Menzis zorgverzekering in 2022, tandartsverzekering en aanvullende verzekeringen

Menzis biedt in 2022 drie keuzes in de basisverzekering, zes aanvullende verzekeringen en die kun je weer uitbreiden met drie tandartsverzekeringen. Dit moet je weten over de Menzis zorgverzekering in 2022.

De premie van de Menzis zorgverzekering in 2022 gaan met 3,25 euro omhoog naar 133,25 euro voor de naturapolis. De budgetpolis Menzis Basis Voordelig kost 119 euro ( +2 euro). De restitutiepolis Basis Vrij kost 143,75 euro per maand (+3,75). Maar bij Menzis kan iedereen korting krijgen, waardoor de premies lager uit komen. Alle ins en outs van de Menzis zorgverzekering 2022 op een rij.

De zorgverzekering van Menzis: drie basisverzekeringen

Voor de wettelijk verplichte basisverzekering kun je bij Menzis in 2022 kiezen uit drie zorgverzekeringen: Menzis Basis Vrij met vrije zorgkeuze, Menzis Basis Naturapolis en de Menzis Basis Voordelig-zorgverzekering. De Basis Naturapolis van Menzis is een naturapolis, waarbij de rekening rechtstreeks naar Menzis gaat. Je moet dan wel naar een zorgverlener gaan met wie Menzis een contract heeft. Ga je naar een zorgaanbieder met wie Menzis geen contract heeft, dan krijg je tussend e 75 en 100 procent van de rekening vergoed. Het exacte percentage hangt van het soort zorg af dat je gebruikt hebt. Dit is overigens een ruimere vergoeding dan in 2021, toen de maximale vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg op 75 procent lag.

Menzis zorgverzekering met vrije keuze: Menzis Basis Vrij

Wil je volledig vrije zorgkeuze? Kies dan voor de Menzis Basis Vrij zorgverzekering. De Basis Vrij zorgverzekering is een restitutiepolis. Je kunt dan zelf kiezen naar welke zorgverzekeraar je gaat, maar als die een ‘onredelijk’ hoge rekening stuurt, krijg je die maar vergoed tot het maximaal in Nederland geldende tarief. Bij een bezoek aan een gecontracteerde zorgverlener hoef je niets voor te schieten.

De budgetverzekering Menzis Basis Voordelig

Net als de Basis Naturapolis is de Menzis Basis Voordelig zorgverzekering een naturapolis. Maar met deze Menzis zorgverzekering kun je alleen terecht bij zorgverzekeraars met wie Menzis een contract heeft. Het is dus een zogeheten selectieve naturapolis. Deze budgetpolis is vooral interessant voor mensen die weinig zorgkosten verwachten en die het geen probleem vinden dat ze maar een beperkte keuze in zorgverleners hebben. Huisarts, tandarts en fysiotherapeut mag je zelf kiezen.

Bezoek je een zorgverlener met wie Menzis geen contract heeft, dan krijg je bij deze budgetzorgverzekering van Menzis tussen de 65 en 100 procent van je rekening vergoed. Die regeling is veranderd ten opzichte van 2021 toen je met een Menzis budgetpolis maximaal 70 procent vergoed kreeg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener. Medicijnen die via een gecontracteerde apotheek besteld worden, krijg je volledig vergoed. Maar het moet dan wel om het zogeheten voorkeursmedicijn gaan. Als je een ander middel wilt, moet je dat zelf betalen. En bij deze Menzis zorgverzekering moet je je premie betalen via een automatische incasso.

Menzis stelt op haar website dat er altijd een ziekenhuis bij jou in de buurt is waar je terecht kunt. Voor de overige behandelingen kun je terecht bij meer dan 35.000 zorgverleners met wie Menzis een contract heeft. Via de zorgvinder van Menzis kun je zien bij welke zorgverlener je terecht kunt.

De premie van de Menzis zorgverzekering in 2022

In 2022 heeft Menzis vanwege stijgende zorgkosten de zorgpremies verhoogd, maar de stijging valt minder hoog uit dan in 2021. De Menzis Basis Voordelig verzekering kost in 2022 119,- euro per maand premie. Dat is bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Dat is de goedkoopste basisverzekering van Menzis.

De standaard naturapolis Menzis Basis wordt in 2022 3,25 euro duurder en gaat 133,25 euro per maand kosten.

De premie van de Menzis Basis Vrij restitutiepolis wordt 3,75 euro per maand duurder en gaat 143,75 euro per maand kosten. Met zo’n restitutiepolis kun je zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat. Dat geeft zorgverzekeraars minder ruimte om te sturen op de zorgkosten. Bereken jouw premie voor een Menzis zorgverzekering.

