Ga naar de inhoud

Je smartphone verzekeren: 11 verzekeringen voor je smartphone op een rij

Je smartphone verzekeren kan direct bij aankoop. Maar als je een smartphoneverzekering wilt afsluiten, kun je beter eerst online smartphone verzekeringen vergelijken. En wat zijn de alternatieven om je smartphone te verzekeren?

Je smartphone verzekeren was tot een paar jaar geleden veel minder noodzakelijk dan nu. De toestellen waren een stuk goedkoper en mobiele telefoons waren doorgaans gewoon verzekerd via de inboedelverzekering. Maar omdat de schadelast voor verzekeraars te hoog werd, gooiden steeds meer verzekeraars de dekking voor smartphones uit de standaard inboedelverzekeringen.

Losse smartphone verzekering

Een smartphone verzekeren, of andere ‘wearables’ kan eigenlijk nog maar op twee manieren: of via een aparte module voor mobiele apparaten afsluiten bij je inboedelverzekering, zo viel het ook onderzoekers van Moneyview op. Of via een losse smartphone verzekering. Voor zo’n losse smartphoneverzekering kun je onder meer terecht bij Nowinsure.com. Behalve voor smartphone verzekeringen kun je bij Nowinsure ook terecht voor tabletverzekeringen, een cameraverzekering en een laptopverzekering. Maar ook je oordopjes, smartwatch, computer, koptelefoon en VR-bril kun je bij Nowinsure.com verzekeren.

Alleen je smartphone verzekeren of een bredere verzekering voor mobiele elektronica afsluiten? © Gerd Altmann / Pixabay
Alleen je smartphone verzekeren of een bredere verzekering voor mobiele elektronica afsluiten? © Gerd Altmann / Pixabay

Meer traditionele verzekeraars kiezen er voor om smarthones en draagbare elektronische apparaten apart te laten verzekeren in combinatie met een inboedelverzekering. Zo heeft Nationale Nederlanden in juni 2020 een verzekering voor smartphones, laptops en andere mobiele elektronica geïntroduceerd. De verzekeraar speelt daarmee in op het groeiend aantal smartphones, tablets en laptops dat consumenten bezitten. Die apparaten worden steeds geavanceerder, duurder en ook steeds meer ‘wearable’: ze zijn bedoeld om overal mee naar toe te nemen. Bovendien hebben steeds meer kinderen en jongeren al smartphones, Chromebooks en andere mobiele apparaten.

Alleen je smartphone verzekeren of al je mobiele apparaten verzekeren?

Tijd dus om eens na te denken over een smartphone verzekering. Maar misschien wil je niet alleen je smartphone verzekeren, maar ook je laptop of de Chromebook die je elke dag mee de trein in neemt? Zo’n bredere verzekering voor mobiele elektronica dekt ook schade aan laptops, tablets en smartwatches terwijl je met een smartphone verzekering alleen je mobiele telefoon verzekert.

Heb je een smartphone verzekering nodig?

smartphone verzekeren

Is een smartphoneverzekering of meer in het algemeen een verzekering voor mobiele apparaten echt nodig? Aan al die mobiele apparaten hangt in elk geval wel een flink prijskaartje. De nieuwste iPhones en Samsung smartphones kosten al snel meer dan duizend euro. Een Chromebook die je elke dag mee naar de middelbare school meesleept, kost al snel tegen de 500 euro. Uit onderzoek van Nationale Nederlanden blijkt dat vijf op de tien Nederlanders dagelijks apparatuur met een waarde van € 500 tot € 3000 mee naar buiten neemt. Wel een fietsverzekering afsluiten voor een fiets maar een paar honderd euro, maar niet je smartphone verzekeren, terwijl die meer dan duizend euro heeft gekost? Denk op z’n minst even na over een smartphone verzekering.

Waar moet je op letten bij een verzekering voor een smartphone?

De waarde van die mobiele elektronica blijkt namelijk vaak groter dan mensen denken én is vaak onverzekerd. Je moet er dus niet aan denken als zo’n smartphone of laptop gestolen wordt of kapot valt. En dat geldt natuurlijk ook voor je tablet of camera. Een verzekering voor mobiele elektronica afsluiten lijkt dan misschien een goed idee. Maar waar moet je op letten bij zo’n mobiele elektronica verzekering en wat zijn de alternatieven?

Mobiele elektronica verzekeren of zelf voor verzekeraar spelen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je ergens een verzekering voor moet afsluiten, of dat je zelf het risico kunt dragen. Met andere woorden: als je geen verzekering hebt afgesloten en je dure iPhone valt kapot, kun je dan de volgende dag van je spaargeld weer een nieuwe kopen?

