Ga naar de inhoud

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken kan je veel geld besparen, want de premies voor rechtsbijstandverzekeringen verschillen enorm. We leggen uit waar je bij het vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen op moet letten. Daarna kun je gratis en onafhankelijk rechtsbijstandverzekeringen vergelijken via onderstaande module.

Laatst gewijzigd: 6 november 2023

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken

Een gezin is voor een rechtsbijstandverzekering al snel 250 euro per jaar kwijt, maar de premieverschillen lopen sterk uiteen. Via de module hieronder kunt u gratis rechtsbijstandverzekeringen vergelijken en online afsluiten. Vul eerst in de vergelijkingstool bovenaan deze pagina de gevraagde gegevens in. In de tweede stap kunt u aangeven voor welke onderwerpen u rechtsbijstandverzekeringen wilt vergelijken. Desgewenst kunt u direct zelf de rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken op gezinssamenstelling

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken kan veel geld besparen, want de premies verschillen enorm. © Sang Hyun Cho / Pixabay
Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken kan veel geld besparen, want de premies verschillen enorm. © Sang Hyun Cho / Pixabay

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken wordt elk jaar belangrijker, lijkt het wel. De meeste rechtsbijstandsverzekeraars maken voor de premies onderscheid tussen gezinnen (met of zonder kinderen) en alleenstaanden zonder kinderen. Een alleenstaande met kinderen telt daarbij als een gezin. Een rechtsbijstandverzekering voor een alleenstaande zonder kinderen kan een korting van ongeveer 10 procent premiekorting opleveren ten opzichte van andere huishoudens. Slechts een klein deel van de verzekeraars maakt onderscheid tussen stellen (gezinnen zonder kinderen) en gezinnen met kinderen. Een enkele rechtsbijstandverzekeraar hanteert maar één premie voor alle typen huishoudens, ontdekten onderzoekers van onafhankelijk bureau Moneyview in 2022.

Ben je gescheiden en heb je co-ouderschap afgesproken? Let er dan even op of je kinderen ook onder jouw rechtsbijstandverzekering vallen op het moment dat ze bij je ex-partner wonen. Rechtsbijstandverzekeraars gaan daar namelijk verschillend mee om.

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken op leeftijd en postcode

Verder viel het de onderzoekers op dat er steeds meer verzekeraars komen die de premies voor rechtsbijstandverzekeringen mede laten afhangen van je leeftijd of je postcode. Dat was al zo bij woonverzekeringen en autoverzekeringen, maar komt nu dus ook op bij rechtsbijstandpolissen. Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken op deze punten kan dus voordelig zijn.

Wat wilt u verzekeren met een rechtsbijstandverzekering?

Bedenk voor uzelf goed wat u met uw rechtsbijstandverzekering wilt verzekeren. Soms heeft u via bijvoorbeeld de autoverzekering al rechtsbijstand voor verkeerszaken en hoeft u dat dus niet via een aparte rechtsbijstandverzekering bij te verzekeren. Soms is het mogelijk rechtsbijstand via uw reisverzekering te krijgen. Maar dan moet het ongeval wel hebben plaatsgevonden tijdens een reis. Twijfelt u of u een rechtsbijstandverzekering moet afsluiten, omdat u wellicht in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtshulp? Check dan de inkomensnormen op de site van de Raad voor Rechtsbijstand.

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken op premie en voorwaarden

Bij het vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen is niet alleen de premie belangrijk. Let ook goed op de voorwaarden en de dekking. Heeft u bijvoorbeeld te maken met een eigen bijdrage of een eigen risico? Vraag daarom online offertes voor rechtsbijstandverzekeringen aan, bijvoorbeeld bij Centraal Beheer, Aegon, OhraNationale NederlandenInshared, De Internationale en Univé

De beste rechtsbijstandverzekeringen vergelijken

Moneyview, een onafhankelijk onderzoeksbureau voor financiële producten, kende in oktober 2023 vijf sterren voor polisvoorwaarden toe aan de rechtsbijstandverzekeringen van Nationale Nederlanden, ANWB/Unigarant en ING. De vijf sterren voor prijs gingen naar de rechtsbijstandverzekeringen van Univé, De Internationale en Interpolis.

De rechtsbijstandverzekering van ABN Amro kwam in oktober 2019, december 2020 en juli 2021 als beste uit de test bij de Consumentenbond. Deze verzekering kreeg in september 2020 én 2021 vijf sterren van Moneyview voor zowel polisvoorwaarden als prijs. Maar in december 2021 kwamen de rechtsbijstandverzekeringen van Inshared en Hema bij een vergelijking van de Consumentenbond als beste uit de test. Zij kregen allebei een 8,3. De rechtsbijstandverzekering van ABN Amro kreeg een 8.2.

Het verschil kwam doordat Inshared en Hema hun polisvoorwaarden hadden verbeterd. Zo kun je nu bij beide rechtsbijstandverzekeringen kiezen uit vier modules, is de rechtsbijstandverzekering per dag opzegbaar en is er geen minimumbedrag meer voor het indienen van een claim.

Maar in oktober 2022 waren de polisvoorwaarden van de rechtsbijstandverzekeringen van ANWB en dochter Unigarant verbeterd, waardoor zij toen als beste uit de test van de Consumentenbond kwamen. De rechtsbijstandverzekeringen van ABN Amro, Inshared en Hema volgden direct daarna, met alle drie een 8,3 als testoordeel.

Offertes rechtsbijstandverzekeringen vergelijken

Na de vergelijking van rechtsbijstandverzekeringen kunt u zelf offertes opvragen en de voor u beste rechtsbijstandverzekering online afsluiten. Want misschien is de beste rechtsbijstandverzekering uit de tests niet per se de beste verzekering voor rechtsbijstand in uw situatie.

In de hierboven getoonde vergelijking van rechtsbijstandverzekeringen is prepaid rechtsbijstand niet opgenomen. Dat is strikt genomen geen verzekering, want u betaalt eenmalig een vast bedrag voor een dienst die u op dat moment nodig heeft. Bovendien zijn er maar weinig aanbieders van rechtshulp on demand. Een vergelijking is daardoor lastig te maken.

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken die bij uw wensen passen

Vraag altijd eerst de polisvoorwaarden op en lees die door, voordat u een rechtsbijstandverzekering gaat afsluiten. Een lage premie is niet zaligmakend. Gunstige voorwaarden en een ruime dekking zijn ook belangrijk.

Vergelijk ook premies van autoverzekeringen, inboedelverzekeringen, opstalverzekeringen, reisverzekeringen en ziektekostenverzekeringen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3.6/5 - (23 stemmen)