Menzis zorgverzekering in 2020, tandartsverzekering en aanvullende verzekeringen

Op zoek naar een zorgverzekering? Menzis biedt in 2020 drie keuzes in de basisverzekering, zes aanvullende verzekeringen en die kunt u weer uitbreiden met drie tandartsverzekeringen. De premie van de Menzis zorgverzekering in 2020 gaan met 1 euro omhoog naar 123 euro voor de naturapolis. De budgetpolis Menzis Basis Voordelig kost 111 euro ( +2 euro). De restitutiepolis Basis Vrij kost 133 euro per maand (+8,-). Alle ins en outs van de Menzis zorgverzekering 2020 op een rij.

De zorgverzekering van Menzis: drie basisverzekeringen

Voor de verplichte basisverzekering kunt u bij Menzis in 2020 kiezen uit drie zorgverzekeringen: Menzis Basis Vrij met vrije zorgkeuze, Menzis Basis Naturapolis en de Menzis Basis Voordelig-zorgverzekering. De Basis Naturapolis van Menzis is een naturapolis, waarbij de rekening rechtstreeks naar Menzis gaat. U moet dan wel naar een zorgverlener gaan met wie Menzis een contract heeft. Gaat u naar een zorgaanbieder met wie Menzis geen contract heeft, dan krijgt u maximaal 75 procent van de rekening vergoed.

De Basis Vrij zorgverzekering is een restitutiepolis. U kunt dan zelf kiezen naar welke zorgverzekeraar u gaat, maar als die een ‘onredelijk’ hoge rekening stuurt, krijgt u die maar vergoed tot het maximaal in Nederland geldende tarief.

De budgetverzekering Menzis Basis Voordelig

Net als de Basis Naturapolis is de Menzis Basis Voordelig zorgverzekering een naturapolis. Maar met deze zorgverzekering kunt u alleen terecht bij zorgverzekeraars met wie Menzis een contract heeft. Het is dus een zogeheten selectieve naturapolis. Deze budgetpolis is vooral interessant voor mensen die weinig zorgkosten verwachten en die het geen probleem vinden dat ze maar een beperkte keuze in zorgverleners hebben. Huisarts, tandarts en fysiotherapeut mag u zelf kiezen.

Gaat u naar een zorgverlener met wie Menzis geen contract heeft, dan krijgt u bij deze budgetzorgverzekering van Menzis maximaal 65% vergoed. Medicijnen die via een gecontracteerde apotheek besteld worden, krijgt u volledig vergoed. Maar het moet dan wel om het zogeheten voorkeursmedicijn gaan. Als u een ander middel wilt, moet u dat zelf betalen. Voor hulpmiddelen, medicijnen en paramedie krijgt u maar 65% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed als u naar een zorgverlener zonder contract met Menzis gaat. Bovendien moet u bijna al uw zorgzaken online regelen.

Menzis stelt op haar website dat er altijd een ziekenhuis bij u in de buurt is waar u terecht kunt. Voor de overige behandelingen kunt u terecht bij meer dan 35.000 zorgverleners met wie Menzis een contract heeft. Via de zorgvinder van Menzis kunt u zien bij welke zorgverlener u terecht kunt.

De premie van de Menzis zorgverzekering in 2020

In 2019 heeft Menzis de zorgpremies flink verhoogd, maar in 2020 valt de premiestijging weer mee. De Menzis Basis Voordelig verzekering kost in 2020 111 euro per maand, tegen 109 euro in 2019. Dat is bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Dat is de goedkoopste basisverzekering van Menzis. Met die polis kunt u voor planbare zorg bij minder zorgverleners terecht dan met de standaard naturapolis Menzis Basis. Die wordt in 2020 1 euro duurder en gaat 123 euro per maand kosten. Menzis zegt de premiestijging beperkt te kunnen houden door het inzetten van 80 miljoen aan reserves en door de stijging van de zorgkosten in de hand te houden.

