Ga naar de inhoud

13 x een goedkope zorgverzekering voor jongeren en studenten

Je bent jong, gezond en hebt weinig geld. Alle reden dus om te zoeken naar de goedkoopste zorgverzekering voor jongeren en studenten.

Als student heb je een aantal verzekeringen nodig. Vaak worden een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering gebundeld tot een studentenverzekering. Maar een zorgverzekering zit daar niet in. De meeste schadeverzekeraars bieden namelijk geen zorgverzekering aan, met OHRA, FBTO en Nationale Nederlanden als drie van de weinige uitzonderingen.

Check of je met een zorgverzekering voor jongeren in elk ziekenhuis bij jou in de buurt terecht kunt. © Sasin Tipchai / Pixabay
Check of je met een zorgverzekering voor jongeren in elk ziekenhuis bij jou in de buurt terecht kunt. © Sasin Tipchai / Pixabay

Zorgverzekering voor jongeren en studenten verplicht vanaf 18 jaar

Iedereen in Nederland van achttien jaar of ouder is wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Verzekeraars hebben het liefst jonge klanten, want die zijn gemiddeld genomen gezonder en dus goedkoper dan oudere klanten. Voor de basisverzekering mogen ze echter niemand weigeren, maar via onder meer marketing, tone-of-voice en uitstraling van de website kunnen ze wel proberen jongeren en studenten te lokken. Het begrip jongerenverzekering mag je trouwens ruim nemen. Vaak zijn de verzekeringen geldig voor volwassenen tot dertig jaar.

Er zijn in Nederland een paar zorgverzekeraars die goedkope zorgverzekeringen voor jongeren en studenten aanbieden. De bekendste zijn ZieZo, Zekur, VGZBewuzt, Just van CZ en de jongerenverzekering van Menzis. De zorgverzekering van Jaaah, een merk van ONVZ, wordt in 2024 niet meer aangeboden, maar gaat verder als ONVZ Bewuste Keuze

De goedkoopste zorgverzekering in 2024

Bij een zorgverzekering voor jongeren en studenten speelt de premie een belangrijke rol. De Basis Zorgverzekering van FBTO is de goedkoopste zorgverzekering in 2024 bij het wettelijk verplichte eigen risico van 385 euro per jaar. Je betaalt dan € 131,95 per maand.

De premies kunnen nog lager worden, als je kiest voor het hoogste eigen risico. Maar zorg wel dat je voldoende geld achter de hand hebt om de eerste 885 euro zorgkosten zelf te betalen. Dan is de Aevitae Natura Select met een premie van € 119,45 de goedkoopste zorgverzekering. Zorg er wel altijd voor dat je genoeg geld achter de hand hebt om de eerste 885 zorgkosten in een jaar zelf te betalen. Bekijk ook ons overzicht van premies zorgverzekeringen in 2024.

VinkVink: nieuwe, goedkope zorgverzekering met veel keuze

Nieuw sinds 2022 is de zorgverzekering van VinkVink. Dat is een nieuw merk van Menzis dat zich speciaal richt op jonge en gezonde mensen. VinkVink is de goedkoopste combinatiepolis van 2023 en 2024, en maar een fractie duurder dan de budgetpolis van FBTO. Bij een combinatiepolis heb je voor de meeste zorg vrije keuze in je zorgverlener. Alleen in een aantal specifieke gevallen, zoals wijkzorg en GGZ-zorg, moet je bijbetalen als je naar een zorgverlener gaat met wie VinkVink geen contract heeft. Bereken je premie voor de VinkVink zorgverzekering. Lees voor je een zorgverzekering afsluit altijd eerst de polisvoorwaarden en vergoedingen door.

Zorgverzekering voor christelijke jongeren

Ben je jong en christelijk, dan kun je ook kiezen voor de zorgverzekering voor studenten van De Christelijke Zorgverzekeraar, voorheen Pro Life, een christelijke zorgverzekeraar die onderdeel is van Achmea. Daartoe behoort ook Zilveren Kruis dat een zorgverzekering voor studenten heeft: ZieZo.

Zorgverzekering met korting voor jongeren

Zorg en Zekerheid, een regionale zorgverzekeraar uit de regio Leiden, Amsterdam en Den Haag, heeft geen speciale zorgverzekering voor jongeren, maar mikt met de online naturaverzekering Zorg Gemak Polis op jongeren en studenten. Zorgverzekeraars mogen sinds 2023 geen collectiviteitskorting meer geven op basisverzekeringen, maar nog wel op aanvullende zorgverzekeringen en tandartsverzekeringen. Met de aanvullende verzekering AV-Gemak Regio krijg je tot € 25,- korting per jaar op je lidmaatschap van een sportvereniging die is aangesloten bij NOC*NSF. Bereken je premie.

Nieuw sinds 2017 is het merk Studentengoedverzekerd. Risicodrager van die zorgverzekering was voorheen Zilveren Kruis. Bij Studentengoedverzekerd kun je kiezen uit een budgetzorgverzekering (met beperkte keuze in zorgverleners), een gewone naturapolis en een restitutiepolis.

Maar let op: op de site van Studentengoedverzekerd stonden eind november 2023 nog steeds de oude zorgpremies en voor een berekening van de premies voor 2024 word je doorgestuurd naar Menzis. Daar kun je bij ‘collectief’ het collectiviteitsnummer 62277 van Studentengoedverzekerd invullen. De premies voor de basisverzekering zijn hetzelfde als voor ieder ander. Zorgverzekeraars mogen op basisverzekeringen geen collectiviteitskorting meer geven. Maar op aanvullende zorgverzekeringen mag dat nog wel. Dus ben je student en wil je je basisverzekering uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering? Dan kun je nog wel profiteren van korting op de aanvullende verzekering.

