Bromfietsverzekeringen zijn duur. Je wilt een bromfietsverzekering afsluiten? Dan zijn er verschillende aspecten waar je even op moet letten. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over bromfietsverzekeringen en scooterverzekeringen.

Laatst gewijzigd: 23 juni 2023.
Nu voor de snorfiets sinds 1 januari 2023 een helmplicht geldt, stappen veel snorfietsrijders over op een e-bike of een brommer. En het zal ze opvallen dat een bromfietsverzekering duur is. Dat komt doordat brommers vaker gestolen worden dan auto’s en motoren. Brommerverzekeringen zijn zelfs zo duur dat je in drie jaar meer premie voor je verzekering betaalt dan je brommer nog waard is, concludeerden onderzoekers van Moneyview al in 2019. Jonge bestuurders betalen een nog hogere premie. Goed vergelijken van bromfietsverzekeringen is dus belangrijk.
Zo kies je de beste bromfietsverzekering in vijf stappen
- Bepaal welke dekking je wilt: WA, WA+ of allrisk;
- Kies of je accessoires wilt verzekeren;
- Neem je een opzittendenverzekering of niet;
- Zet je de brommer op je eigen naam of op naam van je ouders;
- Vergelijk dan en kies de beste bromfietsverzekering die bij jouw situatie past.
Welke dekking voor je brommerverzekering kies je?
Misschien wel de belangrijkste keuze bij een bromfietsverzekering afsluiten is te bepalen welke dekking je wilt hebben. Net als bij autoverzekeringen of een camperverzekering ben je wettelijk verplicht een brommer of scooter te verzekeren. Je moet een bromfietsverzekering afsluiten voor minimaal wettelijke aansprakelijkheid (WA). Maar je kunt ook kiezen voor een uitgebreidere bromfietsverzekering zoals beperkt casco of volledig casco. Bromfietsverzekeringen kun je afsluiten bij onder meer Centraal Beheer, Inshared, Univé en Alpina.
Daarnaast kun je de bromfietsverzekering uitbreiden met aanvullende dekkingen zoals een opzittendenverzekering.
Bromfietsverzekering voor bezorgbrommer
Let op: gebruik je je brommer voor een zakelijk doel, zoals voor het bezorgen van pizza’s? Dan moet je een speciale bezorgbrommerverzekering afsluiten. Dat kan bij Alpina.
Wat is de beste bromfietsverzekering in 2023?
De Moneyview-onderzoekers publiceerden in december 2022 opnieuw een onderzoek naar de beste bromfietsverzekeringen. De bromfietsverzekering met de beste polisvoorwaarden is de brommerverzekering van Centraal Beheer. Dat geldt zowel voor een WA als WA+ bromfietsverzekering als bij de allrisk bromfietsverzekering. De bromfietsverzekering van Centraal Beheer werd uitgeroepen tot beste bromfietsverzekering voor allrisk, WA en WA-Plus vanwege de ruime dekking, de makkelijke acceptatie en de relatief grote mate van flexibiliteit. Het was voor het tweede jaar op rij dat de bromfietsverzekering van Centraal Beheer 5 sterren bij alle drie de verzekeringsvarianten kreeg.
Bij het onderdeel prijs gingen bij de wa-brommerverzekerng, de beperkt casco verzekering en de allrisk bromfietsverzekering de vijf sterren naar de bromfietsverzekering van a.s.r
Premie bromfietsverzekering voor 16-jarige flink hoger
Maar vergelijk altijd bromfietsverzekeringen, want de premieverschillen zijn enorm. Beginnende bromfietsers van 16 jaar betalen gemiddeld meer dan twee keer zoveel als een 20-jarige bromfietser, zelfs als opgebouwde schadevrije jaren buiten beschouwing blijven. En diezelfde 16-jarige bromfietser betaalt soms tien keer zoveel premie als een 50-jarige scooterrijder. Kijk wat in jouw geval de beste bromfietsverzekering is.
Bromfietsverzekeringen vergelijken
Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.
En let ook goed op de polisvoorwaarden. Sommige verzekeraars, zoals Centraal Beheer, hanteren een hoger eigen risico bij schade als de polis op naam staan van iemand die ouder is dan 25 jaar, terwijl de veroorzaker jonger is dan 25 jaar. Let dus op als je je brommer uitleent aan je zoon of dochter.
