CZ zorgverzekering in 2023: veel keuze in ziektekostenverzekeringen

Met drie basisverzekeringen, vier aanvullende verzekeringen, drie aanvullende pakketverzekeringen en twee tandartsverzekeringen biedt de CZ zorgverzekering veel keuze. De Zorg-op-maatpolis, de meest gekozen zorgverzekering van CZ, kost in 2023 € 138,25 per maand, een stijging van € 3,75. De budgetpolis ZorgBewust gaat € 131,90 kosten en voor de restitutiepolis Zorgkeuzepolis ben je 149 euro per maand kwijt.

Wie is zorgverzekeraar CZ?

CZ is qua grootte de derde zorgverzekeraar van Nederland. Ook de zorgverzekeringen van Ohra en Nationale Nederlanden worden door de CZ-groep uitgevoerd. Daarnaast biedt CZ sinds 2019 een nieuwe online zorgverzekering aan: Just. Dat was de vervanger van CZ Direct, maar ook CZ Direct is sinds 2020 weer terug als goedkope zorgverzekering.

CZ is net als bijvoorbeeld Univé en Menzis een verzekeraar zonder winstoogmerk. En CZ biedt net als Zilveren Kruis veel keuze in zorgverzekeringen. Zo biedt CZ drie basisverzekeringen, zeven aanvullende verzekeringen en twee tandartsverzekeringen aan.

Wat zijn de drie basisverzekeringen van CZ in 2023?

Voor een basisverzekering heeft u in 2023 bij CZ keuze uit de Zorg-op-Maat-polis, de CZ Zorgbewustpolis en de Zorgkeuzepolis. De overheid schrijft voor wat er in de basisverzekering standaard gedekt wordt, dus die is voor iedereen hetzelfde. De verschillen in de basisverzekeringen zitten in de extra’s en de vergoedingen die meer of minder uitgebreid zijn.

Let er ook op of u met uw CZ basisverzekering wel bij alle zorgverleners in Nederland terecht kunt, want dat kan verschillen. Vergelijk zorgverzekeringen dus niet alleen op premies, maar ook op polisvoorwaarden en vergoedingen.

Wat is de CZ Zorg-op-maatpolis?

De Zorg-op-Maat-polis is een naturapolis, waarbij de rekening van de zorgverlener meestal rechtstreeks naar CZ gaat. Volgens CZ zelf is dit de meest gekozen CZ-basisverzekering. Als u naar een zorgverlener gaat met wie CZ een contract heeft, dan krijgt u de zorg volledig vergoed (mits deze uiteraard onder de basisverzekering valt).

Gaat u naar een zorgverlener met wie CZ geen contract heeft, dan krijgt u 75 procent van de rekening vergoed tot de maximale vergoeding die hiervoor staat. De vergoeding is maximaal 75% van het tarief van zorgverleners met wie CZ wel een contract heeft. Zo kan CZ sturen op kwaliteit en kosten. Als u dus naar zo’n zorgverlener gaat, moet u de rest zelf bijbetalen. Met deze basisverzekering van CZ kunt u terecht bij 45.000 zorgverleners in Nederland.

Wat kost de CZ Zorg-op-maatpolis in 2023?

De premie van de CZ Zorg-op-maatpolis stijgt in 2023 met € 3,75 per maand naar € 138,25 per jaar. Dat is de premie bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro. Eigenlijk had de premie 3 euro per maand hoger moeten uitvallen, maar door 110 miljoen euro te halen uit de financiële reserves, heeft CZ de premiestijging kunnen dempen.

Kiest u voor het hoogste eigen risico van 885 euro per jaar, dan krijgt u € 17,50 korting op uw zorgverzekering. Bij CZ mag u het eigen risico gespreid betalen.

Wat is de goedkoopste CZ zorgverzekering in 2023?

De Zorgbewustpolis (niet te verwarren met Bewuzt zorgverzekering van VGZ) is de goedkoopste CZ zorgverzekering in 2023. Het is een zogeheten naturapolis waarbij u al uw zaken online regelt en de premie alleen per automatische incasso kunt betalen. U kunt verder alleen kiezen tussen het hoogste eigen risico van € 885 per jaar (wat u korting oplevert) en het wettelijk verplichte eigen risico van € 385 per jaar. Gaat u naar een zorgverlener met wie CZ geen contract heeft, dan krijgt u maximaal 70 procent van uw rekening vergoed.

Met welke zorgverleners CZ een contract heeft, staat op de site evenals de vergoedingen. De premie voor de CZ Zorgbewustpolis is in 2023 € 131,90 per maand bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro. Dat is een stijging van € 5,15 ten opzichte van 2022.

Wat kost de CZ Zorgkeuzepolis in 2023?

De derde basisverzekering van CZ is de Zorgkeuzepolis, een restitutiepolis. U krijgt honderd procent van het gemiddelde tarief vergoed, Dat is ook zo als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Ook dan wordt uw rekening volledig betaald, tenzij de zorgverlener een onredelijk hoog tarief rekent. Bovendien moet u bij een behandeling door een zorgverlener zonder contract de rekening zelf voorschieten.