Dubbele verzekering voor je smartphone?

De tweede vraag die je altijd moet stellen voor je ergens een verzekering voor afsluit is: ben ik er al op een andere manier voor verzekerd? De inboedelverzekering dekt schade door bijvoorbeeld brand, inbraak en waterschade, ook aan mobiele elektronica. Maar als je je smartphone van de trap laat vallen, of als je mobiele telefoon buiten op straat kapot valt, is dat in de meeste gevallen niet gedekt door de inboedelverzekering

Je smartphone verzekeren voor je vakantie?

Je smartphone verzekeren als je op vakantie gaat, is misschien niet nodig als schade of diefstal van je telefoon via je reisverzekering gedekt is. Check dat voor je vertrekt. Maar aan een reisverzekering heb je weer niets als je smartphone of laptop tijdens dagelijks gebruik op school, studie of werk beschadigd raakt of gestolen wordt.

Dagwaarde of nieuwwaarde bij een smartphoneverzekering

Een aparte verzekering voor mobiele elektronica kan dan uitkomst bieden. Een belangrijk punt om bijvoorbeeld bij een smartphoneverzekering op te letten is hoe de verzekeraar om gaat met schades? Krijg je bij schade een bedrag uitgekeerd of betaalt de verzekeraar de reparatie? Ook heel belangrijk is hoe lang de smartphoneverzekering de nieuwwaarde uitkeert. Is dat een half jaar, een jaar of langer? Daarna krijg je vaak de dagwaarde uitgekeerd en die kan vies tegenvallen gezien de snelle afschrijvingstijd van mobiele elektronica.

De mobiele elektronica verzekering van Nationale Nederlanden

De nieuwe verzekering voor mobiele elektronica van Nationale Nederlanden springt er in dat opzicht positief uit. Deze verzekering voor mobiele elektronica is alleen af te sluiten in combinatie met de woonverzekeringen van Nationale Nederlanden. Je kunt ‘m dus niet als losse polis afsluiten. Opvallend is de lange duur van de nieuwwaarde-regeling: tien jaar. Menig smartphone gaat niet eens zo lang mee. Met de mobiele elektronicaverzekering van Nationale Nederlanden ben je verzekerd voor schade:

  • door plotselinge en onverwachte gebeurtenissen, zoals: brand, bliksem, storm, neerslag, lekkage, diefstal, inbraak en vandalisme;
  • die je per ongeluk zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je uje smartphone laat vallen;
  • de kosten om schade aan uw spullen te voorkomen of te beperken.
  • de kosten die je maakt om de schade op te ruimen;
  • de kosten die je maakt voor een noodoplossing.

Maar bij diefstal van mobiele elektronica uit de auto of schade door normaal gebruik, zoals krassen, barsten en vlekken, keert de mobiele elektronicaverzekering niet uit.

Wat betekent de nieuwwaarderegeling voor mobiele elektronica verzekering van Nationale Nederlanden?

Let wel op want een vergoeding op basis van nieuwwaarde betekent niet dat je per se het bedrag terugkrijgt dat je destijds betaald hebt. De nieuwwaarderegeling houdt in dat je een vergelijkbaar product kunt terugkopen. En als dat nieuwe product goedkoper is dan wat jij destijds betaald hebt, krijg je de huidige, lagere prijs uitgekeerd. Per gebeurtenis wordt, op het moment van schrijven, maximaal 7500 euro vergoed, ook als je mobiele elektronica meer waard was. Bij het afsluiten van de mobiele elektronicaverzekering van Nationale Nederlanden kun je zelf de hoogte van je eigen risicoverzekering bepalen. Lees voor je de verzekering afsluit eerst de polisvoorwaarden door.

Alternatieven voor een smartphone verzekering

Een alternatief voor een aparte mobiele elektronicaverzekering zijn de diverse kostbaarheden buitenshuis verzekeringen die onder meer Centraal Beheer, Inshared, Aegon, FBTO en ABN Amro. Vaak moet je zo’n kostbaarheden buitenshuis verzekering apart afsluiten in combinatie met een opstalverzekering of een inboedelverzekering. Zo niet bij Aegon. Bij de Aegon Allrisk Inboedelverzekering is standaard je smartphone verzekerd met wereldwijde dekking voor schade, diefstal en ongelukjes. Bij de Basis Inboedelverzekering is geen dekking voor smartphones opgenomen, dus let even goed op bij het afsluiten.