Korting op de Menzis zorgverzekering in 2022

Net als bij andere zorgverzekeraars heeft Menzis een aantal samenwerkingspartners waarbij je korting op je zorgverzekering krijgt via een collectief krijgt. Zo kunnen werknemers in de zorg, leden en vrijwilligers van de tennisbond KNLTB bij Menzis korting op de zorgverzekering krijgen. Dat geldt ook voor supporters van PSV en FC Groningen en leden van de ouderenbond ANBO. Collectiviteitskortingen gelden niet bij de Menzis Basis Voordelig-verzekering (de budgetpolis van Menzis).

Ben je geen lid van zo’n collectief, dan kun je je via de Menzis-site gratis aansluiten bij het Menzis Leefkracht collectief. De premie van de Menzis Basis Naturapolis komt dan uit op 126,59 euro per maand in plaats van 133,25. En de restitutiepolis Menzis Basis Vrij komt dan uit op 136,56 per maand in plaats van 143,75 euro. Op de budgetverzekering krijg je geen korting via het Leefkrachtcollectief.

Bespaar op je Menzis zorgverzekering

Kijk in ons overzicht premies zorgverzekeringen hoe hoog de premies van de basisverzekering van andere zorgverzekeraars zijn. Vergelijk zorgverzekeringen. Tip: Menzis werkt samen met Anderzorg. Deze zorgverzekeraar heeft al enkele jaren op rij een van de laagste premies voor de zorgverzekering, mits je kiest voor het hoogste eigen risico. Bekijk de premies en vergoedingen van Anderzorg.

Kijk ook even naar de Hema zorgverzekering, want die wordt ook uitgevoerd door Menzis. Vergelijk de Menzis zorgverzekering met de restitutiepolissen van OHRA, FBTO en Nationale Nederlanden. Je hebt dan hetzelfde zorgpakket als de Menzis Basis Naturapolis, maar vrije zorgkeuze én je betaalt per maand minder premie.

Aanvullende zorgverzekeringen van Menzis

Wie verwacht meer ziektekosten te hebben dan via de basisverzekering vergoed wordt, kan bij Menzis kiezen uit zes aanvullende verzekeringen. Die zijn niet altijd in combinatie met elke basisverzekering af te sluiten. Kinderen tot achttien jaar zijn voor die aanvullende zorgverzekeringen gratis meeverzekerd.

De premies bedragen in 2022 7,50 euro per maand voor ExtraVerzorgd 1, 22,50 euro per maand voor ExtraVerzorgd 2 en 43,50 euro per maand voor ExtraVerzorgd 3. De premies voor deze drie aanvullende zorgverzekeringen van Menzis zijn weliswaar gelijk gebleven ten opzichte van 2021, maar het pakket is wel uitgekleed. Zo vergoedt Menzis minder behandelingen voor fysiotherapie.

Per aanvullende verzekering verschilt de dekking en de hoogte van de vergoedingen. Extra Verzorgd 1 vergoedt bijvoorbeeld zes behandelingen bij de fysiotherapeut (dat waren er 9), terwijl u bij Extra Verzorgd 3 in totaal 20 keer keer naar de fysiotherapeut mag. Dat zijn er overigens 12 minder dan in 2021. Brillen en lenzen worden alleen bij Extra Verzorgd 2 en 3 vergoed.

Deze drie aanvullende zorgverzekeringen kun je alleen afsluiten als je een Menzis Basis naturapolis of een Menzis Basis Vrij restitutiepolis hebt afgesloten. Bereken jouw premie.

Besparen op aanvullende zorgverzekeringen van Menzis

Menzis werkt al jaren samen met het PMA-collectief. De premies voor de PMA-basisverzekering, die wordt uitgevoerd door Menzis, zijn hetzelfde als de Menzis-premies met Leefkracht-korting. De aanvullende zorgverzekeringen van Menzis zijn via PMA wel iets goedkoper dan bij Menzis zelf.

Aanvullende Menzis zorgverzekering voor jongeren

Daarnaast biedt Menzis de JongerenVerzorgd-polis aan. Die verzekering kost 18,95 euro aan premie per maand en is voor iedereen tussen de 18 en 30 jaar. De jongerenverzekering biedt vergoeding voor onder meer 6 behandelingen voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, tandartskosten, brillen en lenzen en spoedeisende zorg in het buitenland (werelddekking). Maar ook deze aanvullende verzekering voor jongeren kun je alleen afsluiten in combinatie met de Menzis Basis naturapolis of een Menzis Basis Vrij restitutiepolis.

