Motorverzekeringen vergelijken? Dit is de beste motorverzekering in 2023

Elke motorbezitter is wettelijk verplicht z’n motor te verzekeren. Daarbij kun je kiezen uit een WA-motorverzekering, een Beperkt Casco motorverzekering en een allrisk- of volledig casco-motorverzekering. Wat zijn de beste motorverzekeringen in 2022 en 2023. En waar kun je motorverzekeringen vergelijken?

Laatst gewijzigd: 1 mei 2023.

Om met dat laatste te beginnen: motorverzekeringen vergelijken kan onder meer bij Centraal Beheer, Inshared, OHRA, FBTO, Alpina en Univé. Door goed te kijken wat in jouw geval de beste motorverzekering is, kun je besparen op de premie van je motorverzekering. Zo kun je bij Inshared en FBTO profiteren van ‘winterstopkorting’ als je je motor tussen 1 december en 1 maart in de stalling laat staan. En wil je een driewielige motor verzekeren of een quad-verzekering afsluiten? Kijk dan even bij Alpina.

Vergelijk zelf motorverzekeringen

Wat in het algemeen de beste motorverzekeringen zijn, kan in jouw geval misschien net even anders uitpakken, bijvoorbeeld omdat je in een bepaald postcodegebied woont, veel of juist weinig schadevrije jaren hebt of een hele bijzondere motor hebt. Vergelijk daarom met de vergelijker hieronder wat in jouw geval de beste motorverzekering is.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

De beste motorverzekeringen in 2022 en 2023

Motorverzekeringen vergelijken kan op prijs en op polisvoorwaarden. Dat is precies wat onderzoekers van onafhankelijk bureau Moneyview in december 2022 deden. In de categorie ‘beste motorverzekering wat betreft polisvoorwaarden’ gingen bij de allrisk motorverzekeringen de 5 sterren naar de motorverzekeringen van Univé en a.s.r. Voor Univé was het de tweede keer op rij dat de motorverzekering vijf sterren voor polisvoorwaarden scoorde. De beste beperkt casco motorverzekeringen wat polisvoorwaarden zijn de motorverzekeringen van Centraal Beheer en a.s.r. En de 5 sterren voor polisvoorwaarden bij de WA-motorverzekeringen gingen naar a.s.r en Interpolis.

De motorverzekeringen van Centraal Beheer en Interpolis kennen een ruime dekking en acceptatie en relatief veel flexibiliteit, aldus de onderzoekers. In de eerste drie verzekeringsjaren vergoeden beide motorverzekeraars bijvoorbeeld voor zowel nieuwe als tweedehands motoren de aanschafwaarde. Ook is er een ruime dekking voor accessoires die later aan de motor zijn toegevoegd.

Motorverzekeringen vergelijken op prijs

Motorverzekeringen vergelijken loont. De premieverschillen zijn enorm. Motorbezitters in Limburg en Zuid-Holland betalen gemiddeld het meest. © Guduru Ajay bhargav via Pexels.
Motorverzekeringen vergelijken loont. De premieverschillen zijn enorm. Motorbezitters in Limburg en Zuid-Holland betalen gemiddeld het meest. © Guduru Ajay bhargav via Pexels.

Bij de beoordeling op prijs waren de beste motorverzekeringen bij de WA-motorverzekering de motorverzekeringen van ANWB en Klaverblad (net als in 2021). De beste motorverzekering bij WA Plus/Beperkt Casco waren ANWB en Goudse (net als in 2021). En bij de allrisk motorverzekeringen waren de beste motorverzekeringen qua prijs die van Univé en ANWB. De motorverzekering van Univé scoort dus bij de allrisk verzekeringen vijf sterren op zowel prijs als polisvoorwaarden.

Motorverzekeringen vergelijken op dekking

Je kunt op verschillende manieren motorverzekeringen vergelijken. De eerste manier is door motorverzekeringen te vergelijken op de dekking. Net als voor een auto en een brommer geldt dat je wettelijk verplicht bent om een motor te verzekeren. Je moet minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor je motor afsluiten. Daarmee ben je verzekerd voor schade die jij met je motor aan anderen toebrengt. Schade aan je eigen motor is niet verzekerd.

WA-Plus motorverzekeringen vergelijken

Met een WA-Plus of WA Beperkt Casco is ook schade door brand en diefstal van je motor verzekerd. Maar wat er met een WA-Plus motorverzekering nog meer gedekt is, verschilt per verzekeraar. De OHRA-motorverzekering biedt al bij een WA-Plus verzekering 3 jaar een nieuwwaarde- en aanschafwaarderegeling aan. Bij de Univé motorverzekering moet je daarvoor een allrisk motorverzekering afsluiten. Motorverzekeringen vergelijken op de dekking is dus absoluut een must.

