Doorlopende of kortlopende reisverzekering afsluiten?

Wie op vakantie gaat, doet er doorgaans verstandig aan om een reisverzekering af te sluiten. Maar kiest u een doorlopende of een kortlopende reisverzekering?

Ga je met je gezin meerdere keren per jaar op vakantie, bijvoorbeeld met kerst op wintersport in Oostenrijk, in de krokusvakantie op wintersport in Frankrijk gaat en in de zomer ook nog twee weken in het buitenland vertoeft, is logischerwijs goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. U bespaart zich niet alleen iedere keer afsluitkosten, maar u vergeet ook niet om verzekerd op reis te gaan. En wie slechts twee weken aaneen gaat kamperen in het buitenland, kan doorgaans prima volstaan met een kortlopende reisverzekering. Zo’n kortlopende reisverzekering wordt ook wel een aflopende of tijdelijke reisverzekering genoemd. Vergelijk premies van reisverzekeringen.

Omslagpunt kortlopende en doorlopende reisverzekering

Maar waar ligt het omslagpunt waarop een doorlopende reisverzekering aantrekkelijker is dan een kortlopende reisverzekering? Dat is niet heel nauwkeurig aan te geven. Vuistregel is dat een gezin dat een keer per jaar minstens twee weken op vakantie gaat goedkoper uit is met een doorlopende reisverzekering. Stellen en individuen zijn meestal goedkoper uit met een doorlopende verzekering als ze drie weken per jaar op reis zijn. Maar als een verzekeraar toevallig een scherpe aanbieding heeft, kan het maar zo zijn dat een doorlopende reisverzekering toch weer goedkoper is dan een kortlopende reisverzekering.

Uit onderzoek van bureau Moneyview Research in maart 2012 blijkt dat een alleenstaande die acht dagen op wintersport en twee of drie weken op zomervakantie gaat, ongeveer 12 euro goedkoper uit is bij een kortlopende reisverzekering. Gaat een alleenstaande nog vaker op vakantie, dan wordt een doorlopende reisverzekering goedkoper.

Doorlopende reisverzekering voor gezinnen en stellen

Voor gezinnen ligt de zaak anders. Een gezin zou voor bovengenoemde vakanties gemiddeld 142 euro betalen voor een doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering zou 152 euro gekost hebben. Voor een stel zonder kinderen dat vaker, maar korter op vakantie gaat, is een doorlopende reisverzekering eveneens goedkoper. Gaan ze maar een keer per jaar op vakantie, dan ligt het omslagpunt in doorsnee bij een maand.

Vergelijk de premie van een doorlopende reisverzekering bij Ohra, Aegon en ABN Amro of ga direct naar FBTOAllianz Global Assistance (voorheen Mondial Assistance), VerzekeruzelfCentraal Beheer, Univé en Routemobiel. In een onderzoek naar kortlopende reisverzekeringen in april 2017 door bureau Moneyview kreeg Ohra vijf sterren op het onderdeel prijs. Europeesche en ANWB/Unigarant scoorden het beste met hun polisvoorwaarden. Update: de kortlopende reisverzekering van Zelf is overgenomen door NowGo, een zusterlabel van Zelf.

Verschillen doorlopende en kortlopende reisverzekering

Bij een doorlopende reisverzekering bent u het hele jaar door verzekerd. Dat is handig als u spontaan besluit uw koffers te pakken. Bij een kortlopende reisverzekering geldt de reisverzekering logischerwijs alleen voor de duur van de reis. Let er op dat u ook de dagen mee verzekert dat u van en naar uw bestemming onderweg bent. Behalve in tijd verschillen de doorlopende en kortlopende reisverzekering ook in dekking. Kijk bij een kortlopende reisverzekering ook of u wel verzekerd bent als de reis door bijvoorbeeld stakingen of natuurgeweld langer duurt dan gepland. Als u eenmaal op reis bent, kunt u onderweg uw polis niet meer wijzigen. Dat kan alleen voor vertrek.

Doorlopende of kortlopende reisverzekering afsluiten?
5 (100%) 1 vote

Deel dit met je vrienden!