Ga naar de inhoud

FBTO Zorgverzekering 2024: premies, zorgverzekeringen en aanvullende verzekeringen

Bij de FBTO zorgverzekering kun je in 2024 kiezen uit de FBTO Basis zorgverzekering van € 131,95, de FBTO Basis Plus naturapolis van € 147,45 en de FBTO Basis Vrij combinatiepolis van € 153,95 per maand. Die FBTO basisverzekering kunt u desgewenst uitbreiden met zes aanvullende modules voor zorg die niet onder de basisverzekering valt. Die aanvullende modules kunt u meestal alleen aan het begin van je het jaar aanzetten. Maar sommige aanvullende polissen kun je ook door het jaar heen aan zetten.

FBTO zorgverzekering

FBTO is onderdeel van de Achmea-groep waartoe ook De Christelijke Zorgverzekeraar (het voormalige Pro Life), Interpolis, Zilveren Kruis, ZieZo en Centraal Beheer behoren. Bij de FBTO zorgverzekering kun je in 2024 kiezen uit een selectieve naturapolis Basis, de naturapolis Basis Plus en de FBTO combinatiepolis Basis Vrij. Je vindt hier het overzicht van de basisverzekeringen van FBTO.

FBTO Basis: De selectieve naturapolis van FBTO

De FBTO Basis-zorgverzekering is in 2022 is ingevoerd. Met die zorgverzekering mikt FBTO op klanten die verwachten weinig zorg nodig te hebben. Ook moet je het niet erg vinden dat je maar bij een beperkt aantal zorgverleners terecht kunnen, met wie FBTO een contract heeft gesloten. Die zorg wordt 100 procent vergoed.

Ga je naar een zorgverlener met wie FBTO geen contract heeft? Dan krijg je maximaal 65 procent vergoed van het tarief dat FBTO gemiddeld betaalt aan zorgverleners met wie het wel een contract heeft. Voor sommige hulpmiddelen kun je terecht bij maar 1 leverancier. Verder moet je al je zorgzaken online regelen via de website, een chat of Whatsapp.

De FBTO zorgverzekering Basis is dan ook een zogeheten natura selectief-polis, ook wel budgetpolis genoemd. Je kunt dus bij minder zorgverleners terecht en loopt een grotere kans dat je een flink deel van de rekening zelf moet betalen. Ook heb je keuze uit 5 aanvullende zorgverzekeringen.

De premie van de FBTO Basis verzekering

Daar staat dan wel een lagere premie tegenover. Die premie van de FBTO Basis verzekering bedraagt in 2024 € 131,95 euro per maand bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Dat is 5 euro meer dan in 2023. Kies je voor het hoogste eigen risico van 885 euro per jaar, dan daalt de premie voor de FBTO Zorgverzekering Basis naar € 126,95 per maand. Je krijgt dan 60 euro korting per jaar.

Als je de hele jaarpremie van je FBTO zorgverzekering Basis in een keer betaalt, krijg je 15,23 euro korting. Je bent dan in een heel jaar € 1.567,57 voor je basisverzekering kwijt. Bereken je premie van de FBTO Zorgverzekering Basis. Premies en voorwaarden op de site van FBTO zijn leidend.

De FBTO Basis Plus zorgverzekering: naturapolis

De FBTO-Basis Plus naturapolis heeft een ruimere dekking en hogere vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg dan de FBTO-Basis-polis. Bij de Basis Plus-zorgverzekering betaalt FBTO de zorgnota direct aan de zorgverlener. Met de FBTO zorgverzekering kun je zelf kiezen naar welk ziekenhuis je gaat, want FBTO heeft contracten gesloten met naar eigen zeggen ruim 90 procent van de zorgverleners in Nederland.

