Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken

Heeft uw zoontje een bal door een ruit getrapt, of heeft u tijdens een feestje door een onhandige beweging die kostbare vaas omgegooid? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dan is het prettig als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. 

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken en afsluiten gaat heel eenvoudig. Vul hieronder de gevraagde gegevens in en u kunt aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken. De aansprakelijkheidsverzekering met de laagste premie staat bovenaan.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Toch is het eigenlijk voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen lopen flink uiteen: de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering bleek in een test van de Consumentenbond ongeveer twee keer zo duur te zijn als de duurste aansprakelijkheidsverzekering Dat hoeft voor uw situatie niet automatisch de beste aansprakelijkheidsverzekering te zijn. Vraag dus verschillende offertes op en vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen niet alleen op premie, maar ook op polisvoorwaarden. Kijk onder meer even bij ABN AmroAegon, OHRA, Nationale NederlandenReaalInsharedNowgoHemaDitzo, FBTOUnivé en Verzekeruzelf.

De aansprakelijkheidsverzekering van OHRA kreeg in 2017 van onderzoeksbureau Moneyview 5 sterren voor zowel prijs als voorwaarden. De aansprakelijkheidsverzekeringen van ABN Amro en Klaverblad kregen eveneens vijf sterren voor polisvoorwaarden. Moneyview gaf ook vijf sterren voor prijs aan Aon Direct en United Insurance. Zo is de maximale vergoeding voor schade door vriendendiensten (een situatie waarin een verzekerde niet aansprakelijk is) bij ABN AMRO en OHRA hoger dan bij de meeste andere producten. Wel sluiten ABN Amro en Inshared de dekking voor schade door drones nog steeds expliciet uit. OHRA is nog steeds de enige die aansprakelijkheidsschades door of met drones uitdrukkelijk wel dekt.

De beste koop aansprakelijkheidsverzekering volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond vergeleek in 2016 33 aansprakelijkheidsverzekeringen. De vernieuwde aansprakelijkheidsverzekering van ABN Amro kwam als beste uit de test. De aansprakelijkheidsverzekering van ABN Amro kreeg een 8,2. De bond was onder meer gecharmeerd van de mogelijkheid om een vrijwillig eigen risico te kiezen voor onder meer schade veroorzaakt door kinderen. Andere pluspunten zijn de ruime vergoeding van schade tijdens sport- en spelsituaties en schade die kinderen veroorzaken tijdens oppassen en logeren.

De beste koop voor huishoudens zonder kinderen en alleenstaanden (met en zonder kinderen) was United Insurance. De beste koop aansprakelijkheidsverzekeringen voor gezinnen met kinderen afsluiten kan bij De Nederlanden van Nu. Die biedt een goede AVP tegen de laagste jaarpremie. Alleen ZLM was een nog betere koop, daar die verzekeraar is alleen actief in Noord-Brabant en Zeeland.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen?

Als je aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijkt moet je bij de polisvoorwaarden letten op de verschillende modules die gedekt zijn. Ben je alleenstaand, dan vallen alleen jijzelf, eventuele logés en huispersoneel onder de dekking. Maar bij sommige verzekeraars zijn ook kinderen tot een bepaalde leeftijd verzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering voor alleenstaanden. Schade die veroorzaakt wordt door huisdieren kun je ook verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Schade met de auto valt onder de verplichte WA-verzekering voor automobilisten, maar dat is een hele andere verzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spelmodule. Die vergoedt schade tijdens bijvoorbeeld sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeraar biedt die module aan. Als spelende vriendjes of oppassen bij jou thuis iets stuk maken, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar wellicht wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten vergoeden via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

Spullen lenen van een ander of bij iemand helpen klussen leidt soms ook tot schade. Die is gedekt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

Let wel op of kinderen automatisch zijn meeverzekerd of dat je ze apart moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeraar.

Verzekerde bedragen bij aansprakelijkheidsverzekeringen

Bekijk bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen ook hoe hoog de maximale vergoedingen zijn. Bij sommige modules geldt namelijk een maximale vergoeding per gebeurtenis. Sowieso is het verstandig om verzekerd bedrag te kiezen van 1,25 miljoen of meer. Niet alle verzekeraars bieden zo’n aansprakelijkheidsverzekering aan. Sommigen gaan niet verder dan een miljoen, anderen beginnen juist pas bij twee miljoen euro.

Vergelijk meer verzekeringen.

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken
2 (40%) 8 votes

Deel dit met je vrienden!