Verder ligt de premie voor bij dieven populaire bromfietsen en snorfietsen fors hoger dan voor brommers die minder vaak gestolen wordt. Wil je een allrisk brommerverzekering afsluiten voor een Vespa Sprint 4T dan betaal je als 16-jarige (met dus 0 schadevrije jaren) meer aan jaarpremie dan de hele Vespa nieuw kost. Die 16-jarige is meer dan twee keer zoveel aan premie kwijt als een 25-jarige.
Een WA-bromfietsverzekering afsluiten
De WA bromfietsverzekering is de meest eenvoudige brommerverzekering. Daarmee is schade gedekt die jij met je bromfiets veroorzaakt bij anderen. Je eigen schade is niet gedekt. De reparatie van je brommer moet je bij een WA bromfietsverzekering dus zelf betalen.
WA+-brommerverzekering
Je kunt ook een bromfietsverzekering afsluiten met een uitgebreidere dekking, bijvoorbeeld een WA+ brommerverzekering. Dat wordt ook wel een Beperkt Casco brommerverzekering genoemd. In dat geval is schade die jij bij anderen veroorzaakt verzekerd, maar ook diefstal van je eigen brommer. Ook schade aan je bromfiets door natuurgeweld, brand en stormschade zijn met een WA+ bromfietsverzekering gedekt.
Nieuw: de WA-casco brommerverzekering van Inshared
InShared biedt sinds 1 juni 2023 ook een beperkt casco dekking aan voor brommerverzekeringen (en scooter). Zo’n beperkt-casco dekking, ook wel WA-plus of WA-extra genoemd, zit tussen een WA-verzekering en een allrisk brommerverzekering in. Je kunt bij Inshared de beperkt casco brommerverzekering afsluiten voor brommers tot en met tien jaar oud.
Accessoires en je helm zijn meeverzekerd. Net als bij de allrisk brommerverzekering van Inshared is ook bij de WA-casco verzekering vervangend vervoer gedekt. Je kunt de Inshared beperkt casco verzekering ook afsluiten voor een elektrische brommer. Tenslotte kun je 24/7 bij nood of pech met de alarmcentrale bellen, ook in het buitenland. En ook op de beperkt casco bromfietsverzekering is de Inshared-jaarbeloning van toepassing. Bereken je premie en bekijk de polisvoorwaarden op de site van Inshared.
Bromfietsverzekering afsluiten met allrisk dekking
Wil je geen risico’s lopen en een bromfietsverzekering afsluiten met de meest uitgebreide dekking? Dan kom je uit bij de allrisk bromfietsverzekering. Als je een allrisk bromfietsverzekering afsluit, is ook schade door aanrijding en vandalisme gedekt. Uiteraard geldt ook hier: hoe meer er verzekerd is, hoe hoger de premie.
Bromfiets verzekerd tegen aanschafwaarde, nieuwwaarde of dagwaarde?
Bij het afsluiten van een bromfietsverzekering moet je er ook op letten of je bij schade de aanschafwaarde of de dagwaarde van je brommer uitgekeerd krijgt. Verschillende verzekeraars keren tot 1 jaar na aankoop van je brommer de aanschafwaarde uit. Bij de ene verzekeraar maakt het niet uit of je je brommer nieuw of tweedehands gekocht hebt. Maar andere verzekeraars maken wel verschil tussen nieuwe en tweedehands brommers. Je moet uiteraard wel de factuur kunnen laten zien of op een andere manier aantonen wat je voor je bromfiets betaald hebt.
Bij Inshared bijvoorbeeld krijg je de nieuwwaarde vergoed als je brommer jonger is dan drie jaar, jij de eerste eigenaar bent en je de bromfiets hebt gekocht bij een erkend dealerbedrijf. Univé keert voor een nieuwe brommer bij de allrisk bromfietsverzekering in het eerste jaar na aankoop de nieuwwaarde uit voor diefstal of total loss. Voor een tweedehands brommer krijg je bij de allrisk brommerverzekering in het eerste jaar de aanschafwaarde vergoed. Pas na het derde jaar krijg je de vervangingswaarde uitgekeerd.
Wel kan het zijn dat je verzekeraar een maximum aan de uit te keren aanschafwaarde stelt, bijvoorbeeld tienduizend euro. Dat hoort in de polisvoorwaarden van de bromfietsverzekering te staan. En soms bepaalt de verzekeraar dat je brommer niet meer gerepareerd wordt als reparatie duurder is dan bijvoorbeeld twee derde van de aanschafwaarde. Ook als repareren meer kost dan de dagwaarde van je brommer net voordat je schade kreeg, krijg je maximaal de dagwaarde van dat moment terug. Dat heet total loss. Check dus even voor het afsluiten van een bromfietsverzekering of je bij diefstal de dagwaarde of de aanschafwaarde vergoed krijgt.
