Ga naar de inhoud

Uitvaartverzekering vergelijken: natura of geld?

Uw uitvaartverzekering vergelijken kan op verschillende manieren. Wilt u een uitvaartverzekering die geld uitkeert of diensten levert? We zetten de voor- en nadelen van de diverse uitvaartverzekeringen op een rij. Daarna kunt u met de uitvaartkostentool berekenen wat uw uitvaart bij benadering gaat kosten. Handig om te weten, want alleen dan kunt u online uw uitvaartverzekering vergelijken.

Een uitvaartverzekering vergelijken is niet het leukste werk, maar je kunt er veel geld mee besparen. © Kees Luising / Pixabay
Een uitvaartverzekering vergelijken is niet het leukste werk, maar je kunt er veel geld mee besparen. © Kees Luising / Pixabay

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaart kost al snel enkele duizenden euro’s. Een standaard begrafenis kostte in 2017 ruim 7500 euro berekende het Nibud. Cremeren is iets goedkoper. De kosten voor een uitvaart variëren voor hetzelfde dienstenpakket. Maar zelfs met een simpele uitvaart moet u al flink in de buidel tasten.

Wat een uitvaart nu globaal kost, kunt u uitrekenen met deze rekentool. En ook de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen heeft een uitvaartkosten-calculator online staan.

De uitvaartverzekering sluit u nu af, zodat u uw naasten later niet met de kosten van uw uitvaart opzadelt. Zelfs als u over voldoende middelen beschikt, kan het verstandig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Het is immers niet gezegd dat uw nabestaanden als het zover is direct over uw geld kunnen beschikken. De afwikkeling van een erfenis kan maanden duren. Zonder uitvaartverzekering moeten uw nabestaanden de rekening van de uitvaartondernemer uit eigen zak voorschieten.

Uitvaartverzekering vergelijken: uitkering in geld of in natura

U kunt kiezen of de verzekering een bedrag in geld uitkeert, een zogeheten uitvaartverzekering in geld, zodat de nabestaanden zelf alles kunnen regelen. Maar u kunt er ook voor kiezen dat bepaalde zaken geregeld worden, zoals de kist, crematie en rouwstoet. Dat heet een uitvaartverzekering in natura. Beide verzekeringen kennen voor- en nadelen. Daarnaast zijn er nog mengvormen ontwikkeld zoals de natura sommenverzekering dat elementen van de uitvaartverzekering in natura en de uitvaartverzekering in geld bevat. U kunt de premie voor de uitvaartverzekering periodiek betalen, maar ook via een koopsom ineens.

Lees ook hoe je uitvaartverzekeringen kunt vergelijken op premie, dekking en klanttevredenheid.

Kunt u niet kiezen tussen een uitvaartverzekering in geld of in natura? Dan is wellicht de nieuwe Monuta uitvaartverzekering iets voor u. Deze naturapolis biedt meer keuzevrijheid bij de invulling van de uitvaart.

Online uitvaartverzekeringen vergelijken

Tegenwoordig is het heel makkelijk uitvaartverzekeringen online te vergelijken. Bij onder meer Dela en Monuta kunt u online een vrijblijvende premieberekening opvragen voor een uitvaartverzekering. Let er ook op of de verzekeraar de mogelijkheid biedt om uw uitvaartverzekering aan te passen aan de inflatie. Anders is er straks wellicht te weinig geld om uw uitvaart te verzorgen zoals u dat wenst. Tip: Het Dela Uitvaartplan in diensten is door de Consumentenbond al vijf jaar achter elkaar uitgeroepen tot beste uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekering vergelijken: basispakket of extra’s

Ondanks dat u een goede uitvaartverzekering hebt, kan het gebeuren dat de nabestaanden naderhand moeten bijbetalen. Dat gebeurt vooral als de uitvaartverzekering alleen een basispakket dekt of als de nabestaanden meer willen dan alleen door de uitvaartverzekering gedekt wordt. Lees ook: Zo kun je een goedkope uitvaartverzekering afsluiten.

Gaat u dus uitvaartverzekeringen vergelijken? Bepaal dan eerst of u een natura- of kapitaal uitvaartverzekering prefereert. Bepaal dan of u de premie maandelijks of via een eenmalige koopsom wilt betalen Vergelijk tenslotte welke verzekeraar het beste bij uw wensen aansluit.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)