CZ zorgverzekeringen in 2019: veel keuze in ziektekostenverzekeringen

CZ zorgverzekeringMet drie basisverzekeringen, vier aanvullende verzekeringen, drie aanvullende pakketverzekeringen en twee tandartsverzekeringen heeft u in 2019 veel keuze bij de CZ zorgverzekering.

CZ is qua grootte de derde zorgverzekeraar van Nederland. Ook de zorgverzekeringen van Ohra en Nationale Nederlanden worden door de CZ-groep uitgevoerd. Daarnaast biedt CZ de nieuwe online zorgverzekering Just aan. Dat is de vervanger van CZ Direct dat niet meer wordt aangeboden. CZ is net als bijvoorbeeld Univé en Menzis een verzekeraar zonder winstoogmerk.

CZ biedt net als Zilveren Kruis Achmea veel keuze in zorgverzekeringen. Zo biedt CZ drie basisverzekeringen, zeven aanvullende verzekeringen en twee tandartsverzekeringen aan.

De CZ zorgverzekering in 2019: drie basisverzekeringen van CZ

Voor een basisverzekering heeft u in 2019 bij CZ keuze uit de Zorg op Maat-polis, de Zorg Bewust-polis en de Zorg Keuze-polis. De overheid schrijft voor wat er in de basisverzekering standaard gedekt wordt, dus die is voor iedereen hetzelfde. De verschillen in de basisverzekeringen zitten in de extra’s en de vergoedingen die meer of minder uitgebreid zijn. Let er ook op of u met uw CZ basisverzekering wel bij alle zorgverleners in Nederland terecht kunt, want dat kan verschillen. Vergelijk zorgverzekeringen dus niet alleen op premies, maar ook op polisvoorwaarden en vergoedingen. Bekijk de premies van de CZ-zorgverzekeringen in 2019. Korting op de premie is mogelijk als u zich kunt aansluiten bij een collectief. Ook zzp-ers kunnen korting krijgen met de ZZP-zorgverzekering van CZ.

De CZ Zorg-op-Maat-polis in 2019

De Zorg-op-Maat-polis is een naturapolis, waarbij de rekening van de zorgverlener meestal rechtstreeks naar CZ gaat. Volgens CZ zelf is dit de meest gekozen CZ-basisverzekering. Als u naar een zorgverlener gaat met wie CZ een contract heeft, dan krijgt u de zorg volledig vergoed (mits deze uiteraard onder de basisverzekering valt). Gaat u naar een zorgverlener met wie CZ geen contract heeft, dan moet u de rekening zelf voorschieten en krijgt u maximaal 75 procent van de rekening vergoed tot 75 procent van het gemiddelde tarief in Nederland. Als u dus naar zo’n zorgverlener gaat, moet u dus behoorlijk bijbetalen. Met deze  basisverzekering van CZ kunt u terecht bij 45.000 zorgverleners in Nederland.

De premie van de CZ Zorg-op-Maat-polis stijgt in 2019 naar € 124,80 per maand bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Ter vergelijking: in 2018 bedroeg de premie 116,25 euro per maand. Die 124,80 euro is volgens CZ nog steeds ver onder de kostprijs per verzekerde. Het verschil haalt CZ uit haar reserves. Dat doen overigens meer zorgverzekeraars die er allemaal jaarlijks op wijzen dat die aanvulling uit de reserves een keer ophoudt.

Kiest u voor het hoogste eigen risico van 885 euro per jaar, dan krijgt u op uw zorgverzekering. Bij CZ mag u het eigen risico gespreid betalen.

Wat kost de CZ Zorg-Bewust-polis in 2019

De Zorg Bewust-polis (niet te verwarren met Bewuzt zorgverzekering van VGZ) is een zogeheten naturapolis waarbij u al uw zaken online regelt en de premie alleen per automatische incasso kunt betalen. Volgens CZ zou inmiddels eenvijfde van haar klanten voor deze polis kiezen. U kunt verder alleen kiezen tussen het hoogste eigen risico van 885 euro per jaar (wat u 17,50 euro korting per maand oplevert) en het wettelijk verplichte eigen risico van 385 euro per jaar. Gaat u naar een zorgverlener met wie CZ geen contract heeft, dan krijgt u maximaal 70 procent van uw rekening vergoed tot 70% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Dat is dus lager dan bij de Zorg-op-Maat-polis, maar de premie is dan ook lager. Met welke zorgverleners CZ een contract heeft, staat op de site evenals de vergoedingen. De premie voor de CZ Zorg Bewust-polis bedraagt in 2019 120,45 euro per maand bij een wettelijk eigen risico van 385 euro.

