Ga naar de inhoud

Een goedkope uitvaartverzekering afsluiten in 9 stappen

Uitvaartverzekeringen hebben de naam duur te zijn. Maar met deze 9 bespaartips voor je uitvaart heb je genoeg aan een goedkope uitvaartverzekering.

Goedkope uitvaartverzekering? Jong afsluiten en zo weinig mogelijk verzekeren

Een goedkope uitvaartverzekering krijg je door de verzekering zo jong mogelijk af te sluiten, zo weinig mogelijk te dekken en de premies en dekking heel goed te vergelijken. Dat is, heel kort door de bocht geformuleerd, de beste manier om de goedkoopste uitvaartverzekering af te sluiten.

Op zoek naar een goedkope uitvaartverzekering? Sluit 'm zo jong mogelijk af en kies voor zo weinig mogelijk franje. © Robert Karp / Unsplash
Op zoek naar een goedkope uitvaartverzekering? Sluit ‘m zo jong mogelijk af en kies voor zo weinig mogelijk franje. © Robert Karp / Unsplash

De werkelijkheid is iets gecompliceerder. Om te weten of je voldoende hebt aan een goedkope uitvaartverzekering, moet je eerst weten wat jouw wensen zijn. Wil je een begrafenis of een crematie? Een begrafenis is meestal duurder dan een crematie.

Besparen op je uitvaartverzekering: Cremeren is goedkoper dan begraven

Veel mensen denken dat een uitvaart hooguit een paar duizend euro kost, maar dat is een misvatting. Volgens uitvaartverzorger Monuta kost een begrafenis gemiddeld tussen de 8500 en 11.000 euro. Cremeren is goedkoper: tussen de 6500 en 9000 euro. Het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) houdt voor een gemiddelde uitvaart ongeveer 7500 euro aan. En dan hebben we het nog steeds niet over een uitvaart waar honderden mensen over de vloer komen, maar een doorsnee begrafenis of crematie.

En nee, die kosten kun je niet via de bankrekening van de overledene voldoen, want het kan heel lang duren, voordat de bank die tegoeden aan de erfgenamen vrij geeft. Vandaar dat de meeste mensen een uitvaartverzekering afsluiten. Wanneer heb je genoeg aan een goedkope uitvaartverzekering en wanneer kun je beter een uitvaartverzekering met ruimere dekking af laten sluiten? Je te laten cremeren en je nabestaanden rond de uitvaart veel zelf te laten doen, drukt de kosten, waardoor een goedkope uitvaartverzekering kan volstaan. Hoe zit dat?

Uitvaartverzekeringen vergelijken op prijs, dekking en klanttevredenheid

Breng eerst je wensen in kaart. Wat voor uitvaart wil je precies. En ga dan uitvaartverzekeringen vergelijken. Er zijn in Nederland niet zo heel veel uitvaartverzekeraars meer over. Ga dus online uitvaartverzekeringen vergelijken. Bekijk premies, verzekerd bedrag en natuurlijk klanttevredenheid. Kijk ook of kinderen gratis zijn meeverzekerd op jouw uitvaartverzekering. Bekijk hieronder een aantal goedkope uitvaartverzekeringen van Dela, Monuta, a.s.r (het voormalige Ardanta) en andere aanbieders. Klik op de links op op de sites van de uitvaartverzekeraars nog meer premies te zien.

Laat je cremeren

We zeiden het al: cremeren is goedkoper dan begraven. Dat komt onder meer door de grafrechten die gemeenten heffen en doordat veel mensen een grafsteen of een ander gedenkteken laten maken. Grafrechten komen om de zoveel jaar weer terug. Jonge nabestaanden moeten dan soms tientallen jaren later besluiten wat ze met het graf gaan doen van die opa, oma, oom of tante die ze misschien nooit gekend hebben. Dat kan voor hen ook weer een mentale belasting betekenen.

Graf delen = kosten delen

Wil je toch begraven worden? Kies dan voor een familiegraf. Dat scheelt in de grafrechten en je kunt volstaan met één grafsteen waar alle namen op komen te staan van de overledenen die er liggen.

Bespaar op de uitgaven: Laat de nabestaanden veel zelf doen

Een goedkope uitvaartverzekering kan ook volstaan als de nabestaanden veel zelf willen doen. Dat schijnt ook te helpen bij de rouwverwerking, maar bespreek dat wel bij leven. Er zijn mensen die hun eigen grafkist laten maken door een bevriende kunstenaar of timmerman. Laat je nabestaanden de kist dragen, dat scheelt in de kosten van dragers. Laat geen rouwkaarten drukken en per post bezorgen, maar stuur ze digitaal. Rouwadvertenties in de regionale en landelijke kranten zijn duur. Gebruik social media. De Consumentenbond heeft een stappenplan online staan wat je moet doen als je een uitvaart zelf wilt regelen.

Maar let op: als je je nabestaanden veel zelf laat doen, is een uitvaartverzekering in diensten of in natura misschien niet zo handig. Kies dan voor een uitvaartverzekering die geld uitkeert. Veel uitvaartverzekeraars bieden tegenwoordig flexibele uitvaartverzekeringen aan waarbij de uitkering voor een deel uit diensten en voor een deel uit een vrij te besteden bedrag bestaat. Daarmee kun je toch een voordelige uitvaartverzekering afsluiten die veel ruimte biedt voor een eigen inbreng bij je uitvaart. Keuzevrijheid en financiële zekerheid, aldus de uitvaartverzekeraars.

Thuis opbaren

Heb je de mogelijkheid om je thuis te laten opbaren? Dat scheelt in de kosten van het rouwcentrum. Thuis opbaren geeft ook een heel persoonlijke tint aan het afscheid. Voor de nabestaanden is het ook een voordeel dat ze vrienden en bekenden van de overledene kunnen ontvangen op het moment dat het hen uitkomt. Alleen niet iedereen vindt het een even prettige gedachte dat er enkele dagen een kist met een overledene in de woon- of slaapkamer staat.

Uitvaart met eigen vervoer

Woon je op een dorp en zijn de kerk en de begraafplaats om de hoek? Gebruik dan eigen vervoer om de overledene naar het kerkhof te brengen.

Thuis condoleren

Een condoleance in een stemmig uitvaartcentrum of in de rouwzaal van een crematorium loopt al snel flink in de papieren. Zeker als de nabestaanden van ver komen of elkaar al lange tijd niet meer gezien hebben, kunnen de kosten van een hapje en drankje snel oplopen. Met een goedkope uitvaartverzekering betekent dat dat je nabestaanden dan flink moeten bijbetalen. In plaats daarvan kun je de condoleance ook thuis houden, of als dat mogelijk is, op een andere mooie plek die belangrijk was voor de overledene én waar je zelf de catering kunt regelen.

Urn of as verspreiden

Heb je voor een crematie gekozen? Bedenk dan ook wat met er met je as gedaan moet worden. Een urn in een urnenmuur op een begraafplaats laten zetten kost geld, maar geeft nabestaanden wel een plek waar ze naartoe kunnen. Uitstrooien op land of water is het goedkoopst, maar in dat geval heb je formeel wel toestemming nodig van de grondeigenaar.

Sluit een uitvaartverzekering af als je jong bent

Verder geldt voor uitvaartverzekeringen hetzelfde als voor beleggen: de tijd is je vriend. Als je de uitvaartpolis afsluit als je nog jong bent, dan heeft je verzekeraar nog heel wat jaren om voldoende kapitaal op te bouwen. De looptijd bepaalt namelijk hoeveel premie je per maand of jaar betaalt. Een goedkope uitvaartverzekering afsluiten doe je dus het beste als je nog jong bent. Bedenk ook: een goedkope uitvaartverzekering met een lage premie voor jou is niet zaligmakend. Een mooi afscheid voor je nabestaanden kan helpen bij de rouwverwerking. En dat is ook veel waard.

Lees ook: Uitvaartverzekeringen: vragen en antwoorden

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.