Ga naar de inhoud

De 6 beste all risk autoverzekeringen qua prijs en polisvoorwaarden

De beste allrisk autoverzekering kun je volgens onafhankelijk onderzoek van Moneyview en de Consumentenbond afsluiten bij Inshared, ABN Amro, OHRA en Nationale Nederlanden. Zij bieden de beste volledig casco autoverzekeringen wat betreft prijs of polisvoorwaarden.

Dit zijn de beste all risk autoverzekeringen van dit moment © Th G / Pixabay
Dit zijn de beste all risk autoverzekeringen van dit moment © Th G / Pixabay

Wat dekt de all risk autoverzekering?

Een all risk autoverzekering, ook wel bekend als volledig casco-verzekering, dekt materiële schade door een ongeluk, brand, vandalisme, noodweer of door een botsing met een dier. Ook diefstal is gedekt. Schade die je zelf veroorzaakt hebt aan je eigen auto, is eveneens gedekt. Behalve natuurlijk als er sprake is van opzet, of gebruik van drank, drugs en ballonnetjes met lachgas.

Ook schade die een ander bij jou veroorzaakt, is met een all risk autoverzekering gedekt. Jouw verzekeraar verhaalt die schade weer bij de veroorzaker, mits die schuld heeft. Als de tegenpartij schuldig is, gaat zo’n schade niet ten koste van je bonus-malus ladder. Is de veroorzaker van de schade onbekend, dan klopt de verzekeraar aan bij het Waarborgfonds. Het kan zijn dat je dan tijdelijk zakt op de bonus-malus-ladder, maar dat wordt weer ongedaan gemaakt, als de verzekeraar z’n geld terug heeft geclaimd bij het Waarborgfonds of de veroorzaker.

De beste all risk autoverzekering volgens de Consumentenbond in 2023

De Consumentenbond zocht in april 2023 uit wat de beste all risk autoverzekering is. De top 5 beste allrisk autoverzekeringen was deels dezelfde als in 2021 en 2022. De Volledig Allrisk autoverzekering van Inshared kwam in 2022 en 2023 bij de Consumentenbond als beste uit de test met in beide jaren een 8,7. Volgens de consumentenorganisatie bleek uit de test dat de all risk autoverzekering van Inshared voor zowel nieuwe als tweedehands auto’s gunstige uitkeringen kent. Ook scoort de all risk autoverzekering van Inshared in de test met haar dagwaarderegeling en de manier waarop de verzekeraar omgaat met de afhandeling van diefstal.

Op de tweede plaats bij de test van all risk autoverzekeringen in 2023 kwam de all risk autoverzekering van HEMA, die een 8,6 kreeg. Op plaats drie kwam de Royaal Autoverzekering van Aegon met een 8,5. De scores van Hema en Aegon waren in 2022 precies andersom. Als vierde uit de test kwamen ABN Amro en Interpolis, met beiden een 8.4.

De verschillen met de test van all risk autoverzekeringen uit 2022 zijn miniem. In 2022 zag de top 5 beste all risk autoverzekeringen er volgens de Consumentenbond zo uit:

Goedkope all risk autoverzekering

Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview publiceerde (pdf) in augustus 2023 de resultaten van haar jaarlijkse onderzoek naar de beste allrisk autoverzekeringen. De allrisk autoverzekeringen met de beste prijs waren de volledig casco-verzekeringen van OHRA (autoverzekering Basis), ANWB Veilig Rijden autoverzekering (ledentarief) en de Autobewust-verzekering van Interpolis.

Deze drie verzekeraars bieden van de 37 onderzochte volledig casco verzekeringen de goedkoopste allrisk autoverzekering aan, al moet je wel lid zijn van de ANWB om bij die autoverzekering van de lage premie te kunnen profiteren. Bovendien is de premie gebaseerd op je rijgedrag dat via een app en een dongel in je auto wordt gemonitord. Ook bij de all risk autoverzekering van Univé kun je er voor kiezen om korting op je premie te krijgen op basis van je rijgedrag.

Welke all risk autoverzekering heeft de beste polisvoorwaarden?

Als het gaat om de all risk autoverzekering met de beste polisvoorwaarden, dan komen bij Moneyview in 2023 de allrisk autoverzekeringen van ABN Amro, Nationale Nederlanden en Interpolis als beste uit de bus. ABN AMRO kreeg voor het zesde jaar op rij vijf sterren voor beste polisvoorwaarden. ABN AMRO heeft die hoge score wederom te danken aan haar nieuwwaarderegeling. Nationale-Nederlanden scoort goed vanwege de ruimere vergoeding bij hulpverlening in vergelijking met de rest van de allrisk autoverzekeringen.

