Ga naar de inhoud

De beste fietsverzekering afsluiten voor elektrische fietsen en stadsfietsen in 2024

Een fietsverzekering afsluiten doe je meestal maar eens in de paar jaar. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een fietsverzekering? En bij wie kun je in 2024 de beste fietsverzekering afsluiten?

Ook nieuwe kinderfietsen zijn duur. Sluit dus een goede fietsverzekering af. © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Ook nieuwe kinderfietsen zijn duur. Sluit dus een goede fietsverzekering af. © Alleverzekeringenopeenrij.nl

Laatst gewijzigd: 25 januari 2024

Fietsverzekeringen vergelijken

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Forse stijging fietsendiefstallen maakt fietsverzekering duurder

Over de vraag een fietsverzekering afsluiten verstandig is, hoef je niet lang na te denken als je de diefstalcijfers ziet. Het aantal fietsendiefstallen is na jaren van dalingen in 2022 fors gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden in 2022 maar liefst 77.580 fietsen gestolen tegen bijna 60.000 in 2021. In dat jaar werd het laagste aantal fietsendiefstallen in tien jaar geregistreerd. Ook de ANWB, marktleider in fietsverzekeringen, zag het aantal gestolen fietsen flink toenemen. Ook het aantal diefstallen van fietsonderdelen steeg fors. Verder neemt de schadelast per diefstal toe.

Voor de ANWB was het gestegen aantal fietsendiefstallen reden om per 1 maart 2023 de premies voor fietsverzekeringen fors te verhogen. Ook bij Enra is de premie sinds 1 april 2023 verhoogd. Voor gewone fietsen ging de premie omhoog met 10%. Voor e-bikes bedroeg de verhoging 12%. Ook de voorwaarden zijn aangepast. Sinds 1 april 2023 is bij Enra een tweede slot bij e-bikes verplicht. Wel kun je premiekorting krijgen als je een track-and-trace-apparaatje installeert.

Tegelijkertijd werden de kortlopende fietsverzekeringen van Kingpolis en Centraal Beheer juist goedkoper, aldus de Consumentenbond. Alle reden dus om een fietsverzekering af te sluiten, maar ook om nog eens kritisch te kijken naar je huidige fietspolis. Waar kun je nog meer een fietsverzekering afsluiten?

Waar kun je een fietsverzekering afsluiten?

Je kunt fietsverzekeringen afsluiten bij onder meer Kingpolis, Centraal Beheer, Inshared, Univé, ANWB, Unigarant, ENRA en Fietsned. Bij de meeste van deze verzekeraars kun je ook een e-bike verzekering of speed-pedelec-verzekering afsluiten. Fietsverzekeringen voor elektrische fietsen en snelle elektrische fietsen verschillen van gewone fietsverzekeringen in onder meer premie en dekking. Via Fietszeker.nl kun je je mountainbike, e-bike, stadsfiets en elektrische bakfiets verzekeren. Handig als je al je fietsverzekeringen bij één partij wilt afsluiten.

Alleen kun je bij veel verzekeraars sinds de zomer van 2023 niet langer je fatbike verzekeren. Lees hier waar je nog wel terecht kunt voor een verzekering voor je fatbike. Ook het verzekeren van bepaalde typen elektrische bakfietsen zoals Urban Arrows, is lastiger geworden.

De beste fietsverzekeringen

Er zijn diverse partijen die onderzoek doen naar de beste fietsverzekeringen, zoals onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview en de Consumentenbond. De aanpak van de onderzoeken verschilt. Zo maakt de Consumentenbond onderscheid tussen verschillende typen fietsen, zoals stadsfietsen, mountainbikes en e-biks, terwijl Moneyview dat onderscheid niet maakt. Toch duiken in beide onderzoeken steevast dezelfde verzekeraars op als aanbieders van de beste fietsverzekeringen.

De beste fietsverzekering met diefstal- en schadedekking

Bureau Moneyview beoordeelt fietsverzekeringen op polisvoorwaarden en op prijs. De vijf sterren voor de fietsverzekeringen met de beste polisvoorwaarden gingen in december 2023 naar de doorlopende fietsverzekeringen van Univé en Laka. Het ging daarbij om fietsverzekeringen met diefstal- en schadedekking. De fietsverzekering van Univé kwam in mei 2023 ook al bij de Consumentenbond als beste fietsverzekering uit de test. Laka is nieuw en is gevolmachtigde voor Nationale Nederlanden.

Bij de fietsverzekeringen voor diefstal- en schade gingen de vijf sterren voor prijs naar Allianz Global Assistance (3-jarige looptijd) en Enra (5-jarige looptijd). Het is voor het vierde achtereenvolgende jaar dat deze fietsverzekering van Allianz Global Assistance 5 sterren voor prijs krijgt. Ook de Consumentenbond concludeerde in 2023 dat de fietsverzekeringen van Allianz Global Assistance in veel gevallen een lage premie hanteerden.

