Welke woonverzekeringen heb je nodig?

Aan woonverzekeringen kunt u kapitalen uitgeven. Woonverzekeringen zoals de opstalverzekering, de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering zijn er genoeg. Maar welke woonverzekeringen heb je echt nodig? We zetten wat woonverzekeringen op een rij.

Wie een huis heeft gekocht, moet er niet aan denken dat het ooit tot de grond toe afbrandt. Toch gebeurt dat jaarlijks heel wat keren. Weinig mensen zullen financieel in staat zijn om na een fikse woningbrand de schade uit eigen zak te betalen. Niet verzekeren is in dit geval eigenlijk geen optie en een woonhuisverzekering is dan ook een must.

Noodzakelijke woonverzekeringen: de opstalverzekering

Maar er zijn verschillende soorten woonhuisverzekeringen. De eerste woonhuisverzekering is de opstalverzekering. U bent dan verzekerd tegen schade door inbraak en diefstal, brand, storm, explosie, blikseminslag, hagel, water, olie en roet. Dat laatste is bijvoorbeeld van belang als er bij de buren brand is geweest. In die gevallen hebben aangrenzende huizen vaak rook- en roetschade en dat valt onder uw woonhuisverzekering.

Bij stormschade krijgt u wel te maken met een eigen risico. Ook is niet altijd alle schade gedekt. Bij storm is bijvoorbeeld de tuinset die buiten staat, niet verzekerd. Schade aan je huis door een omvallende boom is wel verzekerd, maar het verwijderen van de boom niet. En als je door achterstallig onderhoud of openstaande ramen waterschade bij hevige regenval oploopt, kan de verzekeraar besluiten niet uit te keren. Vergelijk premies van opstalverzekeringen van onder meer Nationale Nederlanden, OhraReaalAegon, VerzekeruzelfCentraal Beheer en Nowgo of bekijk de woonverzekering van DitzoFBTO en Univé.

De meeste hypotheekverstrekkers eisen dat je een opstalverzekering hebt afgesloten op het moment dat de hypotheekakte bij de notaris wordt getekend. Woont u in een appartement? Dan sluit de Vereniging van Eigenaren een collectieve opstalverzekering af. Dat hoeft u dus niet nog eens zelf te doen.

Woonverzekering: de inboedelverzekering

Met een opstalverzekering alleen bent u er nog niet. Die dekt namelijk alleen de schade aan uw huis en schuurtje. Gaan door brand uw meubels en andere spulletjes verloren, dan is het te hopen dat u een goede inboedelverzekering hebt afgesloten. Ook hier geldt weer dat er diverse ‘smaken’ zijn van standaard, tot uitgebreid, extra uitgebreid en all risk. De hoogte van de premie hangt samen de waarde van uw inboedel. Vergelijk de premie voor een inboedelverzekering bij onder meer AegonOhra, NowgoFBTO, Centraal Beheer (complete woonverzekering), ReaalVerzekeruzelfDitzo en Nationale Nederlanden. Bij Hema kun je een woonverzekering afsluiten waarmee je opstal en inboedel in een keer gedekt hebt. Zo’n pakketverzekering is handig bij schade aan zowel je huis als je inboedel. Dat voorkomt gedoe tussen verschillende verzekeraars.

Tip: de woonverzekeringen van Nationale Nederlanden scoren vaak hoog in onderzoeken naar de beste verzekeringen.

Let op: in de loop van de tijd verzamel je er aardig wat spullen bij. Zorg dus dat u van tijd tot tijd ook je inboedelverzekering daarop aanpast. Daarbij kunt u gebruik maken van de inboedelwaardemeters die verschillende verzekeraars hanteren. Ook kun je vaak een inboedelverzekering met automatische indexatie afsluiten. Dan wordt de waarde van je inboedel automatisch aangepast aan de algemene prijsontwikkeling. Zo ben je nooit onderverzekerd. Bepaalde kostbaarheden, zoals duur antiek of een grote hoeveelheid sieraden, vallen niet onder de gewone inboedelverzekering vallen. Hiervoor moet u vaak een aparte kostbaarhedenverzekering afsluiten.

Noodzakelijke woonverzekeringen: aansprakelijkheidsverzekering

De derde verzekering waar u eigenlijk niet buiten kunt, is een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Die wordt ook wel een persoonlijke WA-verzekering genoemd (niet te verwarren met de WA-verzekering bij autoverzekeringen). De persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die door u, uw kinderen of uw huisdieren aan derden wordt veroorzaakt. Schade aan spullen die u huurt of leent vallen er slechts beperkt onder. Schade die veroorzaakt is door bijvoorbeeld uw auto valt er niet onder. Daarvoor heb je een WA-verzekering voor uw auto nodig. Zo’n WA-auto-polis is wettelijk verplicht, een persoonlijke WA-verzekering niet. Kijk voor aansprakelijkheidsverzekeringen onder meer bij Ohra, Nationale Nederlanden, Centraal Beheer, Aegon, Hema, ReaalDitzoVerzekeruzelf en Unive.

Lees ook wat op dit moment de beste woon- en aansprakelijkheidsverzekeringen zijn.

Ongevallenverzekering: niet noodzakelijk, wel het overwegen waard

Ook kun je overwegen een ongevallenverzekering af te sluiten. Zo’n ongevallenpolis keert uit bij blijvende invaliditeit of overlijden na ongevallen in en om het huis, in het verkeer of op reis. Vaak kun je kiezen of je een ongevallenverzekering voor jezelf, je partner of je kinderen afsluit. Sommige ongevallenverzekeringen geven na een ongeluk een uitkering bij tandheelkundige kosten aan inwonende kinderen. Vergelijk ongevallenverzekeringen op premie en polisvoorwaarden, want er zijn grote verschillen.

Samenwonen en dubbele verzekeringen

Hebben u en uw partner allebei een eigen huishouden en gaat u samenwonen? Dan heeft dat ook consequenties voor uw woonhuisverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen. U kunt dan een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering opzeggen of die in elkaar schuiven. Verzekeraars hebben daarbij afgesproken dat de oudste polis voorrang heeft en gehandhaafd dan wel aangepast wordt. Is die nou duurder dan de polis van een andere aanbieder, dan moet u wachten tot de premievervaldatum voordat u elders een andere woonhuisverzekering of aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten.

Deel dit met je vrienden!