Ga naar de inhoud

Aanvullende zorgverzekeringen vergelijken: welke aanvullende verzekering heb je nodig?

Helaas vergoedt de basisverzekering lang niet alle behandelingen en zorgkosten. Daarom biedt elke zorgverzekeraar een of meer aanvullende zorgverzekeringen aan. Zorgverzekeraars als Zilveren Kruis en CZ bieden zelfs vijf of zes aanvullende verzekeringen aan. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een aanvullende verzekering? En moet je eigenlijk wel een aanvullende verzekering afsluiten?

Laatst gewijzigd: 27 november 2023.

Moet je aanvullende zorgverzekeringen afsluiten?

Om met dat laatste te beginnen: nee, je bent niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten. Je bent wél wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten, maar niet om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Ben je gezond van lijf en leden? En heb je wat geld achter de hand om zorgkosten te dekken die niet onder de basisverzekering vallen? Dan kun je je afvragen of je die zorgkosten niet beter uit eigen zak kunt betalen. Zet de uitgespaarde premie die je anders kwijt zou zijn aan aanvullende zorgverzekeringen apart en speel zo je eigen verzekeraar.

Aanvullende zorgverzekering voor kinderen niet nodig

Wel of geen aanvullende zorgverzekeringen afsluiten voor brillen, lenzen, tandartskosten of fysiotherapie? Reken eerst uit of de premie opweegt tegen de vergoeding © Paul Diaconu via Pixabay
Wel of geen aanvullende zorgverzekeringen afsluiten voor brillen, lenzen, tandartskosten of fysiotherapie? Reken eerst uit of de premie opweegt tegen de vergoeding © Paul Diaconu via Pixabay

Voor kinderen tot 18 jaar hoef je geen aparte aanvullende verzekering af te sluiten. Kinderen zijn voor de basisverzekering gratis en automatisch met hun ouder(s) meeverzekerd. Voor aanvullende verzekeringen geldt dat kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd zijn bij de ouder die de duurste aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten.

Welke soorten aanvullende verzekeringen zijn er?

Er zijn diverse soorten aanvullende verzekeringen, voor onder meer fysiotherapie, brillen en lenzen en tandartsverzekeringen. Daarnaast bieden verzekeraars zoals CZ aanvullende verzekeringen in de vorm van speciale pakketten aan voor doelgroepen als jongeren, gezinnen en ouderen. Ook voor een volledige vergoeding voor medische kosten bij spoedeisende zorg in het buitenland kun je je aanvullend verzekeren. op vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen wordt de laatste jaren steeds meer beknibbeld. Meestal moet je hiervoor een iets duurdere aanvullende verzekering afsluiten.

Overzicht aanvullende zorgverzekeringen

Alle zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan. Klik op de links in dit overzicht van aanvullende zorgverzekeringen en je gaat naar de overzichtspagina’s van de betreffende zorgverzekeraar. Let wel even op, want bij sommige zorgverzekeraars heb je bij budget naturaverzekeringen een beperkte keuze uit de aanvullende verzekeringen.

  • Aanvullende zorgverzekeringen OHRA: keuze uit 6 aanvullende zorgverzekeringen
  • 7 aanvullende zorgverzekeringen bij Nationale Nederlanden
  • 5 aanvullende verzekeringen van Zilveren Kruis
  • ZieZo biedt 2 aanvullende zorgverzekeringen: een pakketverzekering en een polis voor spoedeisende zorg in het buitenland.
  • 3 aanvullende zorgverzekeringen VGZ (goedkoper via United Consumers)
  • 6 Aanvullende modules bij de FBTO basisverzekering
  • a.s.r biedt drie aanvullende verzekeringen per zorgverzekering
  • Keuze uit drie aanvullende zorgverzekeringen van Univé
  • Zorg en Zekerheid biedt per basisverzekering verschillende aanvullende zorgverzekeringen aan. De keuze die je hebt hangt af van de basisverzekering die je kiest.
  • Hema biedt in 2024 drie aanvullende zorgverzekeringen
  • ONVZ heeft 4 aanvullende verzekeringen bij de ONVZ Vrije Keuze zorgverzekering en 2 bij de ONVZ Bewuste Keuze-basisverzekering
  • Salland heeft vier aanvullende zorgverzekeringen
  • De Friesland heeft 3 aanvullende zorgverzekeringen bij de Zelf Bewust budget basisverzekering en 5 bij de Alles Verzorg naturapolis.
  • De Christelijke Zorgverzekeraar, voorheen Pro Life, heeft keuze uit vier aanvullende verzekeringen
  • CZ heeft vier aanvullende verzekeringen en drie pakketverzekeringen voor jongeren, gezinnen en senioren.
  • CZ Direct heeft vijf aanvullende verzekeringen
  • Just heeft met Just Live 1 aanvullende zorgverzekering.
  • StudentenGoedVerzekerd heeft twee aanvullende verzekeringen voor studenten
  • VGZBewuzt heeft twee verzekeringen voor fysiotherapie en een verzekering voor zorgkosten in het buitenland
  • Anderzorg geeft keuze uit vier aanvullende polissen: Extra, Flex, Fysiotherapie en Buitenland & Tandongeval.
  • Menzis laat je kiezen uit zes aanvullende pakketten.
  • VinkVink biedt keuze uit 3 aanvullende zorgverzekeringen: Buitenland & Tandongeval, Tand en Bundel.

Aanvullende verzekeringen: de tandartsverzekering

Tandzorg voor volwassenen wordt alleen in uitzonderlijke gevallen door de basisverzekering vergoed. Het gaat dan onder meer om kosten voor een behandeling door een kaakchirurg, groeistoornissen en kunstgebitten. Overige tandheelkundige zorg betaal je zelf.

Niet verwonderlijk dus dat tandartsverzekeringen volgens de Consumentenbond en een onderzoek van een prijzenvergelijker in 2019 de meest afgesloten aanvullende verzekering waren. Volgens het onderzoek had driekwart van de Nederlanders in zo’n aanvullende zorgverzekering afgesloten. Dat is overigens wel flink minder dan in het verleden. In 2006 had 93 procent van de consumenten nog een aanvullende verzekering, tegen 83 procent in 2013.  

Reken vooraf even uit of je bij die aanvullende verzekering niet meer betaalt aan premie dan dat de verzekering maximaal uitkeert. Veel tandartsverzekeringen vergoeden namelijk maar 75 of 80 procent van de declarabele tandartskosten met een maximum van 250 of 500 euro per jaar. Vermenigvuldig de maandelijkse premie van die aanvullende verzekering met 12 en je ziet direct of je je betaalde premie überhaupt terug kunt verdienen. Via de module onderaan dit artikel kun je basisverzekeringen en aanvullende zorgverzekeringen vergelijken.

Wanneer een tandartsverzekering afsluiten?

Ga je alleen twee keer per jaar voor een controle naar de tandarts? En heb je af en toe een gaatje of moet er een foto gemaakt worden? De kosten daarvan kun je beter uit eigen zak betalen, want die wegen niet op tegen de premie voor de aanvullende tandartsverzekering. Verwacht je daarentegen een kroon of een brug? Dan kan het wel interessant zijn om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Verwachte kosten voor orthodontie bij kinderen zijn een andere reden voor consumenten om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Maar let dan wel goed op. Bij de goedkopere tandartsverzekeringen wordt orthodontie niet vergoed en moet je een duurdere aanvullende verzekering afsluiten. Bovendien krijg je vaak te maken met een wachttijd van minimaal 1 jaar. Reken dus eerst uit of het de moeite waard aanvullende zorgverzekeringen voor orthodontie af te sluiten.

Aanvullende zorgverzekeringen voor fysiotherapie

Ook aanvullende zorgverzekeringen voor fysiotherapie worden door vrijwel elke zorgverzekeraar aangeboden. Fysiotherapie wordt alleen vergoed door de basisverzekering als jouw aandoening op de lijst van chronische ziekten staat. Reuma bijvoorbeeld staat niet op die lijst.

