in en om het huis, in het verkeer of op reis. Vaak kun je kiezen of je een ongevallenverzekering voor jezelf, je partner of je kinderen afsluit. Sommige ongevallenverzekeringen geven na een ongeluk een uitkering bij tandheelkundige kosten aan inwonende kinderen. Vergelijk ongevallenverzekeringen op premie en polisvoorwaarden, want er zijn grote verschillen. Kijk voor ongevallenverzekeringen bij FBTO, Aegon en Inshared.

Samenwonen en dubbele verzekeringen

Hebben u en uw partner allebei een eigen huishouden en gaat u samenwonen? Dan heeft dat ook consequenties voor uw woonhuisverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen. U kunt dan een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering opzeggen of die in elkaar schuiven. Verzekeraars hebben daarbij afgesproken dat de oudste polis voorrang heeft en gehandhaafd dan wel aangepast wordt. Is die nou duurder dan de polis van een andere aanbieder, dan moet u wachten tot de premievervaldatum voordat u elders een andere woonhuisverzekering of aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten.

Deel dit met je vrienden!