Opstalverzekeringen vergelijken: waar moet u op letten

Opstalverzekeringen zijn er in drie varianten: de uitgebreide opstalverzekering, de extra uitgebreide opstalverzekering en de allrisk opstalverzekeringen. Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten bij het vergelijken van opstalverzekeringen?

De opstalverzekering is een woonverzekering waar je als huiseigenaar niet zonder kunt. Weinig mensen zullen financieel in staat zijn om na een fikse woningbrand de schade uit eigen zak te betalen. Niet verzekeren is in dit geval eigenlijk geen optie en een opstalverzekering is dan ook een must. Maar ga voordat u een opstalverzekering afsluit eerst opstalverzekeringen vergelijken en sluit de beste verzekering af voor uw huis.

Opstalverzekeringen vergelijken

Een opstalverzekering verzekert alleen het pand. Om ook uw inboedel te verzekeren, heeft u een inboedelverzekering nodig. Vergelijk inboedelverzekeringen of sluit de opstalverzekering van Nationale Nederlanden (5 sterren voor polisvoorwaarden in 2020 en 2019), Centraal Beheer, ABN Amro, OhraInshared, AegonFBTO, DitzoVerzekeruzelf (5 sterren voor prijs in 2020 en 2019) of Univé af. Wil je een opstalverzekering en een inboedelverzekering in één? Kijk dan even naar de Hema woonverzekering. En bekijk hier wat de beste opstalverzekeringen in 2020 zijn.

Drie soorten opstalverzekeringen

Maar er zijn verschillende soorten opstalverzekeringen. Met een opstalverzekering bent u verzekerd tegen schade door inbraak en diefstal, brand, storm, explosie, blikseminslag, water, olie en roet. Dat laatste is bijvoorbeeld van belang als er bij de buren brand is geweest. In die gevallen hebben de belendende percelen vaak rook- en roetschade en dat wordt gedekt door een opstalverzekering. Bij stormschade moet u overigens wel rekening houden met een eigen risico.

De uitgebreide opstalverzekering

Opstalverzekeringen vergelijken kan je een lagere premie of betere polisvoorwaarden opleveren. © Alexander Stein / Pixabay
Opstalverzekeringen vergelijken kan je een lagere premie of betere polisvoorwaarden opleveren. © Alexander Stein / Pixabay

Behalve de gewone opstalverzekering heb je ook de uitgebreide en de extra uitgebreide opstalverzekering. Een uitgebreide opstalverzekering dekt ook brand- en waterschade, maar bijvoorbeeld geen schade door bevriezing (denk aan een gesprongen waterleiding), schroei- en smeltschade. Ook schade aan uw pand die samenhangt met een aanrijding (een onbekende dronken automobilist parkeert z’n auto tegen uw gevel) is met een uitgebreide opstalverzekering gedekt.

Extra uitgebreide en allrisk opstalverzekering

Die uitgebreide dekking schijnt overigens bijna niet meer voor te komen. Veel huiseigenaren kiezen daarom voor een zogeheten extra uitgebreide opstalverzekering of een allrisk-polis als woonhuisverzekering. Bij de eerste wordt ook herstel vergoed dat samenhangt met vorstschade en schade als gevolg van omgevallen bomen. Bij de all risk-opstalverzekering ben je tegen alles verzekerd (tenzij iets in de polisvoorwaarden nadrukkelijk wordt uitgesloten) inclusief van buiten komend onheil, zoals dat heet. Denk daarbij aan vandalisme.

De meeste hypotheekverstrekkers eisen dat je minimaal een gewone opstalverzekering afsluit voor het pand waar zij hun centjes voor uitlenen. De hoogte van de premie voor de opstalverzekering hangt af van de herbouwwaarde van je huis.

Behalve de opstalverzekering zijn er nog meer woonverzekeringen zoals de inboedelverzekering en de rechtsbijstandverzekering voor woningeigenaren. Vergelijk opstalverzekeringen en vraag online gratis en vrijblijvend een offertes aan voor opstalverzekeringen.

Deel dit met je vrienden!