Voor- en nadelen van een uitvaartverzekering in geld

Bij een uitvaartverzekering in geld, ook wel kapitaal uitvaartverzekering genoemd, krijgen je nabestaanden een bedrag in handen. Dat geld van de uitvaartverzekering hoeven ze overigens niet te besteden aan de uitvaart.

Bij een uitvaartverzekering in geld keert de verzekeraar een bedrag uit waarvan de uitvaart wordt betaald. © Carolyna Booth / Pixabay
Bij een uitvaartverzekering in geld keert de verzekeraar een bedrag uit waarvan de uitvaart wordt betaald. © Carolyna Booth / Pixabay

Het grote voordeel van een uitvaartverzekering in geld is dat jouw nabestaanden zelf kunnen kiezen met welke uitvaartverzorger ze in zee gaan en hoe ze de begrafenis of crematie inrichten. Wil je de achterblijvers niet met die sores opzadelen, kies dan voor een natura uitvaartverzekering. Omdat je bij een uitvaartverzekering in geld zelf de premie betaalt, kun je zelf bepalen hoe luxe of sober je uitvaart wordt.

Premies uitvaartverzekering vergelijken

Wil je weten wat een begrafenisverzekering in geld of natura kost? Of wil je eerst uitrekenen wat een uitvaart eigenlijk kost? Vul dan de uitvaarttool onderaan deze pagina in. Als je weet wat je uitvaart ongeveer gaat kosten, kun je beter de premies voor uitvaartverzekeringen vergelijken. Online uitvaartverzekeringen vergelijken kan in stap 2 van de uitvaarttool. Maar je kunt ook even kijken bij onder meer Monuta en Dela. Allemaal bieden ze de mogelijkheid om de premie periodiek te betalen, maar ook een uitvaartverzekering via een koopsom ineens is bij enkele uitvaartverzekeraars mogelijk.

De uitvaartverzekering in geld van Dela

Onder meer Dela biedt een uitvaartverzekering in geld aan: het Dela Uitvaartplan Geld. Die uitvaartverzekering is vooral interessant voor mensen die in het buitenland begraven willen worden of als aanvulling op een andere uitvaartverzekering, aldus Dela zelf. Blijft er bij het Dela Uitvaartplan Geld na je uitvaart nog een bedrag over, dan betaalt Dela dat uit. Als je je uitvaart door Dela wilt laten regelen, dan is de uitvaartverzekering in geld niet geschikt, vindt de uitvaartverzekeraar zelf. Je kunt dan beter het Dela Uitvaartplan in diensten afsluiten. Dat Dela Uitvaartplan in diensten is de beste uitvaartverzekering volgens de Consumentenbond (van 2013 t/m 2016).

Uitvaartverzekeraar

Premie per 

maand vanaf:

Verzekerd bedrag
Klanttevre-

denheid

Vergelijk Dela uitvaartverzekringen

€ 9,62

€ 9000,-

Uitkering in geld.

7,6

Vergelijk Dela uitvaartverzekringen

€ 7,34

€ 9000,-

€ 6000,- in diensten, 
€ 3000,- in geld

7,6

Vergelijk uitvaartverzekeringen van Monuta

€ 9,22

€ 9000,-

€ 2000,- in diensten, 
€ 7000,- in geld

7,3

Vergelijk uitvaarverzekeringen van Ardanta

€ 10,58

Niet af te sluiten via ons

€ 9000,-

Uitkering in geld

7,0

Vergelijk uitvaartverzekeringen van Lifetri

€ 6,22

Niet af te sluiten via ons

€ 6100,-

Cremeren omgeving Amsterdam

Niet bekend

Vergelijk uitvaartverzekeringen van Lifetri

€ 6,59

Niet af te sluiten via ons

€ 6482,-

Begraven omgeving Amsterdam

Niet bekend

  • Verzekerd bedrag voor iemand die op 1 januari 2020 18 jaar is geworden
  • Klanttevredenheid gebaseerd op cijfers van Verbond van Verzekeraars.
  • Alleen uitvaartverzekeringen opgenomen die online af te sluiten zijn.
  • Overzicht laatst gewijzigd op 25 februari 2021.

Belangrijk: Lees in dit artikel hoe dit overzicht tot stand gekomen is.

Lees meer over uitvaartverzekeringen vergelijken en lees ook hoe je een goedkope uitvaartverzekering kunt afsluiten.

Nadelen uitvaartverzekering in geld

Uitvaartverzekeringen in geld hebben ook nadelen. Een van de grootste nadelen is dat de nabestaanden de hele uitvaart in samenspraak met de uitvaartondernemer moeten regelen. De vraag is of ze daar op zitten te wachten. Een ander nadeel kan zijn dat er bij jouw overlijden niet voldoende geld is om de door jou of je nabestaanden gewenste uitvaart te betalen. Bereken met de tool onderaan deze pagina hoeveel geld jouw uitvaart ongeveer gaat kosten. De kans daarop bestaat als je een kapitaal uitvaartverzekering hebt die niet wordt aangepast aan de inflatie. Check dus of jouw uitvaartverzekering geïndexeerd wordt.

Uitvaartverzekering in geld: natura sommenverzekering

Wil je toch zeker weten dat je nabestaanden het geld van je uitvaartverzekering besteden aan je uitvaart? Kies dan voor een natura sommenverzekering. Dat is een mengvorm van een uitvaartverzekering in natura en een verzekering in geld. Je hebt dan alle voordelen van een uitvaartverzekering in geld, maar de kosten moeten de nabestaanden declareren bij de uitvaartverzekeraar.

Bereken hieronder de kosten van de uitvaart die jij voor jezelf in gedachten hebt. In stap 2 kun je dan uitvaartverzekeringen vergelijken.

Deel dit met je vrienden!

Gerelateerde artikelen