Ga naar de inhoud

Welke speed pedelec verzekering heb je nodig?

De een noemt het een elektrische hogesnelheidsfiets, een ander spreekt van speed pedelec en een derde heeft het over een high speed e-bike. Feit is dat de speed pedelec sinds 1 januari 2017 door de wetgever als bromfiets wordt gezien. En dat heeft consequenties voor de verzekering van je speed pedelec. Welke speed pedelec verzekering heb je nodig?

Bij een gewone elektrische fiets stopt de trapondersteuning bij een snelheid rond de 25 kilometer per uur. Maar bij een speed pedelec, een elektrische hogesnelheidsfiets, gaat de elektrische trapondersteuning door tot 45 km per uur. Daardoor kun je met een speed pedelec net zo hard rijden als met een brommer.

Op grond van Europese en Nederlandse regels worden elektrische fietsen die tussen de 25 en 45 kilometer per uur kunnen rijden, sinds 1 januari 2017 beschouwd als bromfietsen. Vóór die datum werden speed pedelecs gezien als snorfietsen. Bij sommige verzekeraars, zoals Centraal BeheerUnivé en ANWB, is een speed pedelec verzekering daarom alleen als bromfietsverzekering af te sluiten. Zij hebben geen aparte verzekering meer voor een speed pedelec.

Vergelijk speed pedelec verzekeringen

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Verzekeringen voor speed pedelec: WA-verzekering verplicht

Gevolg van de nieuwe regels is dat je speed pedelec minimaal verzekerd moet zijn voor wettelijke aansprakelijkheid. Een gewone e-bike valt onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Bij een high speed e-bike is dat dus niet zo. Daarvoor heb je een WA-verzekering nodig. Dat is een verzekering waarmee de schade gedekt is, die jij bij anderen veroorzaakt. Je eigen schade door ongelukken of diefstal is niet verzekerd.

Let er op of bij jouw WA-verzekering voor een high speed e-bike een verhaalservice is inbegrepen. In dat geval gaat de verzekeraar de schade verhalen op de tegenpartij als die daarvoor aansprakelijk is.

Speed pedelec verzekering afsluiten

Een aantal verzekeraars heeft nog wel een speciale speed pedelec verzekering. Je kunt bij hen je high speed e-bike verzekeren met een WA-verzekering, WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco (allrisk)-verzekering. Dat is hetzelfde als bij autoverzekeringen. Met een WA + Beperkt Casco verzekering is je speed pedelec verzekerd tegen brand- en stormschade, diefstal en schade aan je bagage. Ook schade die jij aan anderen toebrengt, is gedekt volgens de wettelijke aansprakelijkheid. Een WA + volledig cascoverzekering verzekert ook nog jouw schade als gevolg van een botsing, vandalisme of slippartijen.

Diefstalverzekering, schadeverzekering of cascoverzekering voor speed pedelec

Bij sommige verzekeraars kun je naast de wettelijk verplichte WA-verzekering voor een speed pedelec, kiezen uit een diefstal verzekering, een schade verzekering of een volledig casco verzekering. Om een speed pedelec alleen tegen diefstal te verzekeren kun je een diefstalverzekering afsluiten. Kijk even in de polisvoorwaarden of je bij diefstal een nieuwe speed pedelec krijgt of geld krijgt uitgekeerd. Check ook of je te maken hebt met een eigen risico.

Schade speed pedelec verzekeren

Wil je alleen schade door aanrijdingen of valpartijen gedekt hebben, overweeg dan een aparte schadeverzekering af te sluiten. Niet alle fietsverzekeraars bieden zo’n losse schadeverzekering voor high speed e-bikes aan. Vaak moet je dan een cascoverzekering voor een speed pedelec afsluiten, maar dan is meestal ook diefstal meteen meeverzekerd. Let er bij schadeverzekeringen op dat ook de accu is meeverzekerd tegen vallen of botsen. Dat is niet altijd standaard het geval.

Pechhulp speed pedelec verzekeren

Bij sommige verzekeringen voor een speed pedelec is ook pechhulp inbegrepen. Dat is onder meer het geval bij de speed pedelec verzekering van Qover. Pechhulp wil lang niet altijd zeggen dat je elektrische hogesnelheidsfiets ter plekke gerepareerd wordt. Vaak gaat het om een haal- en brengservice die je weer thuis brengt, maar niet je speed pedelec repareert.

