Oververzekering bij de reisverzekering kost vakantieganger tot 200 euro

Vakantiegangers zijn vaak te ruim verzekerd en regelmatig dubbel verzekerd. Die oververzekering bij de reisverzekering kost de vakantieganger zo’n 200 euro. Veel reisverzekeringen bieden dekkingen die mensen helemaal niet nodig hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat ruim 20.000 vergelijkingen van doorlopende reisverzekeringen analyseerde.

Een van de conclusies is dat mensen tot wel 200 euro kunnen besparen als ze een doorlopende reisverzekering kiezen die beter aansluit bij hun wensen. De vergelijkingssite raadt mensen daarom aan om goed te bedenken wat ze precies willen verzekeren, als ze op reis gaan. Daarnaast is het verstandig om op basis van het wensenpakket een vergelijking te maken. Want ook de premies van reisverzekeringen met gelijksoortige dekkingen lopen fors uiteen. Verzekeraars als Ohra, Klaverblad en Univé hebben hun doorlopende reisverzekeringen aangepast, waardoor je vaker voor een dekking op maat kunt kiezen. Ook zij hadden gezien dat de meeste klanten baat hebben bij een overzichtelijke reisverzekering die bestaat uit een basispakket met los af te sluiten uitbreidingen voor onder meer wintersport, medische kosten, annulering en vervoer.

Verschillende categorieën reisverzekeringen

De vergelijkingssite nam drie categorieën doorlopende reisverzekeringen onder de loep:

Basisdekking: alleen dekking voor onvoorziene kosten binnen Europa;
Beperkte aanvulling: basisdekking + medische kosten, wintersport en ongevallen;
Uitgebreide aanvulling: werelddekking met alle aanvullende opties;
Uit de analyse komt naar voren dat een doorlopende reisverzekering met alleen basisdekking gemiddeld 61,34 euro per jaar kost. Een verzekering met beperkte aanvulling kost gemiddeld 86,70 euro. En de gemiddelde premie van een reisverzekering met uitgebreide aanvulling ligt op 261,59 euro. De uitgebreide standaarddekkingen van dure verzekeringen blijken in veel gevallen overbodig. Mensen die ze afsluiten, zijn daarom al snel oververzekerd. Consumenten die zonder vergelijken een reisverzekering afsluiten kunnen tot wel 200 euro teveel betalen.

Veel voorkomende onnodige dekkingen:

  • Dekking voor gevaarlijke sporten
  • Dekking voor verlies of diefstal van contant geld
  • Werelddekking

Dubbel verzekerd via de reisverzekering

Niet alleen oververzekeren kost mensen onnodig veel geld. Mensen die een reisverzekering afsluiten blijken zich ook regelmatig dubbel te verzekeren. De reisverzekering biedt in zo’n geval dekking die al geregeld was bij een andere lopende verzekering. De meest voorkomende dubbele dekkingen zijn.

Pechhulp voor de auto: dit wordt soms al gedekt door de autoverzekering. Daarnaast kan er al een aparte pechhulpverzekering lopen.
Dekking voor medische kosten: als mensen een aanvullende ziektekostenverzekering hebben, worden medische kosten in het buitenland in veel gevallen al gedekt.
Ongevallendekking: verzekerde ontvangt uitkering na overlijden of blijvende invaliditeit na een ongeval.
Voorbeelden

Reisverzekering met basisdekking

Een gezin met kinderen dat op zoek is naar een basisdekking kan volgens de vergelijkingssite bij Route Mobiel terecht voor 40,96 euro. De duurste polis was die van Europeesche met een premie van 185,48 euro. Deze is ruim 4,5 keer duurder. Hiervoor krijgt het gezin een aantal dekkingen die het niet nodig heeft; namelijk werelddekking, dekking voor onderwatersport en dekking voor andere gevaarlijke sporten.

Reisverzekering met beperkte aanvulling

Een alleenstaande met 2 kinderen wil een reisverzekering met een beperkte aanvulling. De duurste polis is die van Allianz met een premie van 177,84 euro. De laatste biedt ook dekking voor onderwatersport, vervangend vervoer en een standaard werelddekking. Deze dekkingen zijn voor hem overbodig, waardoor hij 3 keer duurder uit zou zijn.

Reisverzekering met uitgebreide aanvulling vergeleken

Een stel dat veel reist wil een uitgebreide reis- en annuleringsverzekering. Dat kan bij Univé voor 178,79 euro. De premie voor de duurste optie, die van Allianz Global Assistance ligt met een jaarpremie van 347,20 euro bijna 2 keer hoger. Hierbij zijn geen ongevraagde dekkingen .

Meer reisverzekeringen vergelijken? Kijk dan onder meer bij Nowgo en Reaal,

Lees ook: Een reisverzekering afsluiten: waar moet u op letten?

Deel dit met je vrienden!