Wat kost de CZ Zorg-Keuze-Polis in 2019

De derde basisverzekering van CZ is de Zorg-Keuze Polis, een restitutiepolis. U kunt kiezen of u per mail of per gewone post communiceert en krijgt honderd procent van het gemiddelde tarief vergoed, Dat is ook zo als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Als die zorgverlener dus duurder is dan het gemiddelde tarief voor dergelijke zorg, dan moet u dus nog steeds bijbetalen. Deze restitutieverzekering van CZ is ook het duurst. U betaalt 131,65 euro per maand aan premie bij een eigen risico van 385 euro. Dat is aanzienlijk meer dan bij de restitutiepolis OHRA en Nationale Nederlanden.

Vergelijk zorgverzekeringen van CZ met andere zorgverzekeraars, bekijk de vergoedingen van CZ of ga naar het overzicht van zorgpremies.

Aanvullende verzekeringen van CZ

CZ biedt in 2019 zeven aanvullende verzekeringen aan. Vier daarvan zijn losse aanvullende verzekeringen en drie aanvullende verzekering zijn speciaal voor doelgroepen samengesteld. De losse aanvullende zorgverzekeringen zijn: de Start aanvullende verzekering van 1,95 euro per maand, de Basis aanvullende verzekering van 7,90 euro per maand, de aanvullende Plus-verzekering met een premie van 20,10 euro per maand, en de Top-verzekering van 36,95 euro per maand.

De aanvullende verzekeringen verschillen in de dekking en de hoogte van de vergoeding. De Start aanvullende verzekering is vooral interessant voor reislustige consumenten. De goedkoopste aanvullende verzekering van CZ dekt namelijk alleen spoedeisende hulp in het buitenland. De Top-aanvullende verzekering vergoedt bijvoorbeeld 30 behandelingen voor fysiotherapie. Dat waren eerder nog 36 behandelingen. Vergelijk dus de vergoedingen.

CZ aanvullende verzekeringen voor jongeren, gezinnen en senioren

De drie andere aanvullende verzekeringen voor de doelgroepen zijn Gezinnen (48,20 euro per maand), Vijftigplussers (17,45 euro per maand) en Jongeren (19,35 euro per maand). De aanvullende verzekeringen voor de doelgroepen zijn op maat gemaakt en omvatten ook gedeeltelijk een tandartsverzekering (alleen bij jongeren en gezinnen). Zo zit er in het pakket voor vijftigplussers geen vergoeding voor extra kraamzorg, maar ook geen tandzorg.

CZ tandartsverzekeringen

Tandartskosten die niet door de basisverzekering vergoed worden, kunt u bij CZ verzekeren via een van de twee aanvullende tandartsverzekeringen: de Aanvullend Tandarts-verzekering en Aanvullend Uitgebreide Tandarts-verzekering. De premie voor de Tandartsverzekering is in 2019 20,85 per maand. Voor de Uitgebreide Tandartsverzekering bent u in 2019 per maand 37,50 euro kwijt aan premie.

De gewone Tandarts-verzekering biedt een vergoeding van maximaal 450 euro per jaar. De Uitgebreide Tandartsverzekering vergoedt maximaal 1150 euro per jaar. Beide tandartsverzekeringen vergoeden 80 procent van de orthodontiekosten tot een maximum van 2045 euro per jaar (eenmalig) voor kinderen van 21 jaar en jonger. Wie 22 jaar of ouder is, krijgt tachtig procent vergoed van maximaal 345 euro (eenmalig). Voor de Tandartsverzekering is geen tandartsverklaring nodig, voor de Uitgebreide Tandartsverzekering is wel een verklaring van de tandarts nodig. Bekijk alle tandartsverzekeringen van CZ.

Extra’s van CZ

Wie een zorgverzekering bij CZ afsluit, profiteert van een aantal extra diensten. Zo biedt CZ zorgverzekering wachtlijstbemiddeling en kunt u afhankelijk van uw basisverzekering een second opinion vergoed krijgen. Let op: premies op de site van CZ zijn leidend. Lees voor het afsluiten van een CZ zorgverzekering eerst de polisvoorwaarden en vergoedingen. Vergelijk hieronder zorgverzekeringen:

Deel dit met je vrienden!