Voordelen en nadelen van een natura uitvaartverzekering

Uitvaartverzekeringen zijn er in allerlei vormen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering in natura op een rij.

Bij een natura uitvaartverzekering sluit je een verzekering af voor diensten. © F. Muhammad via Pixabay

Bij een natura uitvaartverzekering sluit je een verzekering af voor diensten. © F. Muhammad via Pixabay

Een natura uitvaartverzekering is een uitvaartverzekering op basis van dienstverlening. Een natura-uitvaartverzekering is een uitvaartverzekering waarbij de verzekeraar een uitvaartonderneming inschakelt. Die uitvaartverzorger regelt alles voor uw nabestaanden, zoals u dat met hen heeft afgesproken. De verzekeraar maakt de uitkering bij overlijden rechtstreeks  over aan de uitvaartverzorger. Een natura uitvaartverzekering staat daarom ook wel bekend als een uitvaartverzekering in diensten.

Premie uitvaartverzekering vergelijken

U kunt bij diverse partijen online offertes opvragen voor een uitvaartverzekering. Dat kan onder meer bij YardenMonuta en Dela. De Consumentenbond heeft het Dela Uitvaartplan al vijf jaar achtereen uitgeroepen tot beste uitvaartverzekering in diensten.

Uitvaartverzekering in natura: bijbetalen?

Anders dan bij een uitvaartverzekering in geld krijgen uw nabestaanden krijgen bij een uitvaartverzekering in natura geen geld uitgekeerd. Het bedrag dat via uw natura uitvaartverzekering verzekerd is, gaat rechtstreeks naar de uitvaartverzorger. Uw nabestaanden krijgen alleen een rekening als er meer zaken betaald moeten worden dan met u is afgesproken. Dat is bijvoorbeeld als er meer rouwkaarten verstuurd moeten worden of omdat er meer kopjes koffie tijdens de condoleance zijn geschonken.

Voordelen natura uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering in natura kent een aantal voordelen. Een van de grote voordelen van een natura uitvaartverzekering is dat u tevoren zelf veel kunt regelen. Daarmee voorkomt u dat uw nabestaanden nog over alle aspecten van uw uitvaart moeten nadenken. Door inkoopvoordelen van de verzekeraar kan de premie van een natura uitvaartverzekering gunstig uitvallen. Een belangrijk voordeel van een natura uitvaartverzekering is dat uw nabestaanden zich op het moment van de uitvaart geen zorgen hoeven te maken hoe de begrafenis of crematie betaald wordt. Tenzij ze er uiteraard kiezen voor een luxere uitvaart dan met de verzekeraar is afgesproken. Heeft u nog geen idee voor hoeveel u uw uitvaart wilt verzekeren? Maak dan een berekening met deze uitvaartkostenmeter of vul de uitvaartcalculator onderaan deze pagina even in.

Nadelen van een natura uitvaartverzekering

Aan een uitvaartverzekering in diensten kleven ook nadelen. Uw nabestaanden zijn vaak verplicht gebruik te maken van de diensten van de uitvaartondernemer die door de verzekeraar wordt ingeschakeld. Daardoor kan het zijn dat niet al uw wensen gehonoreerd kunnen worden. Willen ze een andere uitvaartondernemer inschakelen, dan krijgen ze een geldbedrag uitgekeerd, maar dat is niet altijd toereikend om de uitvaart te betalen. Uitvaartverzekeraars proberen met nieuwe uitvaartverzekeringen die nadelen weg te nemen. De nieuwe Monuta uitvaartverzekering die in april 2020 werd geïntroduceerd, geeft nabestaanden bijvoorbeeld meer keuzevrijheid.

Premie terug of niet?

Een ander nadeel van een uitvaartverzekering in natura is dat verzekeraars die meestal niet meer willen afsluiten voor mensen die ouder dan zestig of zeventig jaar zijn. Als u tussentijds de polis van een natura uitvaartverzekering wilt opzeggen, krijgt u in de meeste gevallen de betaalde premies niet terug.

Nog een nadeel van een uitvaartverzekering in diensten is dat u premie betaalt voor alle onderdelen van de polis. Maken de nabestaanden tijdens de uitvaart niet van alle diensten gebruik (kiezen ze bijvoorbeeld voor minder volgauto’s), dan krijgen ze hiervoor geen premie retour.

Kunt u nu nog niet kiezen tussen een uitvaartverzekering in geld of in natura? Dan is wellicht de Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering van Yarden iets voor u. Bij die flexibele uitvaartverzekering kunt u op elk moment kiezen of u een uitkering in diensten, in geld of via een combinatie van geld of diensten wilt.

Voer hier een indicatieve berekening van uw uitvaartkosten uit. In stap 2 kunt u meer informatie opvragen bij de verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen:

Deel dit met je vrienden!