Ga naar de inhoud

Rechtsbijstandverzekering: waar moet u op letten?

Rechtsbijstandverzekeringen zijn populair sinds de Amerikaanse ‘claimcultuur’ ook naar Nederland is overgewaaid. Een rechtsbijstandverzekering kan uitkomst bieden, maar waar moet u op letten bij het afsluiten en vergelijken van een rechtsbijstandverzekering?

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering af. © Hermann Traub / Pixabay
Waar moet je op letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering af. © Hermann Traub / Pixabay

Heb je een rechtsbijstandverzekering nodig?

Of u een rechtsbijstandverzekering nodig hebt, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Iemand met een baan en een eigen woning, die ook nog veel op de weg zit, loopt meer risico’s in een conflict te verzeilen dan een gepensioneerde met een huurwoning. In het eerste geval heeft u dan meer aan een rechtsbijstandverzekering dan wanneer u in de tweede situatie verkeert. Zo kunt u ook alleen rechtshulp voor verkeer bij uw autoverzekering afsluiten. Allemaal zaken waar je bij het vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen op moet letten.

Verder kun je tegenwoordig ook voor prepaid rechtsbijstand of rechtshulp on demand kiezen. Je betaalt dan een eenmalig bedrag voor juridische hulp. Maar die hulp is wel beperkter dan een gewone rechtsbijstandverzekering  biedt. Toch liever een totaalpakket rechtsbijstandverzekering? Lees dan wat momenteel de beste rechtsbijstandverzekering in de tests is.

De beste rechtsbijstandverzekeringen

Ook uw financiële positie speelt een rol bij de vraag of het wel of niet verstandig is een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. In hoeverre bent u in staat juridische kosten zelf te dragen? Bovendien heeft niet iedereen de jaarlijkse premie voor een rechtsbijstandverzekering, gemiddeld zo’n 150 euro per jaar voor een gezin, over voor deze extra zekerheid.

Tip: voordelige rechtsbijstandverzekering afsluiten? Kijk op de sites van Inshared en HEMA (allebei beste rechtsbijstandverzekering uit de test van de Consumentenbond in december 2021), ABN Amro (beste uit de test van de Consumentenbond in 2019, 2020 en 2021), Aegon, FBTO, Nationale Nederlanden, Ohra en Ik kies zelf van a.s.r.

De rechtsbijstandverzekering van ABN Amro kreeg in 2020 en 2021 van onafhankelijk bureau Moneyview vijf sterren voor zowel prijs als polisvoorwaarden. Deze verzekering was ook beste uit de test van de Consumentenbond in oktober 2019 en in december 2020.

In oktober 2023 deelde Moneyview 5 sterren uit voor de polisvoorwaarden van de rechtsbijstandverzekeringen van Nationale Nederlanden, ANWB/Unigarant en ING. De rechtsbijstandverzekeringen van Univé, De Internationale en Interpolis kregen 5 sterren voor hun prijs.

Het is dus niet mogelijk om een kant-en-klaar advies te geven of u wel of geen rechtsbijstandverzekering moet afsluiten. Wel kunnen we de belangrijkste voor- en nadelen van rechtsbijstandverzekeringen op een rij zetten. Verder is het verstandig om voor het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering verzekeraars te vergelijken. De premies lopen namelijk sterk uiteen, blijkt uit onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen.

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken

Via de module kunt u gratis rechtsbijstandverzekeringen vergelijken. Vul eerst de gevraagde gegevens in.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Een rechtsbijstandsverzekering: de voordelen

  • Een advocaat inhuren kost u al gauw 175 euro per uur. De meeste juridische procedures zijn echt niet in een middagje geregeld, dus de kosten kunnen flink uit de hand lopen.
  • De kosten van conflicten die de verzekeraar intern kan oplossen, zijn in principe onbeperkt gedekt.
  • Vrijwel alle verzekeraars geven gratis juridisch advies over zaken die niet onder de dekking vallen.
  • En natuurlijk: gemoedsrust. Een rechtsbijstandverzekering geeft u bij conflicten het gevoel dat je er niet alleen voor staat.

