Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken: premies en voorwaarden

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken kan je veel geld besparen, omdat de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen de afgelopen jaren hard zijn gedaald. Sinds 2013 zijn de premies van overlijdensrisicoverzekeringen voor mannen goedkoper en voor vrouwen duurder geworden. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering?

Overlijdensrisicoverzekering verplicht of niet?

Bij een overlijdensrisicoverzekering krijgen je nabestaanden na jouw overlijden een kapitaal om de hypotheeklasten te kunnen betalen. Je bent meestal niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Desondanks zullen hypotheekverstrekkers er wel vaak op aandringen. Alleen als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit die hoger is dan tachtig procent van de marktwaarde van de woning, ben je verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. In andere gevallen kan de bank wel eisen dat je de overlijdensrisicoverzekering aan hen verpand. In dat geval gaat de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering rechtstreeks naar je hypotheekverstrekker.

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken loont nu premies minder hard dalen

De premie voor een overlijdensrisicoverzekering is tussen 2002 en 2017 met gemiddeld bijna 57 procent gedaald, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Moneyview. Maar aan die voortdurende premiedaling lijkt in 2016 een einde gekomen. De premies daalden minder hard dan in 2015. Mede door de prijzenslag zijn enkele verzekeraars gestopt met het aanbieden van overlijdensrisicoverzekeringen. Desondanks is het aanbod aan overlijdensrisicoverzekeringen zeer groot. Goed vergelijken van overlijdensrisicoverzekeringen kan nog steeds veel geld besparen. Vergelijk bijvoorbeeld de overlijdensrisicoverzekeringen van ZwitserlevenReaal, Dela, Centraal Beheer en FBTO.

Overlijdensrisicoverzekering oversluiten of niet

Wie al een overlijdensrisicoverzekering heeft, kan maar bij een beperkt aantal aanbieders meeprofiteren van dalende premies. Oversluiten of niet is dan de vraag. Dat is iets wat u zelf moet bepalen. Hou er daarbij rekening mee dat de premie voor de nieuwe overlijdensrisico anders kan uitvallen, omdat u inmiddels ouder bent. Hou ook rekening met kosten en wellicht strengere eisen aan de medische acceptatie.

Overlijdensrisicoverzekeringen en wijziging premies

Sinds 21 december 2012 zijn de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen veranderd. Dat gebeurde na een uitspraak van het Europese Hof. De hoogste Europese rechters bepaalden dat vanaf die datum verzekeraars er bij het vaststellen van de premies geen rekening mee mochten houden dat mannen gemiddeld eerder overlijden dan vrouwen. Daardoor gingen de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen voor mannen omlaag. Overlijdensrisicoverzekeringen voor vrouwen werden juist duurder.

Overlijdensrisicoverzekering en tussentijds opzeggen

Maar een lage premie is niet het enige waar u op moet letten bij het vergelijken van overlijdensrisicoverzekeringen. Ook belangrijk is of u bij het tussentijds opzeggen van een overlijdensrisicoverzekering met gelijkblijvende premie uw opgebouwde reserve terugkrijgt. Dat zit zo: Bij een overlijdensrisicoverzekering met gelijkblijvende premie betaalt u aan het begin van de looptijd eigenlijk teveel premie. Het risico dat u overlijdt, is namelijk in het begin niet zo hoog, maar neemt in de loop van de tijd toe. Van het teveel aan premie dat u in het begin betaalt, wordt een buffer opgebouwd (het zogeheten premieoverschot). Daaruit wordt aan het einde van de looptijd de hogere risicopremie betaald. Zo kan de door u betaalde premie voor de overlijdensrisicoverzekering tijdens de hele looptijd gelijk blijven.

Als u tussentijds uw overlijdensrisicoverzekering opzegt, krijgt u niet bij alle verzekeraars die opgebouwde reserve terug. Daar staat tegenover dat er ook verzekeraars zijn die de opgebouwde reserve bij voortijdig overlijden als extra uitkeren bovenop het uitgekeerde bedrag.

Let er bij het vergelijken van overlijdensrisicoverzekeringen ook op of de verzekeraar tussentijds de voorwaarden kan veranderen of de premies kan verhogen.

Extra dekkingen overlijdensrisicoverzekeringen

Sommige aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen bieden ook de mogelijkheid om extra zaken mee te verzekeren bij een overlijdensrisicoverzekering. Denk aan een kinderclausule of een verzorgersclausule. Een handvol aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen biedt ook een dekking aan voor terminale ziekte. U krijgt dan al bij leven het kapitaal uitgekeerd, maar daar gelden wel strenge voorwaarden aan.

Gezondheidsvragen of medische keuring bij overlijdensrisicoverzekering

Een aspect om bij overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken op te letten is of de verzekeraar wel of geen medische keuring eist. Verzekeraars hebben de keuze tussen het laten invullen van een gezondheidsverklaring of een medische keuring. Bijvoorbeeld bij een hogere beginleeftijd of een hogere uitkering van de overlijdensrisicoverzekering bent u voor de verzekeraar een hoger risico. Dat kan reden zijn om een medische keuring te eisen.

Afhankelijk van de uitkomst van die medische keuring kan de verzekeraar drie dingen doen. Het kan zijn dat u geen extra risico bent. Dan mag u de normale premie kunt betalen. Maar vormt u wel een risico, dan kan het zijn dat u een hogere premie voor de overlijdensrisicoverzekering moet betalen. In het uiterste geval kan de verzekeraar weigeren voor jou een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Wanneer is een medische keuring bij een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Bij het overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken vroeg Moneyview verzekeraars vanaf welk bedrag een medische keuring verplicht is voor een 40-jarige klant. Uit de antwoorden blijkt dat verzekeraars zeer uiteenlopende verzekerde bedragen hanteren waarboven een medische keuring voor een overlijdensrisicoverzekering verplicht is. Bij de ene verzekeraar ligt die grens op een verzekerd bedrag van 250.000 euro. Maar andere verzekeraars eisen pas een medische keuring bij een verzekerd bedrag van 4 ton. In een geval was een keuring pas verplicht bij een verzekerd bedrag van boven de 1 miljoen euro. Voor zes verzekeraars was een gezondheidsverklaring bij een overlijdensrisicoverzekering in principe altijd voldoende, ongeacht het verzekerde bedrag.

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken op uitkering vóór je overlijden?

Verzekeraars bieden terminaal zieke klanten soms de mogelijkheid om alvast bij leven een deel van de overlijdensrisicoverzekering uit te keren. Daardoor kunnen dergelijke patiënten bijvoorbeeld een dure medische behandeling betalen of toch nog die droomwens vervullen. Uit internationaal onderzoek bleek dat maar weinig consumenten overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken op de vraag of je zo’n ‘vooruitkering’ kunt krijgen. Ruim dertien procent gaf aan de overlijdensrisicoverzekering te selecteren op de mogelijkheid van een eerdere uitkering bij terminale ziekte. Maar ruim een derde van de ondervraagden zei aan zo’n dekking geen behoefte te hebben.

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken: premies en voorwaarden
3 (60%) 2 votes

Deel dit met je vrienden!