Ga naar de inhoud

Zorgverzekering met vrije ziekenhuiskeuze mag best wat kosten

Nederlanders hebben tien euro extra premie over voor een zorgverzekering met vrije ziekenhuiskeuze. Dat constateert vergelijkingssite Independer op basis van een onderzoek door TNS-Nipo.

Zorgverzekering met vrije ziekenhuiskeuze zeer belangrijk

Uit dat onderzoek blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders vrije ziekenhuiskeuze belangrijk vindt. In de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar geldt dat zelfs voor 92%. Tegelijkertijd bieden zorgverzekeraars steeds meer naturapolissen en budgetzorgverzekeringen aan waarbij die vrije ziekenhuiskeuze beperkt wordt. Bij restitutiepolissen heb je die keuzevrijheid wel, maar de premies voor zo’n zorgverzekering stijgen elk jaar harder dan die van natura- en budgetpolissen. Restitutieverzekeringen worden dus financieel steeds onaantrekkelijker. Het gemiddelde premieverschil tussen natura- en restitutiepolissen ligt voor 2015 op 84 euro per jaar. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen voor een zorgverzekering met vrije ziekenhuiskeuze tien euro extra premie per maand willen betalen. Ga naar het premieoverzicht zorgverzekeringen om de premies van zorgverzekeringen te bekijken. Vergelijk zorgverzekeringen niet alleen op prijs, maar ook op vergoedingen en voorwaarden. Vraag dus offertes op.

Zorgverzekering met vrije keuze voor ziekenhuis, fysiotherapie en apotheek

Vrije keuze in ziekenhuis, fysiotherapeut en apotheek zijn bij natura- en budgetpolissen beperkt. Op de vraag welk element van keuzevrijheid in de zorg het belangrijkst is, antwoordde driekwart van de ondervraagden dat dit ziekenhuiskeuze is. Daarnaast vindt 17% het belangrijk om bij elke fysiotherapeut terecht te kunnen. Vrije keuze voor een apotheek voor een vervolgrecept vindt maar 10% belangrijk.

Kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen

Het merendeel van de ondervraagden (84%) is van mening dat er verschil is in de kwaliteit van zorg tussen verschillende ziekenhuizen en specialistische afdelingen. Bijna de helft van de mensen die een natura- of budgetverzekering afsluit, zegt ook te kijken naar de kwaliteit van de instellingen waar zij met hun polis terechtkunnen.

Zorgkwaliteit vergelijken

Met de Independer Kwaliteitsscore kun je direct in de vergelijking zien hoe het staat met de kwaliteit van de ziekenhuiszorg die per zorgverzekeraar is ingekocht. Bovendien biedt de Kwaliteitsscore de mogelijkheid om de kwaliteit van specialistische afdelingen te vergelijken.

Zorgverzekering met Keuzevrijheid is geld waard

Opmerkelijk is dat een kwart van de ondervraagden – die geen restitutiepolis heeft – bereid is 10 euro extra premie te betalen voor vrije ziekenhuiskeuze. Dit terwijl de restitutiepolis jaarlijks steeds minder populair wordt.

5/5 - (1 stemmen)