CZ zorgverzekering in 2020: veel keuze in ziektekostenverzekeringen

CZ zorgverzekering

Met drie basisverzekeringen, vier aanvullende verzekeringen, drie aanvullende pakketverzekeringen en twee tandartsverzekeringen biedt de CZ zorgverzekering veel keuze. De premie varieert van € 114,95 voor de CZ Zorgbewustpolis, € 120,95 voor de CZ Zorgopmaat naturapolis tot € 127,45 voor de CZ Zorgkeuzepolis.

Wie is zorgverzekeraar CZ?

CZ is qua grootte de derde zorgverzekeraar van Nederland. Ook de zorgverzekeringen van Ohra en Nationale Nederlanden worden door de CZ-groep uitgevoerd. Daarnaast biedt CZ sinds 2019 een nieuwe online zorgverzekering aan: Just. Dat was de vervanger van CZ Direct, maar ook CZ Direct is in 2020 weer terug als goedkope zorgverzekering. CZ is net als bijvoorbeeld Univé en Menzis een verzekeraar zonder winstoogmerk.
CZ biedt net als Zilveren Kruis Achmea veel keuze in zorgverzekeringen. Zo biedt CZ drie basisverzekeringen, zeven aanvullende verzekeringen en twee tandartsverzekeringen aan.

Wat zijn de drie basisverzekeringen van CZ in 2020?

Voor een basisverzekering heeft u in 2020 bij CZ keuze uit de Zorg op Maat-polis, de Zorg Bewust-polis en de Zorg Keuze-polis. De overheid schrijft voor wat er in de basisverzekering standaard gedekt wordt, dus die is voor iedereen hetzelfde. De verschillen in de basisverzekeringen zitten in de extra’s en de vergoedingen die meer of minder uitgebreid zijn. Let er ook op of u met uw CZ basisverzekering wel bij alle zorgverleners in Nederland terecht kunt, want dat kan verschillen. Vergelijk zorgverzekeringen dus niet alleen op premies, maar ook op polisvoorwaarden en vergoedingen. Bekijk de premies van de CZ-zorgverzekeringen in 2020. Korting op de premie is mogelijk als u zich kunt aansluiten bij een collectief. Ook zzp-ers kunnen korting krijgen met de ZZP-zorgverzekering van CZ.

Wat is de CZ Zorg-op-Maat-polis?

De Zorg-op-Maat-polis is een naturapolis, waarbij de rekening van de zorgverlener meestal rechtstreeks naar CZ gaat. Volgens CZ zelf is dit de meest gekozen CZ-basisverzekering. Als u naar een zorgverlener gaat met wie CZ een contract heeft, dan krijgt u de zorg volledig vergoed (mits deze uiteraard onder de basisverzekering valt).

Gaat u naar een zorgverlener met wie CZ geen contract heeft, dan moet u de rekening zelf voorschieten. U krijgt maximaal 75 procent van de rekening vergoed tot 75 procent van het gemiddelde tarief in Nederland. Als u dus naar zo’n zorgverlener gaat, moet u dus behoorlijk bijbetalen. Met deze basisverzekering van CZ kunt u terecht bij 45.000 zorgverleners in Nederland.

Wat kost de CZ Zorg-op-Maat-polis in 2020?

De premie van de CZ Zorg-op-Maat-polis daalt in 2020 naar € 120,95 per maand (was in 2019 € 124,80 per maand). Dat is de premie bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. De premieverlaging is mogelijk geworden, doordat CZ bijna 94 miljoen euro uit de reserves heeft ingezet en doordat zorgverzekeraars minder korting mogen geven aan mensen met een collectieve zorgverzekering. Op collectieve zorgverzekeringen mochten verzekeraars in 2019 nog tien procent korting geven. Vanaf 2020 is dat maximaal 5 procent. Daardoor kan de premie voor individueel verzekerden omlaag. Verder verwacht CZ dat haar zorgkosten minder hard zullen stijgen dan het gemiddelde.

Kiest u voor het hoogste eigen risico van 885 euro per jaar, dan krijgt u korting op uw zorgverzekering. Bij CZ mag u het eigen risico gespreid betalen.

Wat is de goedkoopste CZ zorgverzekering in 2020?

De Zorg Bewust-polis (niet te verwarren met Bewuzt zorgverzekering van VGZ) is de goedkoopste CZ zorgverzekering in 2020. Het is een zogeheten naturapolis waarbij u al uw zaken online regelt en de premie alleen per automatische incasso kunt betalen. U kunt verder alleen kiezen tussen het hoogste eigen risico van € 885 per jaar (wat u korting oplevert) en het wettelijk verplichte eigen risico van € 385 per jaar. Gaat u naar een zorgverlener met wie CZ geen contract heeft, dan krijgt u maximaal 70 procent van uw rekening vergoed tot 70% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Dat is dus lager dan bij de Zorg-op-Maat-polis, maar de premie is dan ook lager.

