De beste fietsverzekering afsluiten voor elektrische fietsen en stadsfietsen in 2021

Een fietsverzekering afsluiten doe je meestal maar eens in de paar jaar. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een fietsverzekering? En bij wie kun je in 2021 de beste fietsverzekering afsluiten?

Ook nieuwe kinderfietsen zijn duur. Sluit dus een goede fietsverzekering af. © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Ook nieuwe kinderfietsen zijn duur. Sluit dus een goede fietsverzekering af. © Alleverzekeringenopeenrij.nl

Om met dat laatste te beginnen: je kunt fietsverzekeringen afsluiten bij onder meer Kingpolis, Allianz Global Assistance, Centraal Beheer, Inshared, Univé, HEMA, ANWB, Unigarant, ENRA en Fietsned. Bij de meeste van deze verzekeraars kun je ook een e-bike verzekering of speed-pedelec-verzekering afsluiten. Fietsverzekeringen voor elektrische fietsen en snelle elektrische fietsen verschillen van gewone fietsverzekeringen in onder meer premie en dekking.

Wat is de beste fietsverzekering voor elektrische fietsen in 2021?

De fietsverzekering van Kingpolis werd bij een test van de Consumentenbond in april 2021 als beste getest voor elektrische fietsen. De fietsverzekering van Kingpolis was ook al in 2020 beste uit de test voor e-bikes. Univé eindigde bij de fietsverzekeringen voor e-bikes op de tweede plaats met een 7,9.

De beste fietsverzekering voor racefietsen, mountainbikes en ATB’s

Bij de fietsverzekeringen voor racefietsen, mountainbikes en all terrain bikes kwam de fietsverzekering van Univé als beste uit de test. Deze fietsverzekering van Univé kreeg een fraaie 8,7. Ook de fietsverzekeringen van Inshared (7,8), Klaverblad (7,9) en HEMA (7,8) scoorden hoog bij de fietsverzekeringen voor racefietsen, ATB’s en mountainbike.

De fietsverzekering van Kingpolis kreeg een 8,1, die van Univé een 8,0. De doorlopende fietsverzekering van Kingpolis biedt een uitgebreidere dekking, maar de fietsverzekering van Univé biedt weer een hogere uitkering in de eerste drie jaar. Bovendien keert de Univé fietsverzekering uit in geld en die van Kingpolis in natura. Bij Univé kun je dus zelf beslissen wat je met de schadevergoeding doet. De fietsverzekering van Allianz Global Assistance kwam in 2020 bij de verzekeringen voor elektrische fietsen op de vijfde plaats.

Nieuwe fietsverzekering van Qover

De fietsverzekering van Qover is nog niet in het onderzoek meegenomen. Qover is een nieuwe fietsverzekeraar in Nederland, die Nationale Nederlanden en Europ Assistance achter zich heeft staan. Bij Qover kun je een fietsverzekering afsluiten voor een stadsfiets, racefiets, mountainbike, bakfiets en elektrische fietsen en bakfietsen. Mogelijk komt er ook een fietsverzekering voor speed pedelecs.

De beste verzekering voor stadsfietsen

De Blijven Fietsen-verzekering van ANWB kwam als beste uit de test bij de fietsverzekering voor stadsfietsen met een 8,2 als testoordeel. Dat is vooral te danken aan de uitgebreide standaard dekking. De fietsverzekering van Univé heeft echter ook hier de hoogste uitkering in de eerste drie jaar van de fietsverzekering. In het onderzoek is niet apart gekeken naar verzekeringen voor kinderfietsen, racefietsen, mountainbikes of bakfietsen.

Overigens constateerden de onderzoekers grote premieverschillen bij fietsverzekeringen. Woonplaats en leeftijd van de fietser lijken cruciale factoren te zijn bij het bepalen van de premie van een fietsverzekering. Wie in de stad woont, is vaak fors duurder uit dan wie op het platteland woont. En net als bij een autoverzekering betalen jongeren meer dan ouderen. Allianz Global Assistance had over de hele linie de laagste premie voor fietsverzekeringen. Allianz heeft in december 2018 haar kortlopende fietsverzekering aangepast. Die verzekering biedt nu ook een verlengde garantie op de accu van e-bikes. Lees meer over de kortlopende fietsverzekering van Allianz Global Assistance.

De goedkoopste fietsverzekeringen

De onderzoekers van de Consumentenbond zochten ook uit welke fietsverzekeringen het goedkoopst waren. Omdat bij de meeste fietsverzekeringen de premie mede bepaald wordt door je woonplaats, is daar niet een eenduidig antwoord op te geven. De fietsverzekeringen van Allianz Global Assistance en Univé voor e-bikes en stadsfietsen zijn in veel gevallen voordelig. Vergelijk echter altijd de premies van fietsverzekeringen, want in jouw situatie kan de vergelijking net weer anders uitvallen.

De beste fietsverzekeringen in 2020

Onderzoekers van onafhankelijk bureau Moneyview onderzochten in december 2020 ook wat de beste fietsverzekering is. Zij gaven 5 sterren voor prijs aan de fietsverzekeringen van Allianz Global Assistance en de fietsverzekering van ANWB (ledentarief). De fietsverzekeringen met 5 sterren voor de beste polisvoorwaarden waren de Blijven Fietsen Verzekering van ANWB en de doorlopende fietsverzekering van Unigarant.