De beste fietsverzekering met diefstaldekking

De onderzoekers keken ook naar fietsverzekeringen met diefstaldekking. Hierbij gingen de vijf sterren voor polisvoorwaarden naar de doorlopende fietsverzekering van ANWB/Unigarant. Bij prijs kreeg de fietsverzekering met diefstaldekking van Enra 5 sterren. In december 2022 kreeg ook de fietsverzekering van Kingpolis nog 5 sterren voor haar polisvoorwaarden.

Wat is de beste fietsverzekering voor elektrische fietsen in 2023?

De fietsverzekering van Kingpolis werd bij een test van de Consumentenbond in februari 2023 voor het vierde jaar op rij als beste getest voor elektrische fietsen. Ook als fietsverzekering voor gewone fietsen kwam de fietsverzekering van Kingpolis als beste uit de test. Ook de fietsverzekering van Univé kwam bij de gewone fietsen als beste uit de test in april 2023. De fietsverzekeringen van Kingpolis scoren vooral zo goed op punten als de uitkering bij verlies of diefstal van je fiets, pechhulp en de dekking voor de accu.

Nieuwe beste fietsverzekering

Maar bij de halfjaarlijkse test in mei 2023 werd Kingpolis voorbij gestreefd door Univé. Bij zowel de e-bikes, als de gewone fietsen, mountainbikes en ATB kwamen de fietsverzekeringen van Univé als beste fietsverzekering uit de bus. Bij de e-bike-verzekeringen scoorde Univé een 8,4 tegen Kingpolis en Laka een 8,1. Bij de stadsfietsen kreeg de verzekering van Univë een 8,6 en bij verzekeringen voor racefietsen zelfs een 8,8.

De beste fietsverzekering voor racefietsen, mountainbikes en ATB’s

Bij de fietsverzekeringen voor racefietsen, mountainbikes en all terrain bikes kwam de fietsverzekering van Univé in 2023 voor het derde jaar op rij als beste uit de test. Deze fietsverzekering van Univé kreeg in de zomer van 2023 een fraaie 8,8. Kingpolis kwam als tweede uit de bus bij de fietsverzekeringen voor mountainbikes, ATB’s en racefietsen met een 8,3.

De fietsverzekering van Qover

Qover is sinds 2021 een nieuwe fietsverzekeraar in Nederland, die Nationale Nederlanden en Europ Assistance achter zich heeft staan. Bij Qover kun je een fietsverzekering afsluiten voor een stadsfiets, racefiets, mountainbike, bakfiets en elektrische fietsen en bakfietsen. Mogelijk komt er ook een fietsverzekering voor speed pedelecs. Qover kwam in het onderzoek van de Consumentenbond in 2023 niet voor.

Wat bepaalt de premie van je fietsverzekering?

Overigens constateerden de onderzoekers van Moneyview grote premieverschillen bij fietsverzekeringen. Woonplaats en leeftijd van de fietser lijken cruciale factoren te zijn bij het bepalen van de premie van een fietsverzekering. Wie in de stad woont, is vaak fors duurder uit dan wie op het platteland woont. En net als bij een autoverzekering betalen jongeren meer dan ouderen.

De goedkoopste fietsverzekeringen

De onderzoekers van de Consumentenbond zochten ook uit welke fietsverzekeringen het goedkoopst waren. Omdat bij de meeste fietsverzekeringen de premie mede bepaald wordt door je woonplaats, is daar niet een eenduidig antwoord op te geven. De fietsverzekeringen van Allianz Global Assistance en Univé voor e-bikes en stadsfietsen zijn in veel gevallen voordelig. Vergelijk echter altijd de premies van fietsverzekeringen, want in jouw situatie kan de vergelijking net weer anders uitvallen.

Nieuwe fiets of uitkering in geld bij diefstal?

Wie een nieuwe fiets koopt, kan natuurlijk direct bij de fietsenmaker een verzekering afsluiten. Toch is dat niet altijd verstandig, concludeert ook de Consumentenbond. Je hebt dan immers geen mogelijkheid om fietsverzekeringen te vergelijken op premie en polisvoorwaarden. En zowel de premies als de voorwaarden lopen nogal uiteen.

Een van die voorwaarden kan zijn dat je bij diefstal geen geld, maar een nieuwe fiets krijgt. Terwijl jij misschien liever het geld hebt om er iets anders mee te doen. Online een fietsverzekering afsluiten biedt die vergelijkingsmogelijkheden wel. Bovendien geven online fietsverzekeringen een uitkering in geld. Onder meer de fietsverzekeringen van Univé, Centraal Beheer en Allianz Global Assistance geven een uitkering in geld.

Maar waar moet je naast de premie en de voorwaarden nog meer op letten?

Aflopende of doorlopende fietsverzekering?

