Ga naar de inhoud

De beste inboedelverzekering afsluiten in 5 stappen

Een inboedelverzekering afsluiten is eigenlijk een ‘must’ voor iedereen die op zichzelf woont. Wat zijn de beste inboedelverzekeringen in 2023? En waar moet je op letten bij het afsluiten van inboedelverzekeringen?

Online een inboedelverzekering afsluiten in vijf stappen

Een inboedelverzekering afsluiten is eigenlijk voor iedereen een must. © Steve Buissinne / Pixabay
Inboedelverzekeringen vergelijken moet je eigenlijk elk jaar doen als je een nieuw premievoorstel van je huidige verzekeraar krijgt. © Steve Buissinne / Pixabay

Inboedelverzekeringen behoren net als opstalverzekeringen tot de woonverzekeringen die eigenlijk voor elk huishouden onmisbaar zijn. Schade door brand, een gesprongen waterleiding of diefstal kan dusdanig groot zijn dat je dat risico niet zelf kunt dragen.

Een inboedelverzekering afsluiten gaat heel eenvoudig:

  1. Bepaal eerst of je alleen een inboedelverzekering of ook een opstalverzekering en andere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar wilt afsluiten. Weet je niet goed welke je moet kiezen? Lees dan even wat de inboedelverzekering dekt.
  2. Kies dan de dekking van je inboedelverzekering: wil je een eenvoudige inboedelverzekering afsluiten, een extra uitgebreide inboedelverzekering of een allrisk inboedelverzekering?
  3. Beslis of je een vergoeding op basis van dagwaarde of nieuwwaarde wilt hebben;
  4. Kijk of de beste inboedelverzekeringen in de tests ook voor jou de beste oplossing bieden.
  5. Vul bij diverse verzekeraars vrijblijvend een inboedelwaardemeter in, vergelijk de premies en de polisvoorwaarden en voilà je kunt een inboedelverzekering afsluiten.

Waarom zou je een inboedelverzekering afsluiten?

De inboedelverzekering dekt de schade, diefstal of het verlies van je inboedel. En omdat waarschijnlijk niemand genoeg geld heeft om na een brand of inbraak z’n volledige inboedel in een keer nieuw te kopen, is een inboedelverzekering onmisbaar. Of je nu student bent en op kamers woont, in een achterstandswijk huurt of in een dure villa woont, koper of huurder bent, een inboedelverzekering heb je allemaal nodig. Om discussies met verzekeraars te voorkomen of iets nou onder de inboedelverzekering of de opstalverzekering valt, sluiten veel mensen beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af. Lees ook meer over de verschillen tussen de opstalverzekering en de inboedelverzekering.

Waar kun je de beste inboedelverzekering afsluiten?

De goedkoopste inboedelverzekering afsluiten kan in 2023 volgens Moneyview bij Centraal Beheer (inboedelverzekering extra uitgebreid), Inshared en a.s.r. Zij kwamen in een onderzoek van onafhankelijk bureau Moneyview in juni 2023 als beste inboedelverzekering op het onderdeel prijs uit de bus.

Wil je een inboedelverzekering afsluiten met de beste polisvoorwaarden, dan kun je volgens Moneyview in 2023 het beste terecht bij de Allrisk Inboedelverzekering van Centraal Beheer, Interpolis en Vereniging Eigen Huis. Centraal Beheer biedt dus als enige een inboedelverzekering aan die 5 sterren scoort op zowel polisvoorwaarden als prijs.

Beste Allrisk inboedelverzekering 2023 volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond testte inboedelverzekeringen in april en in oktober 2023. De beste inboedelverzekering uit de test van de Consumentenbond in april 2023 waren de all risk inboedelverzekeringen Centraal Beheer en FBTO (net als in 2022). Zij werden gevolgd door Interpolis, Lemonade en ING. In oktober 2023 kon je volgens de Consumentenbond het beste een inboedelverzekering afsluiten bij Centraal Beheer, FBTO en Interpolis. Zij kregen in oktober alle drie het oordeel ‘beste uit de test’. Bij de inboedelverzekeringen van Centraal Beheer en FBTO kun je zelf de hoogte van je eigen risico bepalen.

In 2021 maakten de inboedelverzekeringen van ABN Amro, OHRA, Inshared, Aegon en ANWB/Unigarant de rest van de top tien allrisk inboedelverzekeringen vol. Kijk ook even naar de Ik kies zelf inboedelverzekering van a.s.r. Die is nieuw in 2023.