Tips voor het afsluiten van een zorgverzekering voor jongeren

Veel jongeren en studenten zijn op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering, maar pas op voor de valkuilen. Check voor je een zorgverzekering voor jongeren en studenten afsluit eerst even bij welke zorgverleners je terecht kunt als er iets is. Veel zorgverzekeraars willen tegenwoordig dat je voor niet-spoedeisende hulp alleen naar een zorgverlener gaat met wie zij een contract hebben afgesloten. Dat houdt de kosten laag, maar beperkt jouw keuze.

Wil je geen aanvullende verzekeringen afsluiten, maar bij een ongeluk of blessure wel verzekerd zijn van fysiotherapie en tandzorg? Kijk dan even naar een losse aanvullende verzekering. Die kun je afsluiten in combinatie met elke basisverzekering.

Goedkope zorgverzekering kan duur uitpakken

Ga je voor niet-spoedeisende hulp toch naar een zorgverlener met wie jouw zorgverzekeraar geen contract heeft, dan moet je zelf een deel van de rekening betalen en dat kan flink oplopen. Verzekeraars vergoeden in dat geval hooguit 80 procent van het gemiddelde tarief dat ze hebben afgesproken met zorgverleners met wie ze wel een contract hebben. Soms krijg je echter maar 65 procent vergoed van het gemiddelde tarief dat ze betalen aan zorgverleners met wie ze wel een contract hebben. De rest moet je zelf betalen. Een goedkope zorgverzekering kan dan ineens heel duur worden.

Vergelijk zorgverzekeringen dus niet alleen op prijs, maar ook op vergoedingen en voorwaarden. Vraag daarom gratis offertes op. Wil je bij alle zorgverleners terecht kunnen, kies dan voor een restitutiepolis. We zetten de belangrijkste goedkope zorgverzekeringen voor jongeren en studenten op een rij.

Goedkope zorgverzekering voor jongeren van CZ

CZ, een van de grootste zorgverzekeraars van Nederland, heeft met Just een online zorgverzekering voor jongeren. CZ heeft geen winstoogmerk. Omdat alles bij de Just zorgverzekering verzekering online gaat, worden de kosten laag gehouden. Op de site van Just staat precies wat er onder de basisverzekering valt en welke twee aanvullende verzekeringen je eventueel nog kunt afsluiten. De premie van Just is € 141,- per maand bij een eigen risico van 385 euro per jaar. Bereken je premie van de Just zorgverzekering en lees de polisvoorwaarden en vergoedingen voordat je een zorgverzekering afsluit.

De Univé Zorg Select zorgverzekering

Niet specifiek een zorgverzekering voor jongeren, maar wel een goedkope verzekering en daarom interessant voor jongeren en studenten is de Univé Zorg Select zorgverzekering. Deze basisverzekering is een budgetzorgverzekering. De premie per maand is € 138,95 bij het standaard eigen risico.

De VGZBewuzt zorgverzekering voor jongeren

VGZBewuzt is het jongerenmerk van VGZ. Je betaalt € 138,95 premie per maand voor een basisverzekering met een eigen risico van 385 euro per jaar. Dat is net zoveel als de Univé Zorg Select-verzekering. Niet zo gek, als je bedenkt dat Univé onderdeel is van de Coöperatie VGZ. De zorgverzekering van VGZBewuzt is uit te breiden met aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie, tandartszorg en een vergoeding voor spoedeisende zorg in het buitenland.

Met de VGZBewuzt-zorgverzekering kun je bij de meeste zorgverleners in Nederland terecht, behalve voor enkele operaties die op de site van VGZBewuzt genoemd worden. Ga je toch naar een zorgverzekeraar met wie VGZBewuzt geen contract heeft? Dan krijg je maar maximaal 65 procent van het gemiddelde contracttarief vergoed. De rest moet je dus zelf betalen. Check dus even vooraf de polisvoorwaarden en bereken je premie.

Geld verdienen met je zorgverzekering

Het is een jaarlijks terugkerend item en ook in 2024 kunnen jongeren weer geld verdienen met hun zorgverzekering. Dat zit zo. Studenten hebben doorgaans een laag inkomen en daarom hebben ze recht op zorgtoeslag. Bij een jaarinkomen tot € 38.520 euro (zonder toeslagpartner) had je in 2023 recht op de maximale zorgtoeslag van 154 euro per maand. Die zorgtoeslag was eenmalig extra verhoogd, maar die extra verhoging vervalt in 2024. Dan gelden dus andere bedragen. Dan geldt dat je vanaf een toetsingsinkomen vanaf € 37.469 of hoger geen zorgtoeslag meer krijgt. De zorgtoeslag in 2024 is maximaal 123 euro per maand.

Heb je wel een toeslagpartner? Dan hebben jullie in 2024 recht op zorgtoeslag als jullie inkomen niet hoger is dan € 38.520. Die grens is in 2024 een stuk lager dan in 2023 waardoor minder mensen in aanmerking komen voor zorgtoeslag. In 2024 kun je voor jezelf en je toeslagpartner samen maximaal 154 euro per maand zorgtoeslag krijgen.

De maximale zorgtoeslag is meestal hoger dan de premie van de goedkoopste zorgverzekering met het hoogste eigen risico.

Op de site van de Belastingdienst staat een overzicht van de inkomensstaffels en de bedragen die je aan zorgtoeslag kunt aanvragen. Vergelijk zorgverzekeringen op premies, polisvoorwaarden en zorgkeuze..

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)