De autoverzekering: waar moet u op letten?

Autoverzekeringen zijn er in alle soorten en maten en met uiteenlopende premies. Waar moet u op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Veel aanbieders van een autoverzekering bieden zowel een WA-verzekering als een WA-extra en een all risk verzekering aan. Lees hieronder meer over het verschil tussen deze drie en bekijk welke het meeste van toepassing is op uw situatie.

Globaal bestaan er drie soorten autoverzekeringen. De eerste is de WA-verzekering. Deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is wettelijk verplicht voor elke autobezitter. Alleen mensen die met succes een beroep doen op de uitzonderingsregel voor religieus bezwaarden hoeven geen autoverzekering af te sluiten. Deze mensen gaan er van uit dat als er autoschade ontstaat, een hogere macht voor een oplossing zal zorgen. Wilt u toch een autoverzekering? Vergelijk eerst de premies of bereken de premie online van autoverzekeringen van Ohra, Nationale Nederlanden, Reaal, NowgoAegonHema, DitzoInSharedUnive, LancyrFBTO, Verzekeruzelf en Routemobiel.

Autoverzekering: WA-verzekering heeft beperkte dekking

Met een WA-verzekering is alle schade gedekt die de eigenaar van de auto door zijn schuld toebrengt aan anderen, zijn passagiers en zichzelf. Maar schade aan uw eigen bezittingen, zoals uw auto, valt niet onder dit type autoverzekering. Als een aanrijding dus uw schuld is, dan krijgt de tegenpartij z’n schade via uw autoverzekering vergoed, maar draait u zelf voor uw eigen schade op. Ook als uw auto gestolen wordt, staat u met lege handen.

WA-extra als autoverzekering

De tweede soort autoverzekering is de WA-extra of WA-plus of Beperkt Casco-verzekering. Die biedt dezelfde dekking als een WA-verzekering, maar ook schade door brand, diefstal of een botsing met dieren is met deze autoverzekering verzekerd.

Autoverzekering: all risk verzekering

De autoverzekering met de meest uitgebreide dekking is de all risk verzekering. U krijgt met een all risk verzekering alle schade vergoed, ook al is het ongeluk door uw eigen schuld veroorzaakt. Alleen als blijkt dat u bijvoorbeeld dronken of onder invloed van drugs of pillen was ten tijde van het ongeluk, kan de verzekeraar weigeren uit te keren. Lees meer over de beste allrisk autoverzekeringen.

Bespaartip: Heeft u of uw partner nog een auto? Dan kan het interessant zijn om die tweede auto te verzekeren bij dezelfde verzekeraar. Soms zijn namelijk de schadevrije jaren die u voor uw eerste auto hebt opgebouwd ook geldig voor de tweede auto.

Dagwaarde en uw autoverzekering

De vraag is dan welk type verzekering bij uw situatie past. Rijdt u in een oude brik, dan is het niet handig om een dure all risk verzekering af te sluiten. Veel verzekeraars keren namelijk bij schade aan auto’s van drie jaar of ouder maximaal de dagwaarde uit. Bij een oude auto ligt die dagwaarde uiteraard een stuk lager dan bij een nieuwe auto. Bedenk ook dat u bij een all risk verzekering op een nieuwe auto alleen in het eerste en soms ook in het tweede jaar de nieuwprijs vergoed krijgt. In de jaren daarna trekt uw verzekeraar een afschrijvingspercentage van de schade-uitkering af.

Dagwaarde en total loss

Kost repareren meer dan de dagwaarde, dan wordt uw karretje total loss verklaard. Een oude auto wordt dus eerder total loss verklaard dan een nieuwe. Als vuistregel geldt dan ook om voor nieuwe auto’s alleen de eerste drie jaar een all risk verzekering af te sluiten en daarna over te stappen op de goedkopere WA-casco of WA-verzekering.

Voor auto’s van een jaar of zeven, acht is het financieel meestal aantrekkelijker om alleen een WA-verzekering te nemen. Alleen als u een hoge bonuskorting hebt, kan het interessant zijn om uw auto nog een jaartje of wat langer in een hogere dekkingsklasse te houden.

Lees ook: Vergelijk aanbieders van autoverzekeringen
Autoverzekering afsluiten? Vergelijk autoverzekeringen hieronder op onder meer premies en klanttevredenheid.

5.0
01

Deel dit met je vrienden!