Aanvullende verzekeringen bij de budgetpolis

Als je bij Menzis de Basis Voordelig budgetverzekering hebt afgesloten kun je je alleen aanvullend verzekeren met de Aanvullend en de ExtraAanvullend aanvullende polissen. Dat zijn aanvullende zorgverzekeringen en tandartsverzekeringen in één. De premie voor de Aanvullend-verzekering is 16,00 euro per maand. De ExtraAanvullend-verzekering kost 27,50 euro premie per maand in 2022. Had je een van deze aanvullende verzekeringen in 2021 al afgesloten? Vergelijk dan de vergoedingen in 2022, want het kan best zijn dat daarin het nodige veranderd is.

Tandartsverzekeringen bij je Menzis zorgverzekering in 2022

Menzis biedt ook drie aanvullende tandartsverzekeringen aan: TandVerzorgd 250, 500 en 750. De premies van de tandartsverzekeringen van Menzis zijn in 2022 respectievelijk € 12,95, € 21,00 en € 34,00

Kinderen tot achttien jaar zijn voor tandartskosten gratis meeverzekerd in de basisverzekering, maar orthodontie en kronen voor kinderen vallen daar weer niet onder. Die kosten kun je met de Tand750-verzekering wel deels vergoed krijgen. Maar let op: bij de duurste tandartsverzekering heb je te maken met een wachttijd. En kinderen krijgen niet automatisch dezelfde tandartsverzekering als hun ouders.

 • Kosten voor orthodontie voor uw kind zijn niet meeverzekerd op de TandVerzorgd 750-verzekering van de ouders. Uw kind heeft hiervoor een eigen TandVerzorgd 750 nodig.
 • Tot 10 jaar is deze verzekering gratis. Vanaf 10 jaar bedraagt de premie € 16 per maand per kind en vanaf 18 jaar geldt de normale premie.

Alle drie de tandartsverzekeringen geven een volledige vergoeding voor controles. De overige behandelingen worden voor 80 procent vergoed met een maximum van respectievelijk 250, 500 en 750 euro, inclusief de controles. Ook bieden ze alle maximaal drie 10.000 euro voor tandartskosten na een ongeval. Lees eerst de voorwaarden voordat u een tandartsverzekering afsluit. Of maak een vergelijking met andere zorgverzekeringen die tandartsdekking bieden.

Alle premies van de Menzis zorgverzekeringen op een rij

Basisverzekeringen van Menzis

 • Menzis Basisvoordelig: 119,- euro per maand (budget naturapolis)
 • Menzis Basis Naturapolis: 133,25 euro per maand (naturapolis)
 • Menzis Basis Vrij: 143,75 euro per maand (restitutiepolis)

Genoemde premies zijn exclusief kortingen.

Aanvullende zorgverzekeringen van Menzis:

 • ExtraVerzorgd 1: 7,50 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis en Menzis Basis Vrij
 • ExtraVerzorgd 2: 22,50 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis en Menzis Basis Vrij
 • ExtraVerzorgd 3: 43,50 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis en Menzis Basis Vrij
 • Aanvullend: 16,- euro per maand. Alleen bij Menzis Basis Voordelig
 • ExtraAanvullend: 27,50 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis Voordelig
 • JongerenVerzorgd: 18,95 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis en Menzis Basis Vrij

Tandartsverzekeringen van Menzis

 • TandVerzorgd 250: 12,95 euro per maand
 • TandVerzorgd 500: 21,00 euro per maand
 • TandVerzorgd 750: 34,00 euro per maand

Kijk op de site van Menzis naar polisvoorwaarden en overzichten wat wel en niet vergoed wordt. Premies en voorwaarden op de site van Menzis zijn leidend.

Extra’s bij een Menzis zorgverzekering

De Menzis zorgverzekering biedt zorgadvies onder meer over wachtlijstbemiddeling, psychosociale nazorg bij kanker, een kraamzorgpakket en een luierservice.

En net als bijvoorbeeld Salland, ONVZ, CZ en Univé is Menzis een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk.

Menzis zorgverzekering 2021 vergelijken

Vergelijk de zorgverzekering van Menzis in 2021 met andere zorgverzekeringen op prijs, eigen risico, vrije zorgkeuze en aanvullende zorgverzekeringen. Vul de gegevens in en klik of tik op de rode knop. In het scherm dat dan verschijnt kunt u ook uw wensen voor aanvullende zorgverzekeringen en het eigen risico invullen.

Static Template

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen