Ga naar de inhoud

Deze 3 woonverzekeringen heb je absoluut nodig

Aan woonverzekeringen kunt u kapitalen uitgeven. Woonverzekeringen zoals de opstalverzekering, de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering zijn er genoeg. Maar welke woonverzekeringen heb je echt nodig? We zetten wat woonverzekeringen op een rij.

Wie een huis heeft gekocht, moet er niet aan denken dat het ooit tot de grond toe afbrandt. Toch gebeurt dat jaarlijks heel wat keren. Weinig mensen zullen financieel in staat zijn om na een fikse woningbrand de schade uit eigen zak te betalen. Niet verzekeren is in dit geval eigenlijk geen optie en een woonhuisverzekering is dan ook een must.

Een opstalverzekering behoort tot de noodzakelijke woonverzekeringen. De schade van een woningbrand is te groot om zelf te dragen. © Myriam Zilles / Pixabay
Een opstalverzekering behoort tot de noodzakelijke woonverzekeringen. De schade van een woningbrand is te groot om zelf te dragen. © Myriam Zilles / Pixabay

Noodzakelijke woonverzekeringen: de opstalverzekering

Maar er zijn verschillende soorten woonhuisverzekeringen. De eerste woonhuisverzekering is de opstalverzekering. U bent dan verzekerd tegen schade door inbraak en diefstal, brand, storm, explosie, blikseminslag, hagel, water, olie en roet. Dat laatste is bijvoorbeeld van belang als er bij de buren brand is geweest. In die gevallen hebben aangrenzende huizen vaak rook- en roetschade en dat valt onder uw woonhuisverzekering.

Bij stormschade krijgt u wel te maken met een eigen risico. Ook is niet altijd alle schade gedekt. Bij storm is bijvoorbeeld de tuinset die buiten staat, niet verzekerd. Schade aan je huis door een omvallende boom is wel verzekerd, maar het verwijderen van de boom niet. En als je door achterstallig onderhoud of openstaande ramen waterschade bij hevige regenval oploopt, kan de verzekeraar besluiten niet uit te keren.

Vergelijk premies van opstalverzekeringen van onder meer Inshared, Allianz Direct, Nationale Nederlanden, ABN Amro, Ohra, Aegon en Centraal Beheer. Of bekijk de woonverzekeringen van HEMA, FBTO en Univé.

De meeste hypotheekverstrekkers eisen dat je een opstalverzekering hebt afgesloten op het moment dat de hypotheekakte bij de notaris wordt getekend. Woont u in een appartement? Dan sluit de Vereniging van Eigenaren een collectieve opstalverzekering af. Dat hoeft u dus niet nog eens zelf te doen.

De beste woonverzekeringen in de tests

De allrisk opstalverzekeringen van Nationale Nederlanden en SNS kwamen in april 2023 bij de Consumentenbond als beste uit de test. Bekijk meer beste verzekeringen. Bij een onderzoek van Moneyview in 2023 kregen de allrisk opstalverzekeringen van Centraal Beheer en FBTO 5 sterren voor hun polisvoorwaarden. Dat gold ook voor de allrisk opstalverzekering van SNS en de Super Uitgebreid Woonhuisverzekering van Vereniging Eigen Huis. De vijf sterren voor prijs gingen naar de extra uitgebreide opstalverzekeringen van Centraal Beheer, Inshared en a.s.r

Woonverzekering: de inboedelverzekering

Met een opstalverzekering alleen bent u er nog niet. Die dekt namelijk alleen de schade aan uw huis en schuurtje. Gaan door brand uw meubels en andere spulletjes verloren, dan is het te hopen dat u een goede inboedelverzekering hebt afgesloten. Ook hier geldt weer dat er diverse ‘smaken’ zijn van standaard, tot uitgebreid, extra uitgebreid en all risk. De hoogte van de premie hangt samen de waarde van uw inboedel.

Vergelijk de premie voor een inboedelverzekering bij onder meer Inshared (5 sterren voor prijs inboedelverzekering 2023), Allianz Direct, AegonOhra, FBTO (beste uit de test van de Consumentenbond in april 2023), Centraal Beheer (beste uit de test van de Consumentenbond april 2023) en Nationale Nederlanden.

