Ga naar de inhoud

Doorlopende of kortlopende reisverzekering afsluiten?

Veel vakantiegangers worstelen met de vraag: moeten we een doorlopende of kortlopende reisverzekering afsluiten? Vuistregel is: wie vaker dan een keer op vakantie gaat, is voordeliger uit met een doorlopende reisverzekering dan met een kortlopende reisverzekering.

Laatst gewijzigd: 15 mei 2023

Wie op vakantie gaat, doet er doorgaans verstandig aan om een reisverzekering af te sluiten. Ga je met je gezin meerdere keren per jaar op vakantie, bijvoorbeeld met kerst op wintersport in Oostenrijk, in dekrokusvakantie op wintersport in Frankrijk en in de zomer ook nog twee weken naar het buitenland? Dan ben je logischerwijs goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Je bespaart je niet alleen iedere keer afsluitkosten, maar je vergeet ook niet om verzekerd op reis te gaan.

En wie slechts twee weken aaneen gaat kamperen in het buitenland, kan doorgaans prima volstaan met een kortlopende reisverzekering. Zo’n kortlopende reisverzekering wordt ook wel een aflopende of tijdelijke reisverzekering genoemd. Kortlopende reisverzekeringen kun je onder meer afsluiten bij ABN Amro, Centraal Beheer en Allianz Global Assistance.

De beste doorlopende reisverzekeringen in 2023

De doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance, Anker en ANWB/Unigarant kregen in 2022 en 2023 vijf sterren van onderzoeksbureau Moneyview voor hun polisvoorwaarden. Dit trio had al voor het vierde jaar op rij de doorlopende reisverzekeringen met de beste polisvoorwaarden. En de doorlopende reisverzekering van ABN Amro, Univé en AON kregen van Moneyview 5 sterren voor hun gunstige prijs.

De beste kortlopende reisverzekeringen in 2023

De onderzoekers van Moneyview deden ook onderzoek naar de beste kortlopende reisverzekering. De beste kortlopende reisverzekeringen qua polisvoorwaarden zijn in 2023 de verzekeringen van Ik kies zelf van a.s.r, ANWB/Unigarant en Interpolis. De kortlopende reisverzekeringen van Allianz Global Assistance (Combinatie A), AON en Interpolis scoorden het beste op het onderdeel prijs.

Bij de Internationale kun je ook een kortlopende reisverzekering afsluiten. Vergelijk premies van reisverzekeringen.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Reisverzekering voor een lange reis

Een doorlopende of een kortlopende reisverzekering afsluiten? Zorg dat je in ieder geval een goede reisverzekering hebt afgesloten, voor het geval je oog in oog komt te staan met een kudde bizons. © Alleverzekereningenopeenrij.nl
Een doorlopende of een kortlopende reisverzekering afsluiten? Zorg dat je in ieder geval een goede reisverzekering hebt afgesloten, voor het geval je oog in oog komt te staan met een kudde bizons. © Alleverzekereningenopeenrij.nl

Ga je daarentegen langer op reis, dan moet je vaak een reisverzekering voor een lange reis afsluiten. De meeste doorlopende reisverzekeringen bieden standaard dekking voor reizen waarbij je tot 45, 60, 90 of 180 aaneengesloten op reis bent. Alleen met de doorlopende reisverzekering van OHRA mag je maximaal 365 dagen aaneengesloten op reis zijn.

Omslagpunt doorlopende of kortlopende reisverzekering

Maar waar ligt het omslagpunt waarop een doorlopende reisverzekering aantrekkelijker is dan een kortlopende reisverzekering? Wanneer een doorlopende of kortlopende reisverzekering voordeliger is, valt niet heel nauwkeurig aan te geven. Vuistregel is dat een gezin dat een keer per jaar minstens twee weken op vakantie gaat goedkoper uit is met een doorlopende reisverzekering. Stellen en individuen zijn meestal goedkoper uit met een doorlopende verzekering als ze drie weken per jaar op reis zijn. Maar als een verzekeraar toevallig een scherpe aanbieding heeft, kan het maar zo zijn dat een doorlopende reisverzekering toch weer goedkoper is dan een kortlopende reisverzekering.

