De beste inboedelverzekering afsluiten in 5 stappen

Inboedelverzekeringen behoren net als opstalverzekeringen tot de woonverzekeringen die eigenlijk voor elk huishouden onmisbaar zijn. Een inboedelverzekering afsluiten is dan ook eigenlijk een ‘must’. Wat zijn de beste inboedelverzekeringen in 2021? En waar moet je op letten bij het afsluiten van inboedelverzekeringen?

Online een inboedelverzekering afsluiten in vijf stappen

Inboedelverzekeringen vergelijken moet je eigenlijk elk jaar doen als je een nieuw premievoorstel van je huidige verzekeraar krijgt. © Steve Buissinne / Pixabay
Inboedelverzekeringen vergelijken moet je eigenlijk elk jaar doen als je een nieuw premievoorstel van je huidige verzekeraar krijgt. © Steve Buissinne / Pixabay

Een inboedelverzekering afsluiten gaat heel eenvoudig:

  1. Bepaal eerst of je alleen een inboedelverzekering of ook een opstalverzekering en andere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar wilt afsluiten.
  2. Kies dan de dekking van je inboedelverzekering: wil je een eenvoudige inboedelverzekering afsluiten, een extra uitgebreide inboedelverzekering of een allrisk inboedelverzekering?
  3. Beslis of je een vergoeding op basis van dagwaarde of nieuwwaarde wilt hebben;
  4. Kijk of de beste inboedelverzekeringen in de tests ook voor jou de beste oplossing bieden.
  5. Vul bij diverse verzekeraars vrijblijvend een inboedelwaardemeter in, vergelijk de premies en de polisvoorwaarden en voilà je kunt een inboedelverzekering afsluiten.

Waarom zou je een inboedelverzekering afsluiten?

De inboedelverzekering dekt de schade, diefstal of het verlies van je inboedel. En omdat waarschijnlijk niemand genoeg geld heeft om na een brand of inbraak z’n volledige inboedel in een keer nieuw te kopen, is een inboedelverzekering onmisbaar. Of je nu student bent en op kamers woont, in een achterstandswijk huurt of in een dure villa woont, koper of huurder bent, een inboedelverzekering heb je allemaal nodig. Om discussies met verzekeraars te voorkomen of iets nou onder de inboedelverzekering of de opstalverzekering valt, sluiten veel mensen beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af. Lees ook meer over de verschillen tussen de opstalverzekering en de inboedelverzekering.

Waar kun je de beste inboedelverzekering afsluiten?

De goedkoopste inboedelverzekering afsluiten kan in 2021 volgens Moneyview bij Centraal Beheer (inboedelverzekering extra uitgebreid), FBTO en Allianz Direct. Zij kwamen in een onderzoek van onafhankelijk bureau Moneyview in juni 2021 als beste inboedelverzekering op het onderdeel prijs uit de bus.

De beste inboedelverzekeringen op het gebied van voorwaarden waren de Allrisk Inboedelverzekering van Inshared Lemonade en Vereniging Eigen Huis.

Beste Allrisk inboedelverzekering 2021 volgens de Consumentenbond

De beste inboedelverzekering uit de test van de Consumentenbond in mei 2021 was de inboedelverzekering van Lemonade. Die kreeg maar liefst een 9,3 omdat Lemonade vrijwel altijd de nieuwwaarde vergoedt. Een inboedelverzekering afsluiten bij Lemonade heeft ook als voordeel dat je spullen onbeperkt gedekt zijn als je huis een tijdje leeg staat of als je aan het verbouwen bent. Bij andere inboedelverzekeringen geldt de dekking dan maar voor een beperkte tijd. Ook kun je bij het afsluiten van de inboedelverzekering zelf bepalen hoe hoog het verzekerd bedrag en het eigen risico zijn. ING, Centraal Beheer, FBTO (beiden met een 8,5), Interpolis, ABN Amro, OHRA, Inshared, Aegon en ANWB/Unigarant maakten de rest van de top tien allrisk inboedelverzekeringen vol.

