Een reisverzekering afsluiten: waar moet u op letten?

Driekwart van de Nederlanders sluit een reisverzekering af voor een vakantie naar het buitenland, becijferde bureau Gfk. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Reisverzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er doorlopende reisverzekeringen en kortlopende reisverzekeringen. Reisverzekeringen vergelijken en afsluiten kan ook heel eenvoudig online. Toch blijkt uit het Gfk-onderzoek dat maar liefst 48 procent van de Nederlanders geen reisverzekering afsluit voor een korte vakantie. Voor een langere vakantie sluit twintig procent geen reisverzekering af.

De beste reisverzekeringen op een rij

De vraag blijft: welke verzekeraar biedt de beste reisverzekering? Uit onderzoek van bureau Moneview Research uit maart 2011 kwamen de doorlopende reisverzekering van De Nationale en de doorlopende reisverzekering Budget van Univé met vijf sterren als beste uit de bus op het onderdeel prijs.

Op het onderdeel kwaliteit scoorden de doorlopende reisverzekeringen van De Europeesche, de doorlopende reisverzekeringen van Allianz Global Assistance (voorheen Mondial Assistance) (Comfort en Premium) en de doorlopende reisverzekeringen van Univé (Comfort en Budget) het beste. De Budget-reisverzekering van Univé scoorde dus als enige op beide onderdelen vijf sterren. In een onderzoek van de Consumentenbond uit februari 2011 kwam de reisverzekering Allianz Global Assistance (voorheen Mondial Assistance) als besten uit de bus. Andere aanbieders van reisverzekeringen zijn Aegon, ReaalFBTO, OHRANowGo en Routemobiel. In een nieuw onderzoek van Moneyview uit 2015 scoorden onder meer de doorlopende reisverzekering van ABN Amro en de reisverzekering van Allianz vijf sterren. Lees hier wat momenteel de beste verzekering voor uw vakantie is.

Reisverzekering en medische kosten

Een veelgenoemde reden om geen reisverzekering af te sluiten is de dubbele dekking. Mensen zijn voor bijvoorbeeld ziektekosten al verzekerd via hun basisverzekering ziektekosten. Voor hogere ziektekosten kan meestal en beroep gedaan worden op de aanvullende ziektekostenverzekering. Wel kan het voor de VS, Canada en Zwitserland zinvol zijn om ook in de reisverzekering dekking voor medische kosten op te nemen, aangezien patiënten daar gepeperde rekeningen krijgen.

Bagage wel of niet verzekeren via de reisverzekering

{loadposition user18} Zoals voor alle verzekeringen geldt ook voor reisverzekeringen: verzeker u alleen voor zaken waarvan u de kosten niet zelf kunt dragen. En let ook bij reisverzekeringen op dubbele dekkingen. Schade aan bagage kan deels ook onder de inboedelverzekering vallen, aangezien sommige inboedelverzekeringen ook schade voor de inboedel buitenshuis vergoeden. Bovendien blijkt uit onderzoek van bureau Moneyview uit maart 2011 dat de inboedelverzekering vaak een hoger schadebedrag uitkeert dan de reisverzekering. Die keert de dagwaarde waar dan nog eventueel een eigen risico af gaat. Let er wel op dat inboedelverzekeringen bepaalde gebeurtenissen buitenshuis kunnen uitsluiten van de dekking. In dat geval kunt u overwegen om voor uw bagage tot een reisverzekering af te sluiten.

Reisverzekering en auto

Een derde vorm van dubbele dekking die vaak voorkomt is de schade aan de auto. Die wordt vaak ook al door de gewone autoverzekering vergoed, als u tenminste meer hebt dan alleen een WA-verzekering. Pechhulp is soms verzekerd via uw dealer, maar u kunt zich hier ook los voor verzekeren via pechhulp van Routemobiel, ANWB en Allianz Global Assistance (voorheen Mondial Assistance).

Wel of geen reisverzekering?

Op grond van bovenstaande zou u kunnen concluderen dat een reisverzekering in veel gevallen niet nodig is. Maar dat is een misvatting! Alleen een reisverzekering dekt de kosten van bijvoorbeeld een staking of een natuurramp waardoor u langer in uw hotel moet blijven. Ook een reddingsoperatie tijdens uw vakantie wordt door de reisverzekering gedekt en niet door een andere verzekering.

Ook als u te maken krijgt met een overlijden in het buitenland, kunt u alleen voor de kosten van repatriëring een beroep doen op de reisverzekering. Meestal krijgt u de kostprijs. Andersom, als u tijdens een vakantie in het buitenland terug moet naar Nederland in verband met een overlijden daar, krijgt u ook bij de meeste reisverzekeringen de kosten hiervan vergoed. Het moet dan wel om een naast familielid gaan. Ook de bekende gipsvlucht valt onder de reisverzekering. Let er ook op of en zo ja hoe hoog de dekking is van smartphones, tablets en laptops. Veel mensen nemen hun tablet of smartphone mee op vakantie, maar vaak blijkt dat de maximale dekking niet hoger is dan 500 euro.

Reisverzekeringen voor stages

Voor stages of werken in het buitenland is een gewone reisverzekering meestal niet voldoende. Dan is de Globetrotter-verzekering van Mondial Assistance wellicht iets voor u. Ook Tasman Verzekeringen heeft een heel scale aan bijzondere reisverzekeringen voor als u als au pair, backpacker, student, stagiair op taalreis of gaat werken in het buitenland gaat.

Actieve vakantie en reisverzekering

Gaat u op vakantie dingen doen die een verzekeraar als een risicovolle sport kan beschouwen? Lees dan voor het afsluiten van uw reisverzekering de polisvoorwaarden door om te zien of gevaarlijke sporten als parachutespringen, duiken, bungejumpen en off-piste-skien door de reisverzekering uitgesloten worden. Let op als je een reisverzekering met wintersportdekking afsluit. Vaak blijkt de dekking voor vervanging van je skiuitrusting en medische kosten zoals een redding van de piste met de banaan, aan de magere kant.

Reisverzekering en schade claimen

Tot slot nog dit: Heb je op vakantie schade geleden en wil je die claimen? Let dan goed op het volgende. Bij diefstal moet je altijd aangifte doen bij de politie. Ook is het handig om aankoopbonnen van nieuwe spullen zoals je fotocamera te bewaren. Kun je geen bonnen overleggen, dan krijg je hooguit de dagwaarde vergoed, anders wellicht de nieuwwaarde.

Lees ook: Kortlopende annuleringsverzekering voor samengestelde reis en Waarom zou je een annuleringsverzekering afsluiten?

Een reisverzekering afsluiten: waar moet u op letten?
5 (100%) 1 vote

Deel dit met je vrienden!