Ga naar de inhoud

Een reisverzekering afsluiten in 2023: waar moet u op letten?

Driekwart van de Nederlanders sluit een reisverzekering af voor een vakantie naar het buitenland, becijferde bureau Gfk ooit. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Ga je een verre reis maken? Sluit dan een goede reisverzekering af. © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Ga je een verre reis maken? Sluit dan een goede reisverzekering af. © Alleverzekeringenopeenrij.nl

Reisverzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er doorlopende reisverzekeringen en kortlopende reisverzekeringen. En voor wie een jaar of langer op reis wil, zijn er reisverzekeringen voor een lange reis. Maar hoewel reisverzekeringen vergelijken en afsluiten heel makkelijk online kan, sluit lang niet iedereen een reisverzekering af. Zo blijkt uit het Gfk-onderzoek dat maar liefst 48 procent van de Nederlanders geen reispolis afsluit voor een korte vakantie. Voor een langere vakantie sluit twintig procent geen reispolis af.

De beste reisverzekeringen in 2023 op een rij

De vraag blijft: welke verzekeraar biedt de beste reisverzekering? Bij de Consumentenbond kwam in april 2023 de reisverzekeringen ANWB Compleet en Unigarant Uitgebreid als beste uit de test. Direct daarna kwamen de doorlopende reisverzekering van ABN Amro.

De beste doorlopende reisverzekeringen

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

In het onderzoek van de Consumentenbond uit 2022 en 2023 duiken deels dezelfde namen op als in het onderzoek naar beste reisverzekeringen uit 2023 van onafhankelijk bureau Moneview Research. Moneyview splitste daarbij de reisverzekeringen uit in kortlopende en doorlopende reisverzekeringen.

Bij de doorlopende reisverzekeringen gaf Moneyview in april 2023 vijf sterren voor polisvoorwaarden aan Allianz Global Assistance (premium reisverzekering), ANWB/Unigarant (Compleet/Uitgebreid) en Anker (Optimaal). De vijf sterren voor prijs gingen naar de doorlopende reisverzekering van ABN Amro, Univé en AON.

De beste kortlopende reisverzekeringen

Wil je een kortlopende reisverzekering afsluiten? Dan kun je volgens Moneuview in 2023 wat polisvoorwaarden betreft het beste terecht bij Ik kies zelf van a.s.r., ANWB/Unigarant en Interpols. Qua prijs scoren de kortlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance, AON en Interpolis het beste, aldus de onderzoekers. Lees hier wat momenteel de beste verzekering voor jouw vakantie is.

Unigarant is de verzekeraar van ANWB en beide reisverzekeringen hebben dezelfde polisvoorwaarden. Daardoor hebben beide reisverzekeringen dezelfde scores in het onderzoek van de Consumentenbond. Deze reisverzekeringen danken hun hoge score in de test onder meer aan de goede bagagevergoeding en het ontbreken van een maximale vergoeding bij annulering van je reis. Ook bieden de reisverzekeringen ruime dekking voor problemen rond coronamaatregelen. Deze reisverzekeringen bieden sinds september 2021 ook weer dekking voor reizen naar gebieden met een negatief reisadvies.

Nieuw sinds 2022 is de reisverzekering van LTA Lifecard Travel Assistance. Deze reisverzekeraar is al jaren actief in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland.

Reisverzekering en medische kosten

Een veelgenoemde reden om geen reisverzekering af te sluiten is de dubbele dekking. Mensen zijn voor bijvoorbeeld ziektekosten al verzekerd via hun basisverzekering ziektekosten. Voor hogere ziektekosten kan meestal en beroep gedaan worden op de aanvullende ziektekostenverzekering. Wel kan het voor de VS, Canada en Zwitserland zinvol zijn om ook in de reisverzekering dekking voor medische kosten op te nemen, aangezien patiënten daar gepeperde rekeningen krijgen.