Verzekeraars met de beste inboedelverzekering én opstalverzekering

In 2021 bieden Inshared en Vereniging Eigen Huis de enige woonverzekeringen aan die qua polisvoorwaarden zowel 5 sterren bij de inboedelverzekering als 5 sterren bij de opstalverzekering scoren. Allianz Direct scoort op prijs zowel vijf sterren bij de inboedelverzekering als bij de opstalverzekering. Wie dus zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar wil afsluiten, kan bij deze drie verzekeraars z’n licht opsteken. Als je een inboedelverzekering en een opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar afsluit, voorkomt dat gedoe tussen verzekeraars over wie wat moet vergoeden.

Lees ook: Dit zijn de beste aansprakelijkheidsverzekeringen.

Hoe lang keert je inboedelverzekering de nieuwwaarde uit?

In het onderzoek van Moneyview vielen in 2020 onder meer de inboedelverzekeringen van Nationale Nederlanden en ABN Amro op doordat ze een veel langer een nieuwwaarde hanteren dan gebruikelijk: Nationale Nederlanden kent een nieuwwaarde van tien jaar, ABN Amro keert drie jaar lang de nieuwwaarde uit. De Hema biedt een allrisk woonverzekering aan die bestaat uit een inboedelverzekering en een opstalverzekering ineen.

Vergelijk meer inboedelverzekeringen op premie en polisvoorwaarden.

Inboedelverzekering of pakketpolis?

Een inboedelverzekering afsluiten samen met een opstalverzekering is niet de enige combinatie van gezinsverzekeringen of woonverzekeringen. Meestal kun je die polissen uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekering, een rechtsbijstandverzekering en een doorlopende reisverzekering. Veel verzekeraars bieden de inboedel- en opstalverzekeringen daarom aan als onderdelen van een pakketverzekering. Lees meer over de voor- en nadelen van pakketverzekeringen.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering zijn de spullen die in je huis staan, verzekerd. Alle meubels, apparatuur, kleding, gordijnen, sieraden en andere zaken die verhuisbaar zijn en niet nagelvast aan de muur zitten, vallen onder de inboedel. Ook huisdieren en de zonwering vallen onder de inboedel. Dat geldt ook voor sommige vloerbedekkingen zoals en een laminaatvloer met clicklaminaat, zwevend parket of kurk. Die kun je immers meeverhuizen.

Maar de polisvoorwaarden van inboedelverzekeringen vergelijken is echt een must, want de dekking wijkt soms af. Heb je veel kunst of dure sieraden in huis? Hou er dan rekening mee dat de inboedelverzekering deze maar tot een bepaald maximum vergoedt. Overweeg dan een aparte kostbaarhedenverzekering naast de inboedelverzekering af te sluiten.

Dekt de inboedelverzekering ook spullen die buiten staan?

Inboedelverzekeringen dekken ook je tuinmeubelen, een losse barbecue, de schotelantenne en zelfs de jacuzzi vallen onder de inboedelverzekering. Maar neem je een laptop of smartphone mee naar buiten om bijvoorbeeld in het park te gaan internetten, dan valt dat niet onder de inboedelverzekering. Daarvoor kun je een kostbaarhedenverzekering buitenshuis afsluiten.

Welke inboedelverzekeringen zijn er?

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering moet je een aantal keuzes maken. Zo moet je bepalen welke dekking je wilt afsluiten.

De meest eenvoudige inboedelverzekering is de brandverzekering. Die inboedelverzekering dekt alleen schade door brand, bliksem en ontploffing. Ook waterschade als gevolg van het blussen van de brand is meestal wel gedekt. Maar lees voor het afsluiten van een brandverzekering eerst de polisvoorwaarden en de verzekeringskaart door. Elke verzekeraar hanteert net weer iets andere voorwaarden en dekkingen. Bedenk ook dat je voor een paar euro meer vaak al een inboedelverzekering met een veel uitgebreidere dekking dan alleen een brandverzekering hebt.

