De beste fietsverzekering afsluiten voor elektrische fietsen en stadsfietsen in 2023

Een fietsverzekering afsluiten doe je meestal maar eens in de paar jaar. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een fietsverzekering? En bij wie kun je in 2023 de beste fietsverzekering afsluiten?

Ook nieuwe kinderfietsen zijn duur. Sluit dus een goede fietsverzekering af. © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Ook nieuwe kinderfietsen zijn duur. Sluit dus een goede fietsverzekering af. © Alleverzekeringenopeenrij.nl

Laatst gewijzigd: 28 april 2023.

Fietsverzekeringen vergelijken

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Forse stijging fietsendiefstallen maakt fietsverzekering duurder

Het aantal fietsendiefstallen is na jaren van dalingen in 2022 fors gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden in 2022 maar liefst 77.580 fietsen gestolen tegen bijna 60.000 in 2021. In dat jaar werd het laagste aantal fietsendiefstallen in tien jaar geregistreerd. Ook de ANWB, marktleider in fietsverzekeringen, zag het aantal gestolen fietsen flink toenemen. Ook het aantal diefstallen van fietsonderdelen steeg fors. Verder neemt de schadelast per diefstal toe.

Voor de ANWB was het gestegen aantal fietsendiefstallen reden om per 1 maart 2023 de premies voor fietsverzekeringen fors te verhogen. Ook bij Enra is de premie sinds 1 april 2023 verhoogd. Voor gewone fietsen ging de premie omhoog met 10%. Voor e-bikes bedroeg de verhoging12%. Ook de voorwaarden zijn aangepast. Sinds 1 april 2023 is bij Enra een tweede slot bij e-bikes verplicht. Wel kun je premiekorting krijgen als je een track-and-trace-apparaatje installeert.

Tegelijkertijd werden de kortlopende fietsverzekeringen van Kingpolis en Centraal Beheer juist goedkoper, aldus de Consumentenbond. Alle reden dus om een fietsverzekering af te sluiten, maar ook om nog eens kritisch te kijken naar je huidige fietspolis. Waar kun je nog meer een fietsverzekering afsluiten?

Waar kun je een fietsverzekering afsluiten?

Je kunt fietsverzekeringen afsluiten bij onder meer Kingpolis, Allianz Global Assistance, Centraal Beheer, Inshared, Univé, HEMA, ANWB, Unigarant, ENRA en Fietsned. Bij de meeste van deze verzekeraars kun je ook een e-bike verzekering of speed-pedelec-verzekering afsluiten. Fietsverzekeringen voor elektrische fietsen en snelle elektrische fietsen verschillen van gewone fietsverzekeringen in onder meer premie en dekking.

De beste fietsverzekeringen in 2023

Er zijn diverse partijen die onderzoek doen naar de beste fietsverzekeringen, zoals onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview en de Consumentenbond. De aanpak van de onderzoeken verschilt. Zo maakt de Consumentenbond onderscheid tussen verschillende typen fietsen, zoals stadsfietsen, mountainbikes en e-biks, terwijl Moneyview dat onderscheid niet maakt. Toch duiken in beide onderzoeken steevast dezelfde verzekeraars op als aanbieders van de beste fietsverzekeringen.

Onderzoeksbureau Moneyview publiceerde in december 2022 haar jongste onderzoek naar fietspolissen. Bij de diefstalverzekeringen gingen de vijf sterren voor polisvoorwaarden naar de fietsverzekering van Kingpolis. “Kingpolis scoort goed op de pechhulpdekking en het eigen risico en op de kenmerken die betrekking hebben op de uitkering bij diefstal”, aldus de onderzoekers. De Enra-fietsverzekering met een looptijd van vijf jaar kreeg de vijf sterren voor prijs.

Beste fietsverzekering met diefstal- en schadedekking

Bij de fietsverzekeringen met diefstal en schade-dekking kregen de verzekeringen van Kingpolis en ANWB van Moneyview 5 sterren voor hun polisvoorwaarden.

Bij het onderdeel prijs gingen de vijf sterren naar Allianz Global Assistance (3-jarige looptijd), ANWB (ledenpremie) en Unigarant, beiden 5-jarige looptijd. De fietsverzekering van Allianz Global Assistance kreeg ook al in 2020 en 2021 vijf sterren voor haar prijs.