Schade aan motorhelm en kleding verzekeren

Schade aan je helm of motorkleding zijn bij de meeste motorverzekeringen al gedekt bij een WA-Plus motorverzekering, maar de hoogte van het verzekerd bedrag verschilt. Schade aan je helm en motorkleding is vaak tot 1000 euro meeverzekerd. Ook op dat punt kun je motorverzekeringen vergelijken.

Motorverzekeringen vergelijken op de dekking voor accessoires is ook belangrijk. Let daarbij ook op de dekking voor schade aan een slot of een alarm. De hoogte daarvan verschilt per motorverzekering.

Aanvullende dekking voor je motorverzekering

Let er ook even op of pechhulp bij je motorverzekering is inbegrepen. Soms moet je daarvoor een aanvullende dekking afsluiten, zoals bij de HEMA motorverzekering. Neem je vaak iemand mee op de motor? Overweeg dan een zogeheten opzittendenverzekering motor af te sluiten of een ongevallenverzekering. Dat kan bijvoorbeeld bij Centraal Beheer. Bij veel verzekeraars kun je je motorverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering voor rechtsbijstand in het verkeer. Dat kan onder meer bij de motorverzekering van Univé en Centraal Beheer.

Premies motorverzekeringen vergelijken

Motorverzekeringen vergelijken op premies is absoluut aan te raden, want de premieverschillen zijn enorm. De premies voor motorverzekeringen verschillen per provincie, aldus het Moneyview-onderzoek. En die verschillen zijn flink. De premies van motorverzekeringen zijn gemiddeld het laagst in Drenthe, Friesland en Groningen, terwijl Limburgers en inwoners van Zuid-Holland in doorsnee 13 procent meer premie voor een WA-motorverzekering betalen dan het landelijk gemiddelde. Bij sommige motorverzekeringen, zoals de motorverzekering van FBTO, kun je besparen op je premie door voor een hoger eigen risico te kiezen.

Schadevrije jaren bij je motorverzekering

Kijk bij het vergelijken van motorverzekeringen ook naar de voorwaarden voor het opbouwen van schadevrije jaren. Net als bij autoverzekeringen kun je ook bij een motorverzekering stijgen en dalen op de bonus-malus-ladder. Vergelijk de maximale no-claim korting die je bij een verzekeraar kunt opbouwen.

Motorverzekeringen vergelijken op leeftijd van de bestuurder

En net als bij autoverzekeringen zijn verzekeraars bij motorverzekeringen voorzichtig als het gaat om jonge bestuurders. Vrijwel alle verzekeraars accepteren motorrijders vanaf 18 jaar, maar in een enkel geval kun je pas een motorverzekering afsluiten als je minimaal 25 jaar bent. Daarnaast stellen verzekeraars aanvullende voorwaarden aan jonge motorrijders. Bij sommige verzekeraars kun je als jonge motorrijder alleen een motor tot 25kW verzekeren. Of je moet minimaal 21 jaar zijn om een zwaardere motor te verzekeren. Daarnaast hanteren verzekeraars soms een extra eigen risico voor jonge motorrijders. Motorverzekeringen vergelijken op dit soort kleine lettertjes is dan ook zeker een aanrader.

Steeds meer motoren in Nederland

Nederland begint zo langzamerhand een echt motorland te worden. Er komen steeds meer motoren bij. In oktober 2022 stonden volgens cijfers van de Bovag en RAI Vereniging 793.122 motoren geregistreerd, bijna 18.000 meer dan op 1 januari 2022. Daaronder waren 1435 elektrische motoren. Dat zijn er op het totaal aantal motoren dus nog heel weinig, maar het is wel een verdubbeling ten opzichte van 1 januari 2020. Ruim anderhalf miljoen Nederlanders hebben een motorrijbewijs, maar slechts de helft daarvan heeft een motor. Sinds de coronapandemie hebben meer motorliefhebbers een motor aangeschaft.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Nico van Dijk is sinds 2001 financieel journalist en eindredacteur. Hij heeft veel gepubliceerd over 'personal finance'-onderwerpen zoals verzekeringen, hypotheken, beleggen en lenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Motorverzekeringen vergelijken? Dit is de beste motorverzekering in 2021 en 2022

Elke motorbezitter is wettelijk verplicht z’n motor te verzekeren. Daarbij kun je kiezen uit een WA-motorverzekering, een Beperkt Casco motorverzekering en een allrisk- of volledig casco-motorverzekering. Wat zijn de beste motorverzekeringen in 2021 en 2022. En waar kun je motorverzekeringen vergelijken?

Lees verder “Motorverzekeringen vergelijken? Dit is de beste motorverzekering in 2021 en 2022”

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Nico van Dijk is sinds 2001 financieel journalist en eindredacteur. Hij heeft veel gepubliceerd over 'personal finance'-onderwerpen zoals verzekeringen, hypotheken, beleggen en lenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.