Ga naar de inhoud

3 Voordelen en 3 nadelen van een natura uitvaartverzekering

Uitvaartverzekeringen zijn er in allerlei vormen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering in natura op een rij.

Bij een natura uitvaartverzekering sluit je een verzekering af voor diensten. © F. Muhammad via Pixabay
Bij een natura uitvaartverzekering sluit je een verzekering af voor diensten. © F. Muhammad via Pixabay

Een natura uitvaartverzekering is een uitvaartverzekering op basis van dienstverlening. Een natura-uitvaartverzekering is een uitvaartverzekering waarbij de verzekeraar een uitvaartonderneming inschakelt. Die uitvaartverzorger regelt alles voor uw nabestaanden, zoals u dat met hen heeft afgesproken. De verzekeraar maakt de uitkering bij overlijden rechtstreeks  over aan de uitvaartverzorger. Een natura uitvaartverzekering staat daarom ook wel bekend als een uitvaartverzekering in diensten.

Premie uitvaartverzekering vergelijken

U kunt bij diverse partijen online offertes opvragen voor een uitvaartverzekering. Dat kan onder meer bij Monuta en Dela. De Consumentenbond heeft het Dela Uitvaartplan al vijf jaar achtereen uitgeroepen tot beste uitvaartverzekering in diensten.

Uitvaartverzekering in natura: bijbetalen?

Anders dan bij een uitvaartverzekering in geld krijgen uw nabestaanden bij een uitvaartverzekering in natura geen geld uitgekeerd. Het bedrag dat via uw natura uitvaartverzekering verzekerd is, gaat rechtstreeks naar de uitvaartverzorger. Uw nabestaanden krijgen alleen een rekening als er meer zaken betaald moeten worden dan met u is afgesproken. Dat is bijvoorbeeld het geval als er meer rouwkaarten verstuurd moeten worden of omdat er meer kopjes koffie tijdens de condoleance zijn geschonken. Lees meer over uitvaartverzekeringen vergelijken.

Voordelen natura uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering in natura kent een aantal voordelen. Een van de grote voordelen van een natura uitvaartverzekering is dat u tevoren zelf veel kunt regelen. Daarmee voorkomt u dat uw nabestaanden nog over alle aspecten van uw uitvaart moeten nadenken. Door inkoopvoordelen van de verzekeraar kan de premie van een natura uitvaartverzekering gunstig uitvallen.

Een ander belangrijk voordeel van een natura uitvaartverzekering is dat uw nabestaanden zich op het moment van de uitvaart geen zorgen hoeven te maken hoe de begrafenis of crematie betaald wordt. Tenzij ze er uiteraard kiezen voor een luxere uitvaart dan met de verzekeraar is afgesproken. Heeft u nog geen idee voor hoeveel u uw uitvaart wilt verzekeren? Maak dan een berekening met deze uitvaartkostenmeter of vul de uitvaartcalculator onderaan deze pagina even in.

Nadelen van een natura uitvaartverzekering

Aan een uitvaartverzekering in diensten kleven ook nadelen. Uw nabestaanden zijn vaak verplicht gebruik te maken van de diensten van de uitvaartondernemer die door de verzekeraar wordt ingeschakeld. Daardoor kan het zijn dat niet al uw wensen gehonoreerd kunnen worden. Willen ze een andere uitvaartondernemer inschakelen, dan krijgen ze een geldbedrag uitgekeerd, maar dat is niet altijd toereikend om de uitvaart te betalen. Uitvaartverzekeraars proberen met nieuwe uitvaartverzekeringen die nadelen weg te nemen. De nieuwe Monuta uitvaartverzekering die in april 2020 werd geïntroduceerd, geeft nabestaanden bijvoorbeeld meer keuzevrijheid.

Premie terug of niet?

Een ander nadeel van een uitvaartverzekering in natura is dat verzekeraars die meestal niet meer willen afsluiten voor mensen die ouder dan zestig of zeventig jaar zijn. Als u tussentijds de polis van een natura uitvaartverzekering wilt opzeggen, krijgt u in de meeste gevallen de betaalde premies niet terug.

Nog een nadeel van een uitvaartverzekering in diensten is dat u premie betaalt voor alle onderdelen van de polis. Maken de nabestaanden tijdens de uitvaart niet van alle diensten gebruik (kiezen ze bijvoorbeeld voor minder volgauto’s), dan krijgen ze hiervoor geen premie retour. Anders geformuleerd: als je je nabestaanden meer zelf laat doen, kun je volstaan met een goedkope uitvaartverzekering.

Natura-uitvaartverzekering of kapitaal uitvaartverzekering?

Een naturaverzekering is vooral interessant voor mensen die zeker willen weten dat een aantal diensten geheel of gedeeltelijk gedekt zijn. Daarentegen heb je bij een uitvaartverzekering in geld, ook wel kapitaal uitvaartverzekering genoemd, vrije keuze bij de besteding van de uitkering. Als er geld overblijft, gaat dat naar de nabestaanden.

Uitvaartverzekering afsluiten of zelf sparen?

Veel mensen denken dat ze geen uitvaartverzekering nodig hebben, omdat er ’toch genoeg geld op hun spaarrekening staat’. Daar zit echter een belangrijk nadeel aan. Een uitvaartverzekering keert direct na overlijden uit en dat is een groot voordeel ten opzichte van zelf sparen voor je uitvaart. Bij banken duurt het namelijk geruime tijd voordat vrijgevallen spaarsaldi naar erfgenamen worden overgemaakt. Al die tijd moeten zij de uitvaartkosten voorschieten.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)