11 x een goedkope zorgverzekering voor jongeren en studenten

Je bent jong, gezond en hebt weinig geld. Alle reden dus om te zoeken naar de goedkoopste zorgverzekering voor jongeren en studenten.

Als student heb je een aantal verzekeringen nodig. Vaak worden een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering gebundeld tot een studentenverzekering. Maar een zorgverzekering zit daar niet in. De meeste schadeverzekeraars bieden namelijk geen zorgverzekering aan, met OHRA als een van de weinige uitzonderingen.

Check of je met een zorgverzekering voor jongeren in elk ziekenhuis bij jou in de buurt terecht kunt. © Sasin Tipchai / Pixabay
Check of je met een zorgverzekering voor jongeren in elk ziekenhuis bij jou in de buurt terecht kunt. © Sasin Tipchai / Pixabay

Zorgverzekering voor jongeren en studenten verplicht vanaf 18 jaar

Iedereen in Nederland van achttien jaar of ouder is wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Verzekeraars hebben het liefst jonge klanten, want die zijn gemiddeld genomen gezonder en dus goedkoper dan oudere klanten. Voor de basisverzekering mogen ze echter niemand weigeren, maar via onder meer marketing, tone-of-voice en uitstraling van de website kunnen ze wel proberen jongeren en studenten te lokken. Het begrip jongerenverzekering mag je trouwens ruim nemen. Vaak zijn de verzekeringen geldig voor volwassenen tot dertig jaar.

Er zijn in Nederland een paar zorgverzekeraars die goedkope zorgverzekeringen voor jongeren en studenten aanbieden. De bekendste zijn Zekur, Bewuzt, Ditzo, Just van CZ, Besured en de jongerenverzekering van Menzis. Ben je jong en christelijk, dan kun je ook kiezen voor de zorgverzekering voor studenten van ProLife, een christelijke zorgverzekeraar die onderdeel is van Achmea. Daartoe behoort ook Zilveren Kruis dat een zorgverzekering voor studenten heeft: Ziezo. Zorg en Zekerheid, een regionale zorgverzekeraar uit de regio Leiden, Amsterdam en Den Haag, heeft geen speciale zorgverzekering voor jongeren, maar geeft jongeren wel korting.

Nieuw sinds 2017 is het merk Studentengoedverzekerd. Risicodrager van die zorgverzekering is Zilveren Kruis. Bij Studentengoedverzekerd kun je kiezen uit een budgetzorgverzekering (met beperkte keuze in zorgverleners), een gewone naturapolis en een restitutiepolis.

Tips voor het afsluiten van een zorgverzekering voor jongeren

Veel jongeren en studenten zijn op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering, maar pas op voor de valkuilen. Check voor je een zorgverzekering voor jongeren en studenten afsluit eerst even bij welke zorgverleners je terecht kunt als er iets is. Veel zorgverzekeraars willen tegenwoordig dat je voor niet-spoedeisende hulp alleen naar een zorgverlener gaat met wie zij een contract hebben afgesloten. Dat houdt de kosten laag, maar beperkt jouw keuze.

Goedkope zorgverzekering kan duur uitpakken

Ga je voor niet-spoedeisende hulp toch naar een zorgverlener met wie jouw zorgverzekeraar geen contract heeft, dan moet je zelf een deel van de rekening betalen en dat kan flink oplopen. Verzekeraars vergoeden in dat geval hooguit 80 procent van het gemiddelde tarief dat ze hebben afgesproken met zorgverleners met wie ze wel een contract hebben. De rest moet je zelf betalen. Een goedkope zorgverzekering kan dan ineens heel duur worden. Vergelijk zorgverzekeringen dus niet alleen op prijs, maar ook op vergoedingen en voorwaarden. Vraag daarom gratis offertes op. Wil je bij alle zorgverleners terecht kunnen, kies dan voor een restitutiepolis. We zetten de belangrijkste goedkope zorgverzekeringen voor jongeren en studenten op een rij.

Ditzo jongeren zorgverzekering

De Goede Keuze naturapolis van Ditzo met een maandpremie van € 107,90 bij een eigen risico van 385 euro is een van de goedkoopste zorgverzekeringen in 2020. Kies je voor het hoogste eigen risico, dan daalt je premie naar 90,40 euro per maand. De zorgverzekering van Ditzo is de goedkoopste combinatiepolis, dus je hebt vrijwel altijd volledig vrije keuze in ziekenhuizen en behandelaars. Je hebt verder nog keuze uit drie aanvullende verzekeringen en drie tandartsverzekeringen. Al je zorgzaken regel je online of via je smartphone. Bekijk polisvoorwaarden en vergoedingen en bereken je premie van de Ditzo zorgverzekering voor jongeren.

Goedkope zorgverzekering voor jongeren van CZ

CZ, een van de grootste zorgverzekeraars van Nederland, heeft met Just een online zorgverzekering voor jongeren. CZ heeft geen winstoogmerk. Omdat alles bij de Just zorgverzekering verzekering online gaat, worden de kosten laag gehouden. Op de site van Just staat precies wat er onder de basisverzekering valt en welke twee aanvullende verzekeringen je eventueel nog kunt afsluiten. De premie van Just is € 107,95 per maand bij een eigen risico van 385 euro per jaar. Bereken je premie bij Just en lees de polisvoorwaarden en vergoedingen voordat je een zorgverzekering afsluit.

De Univé Zorg Select zorgverzekering

Niet specifiek een zorgverzekering voor jongeren, maar wel een goedkope verzekering en daarom interessant voor jongeren en studenten is de Univé Zorg Selectief zorgverzekering. Deze basisverzekering is een budgetzorgverzekering. Bij het hoogste eigen risico betaal je in 2020 voor die zorgverzekering € 92,95 per maand en € 107,85 bij het standaard eigen risico.

De Besured zorgverzekering voor jongeren en young professionals

Besured richt zich op studenten en young professionals en werkt samen met National Academic en iptiQ. Die laatste partij is risicodrager voor de zorgverzekering van Besured. De basisverzekering van Besured kost in 2020 € 115,25 euro per maand bij het wettelijk verplichte eigen risico van 385 euro. Je kunt bij Besured ook kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico. Bij het hoogste eigen risico van 885 euro per jaar betaal je € 95,25 euro premie per maand. Ook kun je de basisverzekering nog uitbreiden met een van de drie aanvullende verzekeringen en een tandartsverzekering.

De Bewuzt zorgverzekering voor jongeren

Bewuzt is het jongerenmerk van VGZ. Je betaalt € 107,95 premie per maand voor een basisverzekering met een eigen risico van 385 euro per jaar. Kies je voor het hoogst mogelijke eigen risico van 885 euro per jaar, dan betaal je € 92,95 premie per maand. De zorgverzekering is uit te breiden met aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie, tandartszorg en een vergoeding voor spoedeisende zorg in het buitenland. Doe je geen beroep op de aansluitende verzekeringen, dan krijg je in het jaar daarop no-claim-korting. Moet je natuurlijk wel weer opnieuw een zorgverzekering voor jongeren van Bewuzt hebben afgesloten.

Met de Bewuzt-zorgverzekering kun je bij de meeste zorgverleners in Nederland terecht, behalve voor enkele operaties die op de site van Bewuzt genoemd worden. Ga je toch naar een zorgverzekeraar met wie Bewuzt geen contract heeft? Dan krijg je maar 70 procent van het gemiddelde contracttarief vergoed. De rest moet je dus zelf betalen. Check dus even vooraf de polisvoorwaarden en bereken je premie.

Geld verdienen met je zorgverzekering

Het is een jaarlijks terugkerend item en ook in 2020 kunnen jongeren weer geld verdienen met hun zorgverzekering. Dat zit zo. Studenten hebben doorgaans een laag inkomen en daarom hebben ze recht op zorgtoeslag. Die zorgtoeslag bedraagt in 2020 maximaal 104 euro per maand voor een alleenstaande en stijgt elk jaar. De zorgtoeslag is meestal hoger dan de premie van de goedkoopste zorgverzekering met het hoogste eigen risico. En de Gewoon Zekur-zorgverzekering van Zekur zit daar met een premie van € 101,95 bij alleen het wettelijk verplichte eigen risico al onder. Daardoor kun je dus geld verdienen aan je zorgverzekering. Moet je natuurlijk wel gezond blijven en niets declareren.

Is je inkomen hoger dan 30.500 euro, dan heb je als alleenstaande zonder toeslagpartner in 2020 geen recht meer op zorgtoeslag. Op de site van de Belastingdienst staat een overzicht van de inkomensstaffels en de bedragen die je aan zorgtoeslag kunt aanvragen. Vergelijk hieronder zorgverzekeringen

Deel dit met je vrienden!