Wat is de beste fietsverzekering voor elektrische fietsen in 2023?

De fietsverzekering van Kingpolis werd bij een test van de Consumentenbond in februar 2023 voor het vierde jaar op rij als beste getest voor elektrische fietsen. Ook als fietsverzekering voor gewone fietsen kwam de fietsverzekering van Kingpolis als beste uit de test. Ook de fietsverzekering van Univé kwam bij de gewone fietsen als beste uit de test in april 2023. De fietsverzekeringen van Kingpolis scoren vooral zo goed op punten als de uitkering bij verlies of diefstal van je fiets, pechhulp en de dekking voor de accu.

De beste fietsverzekering voor racefietsen, mountainbikes en ATB’s

Bij de fietsverzekeringen voor racefietsen, mountainbikes en all terrain bikes kwam de fietsverzekering van Univé in 2023 voor het derde jaar op rij als beste uit de test. Deze fietsverzekering van Univé kreeg in 2023 een fraaie 8,6. Kingpolis kwam als tweede uit de bus bij de fietsverzekeringen voor mountainbikes, ATB’s en racefietsen.

Nieuwe fietsverzekering van Qover

Qover is sinds 2021 een nieuwe fietsverzekeraar in Nederland, die Nationale Nederlanden en Europ Assistance achter zich heeft staan. Bij Qover kun je een fietsverzekering afsluiten voor een stadsfiets, racefiets, mountainbike, bakfiets en elektrische fietsen en bakfietsen. Mogelijk komt er ook een fietsverzekering voor speed pedelecs.

Wat bepaalt de premie van je fietsverzekering?

Overigens constateerden de onderzoekers grote premieverschillen bij fietsverzekeringen. Woonplaats en leeftijd van de fietser lijken cruciale factoren te zijn bij het bepalen van de premie van een fietsverzekering. Wie in de stad woont, is vaak fors duurder uit dan wie op het platteland woont. En net als bij een autoverzekering betalen jongeren meer dan ouderen.

De goedkoopste fietsverzekeringen

De onderzoekers van de Consumentenbond zochten ook uit welke fietsverzekeringen het goedkoopst waren. Omdat bij de meeste fietsverzekeringen de premie mede bepaald wordt door je woonplaats, is daar niet een eenduidig antwoord op te geven. De fietsverzekeringen van Allianz Global Assistance en Univé voor e-bikes en stadsfietsen zijn in veel gevallen voordelig. Vergelijk echter altijd de premies van fietsverzekeringen, want in jouw situatie kan de vergelijking net weer anders uitvallen.

Nieuwe fiets of uitkering in geld bij diefstal?

Wie een nieuwe fiets koopt, kan natuurlijk direct bij de fietsenmaker een verzekering afsluiten. Toch is dat niet altijd verstandig, concludeert ook de Consumentenbond. Je hebt dan immers geen mogelijkheid om fietsverzekeringen te vergelijken op premie en polisvoorwaarden. En zowel de premies als de voorwaarden lopen nogal uiteen.

Een van die voorwaarden kan zijn dat je bij diefstal geen geld, maar een nieuwe fiets krijgt. Terwijl jij misschien liever het geld hebt om er iets anders mee te doen. Online een fietsverzekering afsluiten biedt die vergelijkingsmogelijkheden wel. Bovendien geven online fietsverzekeringen een uitkering in geld. Onder meer de fietsverzekeringen van Univé, Allianz Global Assistance, Centraal Beheer en HEMA geven een uitkering in geld.

Maar waar moet je naast de premie en de voorwaarden nog meer op letten?

Aflopende of doorlopende fietsverzekering?

Eigenlijk zijn er maar een paar keuzes die je hoeft te maken. De eerste vraag die je moet beantwoorden is of je een aflopende of een doorlopende fietsverzekering wilt afsluiten. Bij een aflopende fietsverzekering kies je een looptijd van de verzekering. Je betaalt direct bij aankoop de premie voor de hele looptijd. Wordt je fiets echter al na korte tijd gestolen, dan krijg je de premie voor de resterende looptijd meestal niet terug. Check dus bij het vergelijken van fietsverzekeringen welke verzekeraars in dat geval wel het restant van de vooruitbetaalde premie terugstorten.

