Ga naar de inhoud

Nederlander wil geen verplichting voor winterbanden

Nederlanders zitten niet te wachten op een wettelijke verplichting voor winterbanden, zoals in sommige ons omringende landen. Ook het Verbond van Verzekeraars ziet nadelen aan de invoering van winterbanden-plicht.

In de strenge winters van 2010 en 2011 ontstond er een run op winterbanden. Bijna één op de drie Nederlandse autobezitters heeft winterbanden onder de auto, blijkt uit een onderzoek van het Verbond van Verzekeraars. De meest genoemde reden om winterbanden aan te schaffen is veiligheid (83 procent).

Grotere veiligheid met winterbanden

Winterbanden zorgen voor extra veiligheid, omdat het profiel water en sneeuw beter kan afvoeren. Ook hebben de banden een andere samenstelling, waardoor ze bij temperaturen onder de 7 graden een betere grip op het wegdek hebben. De remweg is ruim de helft korter (30 tegenover 62 meter) dan bij zomerbanden. Zogeheten vierseizoenenbanden hebben volgens het Verbond een remweg van gemiddeld 35 meter. Uit onderzoek blijkt dat automobilisten met winterbanden minder schade veroorzaken.

Winterbanden verplicht of niet?

Regelmatig ontstaat ook in Nederland discussie over de vraag of winterbanden verplicht moeten worden. In Duitsland en Frankrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Bijna de helft van de 500 ondervraagde Nederlanders is geen voorstander van verplichte invoering van winterbanden in Nederland, blijkt uit het onderzoek van het Verbond van Verzekeraars. Een kwart zou wel voor een verplichting zijn en nogmaals een kwart ziet zowel voor- als nadelen.

Lagere verzekeringspremie met winterbanden

Van de ondervraagden vindt 41 procent dat auto-eigenaren met winterbanden korting moeten krijgen op hun premie voor de autoverzekering. Eén op de drie ondervraagden is het daar niet mee eens. Overigens geven sommige (internet)verzekeraars al korting op de premie bij aanschaf van winterbanden. Tip: vergelijk autoverzekeringen.

Winterbanden en aansprakelijkheid

Slechts één op de tien ondervraagden vindt dat automobilisten die zonder winterbanden een ongeluk veroorzaken, zelf moeten opdraaien voor alle kosten. Een ruime meerderheid is het daarmee oneens. Autoverzekeringen in Nederland kennen geen uitsluiting als een brokkenmaker bij sneeuw en ijzel geen winterbanden heeft. Van de autobezitters die nu geen winterbanden hebben, is 90 procent niet van plan om ze deze winter nog aan te schaffen. Meest genoemde redenen zijn te weinig rijden (42 procent) en de kosten (32 procent).

Hogere kosten door verplichting winterbanden

Het Verbond van Verzekeraars vindt dat een wettelijke verplichting een besluit is dat de politiek moet nemen. Het Verbond benadrukt dat een verplichte gebruik van winterbanden een vergaande en voor de consument dure maatregel is. Het zou betekenen dat bijvoorbeeld tweede auto’s die vooral als boodschappenauto worden gebruikt, aan de winterbanden moeten geloven. Het Verbond vindt dat daarmee autobezitters die weinig rijden op kosten worden gejaagd.

In Nederland is weinig onderzoek gedaan naar de effecten van winterbanden op het voorkomen van schade. Het schaarse onderzoek dat er wel is, wijst uit dat automobilisten met winterbanden minder schade veroorzaken. Maar die vlieger gaat alleen op als automobilisten nog steeds hun rijgedrag aanpassen aan de winterse omstandigheden. Het gevaar bestaat dat weggebruikers denken dat ze harder en roekelozer gaan rijden ‘omdat ze toch winterbanden hebben’.
Het onderzoek is gehouden in januari 2012 onder 500 consumenten. Lees meer over de regelgeving rond winterbanden in Nederland en het buitenland.

5/5 - (1 stemmen)