Bagage wel of niet verzekeren via je reisverzekering

Zoals voor alle verzekeringen geldt ook voor reisverzekeringen: verzeker u alleen voor zaken waarvan u de kosten niet zelf kunt dragen. En let ook bij reisverzekeringen op dubbele dekkingen. Schade aan bagage kan deels ook onder de inboedelverzekering vallen, aangezien sommige inboedelverzekeringen ook schade voor de inboedel buitenshuis vergoeden. Je reisverzekering keert de dagwaarde uit waar dan nog eventueel een eigen risico af gaat. Het kan zijn dat je via je inboedelverzekering een hogere schadevergoeding krijgt. Let er wel op dat inboedelverzekeringen bepaalde gebeurtenissen buitenshuis kunnen uitsluiten van de dekking. In dat geval kun je overwegen om voor je bagage tot een reisverzekering af te sluiten.

Hoe is je auto verzekerd?

Een derde vorm van dubbele dekking die vaak voorkomt is de schade aan de auto. Die wordt vaak ook al door de gewone autoverzekering vergoed, als u tenminste meer hebt dan alleen een WA-verzekering. Pechhulp is soms verzekerd via uw dealer, maar u kunt zich hier ook los voor verzekeren via pechhulp van bijvoorbeeld ANWB.

Wel of geen reisverzekering?

Op grond van bovenstaande zou je kunnen concluderen dat een reisverzekering in veel gevallen niet nodig is. Maar dat is een misvatting! Alleen een reisverzekering dekt de kosten van bijvoorbeeld een staking of een natuurramp waardoor je langer in je hotel moet blijven. Ook een reddingsoperatie tijdens je vakantie wordt door de reisverzekering gedekt en niet door een andere verzekering.

Ook als je te maken krijgt met een overlijden in het buitenland, kun je alleen voor de kosten van repatriëring een beroep doen op de reisverzekering. Meestal krijg je de kostprijs. Andersom, als je tijdens een vakantie in het buitenland terug moet naar Nederland in verband met een overlijden daar, krijg je ook bij de meeste reisverzekeringen de kosten hiervan vergoed. Het moet dan wel om een naast familielid gaan.

Ook de bekende gipsvlucht valt onder de reisverzekering. Let er ook op of en zo ja hoe hoog de dekking is van smartphones, tablets en laptops. Veel mensen nemen hun tablet of smartphone mee op vakantie, maar vaak blijkt dat de maximale dekking niet hoger is dan 500 euro. Lees meer over tablets, laptopes en smartphones verzekeren.

Verzekeringen voor stages in het buitenland

Voor stages of werken in het buitenland is een gewone reisverzekering meestal niet voldoende. Dan is de Globetrotter-verzekering van Allianz Global Assistance wellicht iets voor je.

Reisverzekering voor je huisdier

Je reisverzekering is er alleen voor schade die jij en je menselijke medereizigers lijden. Maar medische kosten in het buitenland voor je kat of hond zijn niet op je reiskostenverzekering te verhalen. Daarvoor kun je aankloppen bij je huisdierverzekering, als je die tenminste hebt afgesloten. Maar ook die dekt lang niet altijd medische zorg in het buitenland. Daarvoor moet je bij je hondenverzekering of kattenverzekering meestal een aparte reismodule afsluiten.

Actieve vakantie en reisverzekering

Ga je op vakantie dingen doen die een verzekeraar als een risicovolle sport kan beschouwen? Lees dan voor het afsluiten van je reisverzekering de polisvoorwaarden door om te zien of gevaarlijke sporten als parachutespringen, duiken, bungejumpen en off-piste-skiën door de reisverzekering uitgesloten worden. Let op als je een reisverzekering met wintersportdekking afsluit. Vaak blijkt de dekking voor vervanging van je skiuitrusting en medische kosten zoals een redding van de piste met de banaan, aan de magere kant.

Reisverzekering en schade claimen

Tot slot nog dit: Heb je op vakantie schade geleden en wil je die claimen? Let dan goed op het volgende. Bij diefstal moet je altijd aangifte doen bij de politie. Ook is het handig om aankoopbonnen van nieuwe spullen zoals je fotocamera te bewaren. Kun je geen bonnen overleggen, dan krijg je hooguit de dagwaarde vergoed, anders wellicht de nieuwwaarde.

Lees ook: Kortlopende annuleringsverzekering voor samengestelde reis en Waarom zou je een annuleringsverzekering afsluiten?

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)