Beste extra uitgebreide inboedelverzekering

Veel mensen sluiten een allrisk inboedelverzekering af, maar je kunt ook een extra uitgebreide inboedelverzekering afsluiten. Het verschil tussen de extra uitgebreide inboedelverzekering en een allrisk inboedelverzekering zit ‘m in de polisvoorwaarden. Bij een allrisk inboedelverzekering is zo ongeveer alle schade aan je inboedel gedekt, tenzij die expliciet wordt uitgesloten. Bij een extra uitgebreide inboedelverzekering is alleen datgene verzekerd wat expliciet in de polisvoorwaarden vermeld staat. Bekijk dus de polisvoorwaarden voordat je een inboedelverzekering afsluit.

Verzekeraars met de beste inboedelverzekering én opstalverzekering

Nu kun je er als huiseigenaar ook voor kiezen om je opstalverzekering en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dat scheelt bij schade discussies over de vraag of iets nou onder de inboedelverzekering of onder de opstalverzekering valt. In 2023 had volgens bureau Moneyview alleen Centraal Beheer en Vereniging Eigen Huis. de beste opstalverzekering én inboedelverzekering op het gebied van polisvoorwaarden.

Lees ook: Dit zijn de beste aansprakelijkheidsverzekeringen.

Vergelijk complete woonverzekeringen

Een veelgehoord advies is om je inboedelverzekering en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dat scheelt discussies als je schade claimt. Zo’n gecombineerde woonverzekering kun je uitbreiden met bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Via de module hieronder kun je inboedel- en opstalverzekeringen vergelijken en die aanvullen met een aansprakelijkheidsverzekering.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Hoe lang keert je inboedelverzekering de nieuwwaarde uit?

In het onderzoek van Moneyview vielen in 2020 onder meer de inboedelverzekeringen van Nationale Nederlanden en ABN Amro op doordat ze een veel langer een nieuwwaarde hanteren dan gebruikelijk: Nationale Nederlanden kent een nieuwwaarde van tien jaar, ABN Amro keert drie jaar lang de nieuwwaarde uit.

Inboedelverzekering of pakketpolis?

Een inboedelverzekering afsluiten samen met een opstalverzekering is niet de enige combinatie van gezinsverzekeringen of woonverzekeringen. Meestal kun je die polissen uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekering, een rechtsbijstandverzekering en een doorlopende reisverzekering. Veel verzekeraars bieden de inboedel- en opstalverzekeringen daarom aan als onderdelen van een pakketverzekering. Lees meer over de voor- en nadelen van pakketverzekeringen.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering zijn de spullen die in je huis staan, verzekerd. Alle meubels, apparatuur, kleding, gordijnen, sieraden en andere zaken die verhuisbaar zijn en niet nagelvast aan de muur zitten, vallen onder de inboedel. Ook huisdieren en de zonwering vallen onder de inboedel. Dat geldt ook voor sommige vloerbedekkingen zoals en een laminaatvloer met clicklaminaat, zwevend parket of kurk. Die kun je immers meeverhuizen.

Maar de polisvoorwaarden van inboedelverzekeringen vergelijken is echt een must, want de dekking wijkt soms af. Heb je veel kunst of dure sieraden in huis? Hou er dan rekening mee dat de inboedelverzekering deze maar tot een bepaald maximum vergoedt. Overweeg dan een aparte kostbaarhedenverzekering naast de inboedelverzekering af te sluiten.

Dekt de inboedelverzekering ook spullen die buiten staan?

Inboedelverzekeringen dekken ook je tuinmeubelen, een losse barbecue, de schotelantenne en zelfs de jacuzzi vallen onder de inboedelverzekering. Maar neem je een laptop of smartphone mee naar buiten om bijvoorbeeld in het park te gaan internetten, dan valt dat niet onder de inboedelverzekering. Daarvoor kun je een kostbaarhedenverzekering buitenshuis afsluiten.

Welke inboedelverzekeringen zijn er?

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering moet je een aantal keuzes maken. Zo moet je bepalen welke dekking je wilt afsluiten.

