Ga naar de inhoud

Menzis zorgverzekering in 2024, tandartsverzekering en aanvullende verzekeringen

logo Menzis zorgverzekering

Menzis biedt in 2024 drie keuzes in de basisverzekering, zes aanvullende verzekeringen en die kun je weer uitbreiden met drie tandartsverzekeringen. Dit moet je weten over de Menzis zorgverzekering in 2024.

De premie van de Menzis Basis zorgverzekering gaat in 2024 met 5,50 euro omhoog naar 146,75 euro per maand De budget zorgverzekering Menzis Basis Voordelig gaat €140,25 kosten. De premie voor de Menzis Basis Vrij restitutieverzekering stijgt naar €161,75, een stijging van 9 euro ten opzichte van 2023. Menzis is overigens een van de weinige zorgverzekeraars die nog een restitutiepolis aanbiedt. Alle ins en outs van de Menzis zorgverzekering 2024 op een rij.

De zorgverzekering van Menzis: drie basisverzekeringen

Voor de wettelijk verplichte basisverzekering kun je bij Menzis in 2024 kiezen uit drie zorgverzekeringen: Menzis Basis Vrij met vrije zorgkeuze, Menzis Basis Naturapolis en de Menzis Basis Voordelig-zorgverzekering.

De Basis Naturapolis van Menzis is een naturapolis, waarbij de rekening rechtstreeks naar Menzis gaat. Je moet dan wel naar een zorgverlener gaan met wie Menzis een contract heeft. Ga je naar een zorgaanbieder met wie Menzis geen contract heeft, dan krijg je 70 – 100 procent van de rekening vergoed tot maximaal 70 – 100 procent van het bedrag dat Menzis gemiddeld aan gecontracteerde zorgverleners betaalt. Het exacte vergoedingspercentage hangt af van het soort zorg dat geleverd is.

Menzis zorgverzekering met vrije keuze: Menzis Basis Vrij

Wil je volledig vrije zorgkeuze? Kies dan voor de Menzis Basis Vrij zorgverzekering. De Basis Vrij zorgverzekering is een restitutiepolis. Je kunt dan zelf kiezen naar welke zorgverzekeraar je gaat, maar als die een ‘onredelijk’ hoge rekening stuurt, krijg je die maar vergoed tot het maximaal in Nederland geldende tarief. Bij een bezoek aan een gecontracteerde zorgverlener hoef je niets voor te schieten.

Tal van zorgverzekeraars hebben in 2024 hun restitutiepolis omgezet in een combinatiepolis, omdat ze via zorgsturing meer grip willen houden op de zorguitgaven. Met name bij de wijkzorg en de geestelijke gezondheidszorg bleken veel zorgverleners actief die hogere rekeningen naar de zorgverzekeraars stuurden dan zorgverleners met wie de verzekeraars wel een contract hadden. Maar de Menzis zorgverzekering Basis Vrij is een van de weinige basisverzekeringen die je nog als restitutiepolis kunt afsluiten.

De budgetverzekering Menzis Basis Voordelig

De derde basisverzekering van Menzis, de Basis Voordelig zorgverzekering, is een naturapolis, net als de Basis Naturapolis. Maar met deze goedkoopste Menzis zorgverzekering kun je alleen terecht bij zorgverzekeraars met wie Menzis een contract heeft en dat zijn er minder dan bij de Basis Naturapolis het geval is. Het is dus een zogeheten selectieve naturapolis. Je betaalt een lagere premie dan bij de Basis Naturapolis en de Basis Vrij restitutiepolis, maar je hebt ook minder keuze in door Menzis gecontracteerde zorgverleners.

Deze budgetpolis is vooral interessant voor mensen die weinig zorgkosten verwachten en die het geen probleem vinden dat ze maar een beperkte keuze in zorgverleners hebben. Ook moet je al je zaken met Menzia online regelen. Huisarts, tandarts en fysiotherapeut mag je zelf kiezen.

