Opstalverzekeringen vergelijken: op deze 4 punten moet je letten

Opstalverzekeringen zijn er in drie varianten: de uitgebreide opstalverzekering, de extra uitgebreide opstalverzekering en de allrisk opstalverzekeringen. Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten bij het vergelijken van opstalverzekeringen?

De opstalverzekering is een woonverzekering waar je als huiseigenaar niet zonder kunt. Weinig mensen zullen financieel in staat zijn om na een fikse woningbrand de schade uit eigen zak te betalen. Niet verzekeren is in dit geval eigenlijk geen optie en een opstalverzekering is dan ook een must. Maar ga voordat je een opstalverzekering afsluit eerst opstalverzekeringen vergelijken en sluit de beste verzekering af voor jouw huis.

Bij het vergelijken en afsluiten van een opstalverzekering moet je op vier zaken letten:

  • De herbouwwaarde van je woning
  • Welke soort opstalverzekering wil je afsluiten: een gewone opstalverzekering, een (extra) uitgebreide opstalverzekering of een allrisk opstalverzekering
  • Hoe hoog is de premie?
  • Wat is de beste opstalverzekering?

De beste opstalverzekering van 2020

Om met dat laatste te beginnen: De allrisk Maatwerk opstalverzekering van Nationale Nederlanden kreeg in juni 2020, samen met de allrisk opstalverzekering van Unigarant en de Super Uitgebreid opstalverzekering van Vereniging Eigen Huis, vijf sterren voor polisvoorwaarden van onderzoeksbureau Moneyview. En in september kwam de Maatwerk allrisk opstalverzekering van Nationale Nederlanden bij de Consumentenbond als beste uit de test (net als in 2019). Lees ook: De beste woonverzekeringen van dit moment.

Opstalverzekeringen vergelijken

Maar er zijn meer aanbieders van opstalverzekeringen. Kijk ook even bij Centraal Beheer, ABN Amro, OhraInshared, AegonFBTO, DitzoVerzekeruzelf (5 sterren voor prijs in 2020 en 2019) of Univé. Wellicht heb je bij die verzekeraars al een polis lopen en kun je pakketkorting krijgen. Een opstalverzekering verzekert alleen het pand. Om ook je inboedel te verzekeren, heb je een inboedelverzekering nodig. Vergelijk inboedelverzekeringen.

Opstalverzekering en inboedelverzekering ineen

Wil je een opstalverzekering en een inboedelverzekering in één? Kijk dan even naar de Hema woonverzekering. En bekijk hier wat de beste opstalverzekeringen in 2020 zijn.

Hoe hoog moet je opstalverzekering zijn?

Als je hebt besloten bij welke verzekeraar je een opstalverzekering wilt afsluiten, doemt de vraag op: hoe hoog moet die verzekering zijn? Je wilt immers niet onderverzekerd zijn. Om de hoogte van de opstalverzekering te bepalen hebben verzekeraars lang gewerkt met herbouwwaardemeters. Maar die zijn vrij globaal en door stijgende bouwkosten zijn de ingevulde gegevens na verloop van tijd achterhaald. Bovendien moet je verbouwingen direct doorgeven, want die kunnen je huis meer waard maken. Vraag even of je verzekeraar de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars accepteert.

Andere opstalverzekeraars gebruiken dataleveranciers of de WOZ-waarde als uitgangspunt om de hoogte van de opstalverzekering te berekenen. Je bent dan standaard gedekt tegen onderverzekering.

Sommige verzekeraars hanteren een maximale herbouwwaarde voor hun opstalverzekeringen. Heb je een duur huis? Let er dan op of die maximale waarde je nu of in de toekomst problemen kan opleveren.

Drie soorten opstalverzekeringen

Tenslotte moet je nog een keuze maken uit een van de drie soorten opstalverzekeringen die in Nederland bestaan. Met een gewone opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade door inbraak en diefstal, brand, storm, explosie, blikseminslag, water, olie en roet. Dat laatste is bijvoorbeeld van belang als er bij de buren brand is geweest. In die gevallen hebben de belendende percelen vaak rook- en roetschade en dat wordt gedekt door een opstalverzekering. Bij stormschade moet je overigens wel rekening houden met een eigen risico.

De uitgebreide opstalverzekering

Opstalverzekeringen vergelijken kan je een lagere premie of betere polisvoorwaarden opleveren. © Alexander Stein / Pixabay
Opstalverzekeringen vergelijken kan je een lagere premie of betere polisvoorwaarden opleveren. © Alexander Stein / Pixabay

Behalve de gewone opstalverzekering heb je ook de uitgebreide en de extra uitgebreide opstalverzekering. Een uitgebreide opstalverzekering dekt ook brand- en waterschade, maar bijvoorbeeld geen schade door bevriezing (denk aan een gesprongen waterleiding), schroei- en smeltschade. Ook schade aan jouw pand die samenhangt met een aanrijding (een onbekende dronken automobilist parkeert z’n auto tegen jouw gevel) is met een uitgebreide opstalverzekering gedekt.

Extra uitgebreide en allrisk opstalverzekering

Die uitgebreide dekking schijnt overigens bijna niet meer voor te komen. Veel huiseigenaren kiezen daarom voor een zogeheten extra uitgebreide opstalverzekering of een allrisk-polis als woonhuisverzekering. Bij de eerste wordt ook herstel vergoed dat samenhangt met vorstschade en schade als gevolg van omgevallen bomen. Bij de all risk-opstalverzekering ben je tegen alles verzekerd (tenzij iets in de polisvoorwaarden nadrukkelijk wordt uitgesloten) inclusief van buiten komend onheil, zoals dat heet. Denk daarbij aan vandalisme.

De meeste hypotheekverstrekkers eisen dat je minimaal een gewone opstalverzekering afsluit voor het pand waar zij hun centjes voor uitlenen. De hoogte van de premie voor de opstalverzekering hangt af van de herbouwwaarde van je huis.

Behalve de opstalverzekering zijn er nog meer woonverzekeringen zoals de inboedelverzekering en de rechtsbijstandverzekering voor woningeigenaren. Vergelijk opstalverzekeringen en vraag online gratis en vrijblijvend een offertes aan voor opstalverzekeringen.

Deel dit met je vrienden!