Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken kan je veel geld besparen. Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn de laatste jaren duurder geworden. Daarbij is de duurste aansprakelijkheidsverzekering ongeveer twee keer zo duur als de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering. Maar de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering hoeft in uw geval niet de beste aansprakelijkheidsverzekering te zijn. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen dus altijd op premie én polisvoorwaarden.

Ook als je geen kinderen of huisdieren hebt kan aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken je veel geld besparen. © White77 / Pixabay
Ook als je geen kinderen of huisdieren hebt kan aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken je veel geld besparen. © White77 / Pixabay

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren vergelijken

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken en afsluiten gaat heel eenvoudig. Vul hieronder de gevraagde gegevens in en u kunt aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken. De aansprakelijkheidsverzekering met de laagste premie staat bovenaan.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Heeft uw zoontje een bal door een ruit getrapt, of heeft u tijdens een feestje door een onhandige beweging die kostbare vaas omgegooid? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dan is het prettig als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Volgens de Consumentenbond mag een aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk niet ontbreken in uw verzekeringspakket. Al was het maar omdat het om aansprakelijkheid bij letselschade al snel om enorme bedragen kan gaan, ook in Nederland.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Toch is het eigenlijk voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters. Ben je ondernemer? Denk dan na of je een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers nodig hebt.

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor gezinnen met kinderen en alleenstaanden met kinderen zijn de afgelopen jaren steeds duurder geworden. Daarentegen zijn de particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen voor alleenstaanden en stellen zonder kinderen zijn juist goedkoper geworden. Aansprakelijkheidsclaims die voortkomen uit schade veroorzaakt door kinderen komen dus vaker voor.

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken op premie

De premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren verschillen enorm. Onderzoekers van Moneyview concludeerden in september 2020 dat een alleenstaande zonder kinderen voor een verzekerd bedrag van 1,25 miljoen euro bij de goedkoopste aanbieder al voor 26 euro een aansprakelijkheidsverzekering kan afsluiten. Dat is 2 euro meer dan in 2018. Voor de duurste AVP is diezelfde alleenstaande ruim 59 euro kwijt.

Overigens hoeft de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering in uw specifieke situatie niet automatisch de beste aansprakelijkheidsverzekering te zijn. Vraag dus verschillende offertes op en vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen niet alleen op premie, maar ook op polisvoorwaarden. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen onder meer bij Centraal Beheer, ABN Amro, Aegon, OHRA, Nationale NederlandenInshared, HemaDitzo, FBTO, Univé en Verzekeruzelf.

Lees ook: De beste aansprakelijkheidsverzekeringen van 2020 en 2021.

Aansprakelijkheidsverzekering voor gezinnen vergelijken

Aansprakelijkheidsverzekeringen voor gezinnen vergelijken brengt ook grote verschillen aan het licht, ontdekten de onderzoekers van Moneyview. Bij aansprakelijkheidsverzekeringen voor gezinnen met kinderen is al een AVP verkrijgbaar van 44 euro per jaar. De duurste AVP voor gezinnen bedroeg 119 euro per jaar, bijna drie keer zoveel.

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken voor alleenstaanden met kinderen

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken voor alleenstaanden met kinderen leverden een nog iets groter verschil op. De goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering voor een alleenstaande met kinderen had een premie van 41 euro per jaar. De duurste AVP kwam uit op 119 euro oer jaar. Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken levert dus een behoorlijke besparing op.

Alles in 1 polis: Aansprakelijkheidsverzekering, woonverzekeringen en reisverzekering

Je kunt ook kiezen voor een alles-in-een-polis van bijvoorbeeld Deck. Dan heb je bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering en doorlopende reisverzekering in één polis. Die kun je dan ook nog uitbreiden met een verzekering voor je auto of brommer. Pakketpolissen verschillen per verzekeraar.

Kijk ook even naar de aansprakelijkheidsverzekering van Lemonade. Dit is een nieuwe verzekeraar die zich vooral op jonge mensen richt. Zij pakken de zaken net even wat anders aan dan andere verzekeraars. Je kunt bij hen alleen een aansprakelijkheidsverzekering, een inboedelverzekering of een combinatie daarvan afsluiten. Een verzekering afsluiten kost een paar minuten. En als een schadeclaim wordt toegekend, weet je dat binnen enkele minuten.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen?

Als je aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijkt moet je bij de polisvoorwaarden letten op de verschillende modules die gedekt zijn. Ben je alleenstaand, dan vallen alleen jijzelf, eventuele logés en huispersoneel onder de dekking. Maar bij sommige verzekeraars zijn ook kinderen tot een bepaalde leeftijd verzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering voor alleenstaanden. Schade die veroorzaakt wordt door huisdieren kun je ook verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Schade met de auto valt onder de verplichte WA-verzekering voor automobilisten, maar dat is een hele andere verzekering.

Hoogte van het verzekerde schadebedrag vergelijken

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken kan ook op het maximaal gedekte schadebedrag. Dat gaat de laatste jaren omhoog. Tot 2015 kon je nog een AVP met maximale dekking tot een half miljoen schade afsluiten. Maar inmiddels gaat ook de AVP met een maximale dekking tot 1 miljoen euro verdwijnen. Eigenlijk kun je alleen nog maar een AVP met een maximale dekking van 1,25 of 2,5 miljoen euro afsluiten. Nationale Nederlanden is nog een van de weinige verzekeraars bij wie je een aansprakelijkheidsverzekering met een maximale dekking van 1 miljoen euro kunt afsluiten.

De stijging van de maximale dekking komt doordat de aansprakelijkheidsvergoedingen voor letselschade hoger zijn geworden en door een hoger claimbewustzijn. Ook concurrentieoverwegingen en de angst dat hun klanten onderverzekerd zijn hebben verzekeraars doen besluiten de maximale vergoedingen voor aansprakelijkheidsverzekeringen te verhogen.

Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spel-module. Die vergoedt schade tijdens bijvoorbeeld sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeraar biedt die module aan. Als spelende vriendjes of oppassen bij jou thuis iets stuk maken, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar wellicht wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten vergoeden via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

Spullen lenen van een ander of bij iemand helpen klussen leidt soms ook tot schade. Die is gedekt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

Let wel op of kinderen automatisch zijn meeverzekerd of dat je ze apart moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeraar.

Vergelijk meer verzekeringen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

1.9/5 - (9 stemmen)

Deel dit met je vrienden!

Gerelateerde artikelen

De reacties zijn gesloten