Doorlopende of kortlopende reisverzekering voor alleenstaande, stellen en gezinnen

Uit onderzoek van bureau Moneyview Research in april 2019 blijkt dat als je vaker dan een keer per jaar op vakantie gaat, een doorlopende reisverzekering vrijwel altijd goedkoper is. Maar als je maar 1x per jaar op vakantie gaat, is het minder duidelijk of een doorlopende of kortlopende reisverzekering voordeliger is. Dat blijkt van veel factoren af te hangen. Van grote invloed daarbij is of je een reisverzekering met of zonder annuleringsverzekering afsluit.

De Consumentenbond kwam eind 2019 tot de conclusie dat voor een alleenstaande het omslagpunt ligt bij een reis van ongeveer duizend euro. Wordt de vakantie duurder dan is een doorlopende reisverzekering voordeliger dan een kortlopende reisverzekering. Voor stellen is bij een vakantie van meer dan 1800 euro een doorlopende reisverzekering goedkoper dan een kortlopende reisverzekering. En bij gezinnen met twee kinderen is dat het geval bij een reis van 2000 euro.

Doorlopende of kortlopende reisverzekering bij 1x vakantie per jaar?

De onderzoekers van Moneyview berekenden voor verschillende situaties wanneer een doorlopende of kortlopende reisverzekering goedkoper was. Voor een alleenstaande is een doorlopende reisverzekering zonder annuleringsdekking goedkoper als de vakantie langer dan drie weken duurt. Mét een annuleringsdekking moet de vakantie gemiddeld minimaal twee weken duren, voordat de doorlopende reisverzekering voordeliger is.

Bij twee verzekerde personen zoals stellen liggen de omslagpunten duidelijk eerder. Als een annuleringsdekking wordt meeverzekerd, is een doorlopende reisverzekering gemiddeld al na één week goedkoper dan een kortlopende reisverzekering. Bij drie en vier verzekerde personen, zoals gezinnen, is een doorlopende reisverzekering met annuleringsdekking gemiddeld genomen altijd een goedkoper alternatief.

Premie voor annuleringsverzekering van invloed

Dat zit hem met name in de manier waarop de premie voor de annuleringsdekking wordt berekend. Bij de kortlopende reisverzekering is dit een percentage van de reissom. Die bedraagt al snel vier tot zeven procent. En dat hakt er in als je met meer mensen reist. Voor een gezin met twee kinderen kost dit bij een reissom van € 1.000,- per persoon gemiddeld meer dan € 200,-.

Bij de doorlopende annulering bepaalt de gezinssituatie of het aantal verzekerde personen hoofdzakelijk de verschuldigde premie. De gemiddelde premies variëren van bijna € 50,- voor een alleenstaande tot ongeveer € 100,- voor een gezin met kinderen (3 of meer personen).

De onderzoekers concluderen dan ook dat een kortlopende reisverzekering voordeliger kan zijn dan een doorlopende reisverzekering, behalve als je een lange vakantie boekt en/of als een dekking voor annuleringskosten gewenst is met een hoge reissom. In dat laatste geval lijkt het goedkoper om bij een kortlopende reisverzekering een losse doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten. Een aparte doorlopende annuleringsverzekering (dus zonder reisverzekering) is echter alleen mogelijk bij Nationale-Nederlanden, ANWB, ING, Interpolis en Unigarant.

Vergelijk premies en voorwaarden doorlopende reisverzekeringen

Vergelijk de premie van een doorlopende reisverzekering bij OHRA, Aegon en ABN Amro of ga direct naar FBTO, Allianz Global Assistance, Centraal Beheer, Lifecard Travel Assistance en Univé.

Verschillen doorlopende en kortlopende reisverzekering

Bij een doorlopende reisverzekering bent u het hele jaar door verzekerd. Dat is handig als u spontaan besluit uw koffers te pakken. Bij een kortlopende reisverzekering geldt de reisverzekering logischerwijs alleen voor de duur van de reis. Let er op dat u ook de dagen mee verzekert dat u van en naar uw bestemming onderweg bent. Behalve in tijd verschillen de doorlopende en kortlopende reisverzekering ook in dekking. Kijk bij een kortlopende reisverzekering ook of u wel verzekerd bent als de reis door bijvoorbeeld stakingen of natuurgeweld langer duurt dan gepland. Als u eenmaal op reis bent, kunt u onderweg uw polis niet meer wijzigen. Dat kan alleen voor vertrek.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)