Eigenlijk zijn er maar een paar keuzes die je hoeft te maken. De eerste vraag die je moet beantwoorden is of je een aflopende of een doorlopende fietsverzekering wilt afsluiten. Bij een aflopende fietsverzekering kies je een looptijd van de verzekering. Je betaalt direct bij aankoop de premie voor de hele looptijd. Wordt je fiets echter al na korte tijd gestolen, dan krijg je de premie voor de resterende looptijd meestal niet terug. Check dus bij het vergelijken van fietsverzekeringen welke verzekeraars in dat geval wel het restant van de vooruitbetaalde premie terugstorten.

Je krijgt van je fietsverzekeraar dan wel een nieuwe fiets, maar je bestaande polis  is niet over te zetten op dat nieuwe rijwiel. Bij een doorlopende fietsverzekering heb je dat nadeel niet. Meestal betaal je dan maandelijks of per zes maanden premie. Maar volgens de Consumentenbond zijn doorlopende fietsverzekeringen na een jaar of drie wel iets duurder dan aflopende verzekeringen. Ook Moneyview concludeert dat een aflopende fietsverzekering voor meerdere jaren per saldo goedkoper is dan een doorlopende fietsverzekering.

De dekking voor je fietspolis kiezen

Net als bij een autoverzekering kun je je fiets verzekeren met verschillende dekkingen. Je kunt een polis met alleen dekking voor diefstal kiezen of een verzekering die ook schade en aanrijdingen vergoedt. In dat laatste geval kies je voor een fietsverzekering met volledig casco. Let in beide gevallen goed op of je een eigen risico hebt of niet. Ook op dat punt verschillen de verzekeringen.

Diefstal is bij nagenoeg alle fietsverzekeringen standaard verzekerd. Schade aan je fiets is meestal ook wel gedekt, of anders als optie mee te verzekeren.

Je fietsverzekering afsluiten en uitbreiden

Bij een autoverzekering kun je kiezen voor extra aanvullende dekking, maar bij een verzekering voor je fiets kan dat ook. Je kunt je fietsverzekering uitbreiden met een pechhulp-dekking, verhaalsrechtsbijstand of een ongevallen-opzittendenverzekering. Als je een fietsverzekering met verhaalsrechtsbijstand hebt afgesloten, zal de verzekeraar proberen om bij een ongeluk jouw schade te verhalen op de veroorzaker. En bij een ongevallen-opzittendendekking krijg je een vergoeding als je bij een ongeluk van je fiets bent gevallen en daar invalide door bent geworden. Als je door een fietsongeval overlijdt, krijgen je nabestaanden een uitkering.

Niet alle verzekeraars bieden extra dekkingen voor fietsverzekeringen aan dus vergelijk ook hier de mogelijkheden.

Fietsverzekering met pechhulp afsluiten

Pechhulp is in 2023 zo’n beetje standaard meeverzekerd bij alle fietsverzekeringen, zeker bij e-bikes. Maar de invulling van pechhulp verschilt per verzekeraar. Zo beperkt de ene verzekeraar de pechhulp tot hulp in Nederland, terwijl Kingpolis pechhulp in onder meer de hele Europese Unie, Noorwegen en Groot Brittannië aanbiedt. De ene verzekeraar lost het probleem ter plekke op, terwijl andere verzekeraars je alleen terug naar huis brengen. Hulp bij een lege accu is niet bij alle fietsverzekeraars gedekt.

Eigen risico bij een fietsverzekering

Aanbieders van fietsverzekeringen hanteren bij schade aan een gewone fiets vaak een eigen risico. Als enige verzekeraars hanteren Inshared en HEMA geen eigen risico bij diefstal en schade aan eigen fiets. Inshared hanteert ook een drie jaar een aanschafwaarde garantie. Meestal bedraagt het eigen risico een paar tientjes. Bij diefstal heb je bij de meeste fietsverzekeringen niet te maken met een eigen risico. Bij schade of diefstal van bijzondere fietsen zoals mountainbikes, ATB’s en racefietsen vermelden fietsverzekeringen juist wel een hoog eigen risico. Vergelijk fietsverzekeringen dus goed op prijs, maar ook op dekking, hoogte van het eigen risico en andere polisvoorwaarden.

De premie van de fietsverzekering

Al deze keuzes bepalen in grote mate de hoogte van de premie van de fietsverzekering. Maar er spelen nog meer zaken mee. Zo kijken verzekeraars ook naar de postcode waar je woont. Met name in de grote steden stijgen de premies, vooral voor e-bikes. Tegelijkertijd is er ook goed nieuws. Steeds meer verzekeraars bieden korting op de fietsverzekering als je een fiets of fietsslot met gps-beveiliging hebt. Mocht je fiets dan toch gestolen worden, dan is hij sneller terug te vinden.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3.9/5 - (7 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.