Voor- en nadelen van een uitvaartverzekering in geld

Bij een uitvaartverzekering in geld, ook wel kapitaal uitvaartverzekering genoemd, krijgen je nabestaanden een bedrag in handen. Dat geld van de uitvaartverzekering hoeven ze overigens niet te besteden aan de uitvaart.

Het grote voordeel van een uitvaartverzekering in geld is dat jouw nabestaanden zelf kunnen kiezen met welke uitvaartverzorger ze in zee gaan en hoe ze de uitvaart inrichten. Wil je de achterblijvers niet met die sores opzadelen, kies dan voor een natura uitvaartverzekering. Omdat je bij een uitvaartverzekering in geld zelf de premie betaalt, kun je zelf bepalen hoe luxe of sober je uitvaart wordt.

Premies uitvaartverzekering vergelijken

Wil je weten wat een begrafenisverzekering in geld of natura kost? Of wil je eerst uitrekenen wat een uitvaart eigenlijk kost? Vul dan even de uitvaarttool onderaan deze pagina in. Als je weet wat je uitvaart ongeveer gaat kosten, kun je beter de premies voor uitvaartverzekeringen vergelijken. Online uitvaartverzekeringen vergelijken kan in stap 2 van de uitvaarttool. Maar je kunt ook even kijken bij onder meer Ardanta (Geld Garant Uitvaartplan), Yarden, MonutaDela en PC Uitvaart. Die laatste biedt alleen natura uitvaartverzekeringen aan. Allemaal bieden ze de mogelijkheid om de premie periodiek te betalen, maar ook een uitvaartverzekering via een koopsom ineens is bij enkele uitvaartverzekeraars mogelijk. Tip: Het Dela Uitvaartplan in diensten is de beste uitvaartverzekering volgens de Consumentenbond (van 2013 t/m 2016).

Nadelen uitvaartverzekering in geld

Aan een uitvaartverzekering in geld zitten ook nadelen. Een van de grootste nadelen is dat de nabestaanden de hele uitvaart in samenspraak met de uitvaartondernemer moeten regelen. De vraag is of ze daar op zitten te wachten. Een ander nadeel kan zijn dat er bij jouw overlijden niet voldoende geld is om de door jou of je nabestaanden gewenste uitvaart te betalen. Bereken met de tool onderaan deze pagina hoeveel geld jouw uitvaart ongeveer gaat kosten. De kans daarop bestaat als je een kapitaal uitvaartverzekering hebt die niet wordt aangepast aan de inflatie. Check dus of jouw uitvaartverzekering geïndexeerd wordt.

Uitvaartverzekering in geld: natura sommenverzekering

Wil je toch zeker weten dat je nabestaanden het geld van je uitvaartverzekering besteden aan je uitvaart? Kies dan voor een natura sommenverzekering. Dat is een mengvorm van een uitvaartverzekering in natura en een verzekering in geld. Je hebt dan alle voordelen van een uitvaartverzekering in geld, maar de kosten moeten de nabestaanden declareren bij de uitvaartverzekeraar.

Weet je nu nog niet of je een uitvaartverzekering in geld of in natura wilt? Bij de Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering van Yarden heb je de mogelijkheid om op elk moment te switchen tussen een uitkering in geld, in diensten of een combinatie van beide.

Bereken hieronder de kosten van de uitvaart die jij voor jezelf in gedachten hebt. In stap 2 kun je dan uitvaartverzekeringen vergelijken.

Deel dit met je vrienden!