Voordeel van een kostbaarheden buitenshuisverzekering is dat niet alleen een verzekering voor je smartphone en andere mobiele elektronica hebt, maar ook bijvoorbeeld sieraden zijn meeverzekerd. Ik kies zelf van a.s.r hanteert voor draagbare computers zoals laptops en tablets, draagbare audio-, foto- en videoapparatuur, beeld- en geluidsdragers en accessoires en toebehoren, een maximum van € 2.500. De dekking geldt wereldwijd. Sluit een inboedelverzekering bij Ik kies zelf van a.s.r af en breidt ‘m uit met een kostbaarheden buitenshuisverzekering.

Wereldwijde dekking met de Inshared buitenshuisverzekering

Ook bij Inshared kun je een buitenshuis verzekering afsluiten voor mobiele apparatuur en sieraden. Ook die moet gecombineerd worden met een inboedelverzekering of opstalverzekering van Inshared. Ook Inshared hanteert voor de kostbaarheden buitenshuisverzekering een wereldwijde dekking.

Je laptop en smartphone verzekeren bij ABN Amro

ABN Amro biedt een verzekering voor mobiele elektronica aan als extra uitbreiding van de inboedelverzekering. Je moet bij het afsluiten van de inboedelverzekering kiezen voor de ‘extra dekking mobiele apparaten’. Je mobiele telefoon, smartwatch, laptop en tablet  zijn binnen en buiten verzekerd bij onder meer vallen, stoten of diefstal in Nederland. Er geldt een maximale vergoeding van € 7.500 per gebeurtenis en je hebt een eigen risico van honderd euro.

Univé Allrisk inboedelverzekering met buitenshuisdekking

Bij de Allrisk inboedelverzekering van Univé is je mobiele elektronica in huis standaard meeverzekerd tot maximaal 10.000 euro. Wil je ook buiten de deur je smartphone en andere elektronica goed verzekerd hebben? Dan moet je de buitenshuis-dekking afsluiten bij de inboedelverzekering. De inboedelverzekering van Univé hanteert geen verplicht eigen risico. Maar in ruil voor een lagere premie kun je bij het afsluiten wel kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Lees de polisvoorwaarden en bereken je premie voor de Univé inboedelverzekering met buitenshuis-dekking.

Mobiele elektronica verzekeren bij Centraal Beheer

Met de Kostbaarheden-buitenshuis-verzekering van Centraal Beheer krijg je een jaar lang de nieuwwaarde van je telefoon vergoed. Met zo’n kostbaarheden buitenshuis-verzekering zijn mobiele elektronica zoals smartphones, tablets, laptops en camera’s ook buitenshuis verzekerd voor schade, verlies en diefstal in Nederland. De polis geldt voor het hele gezin. Bekijk de polisvoorwaarden en bereken de premie van de Kostbaarheden Buitenshuisverzekering van Centraal Beheer. Ook deze verzekering kun je alleen als aanvulling op de inboedelverzekering van Centraal Beheer afsluiten. De inboedelverzekering van Centraal Beheer kreeg in juni 2020 5 sterren voor zowel prijs als polisvoorwaarden in een onderzoek van bureau Moneyview.

Mobiele apparaten verzekeren bij FBTO

Datzelfde geldt ook voor de FBTO Buitenhuisverzekering. Deze kun je bij de woonverzekeringen van FBTO afsluiten. Je hebt standaard een eigen risico van 150 euro, maar dat kun je vrijwillig verhogen. Je krijgt dan een lagere premie. Met de FBTO Buitenshuisverzekering is mobiele elektronica in Nederland verzekerd.  

Laptop-verzekering bij de inboedelverzekering afsluiten

Als particulier je laptop en smartphone verzekeren kan ook met de inboedelverzekering van OHRA. Je moet dan wel bij de OHRA-inboedelverzekering de dekking ‘Buiten het huis’ afsluiten. Met deze kostbaarheden buitenshuis verzekering, zijn ook dvd’s, brillen, gehoorapparaten, opblaasboten, navigatieapparatuur, camera’s en sieraden verzekerd. Ook tablets en muziekinstrumenten zijn verzekerd. Je bent verzekerd voor maximaal 10.000 euro per gebeurtenis, maar voor sommige spullen, zoals camera’s en smartphones geldt wel een lager verzekerd maximum. Bekijk de polisvoorwaarden en premies van de inboedelverzekering van OHRA.

Premies, polisvoorwaarden en vergoedingen van smartphone verzekeringen

Net zoals voor alle verzekeringen geldt ook voor een verzekering voor mobiele elektronica: lees eerst de polisvoorwaarden en de verzekeringskaart en vergelijk niet alleen op prijs, maar ook op voorwaarden. De in dit artikel genoemde vergoedingen, dekkingen en eigen risico’s kunnen veranderd zijn. Voorwaarden, premies, dekkingen en vergoedingen op de site van de verzekeraar zijn leidend.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.