Bezoek je een zorgverlener met wie Menzis geen contract heeft, dan krijg je bij deze budgetzorgverzekering van Menzis maar 65 – 100 procent van je rekening vergoed tot een maximum van 65 tot 100 procent dat Menzis gemiddeld betaalt aan zorgverleners met wie het wel een contract heeft afgesloten. De exacte vergoeding hangt af van het soort zorg dat je nodig hebt. De kans is dus groot dat je moet bijbetalen als je met de Menzis Basis Voordelig zorgverzekering naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.

Medicijnen die via een gecontracteerde apotheek besteld worden, krijg je volledig vergoed. Maar het moet dan wel om het zogeheten voorkeursmedicijn gaan. Als je een ander middel wilt, moet je dat zelf betalen. En bij deze Menzis zorgverzekering moet je je premie betalen via een automatische incasso.

Menzis stelt op haar website dat er altijd een ziekenhuis bij jou in de buurt is waar je terecht kunt. Voor de overige behandelingen kun je terecht bij meer dan 35.000 zorgverleners met wie Menzis een contract heeft. Via de zorgvinder van Menzis kun je zien bij welke zorgverlener je terecht kunt.

De premie van de Menzis zorgverzekering in 2024

In 2024 heeft Menzis vanwege stijgende zorgkosten net als alle andere zorgverzekeraars de zorgpremies verhoogd. De Menzis Basis Voordelig verzekering kost in 2024 € 140,25 euro per maand premie. Dat is bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Dat is de goedkoopste basisverzekering van Menzis. Je kunt ook voor het hoogste eigen risico van 885 euro kiezen. Je krijgt dan korting op je premie van de Basis Voordelig verzekering die dan 122,75 euro kost. Bereken jouw premie voor een Menzis Basis Voordelig zorgverzekering.

De standaard naturapolis Menzis Basis gaat in 2024 € 146,75 premie per maand kosten. Bij deze verzekering kun je het eigen risico met 5 treden verhogen. Bij het hoogste eigen risico van 885 euro per maand, krijg je 15 euro korting op je premie en betaal je 131,75 euro per maand. Bereken jouw premie voor een Menzis zorgverzekering Basis.

De premie van de Menzis Basis Vrij restitutiepolis gaat € 161,75 per maand kosten. Met zo’n restitutiepolis kun je zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat. Dat geeft zorgverzekeraars minder ruimte om te sturen op de zorgkosten. Ook bij deze zorgverzekering kun je maximaal 15 euro korting op je maandpremie krijgen als je kiest voor het hoogste eigen risico. Je betaalt dan 146,75 euro per maand. Bereken jouw premie voor een Menzis Basis Vrij zorgverzekering.

Korting op de Menzis zorgverzekering in 2024

Net als bij andere zorgverzekeraars heeft Menzis een aantal samenwerkingspartners waarbij je korting op je zorgverzekering krijgt via een collectief krijgt. Sinds 1 januari 2023 mogen zorgverzekeraars geen premiekorting op de basisverzekering geven, maar nog wel op de aanvullende zorgverzekeringen en tandartsverzekeringen. Ben je niet via een werkgever, sportkoepel of anderszins aangesloten bij een Menzis-collectief? Dan val je automatisch in het Leefkracht-collectief als je de Menzis zorgverzekering online afsluit. Je krijgt dan 5 procent korting op aanvullende verzekeringen ExtraVerzorgd, TandVerzorgd en JongerenVerzorgd.

Je kunt nog wel korting op je Menzis zorgverzekering krijgen, als je de jaarpremie in een keer betaalt.

Bespaar op je Menzis zorgverzekering

Kijk in ons overzicht premies zorgverzekeringen hoe hoog de premies van de basisverzekering van andere zorgverzekeraars zijn. Vergelijk zorgverzekeringen. Tip: Menzis werkt samen met Anderzorg. Deze zorgverzekeraar heeft al enkele jaren op rij een van de laagste premies voor de combinatiepolis, mits je kiest voor het hoogste eigen risico. Alleen heb je bij Anderzorg slechts keuze uit 1 basisverzekering en niet uit 3 zoals bij Menzis. Bekijk de premies en vergoedingen van Anderzorg.

