Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken kan je veel geld besparen. Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn de laatste jaren duurder geworden. Daarbij is de duurste aansprakelijkheidsverzekering ongeveer twee keer zo duur als de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering. Maar de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering hoeft in uw geval niet de beste aansprakelijkheidsverzekering te zijn. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen dus altijd op premie én polisvoorwaarden.
- Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken
- Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?
- De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen
- Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken op premie
- Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken voor alleenstaanden met kinderen
- Alles in 1 polis: Aansprakelijkheidsverzekering, woonverzekeringen en reisverzekering
- Waar moet je op letten bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen?
- Hoogte van het verzekerde schadebedrag vergelijken
- AVP met dekking voor 1,25 of 2,5 miljoen euro?
- Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen
Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken
Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.
Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Heeft uw zoontje een bal door een ruit getrapt, of heeft u tijdens een feestje door een onhandige beweging die kostbare vaas omgegooid? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dan is het prettig als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Volgens de Consumentenbond mag een aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk niet ontbreken in uw verzekeringspakket. Al was het maar omdat het om aansprakelijkheid bij letselschade al snel om enorme bedragen kan gaan, ook in Nederland.
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Toch is het eigenlijk voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters. Voor een paar euro per maand ben je als particulier gedekt tegen schadeclaims die kunnen oplopen tot 1 of meer dan 2 miljoen euro. Ben je ondernemer? Denk dan na of je een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers nodig hebt.
De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen
Aansprakelijkheidsverzekeringen voor gezinnen met kinderen en alleenstaanden met kinderen zijn de afgelopen jaren steeds duurder geworden. Gezinnen en alleenstaanden zijn tussen 2014 en 2022 gemiddeld 20 procent meer gaan betalen voor hun APV, weet onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview. Aansprakelijkheidsverzekeringen voor alleenstaanden en stellen zonder kinderen werden tien procent duurder. Aansprakelijkheidsclaims die voortkomen uit schade veroorzaakt door kinderen zorgen dus voor een hogere schadelast bij verzekeraars.
Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken op premie
Overigens hoeft de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering in uw specifieke situatie niet automatisch de beste aansprakelijkheidsverzekering te zijn. Vraag dus verschillende offertes op en vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen niet alleen op premie, maar ook op polisvoorwaarden. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen onder meer bij Centraal Beheer, ABN Amro, Allianz Direct, Nationale Nederlanden, InShared, FBTO, Ikkieszelf van a.s.r en Univé.
Lees ook: De beste aansprakelijkheidsverzekeringen van 2024.
Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken voor alleenstaanden met kinderen
Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken voor alleenstaanden met kinderen leverden een nog iets groter verschil op. De gemiddelde aansprakelijkheidsverzekering voor een alleenstaande zonder kinderen had in 2022 een premie van ongeveer 45 euro per jaar. Een stel zonder kinderen kan in 2022 een AVP afsluiten voor gemiddeld 70 euro. Een alleenstaande met kinderen is voor een aansprakelijkheidsverzekering gemiddeld 80 euro per jaar kwijt. Een stel met kinderen betaalt nog een paar euro premie meer. Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken kan dus lonend zijn.
Alles in 1 polis: Aansprakelijkheidsverzekering, woonverzekeringen en reisverzekering
Je kunt ook kiezen voor een alles-in-een-polis. Dan heb je bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering en doorlopende reisverzekering in één polis. Die kun je dan ook nog uitbreiden met een verzekering voor je auto of brommer. Pakketpolissen verschillen per verzekeraar.
Waar moet je op letten bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen?
Als je aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijkt moet je bij de polisvoorwaarden letten op de verschillende modules die gedekt zijn. Ben je alleenstaand, dan vallen alleen jijzelf, eventuele logés en huispersoneel onder de dekking. Maar bij sommige verzekeraars zijn ook kinderen tot een bepaalde leeftijd verzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering voor alleenstaanden. Schade die veroorzaakt wordt door huisdieren kun je ook verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Schade met de auto valt onder de verplichte WA-verzekering voor automobilisten, maar dat is een hele andere verzekering.
Hoogte van het verzekerde schadebedrag vergelijken
Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken kan ook op het maximaal gedekte schadebedrag. Dat gaat de laatste jaren omhoog. Tot 2015 kon je nog een AVP met maximale dekking tot een half miljoen schade afsluiten. Maar inmiddels gaat ook de AVP met een maximale dekking tot 1 miljoen euro verdwijnen. Eigenlijk kun je alleen nog maar een AVP met een maximale dekking van 1,25 of 2,5 miljoen euro afsluiten.
De stijging van de maximale dekking komt doordat de aansprakelijkheidsvergoedingen voor letselschade hoger zijn geworden en door een hoger claimbewustzijn. Ook concurrentieoverwegingen en de angst dat hun klanten onderverzekerd zijn hebben verzekeraars doen besluiten de maximale vergoedingen voor aansprakelijkheidsverzekeringen te verhogen.
AVP met dekking voor 1,25 of 2,5 miljoen euro?
En anno 2024 lijkt het er zelfs al op dat de ondergrens van 1,25 miljoen dekking in een aantal gevallen te laag kan zijn. Met name bij letselschade kunnen de schadebedragen flink oplopen. Als jouw kind op z’n fatbike een jong iemand aanrijdt, die aan het begin van zijn of haar carrière staat en blijvend invalide wordt, kan het slachtoffer een flink bedrag aan inkomensverlies claimen. Als je dan een AVP hebt met een dekking van 1.250.000 euro, stopt de verzekering met betalen als dat bedrag is uitgekeerd. Heeft het slachtoffer recht op meer, dan mag je dat zelf betalen.
Onderzoekers van Moneyview vergelijken aansprakelijkheidsverzekeringen met een dekking van 1,25 miljoen euro met die van 2,5 miljoen euro. Ze ontdekten dat het premieverschil gemiddeld maar 10 procent was. Anders gezegd: voor een paar euro per jaar meer heb je een aansprakelijkheidsverzekering met een dekking tot 2,5 miljoen euro.
Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen
Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spel-module. Die vergoedt schade tijdens bijvoorbeeld sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeraar biedt die module aan. Als spelende vriendjes of oppassen bij jou thuis iets stuk maken, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar wellicht wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten vergoeden via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.
Spullen lenen van een ander of bij iemand helpen klussen leidt soms ook tot schade. Die is gedekt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.
Controleer of kinderen automatisch zijn meeverzekerd of dat je ze apart moet aanmelden. Als je als samengesteld gezin gaat samenwonen, is het zaak er voor te zorgen dat alle kinderen vermeld worden op de aansprakelijkheidsverzekering. De regels daarvoor en de termijn waarbinnen dat moet gebeuren, staan in de polisvoorwaarden. Kind te laat aangemeld? Dan keren sommige verzekeraars toch uit, maar kunnen ze de hoogte van de schade-uitkering beperken.
Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.