Ga naar de inhoud

Welke soorten autoverzekering zijn er?

Autoverzekeringen zijn er in alle soorten en maten en met uiteenlopende premies. Welke soorten autoverzekering zijn er eigenlijk? En waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering? We zetten het voor je op een rij.

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen. Het aanbod aan autoverzekeringen is enorm © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Het aanbod aan autoverzekeringen is enorm © Alleverzekeringenopeenrij.nl

Veel aanbieders van een autoverzekering bieden zowel een WA-verzekering als een WA-extra en een all risk verzekering aan. Lees hieronder meer over het verschil tussen deze drie en bekijk welke het meeste van toepassing is op jouw situatie.

De WA-autoverzekering is verplicht

Globaal bestaan er drie soorten autoverzekeringen. De eerste is de WA-verzekering. Deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is wettelijk verplicht voor elke autobezitter. Alleen mensen die met succes een beroep doen op de uitzonderingsregel voor religieus bezwaarden hoeven geen autoverzekering af te sluiten. Deze mensen gaan er van uit dat als er autoschade ontstaat, een hogere macht voor een oplossing zal zorgen.

Vertrouw je toch meer op een autoverzekering? Vergelijk eerst de premies of bereken de premie online van autoverzekeringen van Ohra, Nationale Nederlanden, Aegon, ABN AmroInSharedUnive, Ik kies zelf van a.s.r en FBTO. Tip: de WA-verzekering van InShared kwam in mei 2022 als beste uit de test van de Consumentenbond.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Autoverzekering: WA-verzekering heeft beperkte dekking

Met een WA-verzekering is alle schade gedekt die de eigenaar van de auto door zijn schuld toebrengt aan anderen, zijn passagiers en zichzelf. Maar schade aan je eigen bezittingen, zoals je auto, valt niet onder dit type autoverzekering. Als een aanrijding dus jouw schuld is, dan krijgt de tegenpartij z’n schade via jouuw autoverzekering vergoed. Maar jij draait zelf voor je eigen schade op. Ook als je auto gestolen wordt, sta je met lege handen.

Heb je geld genoeg achter de hand om zelf voor je eigen schade op te draaien of na diefstal een andere auto te kopen? Dan is een WA-verzekering het overwegen waard. Ook voor oudere auto’s met een lage dagwaarde, kan het voldoende zijn om je auto alleen WA te verzekeren.

WA-extra als autoverzekering

De tweede soort autoverzekering is de WA-extra of WA-plus of Beperkt Casco-verzekering. Die biedt dezelfde dekking als een WA-verzekering, maar ook schade door brand, diefstal of een botsing met dieren is met deze autoverzekering verzekerd. Heb je een oudere auto, maar veel schadevrije jaren opgebouwd, dan kan het interessant zijn om je auto toch nog WA-extra te verzekeren. Het premieverschil tussen alleen WA en WA-Extra is dan niet zo groot. Maar reken dat dus eerst even uit en vergelijk ook altijd eerst polisvoorwaarden.

Tip: De WA Extra autoverzekering van ABN Amro kwam in december 2019 als beste uit de test van de Consumentenbond. Deze verzekering kreeg ook 5 sterren voor polisvoorwaarden én premie in een onderzoek van Moneyview uit 2022.

Autoverzekering met de meest uitgebreide dekking: all risk verzekering

De autoverzekering met de meest uitgebreide dekking is de all risk verzekering. Je krijgt met een all risk verzekering alle schade vergoed, ook al is het ongeluk door je eigen schuld veroorzaakt. Alleen als blijkt dat je bijvoorbeeld dronken of onder invloed van drugs of pillen was ten tijde van het ongeluk, kan de verzekeraar weigeren uit te keren. Lees meer over de beste allrisk autoverzekeringen.

Bespaartip: Hebben jij of je partner nog een auto? Dan kan het interessant zijn om die tweede auto te verzekeren bij dezelfde verzekeraar. Soms zijn namelijk de schadevrije jaren die jij voor je eerste auto hebt opgebouwd ook geldig voor de tweede auto. Heb je daarentegen een elektrische auto of heb je negatieve schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je niet overal een autoverzekering afsluiten.

Dagwaarde en je autoverzekering

De vraag is dan welk type verzekering bij jouw situatie past. Rij je in een oude brik, dan is het niet handig om een dure all risk verzekering af te sluiten. Veel verzekeraars keren namelijk bij schade aan auto’s van drie jaar of ouder maximaal de dagwaarde uit. Bij een oude auto ligt die dagwaarde uiteraard een stuk lager dan bij een nieuwe auto.

Bedenk ook dat je bij een all risk verzekering op een nieuwe auto alleen in het eerste en soms ook in het tweede jaar de nieuwprijs vergoed krijgt. In de jaren daarna trekt je verzekeraar een afschrijvingspercentage van de schade-uitkering af.

Dagwaarde en total loss

Kost repareren meer dan de dagwaarde, dan wordt je karretje total loss verklaard. Een oude auto wordt dus eerder total loss verklaard dan een nieuwe. Als vuistregel geldt dan ook om voor nieuwe auto’s alleen de eerste drie jaar een all risk verzekering af te sluiten en daarna over te stappen op de goedkopere WA-casco of WA-verzekering.

Voor auto’s van een jaar of zeven, acht is het financieel meestal aantrekkelijker om alleen een WA-verzekering te nemen. Alleen als je een hoge bonuskorting hebt, kan het interessant zijn om uw auto nog een jaartje of wat langer in een hogere dekkingsklasse te houden.

Wachttijd bij diefstal van je auto

Ook een punt om op te letten als je een autoverzekering wilt afsluiten, is de wachttijd bij diefstal. Behoort jouw auto tot die gemiddeld 1 op 1300 auto’s die in 2019 gestolen is, dan krijg je niet direct geld van de verzekering. Er is immers gemiddeld 40 procent kans dat je gestolen auto wordt teruggevonden. Ongeveer negen op de tien verzekeraars hanteren bij allrisk verzekeringen een wachttijd van dertig dagen, voordat ze uitbetalen. De overige verzekeraars keren al na twintig dagen uit.

Gedurende die wachttijd heb je bij veel verzekeraars recht op een dagvergoeding, bijvoorbeeld om een auto te huren. Maar de hoogte van die dagvergoeding verschilt sterk. Slechts eenderde van de autoverzekeraars biedt gratis vervangend vervoer aan, aldus onderzoek van Moneyview. Dat hoeft trouwens niet hetzelfde type of formaat auto te zijn als jouw gestolen auto.

Soms kun je kiezen tussen uitbetaling van een dagvergoeding of gratis vervangend vervoer. Als je via andere manieren een auto kunt lenen, bijvoorbeeld die van je partner, of op de fiets naar je werk kunt, kan het voordeliger zijn voor een dagvergoeding te kiezen. Lees dus de voorwaarden van autoverzekeringen ook op dit soort punten door, voordat je een autoverzekering afsluit.

Lees ook: Vergelijk aanbieders van autoverzekeringen
Autoverzekering afsluiten? Vergelijk autoverzekeringen hieronder op onder meer premies en klanttevredenheid.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (2 stemmen)