Daarentegen stijgt de premie van de Menzis Basis Vrij restitutiepolis juist wel fors. Die wordt 8 euro per maand duurder en gaat 133 euro per maand kosten. Met zo’n restitutiepolis kunt u zelf bepalen naar welke zorgverlener u gaat. Dat geeft zorgverzekeraars minder ruimte om te sturen op de zorgkosten. Bereken jouw premie voor een Menzis zorgverzekering bij Zorgkiezer en krijg bij het afsluiten een tandenborstel cadeau.

Kijk in ons overzicht premies zorgverzekeringen hoe hoog de premies van de basisverzekering van andere zorgverzekeraars zijn. Vergelijk zorgverzekeringen. Tip: Menzis werkt samen met Anderzorg. Deze zorgverzekeraar heeft al enkele jaren op rij de laagste premie voor de zorgverzekering, mits je kiest voor het hoogste eigen risico. Bekijk de premies en vergoedingen van Anderzorg. Kijk ook even naar de Hema zorgverzekering, want die wordt ook uitgevoerd door Menzis. Maar kijk ook even naar de restitutiepolissen van OHRA, FBTO en Nationale Nederlanden. U heeft dan hetzelfde zorgpakket als de Menzis Basis Naturapolis, maar vrije zorgkeuze én u betaalt per maand minder premie.

Korting op de Menzis zorgverzekering

Net als bij andere zorgverzekeraars heeft Menzis een aantal samenwerkingspartners waarbij u korting op uw zorgverzekering via een collectief krijgt. Zo kunnen werknemers in de zorg, leden en vrijwilligers van de tennisbond KNLTB en abonnees van het Veronica Magazine bij Menzis korting op de zorgverzekering krijgen. Dat geldt ook voor supporters van PSV, FC Groningen en FC-Twente, leden van Natuurmonumenten en de ouderenbond ANBO en via KWF Kankerbestrijding. Collectiviteitskortingen gelden niet bij de Menzis Basis Voordelig-verzekering (de budgetpolis van Menzis). Het FNV-collectief wordt in 2019 niet meer aangeboden.

Aanvullende zorgverzekeringen van Menzis

Wie verwacht meer ziektekosten te hebben dan via de basisverzekering vergoed wordt, kan bij Menzis kiezen uit zes aanvullende verzekeringen. Die zijn niet altijd in combinatie met elke basisverzekering af te sluiten. Kinderen tot achttien jaar zijn voor die aanvullende verzekeringen gratis meeverzekerd. De premies bedragen in 2020 6,95 euro per maand voor ExtraVerzorgd 1, 21,50 euro per maand voor ExtraVerzorgd 2 en 41,95 euro per maand voor ExtraVerzorgd 3.

Per aanvullende verzekering verschilt de dekking en de hoogte van de vergoedingen. Extra Verzorgd 1 vergoedt bijvoorbeeld negen behandelingen bij de fysiotherapeut, terwijl u bij Extra Verzorgd 3 in totaal 32 keer naar de fysiotherapeut mag. Brillen en lenzen worden alleen bij Extra Verzorgd 2 en 3 vergoed.

Daarnaast biedt Menzis de JongerenVerzorgd-polis aan. Die verzekering kost 18,50 euro aan premie per maand en is voor iedereen tussen de 18 en 30 jaar. De jongerenverzekering biedt vergoeding voor onder meer fysiotherapie, tandartskosten, brillen en lenzen en spoedeisende zorg in het buitenland (werelddekking). Maar deze aanvullende verzekering voor jongeren kun je niet afsluiten in combinatie met de budgetbasisverzekering Basis Voordelig.

Aanvullende verzekeringen bij de budgetpolis

Verder kunt u bij Menzis nog de Aanvullend en de ExtraAanvullend aanvullende polissen afsluiten. Dat zijn aanvullende zorgverzekeringen en tandartsverzekeringen in één. Die aanvullende verzekeringen zijn in combinatie met de Menzis Basis Voordelig budgetverzekering af te sluiten. De premie voor de Aanvullend-verzekering is 15,50 euro per maand. De ExtraAanvullend-verzekering kost 26,50 euro premie per maand in 2020.

Tandartsverzekeringen bij Menzis in 2020

Menzis biedt ook drie aanvullende tandartsverzekeringen aan: TandVerzorgd 250, 500 en 750. De premies van de tandartsverzekeringen van Menzis zijn in 2020 niet veranderd ten opzichte van 2019. Kinderen tot achttien jaar zijn voor tandartskosten gratis meeverzekerd in de basisverzekering, maar orthodontie en kronen voor kinderen vallen daar weer niet onder. Die kosten kunt u met een van de tandartsverzekeringen wel vergoed krijgen. Maar let op: bij de duurste tandartsverzekering kunt u te maken krijgen met een wachttijd. En kinderen krijgen niet automatisch dezelfde tandartsverzekering als hun ouders.

De kosten van de drie tandartsverzekeringen variëren, evenals de hoogte van de vergoedingen. TandVerzorgd 250 kost 11,50 euro per maand. Voor TandVerzorgd 500 bent u 18,95 euro per maand kwijt. De duurste tandartsverzekering van Menzis is TandVerzorgd 750 met een premie van 31,95 euro per maand. Alle drie de tandartsverzekeringen geven een volledige vergoeding voor controles. De overige behandelingen worden voor 80 procent vergoed met een maximum van respectievelijk 250, 500 en 750 euro. Ook bieden ze alle maximaal drie 10.000 euro voor tandartskosten na een ongeval. Orthodontie is alleen gedekt bij de TandVerzorgd 750-polis. Lees eerst de voorwaarden voordat u een tandartsverzekering afsluit. Of maak een vergelijking met andere zorgverzekeringen die tandartsdekking bieden.

Alle premies van de Menzis zorgverzekeringen op een rij

Basisverzekeringen van Menzis

 • Menzis Basisvoordelig: 111,- euro per maand (budget naturapolis)
 • Menzis Basis Naturapolis: 123,- euro per maand (naturapolis)
 • Menzis Basis Vrij: 133,- euro per maand (restitutiepolis)

Aanvullende zorgverzekeringen van Menzis:

 • ExtraVerzorgd 1: 6,95 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis en Menzis Basis Vrij
 • ExtraVerzorgd 2: 21,50 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis en Menzis Basis Vrij
 • ExtraVerzorgd 3: 41,95 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis en Menzis Basis Vrij
 • Aanvullend: 15,50 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis Voordelig
 • ExtraAanvullend: 26,50 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis Voordelig
 • JongerenVerzorgd: 18,50 euro per maand. Alleen bij Menzis Basis en Menzis Basis Vrij

Tandartsverzekeringen van Menzis

 • TandVerzorgd 250: 11,50 euro per maand
 • TandVerzorgd 500: 18,95 euro per maand
 • TandVerzorgd 750: 31,95 euro per maand

Kijk op de site van Menzis naar polisvoorwaarden en overzichten wat wel en niet vergoed wordt. Premies en voorwaarden op de site van Menzis zijn leidend.

Extra’s bij een Menzis zorgverzekering

Menzis biedt haar klanten ook de gelegenheid gebruik te maken van TopZorg. Zorgverleners en ziekenhuizen die het TopZorg-keurmerk willen ontvangen, moeten aan strenge criteria voldoen. Kwaliteit, snelheid van behandeling, aandacht en informatie staan daarbij centraal. Verder biedt de Menzis zorgverzekering zorgadvies onder meer over wachtlijstbemiddeling, psychosociale nazorg bij kanker, een kraamzorgpakket en een luierservice.

En net als bijvoorbeeld Salland, ONVZ, CZ en Univé is Menzis een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk. Vergelijk de zorgverzekering van Menzis met andere zorgverzekeringen op prijs, eigen risico, vrije zorgkeuze en klantwaardering:

Deel dit met je vrienden!