Keuzevrijheid kost geld. Voor de restitutieverzekering van CZ betaalt u in 2023 € 149,00 per maand bij een eigen risico van 385 euro per jaar. Dat is € 3,75 per maand meer dan in 2022. Dat is aanzienlijk meer dan bij de restitutiepolis van FBTO waarvoor u in 2023 € 141,95 per maand betaalt.

Vergelijk zorgverzekeringen van CZ met andere zorgverzekeraars of ga naar het overzicht van zorgpremies.

Welke aanvullende verzekeringen kun je bij de CZ zorgverzekering afsluiten?

CZ biedt in 2023 zeven aanvullende verzekeringen aan. Vier daarvan zijn losse aanvullende verzekeringen en drie aanvullende verzekering zijn speciaal voor doelgroepen samengesteld. De losse aanvullende zorgverzekeringen zijn:

-de Start aanvullende verzekering van € 1,95 per maand,
-de Basis aanvullende verzekering van € 8,10 per maand,
-de aanvullende Plus-verzekering met een premie van € 22,75 per maand,
-en de Top-verzekering van € 43,25 per maand.

De aanvullende verzekeringen verschillen in de dekking en de hoogte van de maximale vergoeding per jaar. De goedkoopste aanvullende verzekering van CZ, Start, dekt spoedeisende hulp in het buitenland, spoed tandzorg in het buitenland tot 275,-, en de kosten voor een beweegprogramma (350,- per drie jaar), logeerkosten (500,- per jaar) en kosten voor inloophuizen voor (ex)kankerpatiënten (150,- per jaar). De Top-aanvullende verzekering vergoedt bijvoorbeeld 20 behandelingen voor fysiotherapie, maar geeft onder meer ook vergoedingen voor brillen en lenzen en alternatieve zorg. Vergelijk dus de vergoedingen, want het kan zijn dat de aanvullende zorgverzekeringen van CZ op onderdelen gewijzigd zijn ten opzichte van 2022.

Welke aanvullende verzekeringen heeft CZ voor jongeren, gezinnen en senioren?

De drie andere aanvullende verzekeringen voor de doelgroepen zijn:
– Gezinnen (€ 59,00 per maand),
– Vijftigplussers (€ 16,95 per maand) en
– Jongeren (vanaf € 20,15 per maand, premie hangt af van je leeftijd). De aanvullende verzekeringen voor de doelgroepen zijn op maat gemaakt en omvatten ook gedeeltelijk een tandartsverzekering (alleen bij jongeren en gezinnen). Zo zit er in het pakket voor vijftigplussers wel een vergoeding voor hoortoestellen, maar geen vergoeding voor extra kraamzorg en tandzorg. Bij het pakket voor gezinnen is voor kinderen tot 18 jaar gedekt met een maximum van 2045 euro. Hiervoor geldt wel een wachttijd van een jaar. Lees meer: Welke aanvullende zorgverzekering heb je nodig?

Welke tandartsverzekeringen heeft CZ in 2023?

Tandartskosten die niet door de basisverzekering vergoed worden, kunt u bij CZ verzekeren via een van de twee aanvullende tandartsverzekeringen: de Aanvullend Tandarts-verzekering en Aanvullend Uitgebreide Tandarts-verzekering. De premie voor de Tandartsverzekering is in in 2023 € 22,10 per maand. Voor de Uitgebreide Tandartsverzekering bent u in 2023 per maand € 41,25 kwijt aan premie.

De gewone Tandarts-verzekering biedt een vergoeding van maximaal 450 euro per jaar. De Uitgebreide Tandartsverzekering vergoedt maximaal 1150 euro per jaar. Beide tandartsverzekeringen vergoeden 75 procent van de overige tandartskosten en 80 procent van de orthodontiekosten. Daar zit wel een maximum aan. Onder de 18 jaar geldt een maximum van eenmalig 2045 euro, vanaf 18 jaar geldt een maximum van 345 euro eenmalig. In beide gevallen heb je te maken met een wachttijd voor orthodontie van 1 jaar.Voor de Uitge

Voor de Tandartsverzekering is geen tandartsverklaring nodig. Voor de Uitgebreide Tandartsverzekering is wel een verklaring van de tandarts nodig.

Welke extra’s biedt de CZ Zorgverzekering?

Wie een CZ zorgverzekering afsluit, profiteert van een aantal extra diensten. Zo biedt CZ zorgverzekering wachtlijstbemiddeling en kunt u afhankelijk van uw basisverzekering een second opinion vergoed krijgen. Let op: premies op de site van CZ zijn leidend. Lees voor het afsluiten van een CZ zorgverzekering eerst de polisvoorwaarden en vergoedingen.

CZ zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk de CZ zorgverzekering met andere zorgverzekeringen. Premies, polisvoorwaarden en vergoedingen op de site van CZ zijn leidend.

Static Template

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen