Ga naar de inhoud

Zo kun je besparen op verzekeringen

Het Centraal Planbureau heeft berekend dat de overheid de komende jaren fors moet bezuinigen en dat betekent dat ook de burger moet besparen. Zó kun je besparen op verzekeringen.

Nederlanders zijn na Zwitsers het best verzekerde volk. Gemiddeld gaven we in 2010 4090 euro uit aan verzekeringen. Dat is al een besparing ten opzichte van de 4584 euro die we in 2009 aan verzekeringen uitgaven, blijkt uit cijfers van Verzekeringssite.

Bezuinigen op verzekeringen

Ga slim besparen op verzekeringen om geld over te houden voor leuke dingen © Alexandra's Foto's / Pixabay
Ga slim besparen op verzekeringen om geld over te houden voor leuke dingen © Alexandra’s Foto’s / Pixabay

Toch valt er nog meer te besparen op verzekeringen. Mensen vergeten vaak welke verzekeringen ze hebben of ze passen hun verzekeringen niet aan aan een nieuwe situatie. Maar daardoor lopen consumenten volgens de vergelijkingssite jaarlijks een besparing van honderden euro’s mis. Vandaar dat de site 1 maart heeft uitgeroepen tot Nationale Polis Opruimdag en geven wij heel veel tips over hoe je kunt besparen op je verzekering. Tip 1: sluit geen pakketpolis af, maar bespaar op je verzekeringen door losse verzekeringen af te sluiten. Dat scheelt je tot 42 procent aan premie.

Besparen op verzekeringen: oververzekering

Heel veel Nederlanders zijn bang om onderverzekerd te zijn en daarom zijn ze oververzekerd. Volgens een onderzoekvan een vergelijkingssite kunnen consumenten tot 200 euro per jaar besparen door te letten op oververzekering bij hun reisverzekering. De gouden regel bij verzekeringen is: verzeker alleen die risico’s die je zelf niet kunt dragen. Als je huis afbrandt, kun je de herbouw niet zelf betalen en dus heb je een woonverzekering met opstalverzekering en inboedelverzekering nodig.

Is de kans dat er iets gebeurt klein en is ook het schadebedrag klein, dan kun je daar beter zelf voor sparen. Wie twee keer per jaar een gaatje in zijn gebit heeft, kan besparen op een tandartsverzekering. En de meeste Nederlanders kunnen prima zonder kostbaarhedenverzekering. Vergelijk opstalverzekeringen en inboedelverzekeringen.

Bezuinig op je verzekeringen: dubbele dekking

Veel verzekeringen hebben ook een gedeeltelijke overlapping. Denk aan de reisverzekering waarbij medische kosten of kosten aan de auto gedekt zijn. Medische kosten worden binnen Europa al gedekt door de basisverzekering. Alleen als u naar landen gaat waar medische zorg fors duurder is dan in Nederland (bijvoorbeeld de VS of Zwitserland) kan het zinvol zijn om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Schade op de wintersport valt meestal gewoon onder de autoverzekering. Probeer dus te besparen op verzekeringen door overbodige modules er uit te halen. Dat is snel verdiend.

Gaat u samenwonen? Dan kunt u fors besparen op verzekeringen. Kijk direct welke verzekeringen u kunt opzeggen, omdat u ze allebei individueel had afgesloten. Een verzekering voor twee personen is goedkoper dan twee losse verzekeringen. Vergelijk reisverzekeringen om te zien of je kunt besparen.

Bespaar op de autoverzekering

Autoverzekeringen zijn in de afgelopen jaren flink duurder geworden. Kijk daarom of u kunt besparen op uw autoverzekering. Dat kan door autoverzekeringen te vergelijken, maar u kunt ook besparen door de dekking te wijzigen. Alleen voor auto’s jonger dan drie jaar is een all-risk autoverzekering, ook wel volledig casco verzekering genoemd, interessant.

Voor auto’s van vier jaar en ouder kunt u een autopolis met een beperkt casco-verzekering overwegen. Bovendien bleek uit onderzoek van de vergelijkingssite dat goedkope autoverzekeringen vaak net zo goed voldoen als dure autoverzekeringen. Vergelijk autoverzekeringen. Lees meer tips over besparen op je autoverzekering.

Bespaar op de pechhulpverzekering

Veel autoverzekeraars of dealers bieden pakketten aan waarin pechhulp is inbegrepen. Bij nieuwe auto’s is pechhulp vaak een of meer jaren gratis gegarandeerd. Kijk daarom of u kunt besparen op uw losse verzekering voor pechhulp.

Aansprakelijkheidsverzekering: bespaar op de dekking

Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn geen overbodige luxe, zeker als u kinderen heeft. Maar heeft u geen kinderen, dan kunt u op een aansprakelijkheidsverzekering bezuinigen door aan de verzekeraar door te geven dat u alleen voor uzelf of uw partner een aansprakelijkheidsverzekering wilt hebben, zonder dekking voor schade door kinderen.

Besparen op de ziektekostenverzekering: het eigen risico

Wie nooit of bijna nooit ziek is, kan bezuinigen op z’n ziektekostenverzekering door z’n eigen risico te verhogen. Iedereen heeft in 2015 een verplicht eigen risico van 375 euro, maar u kunt daar een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro bovenop doen. U krijgt dan bij veel zorgverzekeraars een korting op de premie. De korting kan oplopen tot 300 euro per jaar. Vergelijk ziektekostenverzekeringen.

Besparen op rechtsbijstandverzekering

Wie een rechtsbijstandverzekering heeft, moet even nakijken of daaronder ook rechtsbijstand voor de auto is inbegrepen. U kunt namelijk ook via uw autoverzekering dekking voor rechtsbijstand afsluiten dus dan bent u dubbel verzekerd. Volgens Verzekeringssite kan een rechtsbijstandverzekering met verkeer vaak voordeliger zijn. Dan heeft u ook rechtsbijstand als u als voetganger of fietser bij een ongeluk betrokken raakt. Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen.

Besparen op de uitvaartverzekering

Een uitvaart kost in ons land gemiddeld tussen de 7000 en tienduizend euro. U kunt daarvoor een uitvaartverzekering in geld of in natura afsluiten. Maar u kunt er ook zelf voor sparen. Dat laatste is vaak goedkoper, maar u moet dan wel aan uw nabestaanden laten weten hoe u uw uitvaart geregeld wilt hebben. Lees meer tips over het afsluiten van een goedkope uitvaartverzekering.

Besparen op de glasverzekering

Wie van een huurhuis heeft, beschikt vaak over een inboedelverzekering inclusief glasverzekering. Als u dan naar een koophuis verhuist, heeft u ook via de opstalverzekering een glasverzekering en bent u dus dubbel verzekerd. Sluit daarom de inboedelverzekering en de opstalverzekering bij een verzekeraar af, dan voorkomt u dubbele dekking. Vergelijk opstalverzekeringen en inboedelverzekeringen om te kijken of u op deze verzekeringen kunt besparen.

5/5 - (1 stemmen)