4 redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten

De dood en de belasting zijn de enige zekerheden in het leven, wordt wel eens gezegd. Voor voldoende geld om de belasting te betalen, moet je zelf zorgen. Maar voor de financiële gevolgen van de dood kun je je gelukkig wel verzekeren via een overlijdensrisicoverzekering. En die is niet alleen verstandig voor eigenaren van een koophuis. 4 redenen om eens na te denken over een overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Met een overlijdensrisicoverzekering kun je de financiële gevolgen van een vroegtijdig overlijden opvangen. © Reaal
Met een overlijdensrisicoverzekering kun je de financiële gevolgen van een vroegtijdig overlijden opvangen. © Reaal

De meeste huizenbezitters hebben bij het afsluiten van hun hypotheek, of op een later moment, nagedacht over een overlijdensrisicoverzekering. Zo’n verzekering keert een bedrag ineens uit als je voor een afgesproken datum overlijdt. Je nabestaanden kunnen dan met de opbrengst van de ORV de hypotheek en andere woonlasten blijven betalen. Daardoor kunnen ze in het huis blijven wonen. Een overlijden brengt al genoeg emoties met zich mee en je wilt niet dat de achterblijvers dan ook nog zorgen moet gaan maken over je woonlasten.

Een overlijdensrisicoverzekering is overigens niet bedoeld om de uitvaartkosten van te betalen. Daarvoor heb je een uitvaartverzekering, die ook wel eens een begrafenisverzekering genoemd wordt.

Overlijdensrisicoverzekering verpanden aan je hypotheekverstrekker

Een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht. Maar soms eist de hypotheekverstrekker dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, waarbij zij de begunstigde van de ORV is. Verpanden heet dat. Zo weet de bank zeker dat ze haar geld terugkrijgt. Heb je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek? Dan los je al gedurende de looptijd van de hypotheek af. De restschuld wordt dan ook steeds lager. Kijk dan of je een aflopende overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten.

Vergelijk online zelf de overlijdensrisicoverzekeringen van onder meer Dela, Nationale Nederlanden, Allianz, FBTO en Centraal Beheer. In januari 2023 kreeg de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer en FBTO 5 sterren van Moneyview voor haar premie.

Overlijdensrisicoverzekering ook voor huurders

Een overlijdensrisicoverzekering is echter niet gebonden aan een hypotheek of een koophuis. Het is puur een afspraak tussen jou en de verzekeraar. En zoals je bij een autoverzekering een uitkering krijgt als het verzekerde object, je auto, schade oploopt of total loss is, zo krijgen je nabestaanden bij een ORV een uitkering als het verzekerde object, jij in dit geval, komt te overlijden.

Iedereen kan dus in principe een overlijdensrisicoverzekering afsluiten en een ander als begunstigde van de uitkering aanwijzen. En dat maakt het ook voor huurders interessant om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Immers, nu de huren tot ongekend hoge niveaus stijgen, nemen ook bij hen de woonlasten een flinke hap uit het leefbudget.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor je kinderen

Er voor zorgen dat de woonlasten na jouw overlijden voor de achterblijver betaalbaar blijven is voor de meeste mensen een reden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar er zijn meer redenen om zo’n polis te overwegen, zeker als je kinderen hebt. Het hangt een beetje van de leeftijd van de kinderen af, maar de kans is groot dat na een overlijden de achterblijvende partner minder uren zal kunnen werken. De zorg voor de kinderen komt dan immers nog maar op die ene ouder neer. In dat geval kan de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering er voor zorgen dat de partner en de kinderen toch de levensstijl kunnen voortzetten die ze gewend zijn.

Vaak wordt gedacht dat alleen het wegvallen van degene met het hoogste inkomen verzekerd moet worden, maar dat is een misverstand. Stel dat de ouder die geen of een laag inkomen had, maar voor de kinderen zorgde, komt te overlijden. In dat geval moet de werkende ouder, zeker bij jonge kinderen, minder gaan werken of hogere kosten maken voor kinderopvang.

Opvang alimentatie na overlijden

Ook als je gescheiden bent, kan het zinvol zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je wilt immers niet dat als jij komt te overlijden, je kinderen aan de bedelstaf raken. De uitkering van de overlijdensrisicoverzekering dient dan om jouw weggevallen alimentatie op te vangen. Zo’n overlijdensrisicoverzekering kun je ook als alimentatieontvanger met medewerking van de ex-partner afsluiten op zijn of haar leven.

Overlijdensrisicoverzekering als aanvullend pensioen

Een vierde reden om een overlijdensrisicoverzekering te overwegen is als je partner na jouw overlijden weinig tot geen pensioen ontvangt. Hoeveel pensioen jij en je partner ontvangen, kun je zien op Mijnpensioenoverzicht.nl. Dan zie je ook in een oogopslag wat je partner zou krijgen als jij komt te overlijden. Het financiële gat dat dan ontstaat, kan even schrikken zijn, maar is op te vullen via een overlijdensrisicoverzekering. De uitkering daaruit zorgt dan voor aanvullend pensioen.

Deel partnerpensioen naar je ex?

De schrik over een laag partnerpensioen kan je ook om het hart slaan, als je gescheiden bent en een nieuwe relatie hebt. Afhankelijk van de afspraken die je gemaakt hebt bij je echtscheiding, kan het zijn dat je voormalige geliefde een deel krijgt van een partnerpensioen. Om te voorkomen dat je nieuwe vlam na jouw overlijden op een houtje moet bijten, kun je hem/haar begunstigde maken van een overlijdensrisicoverzekering op jouw leven.

Ook ondernemers doen er verstandig aan om even naar hun pensioen te kijken. Veel MKB’ers en ZZP’ers hebben geen pensioen opgebouwd of zagen hun opgebouwde pensioen verdampen tijdens de coronacrisis. Een overlijdensrisicoverzekering kan er dan voor zorgen dat je partner toch nog verzorgd achterblijft.

Looptijd van een overlijdensrisicoverzekering

Zo’n overlijdensrisicoverzekering sluit je meestal voor een langere periode af, bijvoorbeeld net zo lang als de looptijd van je hypotheek. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Als je een flink deel van je hypotheek hebt afgelost, kan een achterblijvende partner misschien zelf de woonlasten prima dragen en is er dus geen overlijdensrisicoverzekering meer nodig. Dat geldt ook als de kinderen op zeker moment zelfstandig worden. De looptijd hangt dus helemaal van jouw persoonlijke omstandigheden af en die kunnen natuurlijk veranderen.

Erfbelasting vermijden door een overlijdensrisicoverzekering kruislings af te sluiten

Partners kunnen ook een ORV op elkaar afsluiten. Door kruislings een verzekering op elkaar af te sluiten, voorkom je dat je over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering erfbelasting moet betalen. Dus jij betaalt de premie voor de overlijdensrisicoverzekering op het leven van je partner. En die betaalt de premie voor jouw ORV.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Nico van Dijk is sinds 2001 financieel journalist en eindredacteur. Hij heeft veel gepubliceerd over 'personal finance'-onderwerpen zoals verzekeringen, hypotheken, beleggen en lenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.