Behalve een brandverzekering kun je ook een inboedelverzekering afsluiten die brand én inbraak dekt. Daarna komt de zogeheten uitgebreide inboedelverzekering. Die vergoedt schade aan je inboedel door onder meer brand, blikseminslag, waterschade, vandalisme, storm en diefstal. Ook voor deze brand- en inbraakverzekering geldt dat je even moet nagaan of je voor een iets hogere premie niet een veel uitgebreidere inboedelverzekering kunt afsluiten met een een betere dekking.

De extra uitgebreide en allrisk inboedelverzekering

Dan heb je ook nog de extra uitgebreide inboedelverzekering, vaak aangeduid met de afkorting EUG. Die polis dekt onder meer ook schroei- en smeltschade, schades aan voedsel door stroomstoringen en schade bij hak- en breekwerk als er een defect in waterleiding of riool opgespoord moet worden.

De meest uitgebreide inboedelverzekering is de allrisk inboedelverzekering. Met een allrisk inboedelverzekering is ook schade gedekt die je zelf per ongeluk hebt veroorzaakt. Maar ook bij een allrisk inboedelverzekering is schade aan je inboedel door aardbevingen, overstromingen, oorlogsgeweld en atoomreacties niet gedekt.

Wat krijg je vergoed met een inboedelverzekering?

Tenslotte moet je nog kiezen of je een inboedelverzekering wilt afsluiten die de dagwaarde van je spullen uitkeert of een die de nieuwwaarde vergoedt. Bij een inboedelverzekering die dagwaarde vergoedt, kun je soms teleurgesteld zijn in de hoogte van de uitkering. Dat komt doordat bijvoorbeeld veel apparatuur razendsnel wordt afgeschreven. Daar staat dan weer tegenover dat je voor een inboedelverzekering met nieuwwaarde dekking een hogere premie betaalt. Check wel eerst hoe lang de nieuwwaarde dekking voor verschillende delen van je inboedel geldt.

Net als voor alle verzekeringen geldt ook voor de inboedelverzekering: vergelijk eerst premies, voorwaarden en dekking voordat je een inboedelverzekering afsluit. Let er bijvoorbeeld op of tijdelijke opslag bij een verhuizer of een externe partij via self-storage gedekt is. Daar kunnen beperkingen aan zitten. Ga je verhuizen en staat een deel van je inboedel al in je nieuwe huis? Geef dat dan ook even door aan je verzekeraar. Je inboedelverzekering kan dan tijdelijk op twee adressen gezet worden.

De inboedelwaardemeter

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering moest je in het verleden bij veel verzekeraars een inboedelwaardmeter invullen. Daarmee kon de waarde van je inboedel berekend wordt. Veel verzekeraars werken nog met zo’n inboedelwaardemeter. Dat betekent niet dat je elk kastje en elk schilderijtje moet inventariseren. Verzekeraars kijken meestal naar zaken als je inkomen. Ze redeneren dan dat mensen met een hoog inkomen waarschijnlijk ook dure spullen hebben. Op die waarde wordt dan bijvoorbeeld een jaarlijkse inflatiecorrectie of een andere indexatie toegepast zodat je nooit onderverzekerd bent. Het kan geen kwaad om om de paar jaar nog eens naar die inboedelmeter te kijken. Ongemerkt sleep je toch veel nieuwe spullen je huis in.

Andere verzekeraars, zoals Inshared en Nationale Nederlanden, werken niet met zo’n inboedelwaardemeter. Bij Inshared ben je voor een onbeperkte waarde verzekerd. Bij Nationale Nederlanden is je inboedel voor maximaal voor 100.000 euro per schadegeval verzekerd.

Beoordeel dit artikel post

Deel dit met je vrienden!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.