Ga naar de inhoud

Veelvoorkomende misverstanden over de reisverzekering

Nederlanders gaan financieel onvoorbereid op vakantie. Onbekendheid met de dekking van de reisverzekering maakt dat de vakantieganger soms voor nare financiële verrassingen komt te staan bij medische calamiteiten. Dit stelt Peggy van der Smitte, regiovoorzitter van brancheorganisatie Adfiz en eigenaar van een advieskantoor. Twee grote misverstanden over de reisverzekering.

Laatst gewijzigd: 30 mei 2024.

Peggy van der Smitte van Adfiz legt misverstanden over de reisverzekering uit

Veel Nederlanders hebben een doorlopende reisverzekering, maar kijken daar niet of nauwelijks naar om. Daardoor dénken consumenten dat ze goed verzekerd zijn, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn.

Vrijwillig eigen risico niet gedekt door de reisverzekering

Eén van de veel voorkomende misverstanden over de reisverzekering is dat deze meestal geen dekking biedt voor het vrijwillig eigen risico voor de zorgverzekering. Van der Smitte: “Een reisverzekering biedt alleen dekking voor medische kosten als je een Nederlandse basisverzekering hebt. Voor medische kosten krijg je de kostprijs vergoed. Ook kun je het wettelijke eigen risico van € 385,- claimen op de verzekering. Heb je het vrijwillig eigen risico op de zorgverzekering gemaximeerd, dan draait je zelf op voor die extra € 500,-. Die is namelijk vaak niet door de reisverzekering gedekt”, vertelt Van der Smitte.

Terugkeer voor thuisblijver niet gedekt

Andere misverstanden over de reisverzekering ontstaan als je partner – uit de zogeheten ‘kring van verzekerden’- niet op hetzelfde adres woont als jij, maar bijvoorbeeld in een verzorgingshuis. Wanneer de vakantieganger halsoverkop huiswaarts moet keren, omdat de thuisblijver ernstig ziek of overleden is, wordt de terugreis door de meeste verzekeraars niet vergoed. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld mensen met een LAT-relatie of als je ex-echtgenoot ernstig ziek wordt en je terug naar huis wilt voor je kinderen.

Zo voorkom je misverstanden over de reisverzekering

Van der Smitte adviseert de consument dan ook om voor het boeken van de vakantie de polisvoorwaarden van de reisverzekering goed door te nemen. “Het tijdig doornemen van de polisvoorwaarden bespaart je veel ellende wanneer je op je vakantieadres medische kosten moet maken of eerder dan gepland weer naar huis moet”, aldus de adviseur. Mocht er onverhoopt iemand ziek worden of een ongeluk krijgen, dan hoeft de vakantieganger in het buitenland niet direct zijn portemonnee te trekken. Van der Smitte: “Neem bij medische calamiteiten meteen contact op met de alarmcentrale van de reisverzekering. De alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar en de toegezegde kosten worden door de verzekeraar vergoed.”

De beste reisverzekeringen op een rij

Vergelijk reisverzekeringen dus niet alleen op premie maar ook op polisvoorwaarden. De doorlopende reisverzekering van ABN Amro bijvoorbeeld kreeg in 2024 vijf sterren van Moneyview voor prijs en polisvoorwaarden. Ook de doorlopende reisverzekeringen van Univé en AON kregen 5 sterren voor hun prijs. Ook de doorlopende reisverzekeringen van ANWB/Unigarant en Anker kregen in 2024 vijf sterren voor hun polisvoorwaarden. Bekijk ook de doorlopende reisverzekeringen van onder meer Aegon, OhraFBTO, De Internationale en Nationale Nederlanden.

Nieuw in Nederland zijn de reisverzekeringen van LTA Lifecard Travel Assistance. Deze verzekeraar bood al reisverzekeringen aan in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en is sinds 2022 ook actief in ons land.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Waarom een reisverzekering afsluiten?

Er zijn twee goede redenen om een reisverzekering naast je zorgverzekering af te sluiten. De eerste reden heeft betrekking op de hoogte van de vergoeding voor medische kosten. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten tot het Nederlandse tarief. Heb je ook een aanvullende verzekering? Dan vergoeden ze tot twee keer het Nederlandse tarief. Op de reisverzekering wordt altijd de kostprijs vergoed.

In veel andere landen liggen de kosten voor een medische behandeling fors hoger dan in Nederland. Een behandeling voor een gebroken been in Antalya, Turkije kost je volgens Adfiz € 16.900,- en in Nederland € 6.400. Bij een maagdarmontsteking in Spanje: rekent de zorgverlener € 8.000,-, maar in Nederland nog geen € 2.000,-. Behandeling van een snijwond kost in Griekenland 3500 euro, in Nederland slechts 350 euro.

De tweede reden om een reisverzekering af te sluiten heeft betrekking op de reis- en verblijfskosten in noodsituaties. Heb je een goede aanvullende verzekering? Dan vergoedt de zorgverzekeraar bij medische noodzaak de kosten voor de terugreis (repatriëring) van de zieke. Maar de reis- en verblijfskosten bij repatriëring of langer verblijf van de reisgenoten van de zieke worden vergoed door de reisverzekering. Je reispolis vergoedt ook de reiskosten als je terug naar huis moet bij ernstige ziekte of overlijden van een familielid. Als er geen medische noodzaak is, dan vergoeden zowel de zorg- als reisverzekeraar niets.

Huisdierenverzekering met reisverzekering voor medische kosten

Tot slot nog tip voor honden- en kattenbezitters die met hun huisdier op vakantie gaan. Als je een huisdierenverzekering hebt, zijn medische kosten in het buitenland voor je hond of kat hebt meestal niet standaard meeverzekerd. Maar bij elke hondenverzekering of kattenverzekering kun je daarvoor aanvullend een reismodule afsluiten.

Slottip: Kijk of je ergens kunt profiteren van een leuke kortingsactie met reisverzekeringen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
4.8/5 - (5 stemmen)