Motorverzekeringen vergelijken? Dit is de beste motorverzekering in 2021

Elke motorbezitter is wettelijk verplicht z’n motor te verzekeren. Daarbij kun je kiezen uit een WA-motorverzekering, een Beperkt Casco motorverzekering en een allrisk- of volledig casco-motorverzekering. Wat zijn de beste motorverzekeringen in 2021. En waar kun je motorverzekeringen vergelijken?

Om met dat laatste te beginnen: motorverzekeringen vergelijken kan onder meer bij Centraal Beheer, Inshared, OHRA, FBTO, Verzekeruzelf, Diks, HEMA en Univé. Door goed te kijken wat in jouw geval de beste motorverzekering is, kun je besparen op de premie van je motorverzekering. Zo kun je bij Inshared en FBTO profiteren van ‘winterstopkorting’ als je je motor tussen 1 december en 1 maart in de stalling laat staan. En wil je een driewielige motor verzekeren of een quad-verzekering afsluiten? Kijk dan even bij Diks.

De beste motorverzekeringen in 2021

Motorverzekeringen vergelijken loont. De premieverschillen zijn enorm. Motorbezitters in Limburg en Zuid-Holland betalen gemiddeld het meest. © Guduru Ajay bhargav via Pexels.
Motorverzekeringen vergelijken loont. De premieverschillen zijn enorm. Motorbezitters in Limburg en Zuid-Holland betalen gemiddeld het meest. © Guduru Ajay bhargav via Pexels.

Motorverzekeringen vergelijken kan op prijs en op polisvoorwaarden. Dat is precies wat onderzoekers van onafhankelijk bureau Moneyview in december 2020 deden. In de categorie ‘beste motorverzekering wat betreft polisvoorwaarden’ kregen de motorverzekeringen van Centraal Beheer en Interpolis zowel bij de WA-motorverzekeringen, de Beperkt Casco motorverzekeringen als de Volledig Casco/ Allrisk motorverzekeringen 5 sterren. Zij hebben volgens Moneyview de motorverzekering met de beste polisvoorwaarden.

De motorverzekeringen van Centraal Beheer en Interpolis kennen een ruime dekking en acceptatie en relatief veel flexibiliteit, aldus de onderzoekers. In de eerste drie verzekeringsjaren vergoeden beide motorverzekeraars bijvoorbeeld voor zowel nieuwe als tweedehands motoren de aanschafwaarde. Ook is er een ruime dekking voor accessoires die later aan de motor zijn toegevoegd.

Motorverzekeringen vergelijken op prijs

Bij de beoordeling op prijs was de beste motorverzekeringen bij de WA-motorverzekering waren de motorverzekeringen van ANWB (alleen leden) en Klaverblad. De beste motorverzekering bij WA Plus en de beste motorverzekering bij All risk waren die van Univé en ANWB (leden). Zij kregen 5 sterren voor prijs.

Motorverzekeringen vergelijken op dekking

Je kunt op verschillende manieren motorverzekeringen vergelijken. De eerste manier is door motorverzekeringen te vergelijken op de dekking. Net als voor een auto en een brommer geldt dat je wettelijk verplicht bent om een motor te verzekeren. Je moet minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor je motor afsluiten. Daarmee ben je verzekerd voor schade die jij met je motor aan anderen toebrengt. Schade aan je eigen motor is niet verzekerd.

WA-Plus motorverzekeringen vergelijken

Met een WA-Plus of WA Beperkt Casco is ook schade door brand en diefstal van je motor verzekerd. Maar wat er met een WA-Plus motorverzekering nog meer gedekt is, verschilt per verzekeraar. De OHRA-motorverzekering biedt al bij een WA-Plus verzekering 3 jaar een nieuwwaarde- en aanschafwaarderegeling aan. Bij de Univé motorverzekering moet je daarvoor een allrisk motorverzekering afsluiten. Motorverzekeringen vergelijken op de dekking is dus absoluut een must.

Schade aan motorhelm en kleding verzekeren

Schade aan je helm of motorkleding zijn bij de meeste motorverzekeringen al gedekt bij een WA-Plus motorverzekering, maar de hoogte van het verzekerd bedrag verschilt. Schade aan je helm en motorkleding is vaak tot 1000 euro meeverzekerd. Bij Verzekeruzelf is dat echter 750 euro, maar je kunt die dekking verhogen tot 1000, 1500 of 2000 euro. En als je wilt kun je bij Verzekeruzelf ook bij de WA-motorverzekering schade aan je helm en motorkleding meeverzekeren. Ook op dat punt kun je motorverzekeringen vergelijken.

