Doorlopende of kortlopende reisverzekering afsluiten?

Wie op vakantie gaat, doet er doorgaans verstandig aan om een reisverzekering af te sluiten. Maar kiest u een doorlopende of een kortlopende reisverzekering?

Ga je met je gezin meerdere keren per jaar op vakantie, bijvoorbeeld met kerst op wintersport in Oostenrijk, in de krokusvakantie op wintersport in Frankrijk en in de zomer ook nog twee weken naar het buitenland? Dan ben je logischerwijs goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Je bespaart je niet alleen iedere keer afsluitkosten, maar je vergeet ook niet om verzekerd op reis te gaan. En wie slechts twee weken aaneen gaat kamperen in het buitenland, kan doorgaans prima volstaan met een kortlopende reisverzekering. Zo’n kortlopende reisverzekering wordt ook wel een aflopende of tijdelijke reisverzekering genoemd. Kortlopende reisverzekeringen kun je onder meer afsluiten bij Centraal Beheer, NowGo en Allianz Global Assistance. Vergelijk premies van reisverzekeringen.

Reisverzekering voor een lange reis

Ga je daarentegen langer op reis, dan moet je vaak een reisverzekering voor een lange reis afsluiten. De meeste doorlopende reisverzekeringen bieden standaard dekking voor reizen waarbij je tot 45, 60, 90 of 180 aaneengesloten op reis bent. Alleen met de doorlopende reisverzekering van OHRA mag je maximaal 365 dagen aaneengesloten op reis zijn.

Omslagpunt kortlopende en doorlopende reisverzekering

Maar waar ligt het omslagpunt waarop een doorlopende reisverzekering aantrekkelijker is dan een kortlopende reisverzekering? Dat is niet heel nauwkeurig aan te geven. Vuistregel is dat een gezin dat een keer per jaar minstens twee weken op vakantie gaat goedkoper uit is met een doorlopende reisverzekering. Stellen en individuen zijn meestal goedkoper uit met een doorlopende verzekering als ze drie weken per jaar op reis zijn. Maar als een verzekeraar toevallig een scherpe aanbieding heeft, kan het maar zo zijn dat een doorlopende reisverzekering toch weer goedkoper is dan een kortlopende reisverzekering.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering voor alleenstaande, stellen en gezinnen

Uit onderzoek van bureau Moneyview Research in april 2019 blijkt dat als je vaker dan een keer per jaar op vakantie gaat, een doorlopende reisverzekering vrijwel altijd goedkoper is. Maar als je maar 1x per jaar op vakantie gaat, is het minder duidelijk of een doorlopende of kortlopende reisverzekering voordeliger is. Dat blijkt van veel factoren af te hangen. Van grote invloed daarbij is of je een reisverzekering met of zonder annuleringsverzekering afsluit. De Consumentenbond kwam eind 2019 tot de conclusie dat voor een alleenstaande het omslagpunt ligt bij een reis van ongeveer duizend euro. Wordt de vakantie duurder dan is een doorlopende reisverzekering voordeliger dan een kortlopende reisverzekering. Voor stellen is bij een vakantie van meer dan 1800 euro een doorlopende reisverzekering goedkoper dan een kortlopende reisverzekering. En bij gezinnen met twee kinderen is dat het geval bij een reis van 2000 euro.

Doorlopende of kortlopende reisverzekering bij 1x vakantie per jaar?

De onderzoekers van Moneyview berekenden voor verschillende situaties wanneer een doorlopende of kortlopende reisverzekering goedkoper was. Voor een alleenstaande is een doorlopende reisverzekering zonder annuleringsdekking goedkoper als de vakantie langer dan drie weken duurt. Mét een annuleringsdekking moet de vakantie gemiddeld minimaal twee weken duren, voordat de doorlopende reisverzekering voordeliger is. Bij twee verzekerde personen zoals stellen liggen de omslagpunten duidelijk eerder. Als een annuleringsdekking wordt meeverzekerd, is een doorlopende reisverzekering gemiddeld al na één week goedkoper dan een kortlopende reisverzekering. Bij drie en vier verzekerde personen, zoals gezinnen, is een doorlopende reisverzekering met annuleringsdekking gemiddeld genomen altijd een goedkoper alternatief.

Premie voor annuleringsverzekering van invloed

Dat zit hem met name in de manier waarop de premie voor de annuleringsdekking wordt berekend. Bij de kortlopende reisverzekering is dit een percentage van de reissom. Die bedraagt al snel vier tot zeven procent. En dat hakt er in als je met meer mensen reist. Voor een gezin met twee kinderen kost dit bij een reissom van € 1.000,- per persoon gemiddeld meer dan € 200,-.

Bij de doorlopende annulering bepaalt de gezinssituatie of het aantal verzekerde personen hoofdzakelijk de verschuldigde premie. De gemiddelde premies variëren van bijna € 50,- voor een alleenstaande tot ongeveer € 100,- voor een gezin met kinderen (3 of meer personen).

De onderzoekers concluderen dan ook dat een kortlopende reisverzekering voordeliger kan zijn dan een doorlopende reisverzekering, behalve als je een lange vakantie boekt en/of als een dekking voor annuleringskosten gewenst is met een hoge reissom. In dat laatste geval lijkt het goedkoper om bij een kortlopende reisverzekering een losse doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten. Een aparte doorlopende annuleringsverzekering (dus zonder reisverzekering) is echter alleen mogelijk bij Nationale-Nederlanden, ANWB, ING, Interpolis en Unigarant.

Vergelijk premies en voorwaarden doorlopende reisverzekeringen

Vergelijk de premie van een doorlopende reisverzekering bij Ohra, Aegon en ABN Amro of ga direct naar FBTOAllianz Global Assistance, VerzekeruzelfCentraal Beheer en Univé. In een onderzoek naar kortlopende reisverzekeringen in april 2019 door bureau Moneyview kregen NowGo en Aon Direct vijf sterren voor het onderdeel prijs. De kortlopende reisverzekeringen met de gunstigste voorwaarden waren volgens dat onderzoek de polissen van ANWB/Unigarant en Europeesche.

Verschillen doorlopende en kortlopende reisverzekering

Bij een doorlopende reisverzekering bent u het hele jaar door verzekerd. Dat is handig als u spontaan besluit uw koffers te pakken. Bij een kortlopende reisverzekering geldt de reisverzekering logischerwijs alleen voor de duur van de reis. Let er op dat u ook de dagen mee verzekert dat u van en naar uw bestemming onderweg bent. Behalve in tijd verschillen de doorlopende en kortlopende reisverzekering ook in dekking. Kijk bij een kortlopende reisverzekering ook of u wel verzekerd bent als de reis door bijvoorbeeld stakingen of natuurgeweld langer duurt dan gepland. Als u eenmaal op reis bent, kunt u onderweg uw polis niet meer wijzigen. Dat kan alleen voor vertrek.

Deel dit met je vrienden!