Zo kun je besparen op je autoverzekering

Premies van autoverzekeringen gaan elk jaar omhoog en vaak niet zo’n beetje, zo lijkt het wel. Toch kun je met een beetje goede wil flink besparen op je autoverzekering. Hoe? Door bijvoorbeeld eens kritisch te kijken naar de dekking van je huidige polis, over te stappen naar een goedkopere autoverzekering of te schrappen in allerlei extra dekkingen.

Door over te stappen naar een verzekering met een lagere dekking kun je besparen op je autoverzekering . © Elisa Riva / Pixabay
Door over te stappen naar een verzekering met een lagere dekking kun je besparen op je autoverzekering . © Elisa Riva / Pixabay

Iedereen die eigenaar is van een auto, is wettelijk verplicht om die tenminste voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Als jij dan een ongeluk veroorzaakt, is de schade van de andere partij gedekt. Voor je eigen schade moet je zelf opdraaien.

Maar je kunt ook kiezen voor een Beperkt Casco-dekking (BC) of de meest uitgebreide dekking: een allrisk autoverzekering, ook wel bekend als Volledig Casco verzekering (VC). Bij een Beperkt Casco verzekering zijn onder meer ook brand, diefstal, ruitschade en aanrijdingen met dieren verzekerd. Lees meer over de verschillen op deze pagina over de autoverzekering van Diks.

Allrisk autoverzekering meest uitgebreide dekking

De meest uitgebreide autoverzekering is de allrisk autoverzekering. Die dekt schade die jij aan anderen toebrengt, maar ook je eigen schade is gedekt. Daar zijn wel een paar uitzonderingen op. Want als je bijvoorbeeld dronken of onder invloed van (soft)drugs achter het stuur brokken hebt gemaakt, mag de verzekeraar weigeren om uit te betalen.

Overstappen naar beperkt casco-dekking

Vuistregel is om een nieuwe auto eerst enkele jaren allrisk te verzekeren. Besparen op je autoverzekering kan door na een paar jaar over te stappen naar een Beperkt Casco verzekering. Immers, een auto heeft in de eerste paar jaren de hoogste afschrijving. Als je karretje bijvoorbeeld nog maar de helft van de nieuwprijs waard is, is het niet meer zo interessant om hem nog allrisk te verzekeren. Je kunt dan besparen op je autoverzekering door over te stappen naar een beperkt casco verzekering of misschien wel alleen een WA-verzekering.

Daar is overigens wel een uitzondering op. Als je in de hoogste treden van de bonus-malusladder van je verzekeringsmaatschappij zit, is het premieverschil tussen een allrisk verzekering en een Beperkt Casco-verzekering een stuk minder. Als je dan overstapt van allrisk naar WA, kun je relatief weinig besparen op je autoverzekering, maar draai je bij een ongeval wel volledig op voor je eigen schade. Goedkoop wordt dan duurkoop.

Hoeveel scheelt overstappen van allrisk naar beperkt casco verzekering?

Onafhankelijk onderzoeksbureau MoneyView onderzocht in 2017 hoeveel je kunt besparen op je autoverzekering als je overstapt van een autoverzekering met volledig casco naar een beperkt casco-dekking. Dat scheelt je gemiddeld 46 procent in de premie, aldus de onderzoekers. Overstappen van een polis met Beperkte Casco-dekking naar alleen een WA-verzekering levert gemiddeld een 20 procent lagere premie op.

Maar de onderzoekers waarschuwden er wel voor dat een lagere premie niet alleen zaligmakend is. Met een WA-verzekering is ruitschade niet meer verzekerd en dat is nou net een veelvoorkomende schade. Je moet dus bereid zijn dat risico te nemen of zelf genoeg geld achter de hand hebben om ruitschade uit eigen zak te betalen.

Dagwaarde belangrijker dan leeftijd

Bovendien moet je niet alleen naar de leeftijd van de auto kijken om te bepalen of overstappen naar een verzekering met minder dekking voordelig is. Veel oudere auto’s, aldus de onderzoekers, hebben nog een aanzienlijke dagwaarde. Dan kan het toch interessant zijn om nog te kiezen voor Beperkt Casco of zelfs Volledig Casco-dekking, in plaats van de dekking te verlagen.

Besparen op extra dekkingen bij je autoverzekering

Maar er zijn meer manieren om te besparen op je autoverzekering. Bij veel verzekeraars kun je een standaard autoverzekering uitbreiden met allerlei toeters en bellen. Denk aan een ongevallen inzittendenverzekering, een schade inzittendenverzekering, een rechtsbijstandverzekering voor verkeer en een no-claim beschermer. Die laatste verzekering beschermt je tegen het verlies van je opgebouwde no-claim als je een schade declareert.

De vraag is altijd in hoeverre je dit soort extra dekkingen nodig hebt. Een bouwvakker die dagelijks met z’n eigen auto collega’s naar het werk rijdt, zal statistisch gezien meer aan een ongevallen inzittendenverzekering of een schade inzittendenverzekering hebben dan iemand die eens in de maand wat vrienden van z’n hockeyteam naar de uitwedstrijd brengt en verder altijd alleen in de auto zit. En wat betreft de no-claim beschermers: die worden steeds minder aangeboden. Ze zijn namelijk voor verzekeraars in veel gevallen niet rendabel.

Besparen op je autoverzekering door over te stappen naar een andere verzekeraar

Wil je wel hetzelfde type verzekering behouden, maar toch op je autoverzekering besparen? Kijk dan of een andere verzekeraar een betere deal heeft. Veel mensen sluiten bij de aanschaf van de auto een autoverzekering af en kijken er nooit meer naar om. Maar de markt voor autoverzekeringen is voortdurend in beweging. Er is een flink aan bod aan autoverzekeringen en soms kun je hetzelfde pakket bij een andere verzekeraar afsluiten tegen een lagere premie. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een verzekeraar die uitsluitend online werkt. Of bij een nieuw verzekeringsmerk dat marktaandeel wil veroveren. Maar vergelijk autoverzekeringen niet alleen op prijs, maar ook op polisvoorwaarden en bijvoorbeeld klantwaardering.

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.