Premie bromfietsverzekering berekenen
Bij het afsluiten van een bromfietsverzekering wordt de premie door een aantal factoren bepaald. Dat is het type brommer, je leeftijd, het postcode gebied waar je woont, je eigen risico en je schadevrije jaren. Een bromfietsverzekering afsluiten kan bij onder meer Centraal Beheer, Inshared en Univé. Heb je een jaar lang geen schade gereden? Dan krijg je beloningspunten als je een brommerverzekering van Inshared hebt afgesloten. Een brommerverzekering afsluiten bij Hema kan alleen als WA- of als Allrisk-brommerverzekering. Opmerkelijk is dat je voor een Biro, een Canta of een andere brommobiel, die wettelijk als bromfiets worden gezien, bij deze verzekeraars geen verzekering kunt afsluiten. Lees meer over het afsluiten van een brommobielverzekering.
Eigen risico bij de bromfietsverzekering
Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico voor je brommerverzekering. In dat geval daalt de premie. Kijk wel even of je het eigen risico tussentijds kunt aanpassen. Bij een aantal verzekeraars geldt bij allrisk brommerverzekeringen altijd een eigen risico. Ook kijken verzekeraars naar de leeftijd van de brommerbestuurder. Die leeftijd is dan medebepalend voor de hoogte van het eigen risico.
Dekking voor accessoires bij je bromfietsverzekering afsluiten
Je kunt je bromfietsverzekering uitbreiden met een dekking voor accessoires. Bij sommige verzekeraars zijn accessoires en je helm al standaard meeverzekerd bij een WA+ of Allrisk verzekering. Neem je regelmatig een passagier mee op je brommer? Overweeg dan een ongevallen opzittendenverzekering af te sluiten. Als je dan een ongeluk krijgt, is schade of letsel van je passagier ook gedekt. Een andere aanvullende dekking die je kunt afsluiten is een rechtsbijstandverzekering. Kies dan wel een rechtsbijstandverzekering met een module voor verkeer.
Schadevrije jaren bromfietsverzekering
Net als bij een autoverzekering bouw je schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie. Ga je een bromfietsverzekering afsluiten bij een andere verzekeraar dan je huidige bromfietsverzekeraar? Let er dan op dat je de royementsverklaring krijgt. Daar staan je schadevrije jaren op. Zo’n verklaring is een jaar geldig. Schadevrije jaren van je autoverzekering mag je meestal niet meenemen naar je brommerverzekering, aangezien een brommer nogal een specifiek voertuig is. Omgekeerd mag je soms wel schadevrije jaren van je bromfietsverzekering meenemen naar je auto- of motorverzekering. Vraag dat dus even na bij je verzekeraar.
Bromfietsverzekering afsluiten voor een minderjarige
Ben je nog 16 of 17 en dus minderjarig? Dan moet een volwassene, bijvoorbeeld één van je ouders, de brommerverzekering afsluiten. Zorg er dan wel voor dat het kind als ‘regelmatige bestuurder’ op de polis staat. De premie voor de bromfietsverzekering wordt dan ook berekend naar de leeftijd van het kind. Geef je je kind niet op als regelmatige berijder, dan kan de verzekeraar in geval van schade besluiten om niet uit te keren of een deel van de schade op de ouders te verhalen. Die zijn immers de verzekeringnemer.
Let bij het afsluiten van een bromfietsverzekering ook op de volgende punten
- Wat zijn de maximale uitkeringen bij schade, invaliditeit en overlijden?
- Is lading die van je brommer of brommeraanhanger valt meeverzekerd?
- Welke eisen stelt de brommerverzekering aan het type sloten voor je brommer? Alleen bij gebruik van een door de verzekeraar goedgekeurd brommerslot krijg je bij diefstal een schadevergoeding. Verzekeraars stellen voor een WA+ en Allrisk brommerverzekering vaak een categorie 3 Art-slot verplicht.
- Bij de meeste verzekeraars krijg je bij schade geen geld uitgekeerd, maar betalen ze de reparatie. Het kan zijn dat als je de brommer niet laat repareren, je een lagere schadevergoeding krijgt dan wat de reparatie gekost zou hebben.
Een bromfietsverzekering afsluiten doe je dus pas nadat je eerst gratis offertes hebt opgevraagd en je polisvoorwaarden hebt gelezen.
Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.