Als je naar zo’n zorgverlener met een FBTO-contract gaat, krijg je de rekening volledig vergoed. Maar als je met deze naturapolis Basis Plus naar een zorgverlener gaat met wie FBTO geen contract heeft, krijg je maar 75 procent van het bedrag vergoed dat FBTO gemiddeld aan zorgverleners betaalt. Het kan dan dus zijn dat je met de FBTO-naturapolis moet bijbetalen, maar niet zoveel als bij de budgetpolis Basis. Je kunt de FBTO zorgverzekering Basis Plus uitbreiden met 6 aanvullende verzekeringen.

Premie FBTO Basis Plus zorgverzekering

De premie voor de FBTO Basis Plus zorgverzekering bedraagt 147,45 euro per maand bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Kies je voor het hoogste eigen risico van 885 euro, dan daalt de premie naar € 129,95 per maand. Dat is een korting van 17,50 euro per maand oftewel 210 euro per jaar. Maar je moet dus wel geld achter de hand houden om de eerste 885 euro aan zorgkosten zelf te betalen. Als je de jaarpremie ineens betaalt, krijg je 17,69 euro korting en ben je voor deze FBTO zorgverzekering € 1751,71 kwijt. Bereken je premie van de FBTO Basis Plus naturapolis.

De combinatiepolis van FBTO

Wie een volledig vrije zorgkeuze wil, kon bij FBTO een restitutiepolis afsluiten. Met zo’n restitutie zorgverzekering hoef je nooit bij te betalen, ook al heeft je zorgverzekeraar geen contract met jouw behandelaar. Maar FBTO heeft de vrije zorgkeuze enigszins beperkt, en daarom mag de FBTO zorgverzekering met vrije keuze geen restitutiepolis meer heten.

Daarom heeft FBTO nu een combinatiepolis ontwikkeld. Daarmee wordt je rekening altijd volledig vergoed als je naar een zorgverlener heeft die een contract heeft met FBTO. Als je behandelaar geen FBTO-contract heeft, krijg je meestal maximaal 100 procent vergoed, tot het marktconforme tarief. Alleen voor wijkverpleging of GGZ-zorg krijg je in dat geval maar maximaal 75 procent van het tarief dat FBTO gemiddeld aan dergelijke zorgverleners betaalt met wie de verzekeraar wel een contract heeft. Een lijst met zorgverleners met wie FBTO samenwerkt, staat op de site van FBTO. Declaraties indienen kan via een app.

De premie van de FBTO combinatieverzekering in 2024

De premie voor de FBTO combinatiezekering is € 153,95 per maand bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Ter vergelijking: de combinatiepolis van OHRA kost € 145,60 per maand en heeft nagenoeg dezelfde vrije zorgkeuze. VinkVink is de goedkoopste combinatiepolis in 2024 met een premie van € 132,90.

Kies je bij de FBTO-combinatiepolis voor het hoogste eigen risico, dan betaal je € 133,95 per maand aan premie. Dat is op jaarbasis een korting van 240 euro. Zorg er ook dan weer voor dat je voldoende eigen middelen hebt om zelf de eerste 885 euro zorgkosten te kunnen betalen. Betaal je de hele jaarpremie ineens, dan krijg je 18,47 euro korting en kost de combinatiepolis van FBTO € 1828,93 per jaar. Vergelijk de premie van zorgverzekering van FBTO en andere aanbieders van ziektekostenverzekeringen. Bereken jouuw premie van de FBTO-zorgverzekering, op de site van FBTO, want die premies zijn leidend.

Aanvullende verzekeringen FBTO zorgverzekering

Je kunt bij FBTO geen uitgebreide aanvullende verzekeringen afsluiten, op de manier waarop dat bij andere zorgverzekeraars gaat. In plaats daarvan kun je je FBTO zorgverzekering uitbreiden met aanvullende modules voor bijvoorbeeld tandartskosten, zorg in het buitenland, orthodontie en fysiotherapie. Bij de FBTO combinatiepolis en de naturapolis FBTO Basis Plus kun je kiezen uit zes aanvullende zorgverzekeringen. Bij de budgetverzekering FBTO Zorgverzekering Basis zijn dat er vijf.