Met welke zorgverleners CZ een contract heeft, staat op de site evenals de vergoedingen. De premie voor de CZ Zorg Bewust-polis is in 2020 € 114,95 per maand bij een wettelijk eigen risico van € 385.

Wat kost de CZ Zorg-Keuze-Polis in 2020?

De derde basisverzekering van CZ is de Zorg-Keuze Polis, een restitutiepolis. U kunt kiezen of u per mail of per gewone post communiceert en krijgt honderd procent van het gemiddelde tarief vergoed, Dat is ook zo als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Als die zorgverlener dus duurder is dan het gemiddelde tarief voor dergelijke zorg, dan moet u dus nog steeds bijbetalen.

Deze restitutieverzekering van CZ is ook het duurst. U betaalt € 127,45 per maand aan premie bij een eigen risico van 385 euro. Dat is aanzienlijk meer dan bij de restitutiepolis OHRA en Nationale Nederlanden.
Vergelijk zorgverzekeringen van CZ met andere zorgverzekeraars, bekijk de vergoedingen van CZ of ga naar het overzicht van zorgpremies.

Welke aanvullende verzekeringen kun je bij de CZ zorgverzekering afsluiten?

CZ biedt in 2020 zeven aanvullende verzekeringen aan. Vier daarvan zijn losse aanvullende verzekeringen en drie aanvullende verzekering zijn speciaal voor doelgroepen samengesteld. De losse aanvullende zorgverzekeringen zijn:
-de Start aanvullende verzekering van € 1,95 per maand, de Basis aanvullende verzekering van € 8,10 per maand,
-de aanvullende Plus-verzekering met een premie van € 21,35 per maand,
-en de Top-verzekering van € 39,90 per maand.

De aanvullende verzekeringen verschillen in de dekking en de hoogte van de maximale vergoeding per jaar. De Start aanvullende verzekering is vooral interessant voor reislustige consumenten. De goedkoopste aanvullende verzekering van CZ dekt namelijk alleen spoedeisende hulp in het buitenland. De Top-aanvullende verzekering vergoedt bijvoorbeeld 24 behandelingen voor fysiotherapie. Dat waren eerder nog 30 en zelfs 36 behandelingen. Vergelijk dus de vergoedingen.

Welke aanvullende verzekeringen heeft CZ voor jongeren, gezinnen en seniore?

De drie andere aanvullende verzekeringen voor de doelgroepen zijn Gezinnen (€ 51,20 per maand), Vijftigplussers (€ 18,50 per maand) en Jongeren (€ 20,50 per maand). De aanvullende verzekeringen voor de doelgroepen zijn op maat gemaakt en omvatten ook gedeeltelijk een tandartsverzekering (alleen bij jongeren en gezinnen). Zo zit er in het pakket voor vijftigplussers geen vergoeding voor extra kraamzorg, maar ook geen tandzorg.

Welke tandartsverzekeringen heeft CZ?

Tandartskosten die niet door de basisverzekering vergoed worden, kunt u bij CZ verzekeren via een van de twee aanvullende tandartsverzekeringen: de Aanvullend Tandarts-verzekering en Aanvullend Uitgebreide Tandarts-verzekering. De premie voor de Tandartsverzekering is in in 2020 € 22,10 per maand. Voor de Uitgebreide Tandartsverzekering bent u in 2020 per maand € 39,85 kwijt aan premie.

De gewone Tandarts-verzekering biedt een vergoeding van maximaal 450 euro per jaar. De Uitgebreide Tandartsverzekering vergoedt maximaal 1150 euro per jaar. Beide tandartsverzekeringen vergoeden 80 procent van de orthodontiekosten tot een maximum van 2045 euro per jaar (eenmalig) voor kinderen van 18 jaar en jonger. Dat was eerst nog tot 21 jaar.

Voor de Tandartsverzekering is geen tandartsverklaring nodig. Voor de Uitgebreide Tandartsverzekering is wel een verklaring van de tandarts nodig. Bekijk alle tandartsverzekeringen van CZ.

Welke extra’s biedt de CZ Zorgverzekering?

Wie een zorgverzekering bij CZ afsluit, profiteert van een aantal extra diensten. Zo biedt CZ zorgverzekering wachtlijstbemiddeling en kunt u afhankelijk van uw basisverzekering een second opinion vergoed krijgen. Let op: premies op de site van CZ zijn leidend. Lees voor het afsluiten van een CZ zorgverzekering eerst de polisvoorwaarden en vergoedingen.

Vergelijk hieronder zorgverzekeringen:

Deel dit met je vrienden!