Vergelijk hieronder woonverzekeringen zoals de inboedelverzekering en de opstalverzekering. In de tweede stap kunt u ook aansprakelijkheidsverzekeringen aan de vergelijking toevoegen.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

De beste inboedelverzekeringen

Bij de woonverzekeringen scoren Centraal Beheer, FBTO, Inshared en Nationale Nederlanden doorgaans goed in de tests. Dat is ook in 2023 het geval. In 2023 kregen de extra uitgebreide inboedelverzekeringen van Centraal Beheer, Inshared en a.s.r van Moneyview 5 sterren voor de beste prijs. Als je alleen kijkt naar de inboedelverzekeringen met de beste polisvoorwaarden, dan komen de allrisk inboedelverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en Vereniging Eigen Huis bij Moneyview als beste uit de bus. Let dus even op, want bij het onderdeel prijs scoorden de uitgebreide inboedelverzekeringen het hoogst. Bij polisvoorwaarden ging het om allrisk inboedelverzekeringen. Die dekken meer onheil en zijn dus duurder.

De Consumentenbond gaf in april 2023 de inboedelverzekeringen van Centraal Beheer en FBTO het predicaat Beste uit de Test.

Tips: Bij Hema kun je een woonverzekering afsluiten waarmee je opstal en inboedel in een keer gedekt hebt. Zo’n pakketverzekering is handig bij schade aan zowel je huis als je inboedel. Dat voorkomt gedoe tussen verschillende verzekeraars.

Inboedelwaardemeter maakt plaats voor inboedelindex

In de loop van de tijd verzamel je er aardig wat spullen bij en je huis. Ook kan je huis meer waard worden door energiebesparende maatregelen of een verbouwing. Zorg dus dat je van tijd tot tijd ook je woonverzekeringen daarop aanpast. Daarbij kun gebruik maken van de inboedelwaardemeters die verschillende verzekeraars hanteren. Het Verbond van Verzekeraars gaf tot en met 2016 een inboedelwaardemeter uit. Die is sinds 2017 vervangen door een inboedelindex.

Ook kun je vaak een inboedelverzekering met automatische indexatie afsluiten. Dan wordt de waarde van je inboedel automatisch aangepast aan de algemene prijsontwikkeling. Zo ben je nooit onderverzekerd. Bepaalde kostbaarheden, zoals duur antiek of een grote hoeveelheid sieraden, vallen niet onder de gewone inboedelverzekering vallen. Hiervoor moet u vaak een aparte kostbaarhedenverzekering afsluiten.

Noodzakelijke woonverzekeringen: aansprakelijkheidsverzekering

De derde woonverzekering waar u eigenlijk niet buiten kunt, is een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Die wordt ook wel een persoonlijke WA-verzekering genoemd (niet te verwarren met de WA-verzekering bij autoverzekeringen) of aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. De persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die door jij, je kinderen of je huisdieren aan derden wordt veroorzaakt. Schade aan spullen die je huurt of leent vallen er slechts beperkt onder. Schade die veroorzaakt is door bijvoorbeeld je auto valt er niet onder. Daarvoor heb je een WA-verzekering voor je auto nodig. Zo’n WA-auto-polis is wettelijk verplicht, een persoonlijke WA-verzekering niet. Kijk voor aansprakelijkheidsverzekeringen onder meer bij Ohra, Allianz Direct, Nationale Nederlanden, ABN Amro, Centraal Beheer, Aegon, Inshared, FBTO, Hema en Unive.

Lees ook wat op dit moment de beste woon- en aansprakelijkheidsverzekeringen zijn.

Ongevallenverzekering: niet noodzakelijk, wel het overwegen waard

Ook kun je overwegen een ongevallenverzekering af te sluiten. Zo’n ongevallenpolis keert uit bij blijvende invaliditeit of overlijden na ongevallen in en om het huis, in het verkeer of op reis. Vaak kun je kiezen of je een ongevallenverzekering voor jezelf, je partner of je kinderen afsluit. Sommige ongevallenverzekeringen geven na een ongeluk een uitkering bij tandheelkundige kosten aan inwonende kinderen. Vergelijk ongevallenverzekeringen op premie en polisvoorwaarden, want er zijn grote verschillen. Kijk voor ongevallenverzekeringen bij FBTO, Aegon en Inshared.

Samenwonen en dubbele verzekeringen

Hebben jij en je partner allebei een eigen huishouden en ga je samenwonen? Dan heeft dat ook consequenties voor je woonverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen. Je kunt dan een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering opzeggen of die in elkaar schuiven. Verzekeraars hebben daarbij afgesproken dat de oudste polis voorrang heeft en gehandhaafd dan wel aangepast wordt. Is die nou duurder dan de polis van een andere aanbieder, dan moet je wachten tot de premievervaldatum voordat je elders een andere woonhuisverzekering of aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3/5 - (4 stemmen)