Rechtshulp en opzittendenverzekering

Je kunt bij verzekeraars als Univé je verzekering nog uitbreiden met een opzittendenverzekering en rechtsbijstand verkeer. Bij een opzittendenverzekering krijg je een bedrag uitgekeerd wanneer jij of een passagier bij een ongeval overlijden of blijvend invalide worden. Een rechtsbijstandmodule biedt juridische bijstand als er rondom het gebruik van je speed pedelec een juridisch conflict ontstaat. Bij dit soort modules moet je altijd even nagaan of je er niet elders al voor verzekerd bent en hoe groot de kans is dat je er gebruik van zult maken.

Doorlopende of aflopende verzekering

Tenslotte moet je nog kiezen of je een doorlopende of een aflopende speed pedelec verzekering wilt. Bij een aflopende verzekering betaal je de premie voor drie of vijf jaar ineens. Als je hogenelheidsfiets in die periode gestolen wordt, krijg je de vooruitbetaalde premie niet terug. Na afloop van het contract stopt de verzekering automatisch.

Doorlopende e-bike verzekeringen zijn vaak iets duurder. Voordeel is wel dat je ze altijd weer kunt opzeggen als je je speed-pedelec niet meer wilt verzekeren.

Lees ook: Waar kun je je fatbike nog wél verzekeren?

Wat is de beste speed pedelec verzekering?

De Consumentenbond onderzocht in 2016 fietsverzekeringen en e-bikeverzekeringen op dekking en voorwaarden. Dat was dus nog voordat de nieuwe regels voor speed pedelecs van kracht werden. Als beste e-bikeverzekering uit de test kwam die van Kingpolis, direct gevolgd door de doorlopende e-bikeverzekering van Allianz Global Assistance. Ook die van Univé scoorde goed in deze test uit 2016. Maar bij Univé moet je voor een speed pedelec inmiddels een bromfietsverzekering afsluiten.

Via Fietszeker.nl kun je speed pedelec verzekering afsluiten, maar alleen met een dekking voor diefstal en casco. Een speed-pedelec verzekering afsluiten met WA dekking is niet mogelijk bij Fietszeker.

Verschillende verzekeraars werken met regio’s die een verschillend risicoprofiel hebben. Dat heeft invloed op de premie. Als de polisvoorwaarden verder vrijwel identiek zijn, dan kan voor jou net een andere speed pedelec verzekering het beste scoren. Vergelijk dus altijd premies en polisvoorwaarden.

Qover: nieuwe verzekering voor speed-pedelec

Nieuw in 2021 is de speed-pedelec verzekering van Qover. De internet speed pedelec verzekering van Qover biedt dekking voor diefstal, schade en pechhulp voor je speed-pedelec.

Helm en gele kentekenplaat voor speed pedelec

De nieuwe regels voor high speed e-bikes hebben niet alleen gevolgen voor de verzekering van je speed pedelec. Ze betekenen ook dat je op een speed pedelec een helm moet dragen. En je moet uiterlijk 1 juli 2017 een gele bromfiets kentekenplaat op je speed pedelec schroeven. Die vervangt het blauwe snorfietskenteken van je hogesnelheids e-bike.

Alleen als je speed pedelec zo is aangepast dat het maximumvermogen beneden de 250 Watt blijft en de trapondersteuning bij 25 km per uur stopt, blijft je speed pedelec als gewone elektrische fiets in gebruik. Je kunt ook de accu en de elektrische motor laten verwijderen en je speed pedelec ombouwen tot gewone fiets. In beide gevallen moet je je tweewieler wel laten keuren door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Lees meer over de regels en de uitzonderingen en bekijk welke verkeersregels voor speed pedelecs gelden.

Maar ja, als je een gewone elektrische fiets had willen hebben, had je die waarschijnlijk wel gekocht en geen speed pedelec. En dus staan de meeste eigenaren van een high speed e-bikes voor een keuze. Of ze breiden hun speed pedelec verzekering uit met minimaal een WA-verzekering of ze sluiten een bromfietsverzekering af.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3.2/5 - (11 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.