Hogere zorgpremie DSW in 2023: 137,50 euro per maand

De zorgpremie van zorgverzekeraar DSW stijgt in 20223 met 9,75 euro naar 137,50 euro per maand. Dat komt neer op een zorgpremie van 1650 euro per jaar, een stijging van 7,6 procent. Hoewel die stijging groter is dan in 2022 blijft de nieuwe zorgpremie binnen de bandbreedte van 11 euro die het kabinet op Prinsjesdag voorzien had.

Directeur Aad de Groot van DSW Zorgverzekeraar © DSW Zorgverzekeraar
Directeur Aad de Groot van DSW Zorgverzekeraar © DSW Zorgverzekeraar

DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die, meestal kort na Prinsjesdag, haar premies bekendmaakt. De premie van DSW geeft doorgaans een goede indicatie wat de andere zorgverzekeraars doen.

Klanten van DSW zijn in 2022 nog 127,75 euro per maand kwijt aan hun basisverzekering. Dat was 3,25 euro per maand meer ten opzichte van de premie van 2021. Nu is de premiestijging van 9,75 euro per maand dus veel hoger.

Het kabinet gaf met Prinsjesdag aan te verwachten dat de zorgpremie in 2023 stijgt met gemiddeld 11 euro per maand. DSW zit dus iets onder. De jaarpremie van de DSW zorgverzekering komt in 2023 uit op 1650 euro per jaar. In 2022 was dat nog 1533 euro.

Zorgkosten stijgen 8 procent, premie stijgt 7,6 procent

Net als alle zorgverzekeraars heeft DSW in 2023 te maken met stijgende zorgkosten. De overheid schat dat de totale zorgkosten in 2023 met 8 procent stijgen. Zo krijgt het zorgpersoneel flink meer loon, is er sprake van prijsstijgingen in het algemeen en wordt er meer gebruik gemaakt van specialistische, dure geneesmiddelen. Eigenlijk had de zorgpremie van DSW in 2023 nog 2 euro per maand harder moeten stijgen, maar door de inzet van de eigen financiële reserves is de premiestijging nog een beetje gedempt. De premies voor de aanvullende zorgverzekeringen worden later bekendgemaakt.

Bodem van zorgreserves komt in zicht

DSW en ook andere zorgverzekeraars roepen al jaren dat de reserves niet onuitputtelijk zijn. Er komt een moment dat de reserves aan een ondergrens zitten, waarna de premies hard zullen stijgen, aldus de topmannen van de grote zorgverzekeraars. In 2022 kon DSW nog een bedrag van 51 euro per verzekerde uit de reserves halen om de premiestijging te dempen. In 2023 is dat nog maar 24 euro per verzekerde.

Premie zorgverzekering DSW doorgaans richtinggevend

DSW is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste zorgverzekeraar van de kleintjes. De premie van de zorgverzekeraar zonder winstoogmerk geldt al jaren als richtinggevend voor wat de andere zorgverzekeraars met hun premie gaan doen. Zij komen pas op z’n vroegst in de tweede helft van oktober met hun zorgpremies voor 2023. Uiterlijk 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premies bekendgemaakt hebben. Daarna hebben consumenten tot en met 31 december de tijd om hun oude zorgverzekering op te zeggen. Uiterlijk 31 januari 2023 moet je bij een nieuwe zorgverzekeraar zijn aangesloten.

Eigenzinnige zorgverzekeraar

De zorgverzekeraar uit Schiedam is ook een eigenzinnige verzekeraar. Zo heeft DSW er altijd bewust voor gekozen om geen collectieve zorgverzekering aan te bieden. De premiekorting van de een gaat ten koste van een premiestijging voor de ander, was altijd de verklaring. In 2023 mogen zorgverzekeraars overigens geen korting meer geven op collectieve zorgverzekeringen.

En uit protest tegen de hoogte van het wettelijk verplichte eigen risico in de zorg heeft DSW dat eigen risico al jaren met een tientje symbolisch verlaagd naar 375 euro per jaar. Dat gebeurt ook in 2023 weer.

Bekijk ons overzicht aan zorgpremies om te zien hoe de premies bij andere zorgverzekeraars zich ontwikkelen. Vergelijk hieronder zorgverzekeringen:

Static Template

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen