Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken kan je veel geld besparen. Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn de laatste jaren duurder geworden. Daarbij is de duurste aansprakelijkheidsverzekering ongeveer twee keer zo duur als de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering. Maar de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering hoeft in uw geval niet de beste aansprakelijkheidsverzekering te zijn. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen dus altijd op premie én polisvoorwaarden.

Ook als je geen kinderen of huisdieren hebt kan aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken je veel geld besparen. © White77 / Pixabay
Ook als je geen kinderen of huisdieren hebt kan aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken je veel geld besparen. © White77 / Pixabay

Heeft uw zoontje een bal door een ruit getrapt, of heeft u tijdens een feestje door een onhandige beweging die kostbare vaas omgegooid? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dan is het prettig als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Volgens de Consumentenbond mag een aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk niet ontbreken in uw verzekeringspakket. Al was het maar omdat het om aansprakelijkheid bij letselschade al snel om enorme bedragen kan gaan, ook in Nederland.

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken en afsluiten gaat heel eenvoudig. Vul hieronder de gevraagde gegevens in en u kunt aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken. De aansprakelijkheidsverzekering met de laagste premie staat bovenaan.

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken op premie

Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn de afgelopen jaren steeds duurder geworden. Gemiddeld steeg de premie van een aansprakelijkheidsverzekering met 9 procent. Maar bij individuele verzekeraars zijn uitschieters van veertig procent mogelijk. Onderzoekers van Moneyview concludeerden in september 2018 dat een alleenstaande zonder kinderen voor een verzekerd bedrag van 1,25 miljoen euro bij de goedkoopste aanbieder al terecht kan voor net iets minder dan 24 euro per jaar. In het duurste geval is diezelfde alleenstaande ruim 58 euro kwijt. Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken kan dus lonen.

Je kunt ook kiezen voor een alles-in-een-polis van bijvoorbeeld Deck. Dan heb je bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering en doorlopende reisverzekering in één polis. Die kun je dan ook nog uitbreiden met een verzekering voor je auto of brommer. Pakketpolissen verschillen per verzekeraar.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Toch is het eigenlijk voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen lopen flink uiteen: de duurste aansprakelijkheidsverzekering bleek in afzonderlijke onderzoeken van de Consumentenbond en bureau Moneyview (eind 2018) ongeveer twee keer zo duur te zijn als de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering. Overigens hoeft de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering in uw specifieke situatie niet automatisch de beste aansprakelijkheidsverzekering te zijn. Vraag dus verschillende offertes op en vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen niet alleen op premie, maar ook op polisvoorwaarden. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen onder meer bij Centraal Beheer, ABN Amro, Aegon, OHRA, Nationale NederlandenInsharedHemaDitzo, FBTO, Univé en Verzekeruzelf.

Kijk ook even naar de aansprakelijkheidsverzekering van Lemonade. Dit is een nieuwe verzekeraar die zich vooral op jonge mensen richt. Zij pakken de zaken net even wat anders aan dan andere verzekeraars. Je kunt bij hen alleen een aansprakelijkheidsverzekering, een inboedelverzekering of een combinatie daarvan afsluiten. Een verzekering afsluiten gaan in een paar minuten. En als een schadeclaim wordt toegekend, weet je dat binnen enkele minuten.

De beste koop aansprakelijkheidsverzekering volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond ging begin 2020 29 aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken. De aansprakelijkheidsverzekeringen van ZLM en ASR kwamen samen als beste uit de test. Bij ZLM kun je echter alleen een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je in Zeeland of Noord-Brabant woont.

Maar ook de andere aansprakelijkheidsverzekeringen in de top 6 ontliepen elkaar niet veel. De aansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer, in 2019 nog als beste verzekering uit de test, stond nu met een 8,7 op de derde plaats. Deze aansprakelijkheidsverzekering biedt onder meer een ruime dekking voor aansprakelijkheid bij een vriendendienst, maar ook aansprakelijkheid bij oppassen en sport en spel is goed verzekerd.Ook de aansprakelijkheidsverzekeringen van FBTO, OHRA en Vereniging Eigen Huis kregen een 8,7.

De beste aansprakelijkheidsverzekeringen

De aansprakelijkheidsverzekering van OHRA kreeg in 2017 en 2018 van onderzoeksbureau Moneyview vijf sterren voor zowel prijs als voorwaarden. De aansprakelijkheidsverzekeringen van ABN Amro en asr kregen in 2018 eveneens vijf sterren voor polisvoorwaarden. Moneyview gaf ook vijf sterren voor prijs aan Aon Direct en United Insurance. Zo is de maximale vergoeding voor schade door vriendendiensten (een situatie waarin een verzekerde niet aansprakelijk is) bij ABN AMRO en OHRA hoger dan bij de meeste andere producten. Wel sluiten ABN Amro en Inshared de dekking voor schade door drones nog steeds expliciet uit. OHRA is nog steeds de enige die aansprakelijkheidsschades door of met drones uitdrukkelijk wel dekt.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen?

Als je aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijkt moet je bij de polisvoorwaarden letten op de verschillende modules die gedekt zijn. Ben je alleenstaand, dan vallen alleen jijzelf, eventuele logés en huispersoneel onder de dekking. Maar bij sommige verzekeraars zijn ook kinderen tot een bepaalde leeftijd verzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering voor alleenstaanden. Schade die veroorzaakt wordt door huisdieren kun je ook verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Schade met de auto valt onder de verplichte WA-verzekering voor automobilisten, maar dat is een hele andere verzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spelmodule. Die vergoedt schade tijdens bijvoorbeeld sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeraar biedt die module aan. Als spelende vriendjes of oppassen bij jou thuis iets stuk maken, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar wellicht wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten vergoeden via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

Spullen lenen van een ander of bij iemand helpen klussen leidt soms ook tot schade. Die is gedekt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

Let wel op of kinderen automatisch zijn meeverzekerd of dat je ze apart moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeraar.

Verzekerde bedragen bij aansprakelijkheidsverzekeringen

Bekijk bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen ook hoe hoog de maximale vergoedingen zijn. Bij sommige modules geldt namelijk een maximale vergoeding per gebeurtenis. Sowieso is het verstandig om verzekerd bedrag te kiezen van 1,25 miljoen of meer. Niet alle verzekeraars bieden zo’n aansprakelijkheidsverzekering aan. Sommigen gaan niet verder dan een miljoen, anderen beginnen juist pas bij twee miljoen euro.

Vergelijk meer verzekeringen.

Deel dit met je vrienden!