Nadelen van een rechtsbijstandverzekering

  • Niet alles wordt door de rechtsbijstandverzekering gedekt. Bijna elke verzekeraar sluit problemen met vermogensbeheer, belastingen en de exploitatie van onroerend goed uit. Ook uw eigen faillissement, problemen met de overheid over algemene regels en wetten en ontruimingskwesties vallen buiten de dekking. Dat geldt ook voor echtscheidingen en alle problemen daaromheen.
  • De verzekeraar beslist wanneer er geprocedeerd wordt.
  • Meestal geldt een wachttijd van drie maanden na het afsluiten van de rechtsbijstandpolis. Conflicten die al bestonden, of te voorzien waren op het moment dat u de rechtsbijstandverzekering afsloot, zijn niet gedekt

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering

  • De premie. Verderop in dit artikel kunt u rechtsbijstandverzekeringen en hun premies vergelijken
  • De voorwaarden van de rechtsbijstandverzekering. Bekijk tevoren goed welke zaken gedekt zijn en welke van rechtsbijstand uitgesloten zijn. Vraag offertes aan bij meerdere verzekeraars en vergelijk ze nauwkeurig op dit punt.
  • De drempel of de franchise. Verzekeraars nemen geen zaken in behandeling waarbij het financiële belang te gering is. Bekijk bij het afsluiten van de rechtsbijstandverzekering hoe hoog die drempel is. Meestal geldt een ondergrens van tenminste 100 euro, maar bij sommige verzekeraars ligt de drempel een stuk hoger.
  • De dekking van de kosten. Bij de meeste verzekeraars worden de juridische kosten tot een bepaald maximum gedekt, bij anderen zijn ze onbeperkt gedekt.
  • De eigen bijdrage. Sommige maatschappijen hanteren een eigen risico. Dit houdt in dat als de verzekeraar externe kosten maakt (voor bijvoorbeeld een externe advocaat), de cliënt een eigen bijdrage moet betalen. Bij de Plus-variant van de rechtsbijstandverzekering van De Internationale bijvoorbeeld hoef je in 2020 geen eigen bijdrage te betalen als je een advocaat wilt inschakelen terwijl dat voor uw zaak niet verplicht is.
  • Flexibiliteit. Rechtsbijstandverzekeringen zijn opgebouwd uit een aantal onderdelen, zoals bijvoorbeeld wonen, verkeer en werk. Bij de meeste verzekeraars kunt u kiezen uit een totaalpakket of onderdelen daarvan. Uit wat voor modules u kunt kiezen verschilt ook per verzekeraar. Bekijk dus goed wáár u de verzekering kunt sluiten die het beste aansluit op uw wensen.
  • Let even goed op als je gescheiden bent en co-ouderschap hebt. In dat geval zijn je kinderen niet altijd meeverzekerd op jouw rechtsbijstandpolis als ze bij de andere ouder wonen.

Complete rechtsbijstandverzekering of losse modules?

Veel aanbieders van rechtsbijstandverzekeringen bieden totaalpakketten aan. Bij andere verzekeraars kunt u losse modules voor rechtsbijstand afsluiten. Aangezien je nooit van tevoren weet met welke juridische problemen je te maken krijgt, lijkt het slim om een complete rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Nadeel is wel dat je wellicht oververzekerd bent. Onderzoeksbureau Moneyview wijst er op dat wie gepensioneerd is, zich niet voor arbeidsconflicten hoeft te verzekeren. Maar let wel op, aldus de onderzoekers, want bij de meeste rechtsbijstandverzekeringen zijn arbeidsconflicten gedekt via de module inkomen. En daar vallen conflicten over pensioenen en uitkeringen ook onder.

Iets soortgelijks geldt voor conflicten in het verkeer. Rechtsbijstandverzekeringen die geschillen in het verkeer dekken, overlappen misschien met rechtsbijstand die misschien al meeverzekerd is in uw autoverzekering. Wie geen auto heeft, is via een losse verkeersmodule verzekerd voor rechtsbijstand voor geschillen die je als fietser of voetganger tegenkomt. Kijk dus goed wat bij uw situatie past.

Rechtsbijstandverzekeringen waarbij je zelf modules kunt kiezen, zijn dan vaak voordeliger. Maar slechts een kwart van de rechtsbijstandverzekeringen kun je losse modules afsluiten.

Gesubsidieerde rechtshulp of rechtsbijstandverzekering

Niet iedereen heeft een rechtsbijstandverzekering nodig. Valt uw inkomen of vermogen beneden een bepaalde grens? Dan kunt u een beroep doen op door de overheid gesubsidieerde rechtshulp. Een rechtsbijstandpolis is dan minder noodzakelijk. U betaalt in dat geval een eigen bijdrage voor de rechtshulp, afhankelijk van uw netto inkomen. Kijk op de site van de Raad voor de Rechtsbijstand voor de hoogte van die eigen bijdrage. Hou er wel rekening mee dat op de gesubsidieerde rechtsbijstand sterk bezuinigd is. U moet wel heel weinig eigen middelen hebben om voor deze vorm van rechtsbijstand in aanmerking te komen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (2 stemmen)