Daarnaast heb je ook nog VinkVink, het online budgetmerk van Menzis. Ook VinkVink biedt maar 1 verzekering aan: een combinatieverzekering met een premie van €132,90 per maand bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Maar zowel bij Anderzorg als bij VinkVink zijn de vergoedingen bij bezoek aan een niet-gecontracteerde zorgverlener lager dan bij de restitutiepolis van Menzis.

Kijk ook even naar de Hema zorgverzekering, want die wordt ook uitgevoerd door Menzis. Vergelijk de Menzis zorgverzekering met de combinatiepolissen van OHRA en Nationale Nederlanden. Je hebt dan hetzelfde zorgpakket als de Menzis Basis Naturapolis, maar een meer vrije zorgkeuze én je betaalt per maand minder of een fractie hogere premie. Ook de basisverzekeringen van FBTO zijn wellicht prijstechnisch een interessant alternatief.

Geen Menzis zorgverzekering meer bij PMA

Menzis heeft in 2023 na 25 jaar de samenwerking met het PMA-collectief opgezegd. Daardoor kun je ook in 2024 geen goedkope Menzis zorgverzekering via PMA afsluiten.

Aanvullende zorgverzekeringen van Menzis bij Basis Voordelig

Wie verwacht meer ziektekosten te hebben dan via de basisverzekering vergoed wordt, kan bij Menzis kiezen uit zes aanvullende verzekeringen. Die zijn niet altijd in combinatie met elke basisverzekering af te sluiten. Kinderen tot achttien jaar zijn voor die aanvullende zorgverzekeringen gratis meeverzekerd met hun ouders.

De Budget Voordelig verzekering kun je uitbreiden met de Aanvullend of Extra Aanvullend verzekering. De Aanvullend verzekering kost 16,10 euro premie. Je krijgt dan 4 fysiobehandelingen, 16x fysiotherapie na een ongeval en 20 keer fysiotherapie bij een specifieke aandoening. Tandartskosten voor controles worden voor 75 procent vergoed. Voor overige tandartskosten krijg je 75 procent vergoed met een maximum van 250 euro. Tandartskosten bij een ongeval worden tot 10.000 euro vergoed. Spoedeisende zorg in het buitenland wordt volledig vergoed.

De Extra Aanvullend verzekering kost 28,90 euro per maand en dekt dezelfde zorguitgaven, alleen zijn op sommige punten de vergoedingen hoger. Zo krijg je controles bij de tandarts helemaal vergoed, zijn overige tandartskosten voor 75 procent gedekt met een maximum van 500 euro en krijg je 6 in plaats van 4 behandelingen bij de fysiotherapeut vergoed.

Aanvullende verzekeringen bij Menzis Basis en Menzis Vrij

Heb je de Menzis Basis naturapolis of de Menzis Vrij restitutiepolis afgesloten? Dan heb je keuze uit drie aanvullende verzekeringen: ExtraVerzorgd 1 van 7,85 euro per maand, ExtraVerzorgd 2 van 22,65 euro per maand en Extra Verzorgd 3 van 43,80 euro per maand. Met die aanvullende zorgverzekeringen kun je kosten voor fysiotherapie, voetzorg, anticonceptie en spoedeisende zorg in het buitenland verzekeren. Alternatieve zorg en een vergoeding voor brillen en lenzen is alleen verzekerd bij ExtraVerzorgd 2 en 3. ExtraVerzorgd 3 biedt de royaalste vergoedingen, maar is ook het duurst.

De genoemde premies zijn inclusief korting via het Leefkracht-collectief waarbij iedereen automatisch en gratis gebruik van kan maken die een Menzis zorgverzekering online afsluit. Het kan zijn dat je via een ander collectief meer of minder korting op de aanvullende verzekeringen krijgt. Bereken jouw premie. Op de site van Menzis vind je ook een vergoedingenoverzicht.

Aanvullende Menzis zorgverzekering voor jongeren

Naast de reguliere aanvullende verzekeringen biedt Menzis de JongerenVerzorgd-polis aan. Die verzekering kost 19,60 euro aan premie per maand en is voor iedereen tussen de 18 en 30 jaar. De jongerenverzekering biedt vergoeding voor onder meer 6 behandelingen voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, tandartskosten, brillen en lenzen en spoedeisende zorg in het buitenland (werelddekking). Maar ook deze aanvullende verzekering voor jongeren kun je alleen afsluiten in combinatie met de Menzis Basis naturapolis of een Menzis Basis Vrij restitutiepolis.