De modules Tand, Spieren & Gewrichten, Gezichtszorg & Orthodontie en Zorg & Herstel moet je direct bij het afsluiten van de basisverzekering aan zetten, als je die opties tenminste wilt. Alleen de modules Zorg in het buitenland en ‘Tand Ongeval’ kun je later in het jaar nog afsluiten. Bij alle drie de basisverzekeringen kun je de modules Tand, Spieren & Gewrichten en Zorg & Herstel afsluiten. Alleen voor de aanvullende module Gezichtszorg & Orthodontie met je een Basis Plus of Basis Vrij basisverzekering hebben afgesloten.

Premies aanvullende zorgverzekeringen van FBTO

De premie verschilt per module en is soms afhankelijk van je leeftijd. Voor de basisverzekering moeten zorgverzekeraars voor iedereen dezelfde premie hanteren, maar bij aanvullende zorgverzekeringen mogen ze onderscheid maken. Bij de modules zijn kinderen onder de achttien gratis meeverzekerd voor dezelfde aanvullende modules als die van de ouders. Je kunt ook per module de maximale vergoeding veranderen. Er is geen medische selectie. Je kunt wel te maken krijgen met een wachttijd.

  • Module tand: vanaf € 9,50 per maand. Die premie is lager dan in 2023, dus check even of de module nog steeds dezelfde dekking heeft. Keuze uit maximale vergoeding voor tandheelkundige zorg van 250, 500 of 750 euro per jaar. In combinatie met de FBTO basisverzekering Basis is de maximale vergoeding 250 euro per jaar. Bij de Basis Plus en Basis Vrij zorgverzekering is de maximale vergoeding naar keuze.
  • Spieren & Gewrichten: vanaf € 3,25 per maand. Keuze uit maximale vergoeding voor fysiotherapie en oefentherapie. Premie is afhankelijk van leeftijd en maximale vergoeding. Ook bij deze module is de vergoeding in combinatie met de Basis Plus en Basis Vrij basisverzekering hoger dan bij de Basis zorgverzekering
  • Gezichtszorg & Orthodontie: vanaf € 15,25 per maand, oa voor acnebehandelingen en beugels voor kinderen. Premie is afhankelijk van leeftijd. Afsluiten kan alleen in combinatie met de Basis Plus of Basis Vrij zorgverzekering
  • Tand Ongeval: € 0,95 per maand. Vergoedt maximaal 10.000 euro tandartskosten na een ongeval. Deze module is ook later in het jaar aan te zetten.
  • Zorg & Herstel: premie vanaf € 1,25 per maand. Vergoeding voor oa anticonceptie, tweede arts online, second opinion door Royal Doctors, hardloopcoaching bij blessures en sport- of koelbrace. Deze module sluit je gelijktijdig af bij het afsluiten van je FBTO zorgverzekering.

Lees voor je zo’n aanvullende module afsluit eerst even de polisvoorwaarden en vergoedingen door. Want de hoogte van de vergoeding kan afhangen van je leeftijd of de basisverzekering die je hebt afgesloten. Bovendien heeft FBTO in een aantal gevallen de premies voor aanvullende zorgverzekeringen verlaagd. Het kan dus zijn dat het pakket ook gewijzigd is ten opzichte van vorig jaar. Lees voor je een FBTO-zorgverzekering afsluit eerst de polisvoorwaarden en vergoedingen door op de FBTO-site. Premies, vergoedingen en polisvoorwaarden op de site van FBTO zijn leidend.

Moeite om de polisvoorwaarden te begrijpen? Op Zorgverzekeringskaart kun je in gewoon Nederlands een samenvatting van de belangrijkste punten van elke zorgverzekering vinden.

Lees ook meer over de bootverzekering van FBTO en bekijk ook de premies voor de autoverzekering van FBTO.

FBTO zorgverzekering vergelijken

Met onze zorg vergelijker kun je de FBTO zorgverzekering afsluiten of eerst vergelijken op premie, zorgverleners, eigen risico en vrije zorgkeuze.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.