Je krijgt van je fietsverzekeraar dan wel een nieuwe fiets, maar je bestaande polis  is niet over te zetten op dat nieuwe rijwiel. Bij een doorlopende fietsverzekering heb je dat nadeel niet. Meestal betaal je dan maandelijks of per zes maanden premie. Maar volgens de Consumentenbond zijn doorlopende fietsverzekeringen na een jaar of drie wel iets duurder dan aflopende verzekeringen. Ook Moneyview concludeert dat een aflopende fietsverzekering voor meerdere jaren per saldo goedkoper is dan een doorlopende fietsverzekering.

De dekking voor je fietspolis kiezen

Net als bij een autoverzekering kun je je fiets verzekeren met verschillende dekkingen. Je kunt een polis met alleen dekking voor diefstal kiezen of een verzekering die ook schade en aanrijdingen vergoedt. In dat laatste geval kies je voor een fietsverzekering met volledig casco. Let in beide gevallen goed op of je een eigen risico hebt of niet. Ook op dat punt verschillen de verzekeringen.

Diefstal is bij nagenoeg alle fietsverzekeringen standaard verzekerd. Schade aan je fiets is meestal ook wel gedekt, of anders als optie mee te verzekeren.

Je fietsverzekering afsluiten en uitbreiden

Bij een autoverzekering kun je kiezen voor extra aanvullende dekking, maar bij een verzekering voor je fiets kan dat ook. Je kunt je fietsverzekering uitbreiden met een pechhulp-dekking, verhaalsrechtsbijstand of een ongevallen-opzittendenverzekering. Als je een fietsverzekering met verhaalsrechtsbijstand hebt afgesloten, zal de verzekeraar proberen om bij een ongeluk jouw schade te verhalen op de veroorzaker. En bij een ongevallen-opzittendendekking krijg je een vergoeding als je bij een ongeluk van je fiets bent gevallen en daar invalide door bent geworden. Als je door een fietsongeval overlijdt, krijgen je nabestaanden een uitkering.

Niet alle verzekeraars bieden extra dekkingen voor fietsverzekeringen aan dus vergelijk ook hier de mogelijkheden.

Fietsverzekering met pechhulp afsluiten

Pechhulp is in 2023 zo’n beetje standaard meeverzekerd bij alle fietsverzekeringen, zeker bij e-bikes. Maar de invulling van pechbhulp verschilt per verzekeraar. Zo beperkt de ene verzekeraar de pechhulp tot hulp in Nederland, terwijl Kingpolis pechhulp in onder meer de hele Europese Unie, Noorwegen en Groot Brittannië aanbiedt. De ene verzekeraar lost het probleem ter plekke op, terwijl andere verzekeraars je alleen terug naar huis brengen. Hulp bij een lege accu is niet bij alle fietsverzekeraars gedekt.

Eigen risico bij een fietsverzekering

Aanbieders van fietsverzekeringen hanteren bij schade aan een gewone fiets vaak een eigen risico. Als enige verzekeraars hanteren Inshared en HEMA geen eigen risico bij diefstal en schade aan eigen fiets. Inshared hanteert ook een drie jaar een aanschafwaarde garantie. Meestal bedraagt het eigen risico een paar tientjes. Bij diefstal heb je bij de meeste fietsverzekeringen niet te maken met een eigen risico. Bij schade of diefstal van bijzondere fietsen zoals mountainbikes, ATB’s en racefietsen vermelden fietsverzekeringen juist wel een hoog eigen risico. Vergelijk fietsverzekeringen dus goed op prijs, maar ook op dekking, hoogte van het eigen risico en andere polisvoorwaarden.

De premie van de fietsverzekering

Al deze keuzes bepalen in grote mate de hoogte van de premie van de fietsverzekering. Maar er spelen nog meer zaken mee. Zo kijken verzekeraars ook naar de postcode waar je woont. Met name in de grote steden stijgen de premies, vooral voor e-bikes. Tegelijkertijd is er ook goed nieuws. Steeds meer verzekeraars bieden korting op de fietsverzekering als je een fiets of fietsslot met gps-beveiliging hebt. Mocht je fiets dan toch gestolen worden, dan is hij sneller terug te vinden.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.