In 2022 kwanen Inshared, HEMA en asr als beste volledig casco verzekering uit de bus op het onderdeel polisvoorwaarden. Inshared scoorde toen voor de derde achtereenvolgende keer vijf sterren voor beste polisvoorwaarden.

De verschillen tussen de beste all risk autoverzekeringen

De allrisk autoverzekeringen van Inshared, HEMA en asr kennen volgens Moneyview ruime dekkingen voor verschillende soorten schades. Daarnaast stellen Inshared en HEMA als enige verzekeraars geen aanvullende eisen aan de beveiliging van je auto. Ook kennen ze de royaalste dekking bij de nieuwwaarderegeling.

Weten welke allrisk autoverzekering het beste bij jouw situatie past? Vergelijk autoverzekeringen en vraag offertes aan. Vergelijk die offertes niet alleen op prijs, maar ook op de voorwaarden!

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

De beste andere autoverzekeringen: beperkt cascoverzekering/WA-Extra

Wie een allrisk autoverzekering te duur vindt, kan overstappen naar een beperkt casco-autoverzekeringen, ook wel WA-extra verzekering genoemd. Ook bij het onderzoek van Moneyview in 2023 naar de beste Beperkt Casco-verzekering/WA-Extra-autoverzekering scoorden ABN Amro, Nationale Nederlanden en Interpolis het beste qua polisvoorwaarden. Dat is hetzelfde trio als bij de beste allrisk autoverzekeringen. De WA-Extra-verzekering van ABN Amro kent volgens Moneyview de meest uitgebreide dekking voor cascoschades van alle autoverzekering. Daarom krijgt deze autoverzekering voor de zevende keer op rij 5 sterren voor polisvoorwaarden.

De beste Beperkt Casco-verzekeringen qua prijs zijn volgens Moneyview in 2023 de Autoverzekering van Univé, De Autobewust-polis van Interpolis en de Veilig Rijden Autoverzekering van ANWB.

Bij de Consumentenbond kwamen in april 2023 de beperkt-casco-verzekeringen van Inshared met als testoordeel 8,5 als beste uit de test. Direct daarna kwam de beperkt casco verzekering van HEMA met een 8,4. De beperkt casco verzekering van ABN Amro, die in 2022 nog samen met Inshared als beste uit de test kwam, werd in 2023 derde met een 8,2. De WA-Extra-verzekeringen van Interpolis (8,1) en Vereniging Eigen Huis (8,0) maakten de top 5 vol.

Nog goedkoper dan de allrisk autoverzekering: de WA autoverzekering

Bij de WA autoverzekeringen deelde Moneyview in 2023 vijf sterren voor voorwaarden uit aan Inshared, Allianz Direct en HEMA. De WA autoverzekeringen van Centraal Beheer, de Autoverzekering van Univé en de Autobewust-polis van Interpolis kregen 5 sterren voor prijs.

Bij de Consumentenbond kwam in 2023 de WA autoverzekering van Inshared als beste uit de test (testoordeel 8,9). Direct daarna kwamen HEMA (8,8), Allianz Direct en Interpolis (beide een 8,1) en Centraal Beheer (8,0). Ook dat is bijna dezelfde top 5 als in 2022.

Vervangend vervoer bij all risk autoverzekeringen

Elke allrisk autoverzekering heeft een regeling voor vervangend vervoer bij verlies of reparatie. Bij een reparatie is vervangend vervoer meestal standaard geregeld, maar bij totaalverlies door bijvoorbeeld diefstal niet. In dat geval krijgt de verzekerde automobilist gedurende dertig dagen vaak een dagvergoeding, waarna hij een andere auto kan kopen. Maar die dagvergoeding is volgens de onderzoekers vaak te laag om de kosten van een huurauto te dekken.

Lang niet elke verzekeraar biedt bij een volledig cascoverzekering een dagvergoeding of vervangend vervoer aan. Bij een zogeheten economisch of technisch totaalverlies wordt meestal geen dagvergoeding uitgekeerd, maar krijgt de verzekerde vervangend vervoer aangeboden.

Lees ook: Verzekeringen: de beste koop volgens de Consumentenbond

Bij een all risk autoverzekering is het belangrijk om de prijs en polisvoorwaarden goed te controleren. Let vooral op de dekking bij totaalverlies, zoals diefstal, en of er vervangend vervoer of een dagvergoeding wordt geboden. Niet alle verzekeraars bieden deze extra’s aan, dus vergelijk goed. Meer informatie is te vinden in het artikel Verzekeringen: de beste koop volgens de Consumentenbond.

4.6/5 - (5 stemmen)