Ga naar de inhoud

Oververzekeren bij de reisverzekering kost vakantieganger tot 200 euro

Vakantiegangers zijn vaak te ruim verzekerd en regelmatig dubbel verzekerd. Dit oververzekeren bij de reisverzekering kost de vakantieganger zo’n 200 euro. Veel reisverzekeringen bieden dekkingen die mensen helemaal niet nodig hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat ruim 20.000 vergelijkingen van doorlopende reisverzekeringen analyseerde.

Overzekeren kost bakken geld

Sluit een reisverzekering op maat af. © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Sluit een reisverzekering op maat af. © Alleverzekeringenopeenrij.nl

Het zal voor veel mensen een eyeopener zijn dat oververzekeren bij de reisverzekering ze jaarlijks bakken met geld kost. Een van de conclusies is dat mensen tot wel 200 euro kunnen besparen als ze een doorlopende reisverzekering kiezen die beter aansluit bij hun wensen. De vergelijkingssite raadt mensen daarom aan om goed te bedenken wat ze precies willen verzekeren, als ze op reis gaan.

Daarnaast is het verstandig om op basis van het wensenpakket een vergelijking te maken. Want ook de premies van reisverzekeringen met gelijksoortige dekkingen lopen fors uiteen. Verzekeraars als Ohra en Univé hebben hun doorlopende reisverzekeringen aangepast, waardoor je vaker voor een dekking op maat kunt kiezen. Ook zij hadden gezien dat de meeste klanten baat hebben bij een overzichtelijke reisverzekering die bestaat uit een basispakket met los af te sluiten uitbreidingen voor onder meer wintersport, medische kosten, annulering en vervoer. Vergelijk reisverzekeraars ook op bijvoorbeeld dekking voor onderwatersport, vervangend vervoer en standaard werelddekking.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Verschillende categorieën reisverzekeringen

De vergelijkingssite nam drie categorieën doorlopende reisverzekeringen onder de loep:

Basisdekking: alleen dekking voor onvoorziene kosten binnen Europa;
Beperkte aanvulling: basisdekking + medische kosten, wintersport en ongevallen;
Uitgebreide aanvulling: werelddekking met alle aanvullende opties;
Uit de analyse komt naar voren dat een doorlopende reisverzekering met alleen basisdekking gemiddeld 61,34 euro per jaar kost. Een verzekering met beperkte aanvulling kost gemiddeld 86,70 euro. En de gemiddelde premie van een reisverzekering met uitgebreide aanvulling ligt op 261,59 euro. De uitgebreide standaarddekkingen van dure verzekeringen blijken in veel gevallen overbodig. Mensen die ze afsluiten, zijn daarom al snel oververzekerd. Consumenten die zonder vergelijken een reisverzekering afsluiten kunnen tot wel 200 euro teveel betalen.

Veel voorkomende onnodige dekkingen:

  • Dekking voor gevaarlijke sporten
  • Dekking voor verlies of diefstal van contant geld
  • Werelddekking

Dubbel verzekerd via de reisverzekering

Niet alleen oververzekeren kost mensen onnodig veel geld. Mensen die een reisverzekering afsluiten blijken zich ook regelmatig dubbel te verzekeren. De reisverzekering biedt in zo’n geval dekking die al geregeld was bij een andere lopende verzekering. De meest voorkomende dubbele dekkingen zijn.

Pechhulp voor de auto: dit wordt soms al gedekt door de autoverzekering of via een externe pechhulpdienst.
Dekking voor medische kosten: als mensen een aanvullende ziektekostenverzekering hebben, worden medische kosten in het buitenland in veel gevallen al gedekt.
Ongevallendekking: verzekerde ontvangt uitkering na overlijden of blijvende invaliditeit na een ongeval.

Toch is oververzekeren eigenlijk makkelijk te voorkomen. Kijk gewoon waar je naartoe wilt en wat je wilt gaan doen. Iemand die nooit gaat duiken, hoeft zich niet te verzekeren voor onderwatersporten. Wie nooit buiten Europa reist, kan prima zonder werelddekking. Hieronder geven we wat voorbeelden hoe je oververzekeren kunt voorkomen.

Reisverzekering met uitgebreide aanvulling vergeleken

Een stel dat veel reist wil een uitgebreide reis- en annuleringsverzekering. Dat kan bij onder meer ABN Amro, Univé en AON (5 sterren van Moneyview in 2023 voor prijs).

Reisverzekering met beperkte aanvulling

Een alleenstaande met 2 kinderen wil een reisverzekering met een beperkte aanvulling. In dat geval kan de doorlopende reisverzekering van OHRA een goede keuze zijn. OHRA biedt een basisverzekering die je met allerlei aanvullingen kunt uitbreiden. Je kunt je reisverzekering zo uitbreiden met aanvullende reisverzekeringen voor geld, annulering, wintersport, hulpverlening, ongevallen en geneeskundige kosten.

Lees ook: Een reisverzekering afsluiten: waar moet u op letten?

5/5 - (2 stemmen)