De beste fietsverzekering afsluiten

Een fietsverzekering afsluiten doe je meestal maar eens in de paar jaar. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een fietsverzekering? En bij wie kun je eigenlijk de beste fietsverzekering afsluiten?

Om met dat laatste te beginnen: je kunt fietsverzekeringen afsluiten bij onder meer Univé, Allianz Global Assistance, Centraal Beheer, HEMAKlaverblad, ANWB, Unigarant, ENRA, Kingpolis en Fietsned. Bij de meeste van deze verzekeraars kun je ook een e-bike verzekering of speed-pedelec-verzekering afsluiten. Fietsverzekeringen voor elektrische fietsen en snelle elektrische fietsen verschillen van gewone fietsverzekeringen in onder meer premie en dekking.

Wat is de beste fietsverzekering?

De fietsverzekeringen van Kingpolis voor gewone fietsen en elektrische fietsen werden bij een test van de Consumentenbond in maart 2018 als beste getest. De fietsverzekering van Allianz Global Assistance kwam voor alle typen fietsen op de vijfde plaats, maar werd tweede bij de verzekeringen voor gewone fietsen. De fietsverzekering van Univé werd derde bij de gewone fietsverzekeringen, maar kwam op de tweede plaats bij de e-bike-verzekeringen. In het onderzoek is niet apart gekeken naar fietsverzekeringen voor kinderfietsen, bakfietsen of racefietsen. Allianz Global Assistance heeft overigens in december 2018, dus na het onderzoek van de Consumentenbond, haar kortlopende fietsverzekering aangepast. Die verzekering biedt nu ook een verlengde garantie op de accu van e-bikes. Lees meer over de kortlopende fietsverzekering van Allianz Global Assistance.

Nieuwe fiets of uitkering in geld bij diefstal?

Wie een nieuwe fiets koopt, kan natuurlijk direct bij de fietsenmaker een fietsverzekering afsluiten. Toch is dat niet altijd verstandig. Je hebt dan immers geen mogelijkheid om fietsverzekeringen te vergelijken op premie en polisvoorwaarden. Een van die voorwaarden kan zijn dat je bij diefstal geen geld, maar een nieuwe fiets krijgt. Terwijl jij misschien liever het geld hebt om er iets anders mee te doen. Online een fietsverzekering afsluiten biedt die vergelijkingsmogelijkheden wel. Bovendien geven online fietsverzekeringen een uitkering in geld. Maar waar moet je naast de premie en de voorwaarden nog meer op letten?

Eigenlijk zijn er maar een paar keuzes die je hoeft te maken. De eerste vraag die je moet beantwoorden is of je een aflopende of een doorlopende fietsverzekering wilt afsluiten. Bij een aflopende fietsverzekering kies je een looptijd van de verzekering. Je betaalt direct bij aankoop de premie voor de hele looptijd. Wordt je fiets dan al na korte tijd gestolen, dan krijg je de premie voor de resterende looptijd in de meeste gevallen niet terug. Check dus bij het vergelijken van fietsverzekeringen welke verzekeraars in dat geval wel het restant van de vooruitbetaalde premie terugstorten.

Je krijgt van je fietsverzekering dan wel een nieuwe fiets, maar de verzekering  is niet over te zetten op dat nieuwe rijwiel. Bij een doorlopende fietsverzekering heb je dat nadeel niet. Meestal betaal je dan maandelijks of per zes maanden premie. Maar volgens de Consumentenbond zijn doorlopende fietsverzekeringen na een jaar of drie wel iets duurder dan aflopende verzekeringen.

De dekking voor je fietsverzekering kiezen

Net als bij een autoverzekering kun je bij een fietsverzekering kiezen uit verschillende dekkingen. Je kunt een fietsverzekering met alleen dekking voor diefstal kiezen of een fietsverzekering die ook schade en aanrijdingen vergoedt. In dat laatste geval kies je voor een fietsverzekering met volledig casco. Let in beide gevallen goed op of je een eigen risico hebt of niet. Ook op dat punt verschillen de fietsverzekeringen.

Je fietsverzekering afsluiten en uitbreiden

Bij een autoverzekering kun je kiezen voor extra aanvullende dekking, maar bij een fietsverzekering kan dat ook. Je kunt je fietsverzekering uitbreiden met een pechhulp-dekking, verhaalsrechtsbijstand of een ongevallen-opzittendenverzekering. Als je een fietsverzekering met verhaalsrechtsbijstand hebt afgesloten, zal de verzekeraar proberen om bij een ongeluk jouw schade te verhalen op de veroorzaker. En bij een ongevallen-opzittendendekking krijg je een vergoeding als je bij een ongeluk van je fiets bent gevallen en daar invalide door bent geworden. Als je door een fietsongeval overlijdt, krijgen je nabestaanden een uitkering.

Niet alle verzekeraars bieden extra dekkingen voor de fietsverzekering aan dus vergelijk ook hier de mogelijkheden.

De premie van de fietsverzekering

Al deze keuzes bepalen in grote mate de hoogte van de premie van de fietsverzekering. Maar er spelen nog meer zaken mee. Zo kijken verzekeraars ook naar de postcode waar je woont. Met name in de grote steden stijgen de premies, vooral voor e-bikes. Tegelijkertijd is er ook goed nieuws. Steeds meer verzekeraars bieden korting op de fietsverzekering als je een fiets of fietsslot met gps-beveiliging hebt. Mocht je fiets dan toch gestolen worden, dan is hij sneller terug te vinden.

De beste fietsverzekering afsluiten
3 (60%) 2 votes

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.