Tandartsverzekeringen bij je Menzis zorgverzekering in 2024

Menzis biedt ook drie aanvullende tandartsverzekeringen aan: TandVerzorgd 250, 500 en 750. De premies van de tandartsverzekeringen van Menzis zijn in 2024 respectievelijk € 14,05, € 21,65 en € 35,75 per maand. Dit zijn de premies voor iedereen die is aangesloten bij het Leefkracht Collectief. Tandartsverzekeringen bij Menzis zijn alleen af te sluiten in combinatie met een Basis of Basis Vrij zorgverzekering. Bij de Menzis Basis Voordelig verzekering kun je geen tandartsverzekering afsluiten.

Kinderen tot achttien jaar zijn voor tandartskosten gratis meeverzekerd in de basisverzekering, maar orthodontie en kronen voor kinderen vallen daar weer niet onder. Die kosten kun je met de Tand750-verzekering wel tot 2000 euro vergoed krijgen. Maar let op: bij de duurste tandartsverzekering heb je te maken met een wachttijd. En kinderen krijgen niet automatisch dezelfde tandartsverzekering als hun ouders.

Alle drie de tandartsverzekeringen geven een volledige vergoeding voor controles. De overige behandelingen worden voor 75 procent vergoed met een maximum van respectievelijk 250, 500 en 750 euro, inclusief de controles. Ook bieden ze alle maximaal drie 10.000 euro voor tandartskosten na een ongeval. De TandVerzorgd 750-verzekering bood in 2023 als enige ook een vergoeding van kosten bij de kaakchirurg, maar die vinden we in 2024 niet meer terug. Lees eerst de voorwaarden voordat je een tandartsverzekering afsluit. Of maak een vergelijking met andere zorgverzekeringen die tandartsdekking bieden.

Alle premies van de Menzis zorgverzekeringen op een rij

Basisverzekeringen van Menzis

 • Menzis Basisvoordelig: 140,25 euro per maand (budget naturapolis)
 • Menzis Basis Naturapolis: 146,75 euro per maand (naturapolis)
 • Menzis Basis Vrij: 161,75 euro per maand (restitutiepolis)

Genoemde premies zijn exclusief kortingen voor een hoger eigen risico.

Aanvullende zorgverzekeringen van Menzis:

 • ExtraVerzorgd 1: 7,85 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis en Menzis Basis Vrij
 • ExtraVerzorgd 2: 22,65 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis en Menzis Basis Vrij
 • ExtraVerzorgd 3: 43,80 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis en Menzis Basis Vrij
 • Aanvullend: 16,10 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis Voordelig
 • ExtraAanvullend: 28,90 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis Voordelig
 • JongerenVerzorgd: 19,60 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis en Menzis Basis Vrij

Tandartsverzekeringen van Menzis

 • TandVerzorgd 250: 14,05 euro per maand
 • TandVerzorgd 500: 21,65 euro per maand
 • TandVerzorgd 750: 35,75 euro per maand

Kijk op de site van Menzis naar polisvoorwaarden en overzichten wat wel en niet vergoed wordt. Premies en voorwaarden op de site van Menzis zijn leidend. Vind je die polisvoorwaarden te ingewikkeld? Bekijk dan in elk geval de simpele samenvatting van de zorgverzekeringskaart. Die staat onder meer op de site van de koepel van Zorgverzekeraars Nederland.

Extra’s bij een Menzis zorgverzekering

De Menzis zorgverzekering biedt zorgadvies onder meer over wachtlijstbemiddeling, psychosociale nazorg bij kanker, een kraamzorgpakket en een luierservice.

En net als bijvoorbeeld ONVZ, CZ en Univé is Menzis een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk.

Menzis zorgverzekering 2024 vergelijken

Vergelijk de zorgverzekering van Menzis in 2024 met andere zorgverzekeringen op prijs, eigen risico, vrije zorgkeuze en aanvullende zorgverzekeringen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
2.3/5 - (9 stemmen)