Premie zorgverzekering én eigen risico bij DSW daalt in 2018

Tot verrassing van velen, en niet in de laatste plaats het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, verlaagt zorgverzekeraar DSW de zorgpremie voor 2018. Ook verlaagt de Schiedamse zorgverzekeraar symbolisch het eigen risico met tien euro.

DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de zorgpremies voor volgend jaar bekendmaakt. De premie voor 2018 daalt met € 6 per jaar naar € 1.290 per jaar (€ 107,50 per maand) voor zowel individueel als collectief verzekerden. Bovendien verlaagt DSW het verplichte eigen risico met een symbolisch bedrag van € 10 naar € 375. DSW vindt dat er geen rechtvaardiging meer is voor het huidige niveau van het eigen risico en is voorstander van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen.

Premie DSW lager dan verwachting VWS

In de Miljoenennota wordt voor 2018 rekening gehouden met een stijging van de gemiddelde jaarpremie met € 81. DSW blijft ver onder deze verwachting. De premie daalt zelfs met € 6 per jaar. Dat is opvallend omdat andere zorgverzekeraars er deze zomer op gespeculeerd hadden dat de zorgpremies fors zouden stijgen. In de afgelopen jaren konden premiestijgingen nog gedempt worden door het inzetten van reserves van zorgverzekeraars, maar daaraan zou nu een einde komen, zo werd voorspeld

Kostenraming Miljoenennota 2017 en 2018 te hoog

DSW denkt de premie te kunnen verlagen doordat volgens haar de stijging van de landelijke zorgkosten in 2017 veel lager uitvalt dan in de Miljoenennota 2017 is begroot. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een lager dan verwachte loon- en prijsontwikkeling. Doordat de Miljoenennota 2018 gebaseerd is op deze te hoge zorgkosten van 2017, verwacht DSW dat ook in 2018 de zorgkosten lager zullen uitvallen dan begroot. Daarnaast zet DSW meer reserves in dan in de Miljoenennota wordt verondersteld.

Ook verplicht eigen risico voor DSW-verzekerden omlaag

Ook zet DSW het mes in het wettelijk verplichte eigen risico. “De bedoeling van het eigen risico is dat het een remmende werking heeft op onnodige zorg. De huidige hoogte van het eigen risico is ruim voorbij het niveau waarbij hiervan nog echt sprake is. Daarmee komt de rechtvaardiging van het hoge eigen risico te vervallen”, aldus de zorgverzekeraar. Door het eigen risico met een symbolisch bedrag van € 10 te verlagen, wil DSW duidelijk maken voorstander te zijn van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen.

Het besluit van DSW komt een dag na een verhit Kamerdebat over een eenmalige verhoging van de bijdrage van de overheid aan zorgverzekeraars met € 150 miljoen. DSW bezweert dat ze haar premieberekening al voor die tijd gemaakt had. Het is nog niet bekend wat de premies van de aanvullende zorgverzekeringen van DSW gaan worden.

Premie en eigen risico ook bij Stad Holland omlaag

DSW is moederbedrijf van Stad Holland, dat alleen met verzekeringstussenpersonen werkt. Ook bij Stad Holland gaan de zorgpremie en het eigen risico omlaag. De maandelijkse zorgpremie bij Stad Holland daalt met 18 euro per jaar naar 1326 euro, oftewel 110,50 euro per maand. Het eigen risico wordt symbolisch met een tientje per jaar verlaagd.

Vergelijk premies zorgverzekeringen en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan. Of ga naar het overzicht premies zorgverzekeringen.

Premie zorgverzekering én eigen risico bij DSW daalt in 2018
5 (100%) 2 votes

Deel dit met je vrienden!