Reumapatiënten hebben doorgaans veel fysiotherapie nodig en moeten zich dus aanvullend bijverzekeren. De goedkoopste aanvullende zorgverzekeringen voor fysiotherapie vergoeden minimaal 6 behandelingen. Heb je meer fysiozorg nodig, dan ben je al snel aangewezen op een uitgebreide aanvullende zorgverzekering. Hoe uitgebreider, hoe hoger de premie, terwijl je misschien de rest van de aanvullende zorgverzekering niet nodig hebt.

Bovendien beknibbelen de zorgverzekeraars vrijwel elk jaar op het maximale aantal behandelingen voor fysiotherapie dat vergoed wordt. Controleer dus elk jaar hoeveel behandelingen voor fysiotherapie je in het komend jaar vergoed krijgt. Heb je nog ongebruikte fysiobehandelingen over, dan mag je die bij OHRA meenemen naar het volgende jaar.

Aanvullende zorgverzekeringen voor hoortoestellen, brillen en lenzen

Een vergoeding voor lenzen, brillen is voor veel mensen een andere reden om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Audiciens spelen daar in hun commercials tegen het einde van het jaar ook handig op in. Sommigen roepen klanten op om nog snel even een nieuw hoortoestel aan te schaffen. Een hoorapparaat wordt bij volwassenen voor 75 procent door de basisverzekering vergoed als je minimaal 35 decibel gehoorvermindering hebt. Je betaalt dus zelf een eigen bijdrage van 25 procent. Die telt ook mee voor het eigen risico.

Lang niet alle zorgverzekeraars bieden via de aanvullende zorgverzekering een vergoeding voor hoortoestellen, brillen ne lenzen. Vergelijk dus goed en reken ook hier uit of de betaalde premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt.

Veel consumenten sluiten alleen een aanvullende verzekering af als ze ook echt kosten verwachten. De Nederlandsche Bank waarschuwde al in 2017 dat het risico dat op termijn bepaalde zorg niet langer tegen een redelijk bedrag verzekerbaar is.

Waar moet je op letten bij aanvullende zorgverzekeringen?

Heb je wel een aanvullende zorgverzekering nodig? Let er dan op welk pakket je afsluit. Het is zonde van je geld als je betaalt voor zorg waarvan je zeker weet dat je die niet nodig zult hebben. Een vijftigplusser bijvoorbeeld heeft echt geen kraamzorg meer nodig. Kies in dat geval een aanvullende zorgverzekering waar kraamzorg niet in zit.

Heb je als basisverzekering een restitutiepolis afgesloten? Let er dan goed op dat je ook een aanvullende zorgverzekering met vrije zorgkeuze afsluit. Niet elke zorgverzekeraar die een restitutiepolis aanbiedt, geeft bij de aanvullende zorgverzekering ook vrije zorgkeuze.

Verschillen basisverzekering en aanvullende verzekeringen

Bij de basisverzekering, die voor iedereen van 18 jaar en ouder wettelijk verplicht is, bepaalt de overheid wat er in het pakket zit. Maar zorgverzekeraars mogen zelf bepalen wat er in een aanvullende zorgverzekering zit en welke premie ze daarvoor rekenen. En bij de basisverzekering zijn ze verplicht om iedereen tegen dezelfde premie te accepteren. Maar bij een aanvullende verzekering geldt die acceptatieplicht niet. Ook mogen ze verschillende premies berekenen voor verschillende doelgroepen. In de praktijk betekent dat dat sommige zorgverzekeraars ouderen meer laten betalen voor dezelfde aanvullende verzekering dan jongeren. En die premieverschillen beginnen soms al vanaf je dertigste.

Vergelijk aanvullende verzekeringen

Ga voor je een zorgverzekering afsluit eerst zorgverzekeringen vergelijken. Vul eerst de gevraagde gegevens in en klik op de rode knop ‘Vergelijk zorgverzekeringen. Op de vervolgpagina kunt u aangeven welke aanvullende zorgverzekeringen voor u belangrijk zijn.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.