Nieuwe fiets of uitkering in geld bij diefstal?

Wie een nieuwe fiets koopt, kan natuurlijk direct bij de fietsenmaker een verzekering afsluiten. Toch is dat niet altijd verstandig, concludeert ook de Consumentenbond. Je hebt dan immers geen mogelijkheid om fietsverzekeringen te vergelijken op premie en polisvoorwaarden. En zowel de premies als de voorwaarden lopen nogal uiteen.

Een van die voorwaarden kan zijn dat je bij diefstal geen geld, maar een nieuwe fiets krijgt. Terwijl jij misschien liever het geld hebt om er iets anders mee te doen. Online een fietsverzekering afsluiten biedt die vergelijkingsmogelijkheden wel. Bovendien geven online fietsverzekeringen een uitkering in geld. Onder meer de fietsverzekeringen van Univé, Allianz Global Assistance, Centraal Beheer en HEMA geven een uitkering in geld.

Maar waar moet je naast de premie en de voorwaarden nog meer op letten?

Aflopende of doorlopende fietsverzekering?

Eigenlijk zijn er maar een paar keuzes die je hoeft te maken. De eerste vraag die je moet beantwoorden is of je een aflopende of een doorlopende fietsverzekering wilt afsluiten. Bij een aflopende fietsverzekering kies je een looptijd van de verzekering. Je betaalt direct bij aankoop de premie voor de hele looptijd. Wordt je fiets echter al na korte tijd gestolen, dan krijg je de premie voor de resterende looptijd meestal niet terug. Check dus bij het vergelijken van fietsverzekeringen welke verzekeraars in dat geval wel het restant van de vooruitbetaalde premie terugstorten.

Je krijgt van je fietsverzekeraar dan wel een nieuwe fiets, maar je bestaande polis  is niet over te zetten op dat nieuwe rijwiel. Bij een doorlopende fietsverzekering heb je dat nadeel niet. Meestal betaal je dan maandelijks of per zes maanden premie. Maar volgens de Consumentenbond zijn doorlopende fietsverzekeringen na een jaar of drie wel iets duurder dan aflopende verzekeringen. Ook Moneyview concludeert dat een aflopende fietsverzekering voor meerdere jaren per saldo goedkoper is dan een doorlopende fietsverzekering.

De dekking voor je fietspolis kiezen

Net als bij een autoverzekering kun je je fiets verzekeren met verschillende dekkingen. Je kunt een polis met alleen dekking voor diefstal kiezen of een verzekering die ook schade en aanrijdingen vergoedt. In dat laatste geval kies je voor een fietsverzekering met volledig casco. Let in beide gevallen goed op of je een eigen risico hebt of niet. Ook op dat punt verschillen de verzekeringen.

Diefstal is bij nagenoeg alle fietsverzekeringen standaard verzekerd. Schade aan je fiets is meestal ook wel gedekt, of anders als optie mee te verzekeren.

Je fietsverzekering afsluiten en uitbreiden

Bij een autoverzekering kun je kiezen voor extra aanvullende dekking, maar bij een verzekering voor je fiets kan dat ook. Je kunt je fietsverzekering uitbreiden met een pechhulp-dekking, verhaalsrechtsbijstand of een ongevallen-opzittendenverzekering. Als je een fietsverzekering met verhaalsrechtsbijstand hebt afgesloten, zal de verzekeraar proberen om bij een ongeluk jouw schade te verhalen op de veroorzaker. En bij een ongevallen-opzittendendekking krijg je een vergoeding als je bij een ongeluk van je fiets bent gevallen en daar invalide door bent geworden. Als je door een fietsongeval overlijdt, krijgen je nabestaanden een uitkering.

Niet alle verzekeraars bieden extra dekkingen voor fietsverzekeringen aan dus vergelijk ook hier de mogelijkheden.

Eigen risico bij een fietsverzekering

Aanbieders van fietsverzekeringen hanteren bij schade aan een gewone fiets vaak een eigen risico. Als enige verzekeraars hanteren Inshared en HEMA geen eigen risico bij diefstal en schade aan eigen fiets. inshared hanteert ook een drie jaar een aanschafwaarde garantie. Meestal bedraagt het eigen risico een paar tientjes. Bij diefstal heb je bij de meeste fietsverzekeringen niet te maken met een eigen risico. Bij schade of diefstal van bijzondere fietsen zoals mountainbikes, ATB’s en racefietsen vermelden fietsverzekeringen juist wel een hoog eigen risico. Vergelijk fietsverzekeringen dus goed op prijs, maar ook op dekking, hoogte van het eigen risico en andere polisvoorwaarden.

De premie van de fietsverzekering

Al deze keuzes bepalen in grote mate de hoogte van de premie van de fietsverzekering. Maar er spelen nog meer zaken mee. Zo kijken verzekeraars ook naar de postcode waar je woont. Met name in de grote steden stijgen de premies, vooral voor e-bikes. Tegelijkertijd is er ook goed nieuws. Steeds meer verzekeraars bieden korting op de fietsverzekering als je een fiets of fietsslot met gps-beveiliging hebt. Mocht je fiets dan toch gestolen worden, dan is hij sneller terug te vinden.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

2.3/5 - (3 stemmen)

Deel dit met je vrienden!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.