Motorverzekeringen vergelijken op de dekking voor accessoires is ook belangrijk. Let daarbij ook op de dekking voor schade aan een slot of een alarm. De hoogte daarvan verschilt per motorverzekering.

Verzekeruzelf heeft naast de eerder genoemde WA, WA Beperkt Casco en Volledig Casco motorverzekering ook de zogeheten Casco 2500-motorverzekering. Dat is een soort ‘light’ allrisk motorverzekering waarbij schade door je eigen schuld tot 2500 euro gedekt is. Je kunt hier alle Verzekeruzelf motorverzekeringen vergelijken.

Aanvullende dekking voor je motorverzekering

Let er ook even op of pechhulp bij je motorverzekering is inbegrepen. Soms moet je daarvoor een aanvullende dekking afsluiten, zoals bij de HEMA motorverzekering. Neem je vaak iemand mee op de motor? Overweeg dan een zogeheten opzittendenverzekering motor af te sluiten of een ongevallenverzekering. Dat kan bijvoorbeeld bij Centraal Beheer en Verzekeruzelf. Bij veel verzekeraars kun je je motorverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering voor rechtsbijstand in het verkeer. Dat kan onder meer bij de motorverzekering van Univé en Centraal Beheer.

Premies motorverzekeringen vergelijken

Motorverzekeringen vergelijken op premies is absoluut aan te raden, want de premieverschillen zijn enorm. De premies voor motorverzekeringen verschillen per provincie, aldus het Moneyview-onderzoek. En die verschillen zijn flink. De premies van motorverzekeringen zijn gemiddeld het laagst in Drenthe, Friesland en Groningen, terwijl Limburgers en inwoners van Zuid-Holland in doorsnee 13 procent meer premie voor een WA-motorverzekering betalen dan het landelijk gemiddelde. Bij sommige motorverzekeringen, zoals de motorverzekering van FBTO, kun je besparen op je premie door voor een hoger eigen risico te kiezen.

Schadevrije jaren bij je motorverzekering

Kijk bij het vergelijken van motorverzekeringen ook naar de voorwaarden voor het opbouwen van schadevrije jaren. Net als bij autoverzekeringen kun je ook bij een motorverzekering stijgen en dalen op de bonus-malus-ladder. Vergelijk de maximale no-claim korting die je bij een verzekeraar kunt opbouwen.

Motorverzekeringen vergelijken op leeftijd van de bestuurder

En net als bij autoverzekeringen zijn verzekeraars bij motorverzekeringen voorzichtig als het gaat om jonge bestuurders. Vrijwel alle verzekeraars accepteren motorrijders vanaf 18 jaar, maar in een enkel geval kun je pas een motorverzekering afsluiten als je minimaal 25 jaar bent. Daarnaast stellen verzekeraars aanvullende voorwaarden aan jonge motorrijders. Bij sommige verzekeraars kun je als jonge motorrijder alleen een motor tot 25kW verzekeren. Of je moet minimaal 21 jaar zijn om een zwaardere motor te verzekeren. Daarnaast hanteren verzekeraars soms een extra eigen risico voor jonge motorrijders. Motorverzekeringen vergelijken op dit soort kleine lettertjes is dan ook zeker een aanrader.

Steeds meer motoren in Nederland

Nederland begint zo langzamerhand een echt motorland te worden. Er komen steeds meer motoren bij. Begin 2020 stonden volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bijna 680.000 motoren geregistreerd, 4 procent meer dan in 2014. Op 1 januari 2020 hadden bijna 1,5 miljoen personen een Nederlands motorrijbewijs. Dat zijn er bijna 63 duizend (+4,4 procent) meer dan in 2014. Van elke duizend Nederlanders van 18 jaar of ouder hadden er 106 een motorrijbewijs. Het motorbezit is het grootst onder 50 tot 65-jarigen, aldus het CBS.

En hoewel de definitieve cijfers over 2020 nog niet verwerkt zijn, verwacht de Bovag dat er in 2020 zo’n 14.000 nieuwe motoren geregistreerd zijn, een bescheiden stijging ten opzichte van 2019. Die groei is vrijwel helemaal te danken aan de toename van het aantal elektrische motoren.

Rate this post

Deel dit met je vrienden!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.