De meest eenvoudige inboedelverzekering is de brandverzekering. Die inboedelverzekering dekt alleen schade door brand, bliksem en ontploffing. Ook waterschade als gevolg van het blussen van de brand is meestal wel gedekt. Maar lees voor het afsluiten van een brandverzekering eerst de polisvoorwaarden en de verzekeringskaart door. Elke verzekeraar hanteert net weer iets andere voorwaarden en dekkingen. Bedenk ook dat je voor een paar euro meer vaak al een inboedelverzekering met een veel uitgebreidere dekking dan alleen een brandverzekering hebt.

Behalve een brandverzekering kun je ook een inboedelverzekering afsluiten die brand én inbraak dekt. Daarna komt de zogeheten uitgebreide inboedelverzekering. Die vergoedt schade aan je inboedel door onder meer brand, blikseminslag, waterschade, vandalisme, storm en diefstal. Ook voor deze brand- en inbraakverzekering geldt dat je even moet nagaan of je voor een iets hogere premie niet een veel uitgebreidere inboedelverzekering kunt afsluiten met een een betere dekking.

De extra uitgebreide en allrisk inboedelverzekering

Dan heb je ook nog de extra uitgebreide inboedelverzekering, vaak aangeduid met de afkorting EUG. Die polis dekt onder meer ook schroei- en smeltschade, schades aan voedsel door stroomstoringen en schade bij hak- en breekwerk als er een defect in waterleiding of riool opgespoord moet worden.

De meest uitgebreide inboedelverzekering is de allrisk inboedelverzekering. Met een allrisk inboedelverzekering is ook schade gedekt die je zelf per ongeluk hebt veroorzaakt. Maar ook bij een allrisk inboedelverzekering is schade aan je inboedel door aardbevingen, overstromingen, oorlogsgeweld en atoomreacties niet gedekt.

Wat krijg je vergoed met een inboedelverzekering?

Tenslotte moet je nog kiezen of je een inboedelverzekering wilt afsluiten die de dagwaarde van je spullen uitkeert of een die de nieuwwaarde vergoedt. Bij een inboedelverzekering die dagwaarde vergoedt, kun je soms teleurgesteld zijn in de hoogte van de uitkering. Dat komt doordat bijvoorbeeld veel apparatuur razendsnel wordt afgeschreven. Daar staat dan weer tegenover dat je voor een inboedelverzekering met nieuwwaarde dekking een hogere premie betaalt. Check wel eerst hoe lang de nieuwwaarde dekking voor verschillende delen van je inboedel geldt.

Net als voor alle verzekeringen geldt ook voor de inboedelverzekering: vergelijk eerst premies, voorwaarden en dekking voordat je een inboedelverzekering afsluit. Let er bijvoorbeeld op of tijdelijke opslag bij een verhuizer of een externe partij via self-storage gedekt is. Daar kunnen beperkingen aan zitten. Ga je verhuizen en staat een deel van je inboedel al in je nieuwe huis? Geef dat dan ook even door aan je verzekeraar. Je inboedelverzekering kan dan tijdelijk op twee adressen gezet worden. Maar let wel op, want de termijn waarop je inboedel op 2 adressen verzekerd is, verschilt per verzekeraar.

Inboedelverzekering afsluiten met huisdieren

Heb je huisdieren? Een inboedelverzekering afsluiten is dan bijna een ‘must’. Maar let wel goed op, want bij veel inboedelverzekeringen is schade door huisdieren niet standaard verzekerd. Kijk of je daar een aparte module voor kunt afsluiten.

De inboedelwaardemeter

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering moest je in het verleden bij veel verzekeraars een inboedelwaardmeter invullen. Daarmee kon de waarde van je inboedel berekend wordt. Veel verzekeraars werken nog met zo’n inboedelwaardemeter. Dat betekent niet dat je elk kastje en elk schilderijtje moet inventariseren. Verzekeraars kijken meestal naar zaken als je inkomen. Ze redeneren dan dat mensen met een hoog inkomen waarschijnlijk ook dure spullen hebben. Op die waarde wordt dan bijvoorbeeld een jaarlijkse inflatiecorrectie of een andere indexatie toegepast zodat je nooit onderverzekerd bent. Het kan geen kwaad om om de paar jaar nog eens naar die inboedelmeter te kijken. Ongemerkt sleep je toch veel nieuwe spullen je huis in.

Andere verzekeraars, zoals Inshared en Nationale Nederlanden, werken niet met zo’n inboedelwaardemeter. Bij Inshared ben je voor een onbeperkte waarde verzekerd. Bij Nationale Nederlanden is je inboedel voor maximaal voor 100.000 euro per schadegeval verzekerd.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.