Ga naar de inhoud

Een studentenverzekering afsluiten, wat heb je nodig?

Een studentenverzekering afsluiten als je op kamers gaat wonen? Menig student heeft op dat moment wel wat anders aan z’n hoofd. Toch is het belangrijk even stil te staan bij welke verzekeringen een student nodig heeft. En wat kost zo’n studentenverzekering eigenlijk? Alle verzekeringen voor studenten op een rij.

Ga je studeren en op kamers wonen? Sluit een studentenverzekering af! © Anastasia Gepp / Pixabay
Ga je studeren en op kamers wonen? Sluit een studentenverzekering af! © Anastasia Gepp / Pixabay

Een studentenverzekering is niet het eerste waar je aan denkt als je voor het eerst op kamers gaat. Weg uit je ouderlijk huis, een andere stad, nieuwe vrienden, een nieuwe studie, introductieweken, een nieuwe bijbaan. Het zijn voor een student allemaal zaken die een stuk spannender zijn dan verzekeringen. En dan moet je ook nog je studiefinanciering regelen. Logisch dat het afsluiten van een studentenverzekering even naar de achtergrond verdwijnt.

Toch ontkom je er niet aan om op z’n minst even naar vijf verzekeringen te kijken. Dat zijn de zorgverzekering, een inboedelverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering, een ongevallenverzekering en een kostbaarheden buitenshuis verzekering.

Losse verzekeringen of complete studentenverzekering

Die kun je als losse verzekering afsluiten, maar je kunt ze ook als studentenverzekering afsluiten. Diverse banken en verzekeraars bieden een pakketverzekering voor studenten aan. Vaak bestaat zo’n studentenverzekering uit een aansprakelijkheidsverzekering, een inboedelverzekering en een ongevallenverzekering. Soms is in plaats van een ongevallenverzekering een doorlopende reisverzekering in de studentenverzekering inbegrepen.

Bij weer andere verzekeraars krijg je als student korting op hun inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Een zorgverzekering moet je sowieso vaak apart afsluiten bij een zorgverzekeraar. Ook kun je in sommige gevallen een aparte kostbaarheden buitenshuis verzekering afsluiten.

Aan zo’n studentenverzekering zitten wel beperkingen. Zo hanteren sommige verzekeraars een leeftijdsgrens van bijvoorbeeld 25 jaar. Ben je ouder, dan kun je bij die verzekeraar geen studentenverzekering meer afsluiten.

Zorgverzekering voor studenten

Dan toch maar kiezen voor losse verzekeringen? De belangrijkste verzekering voor een student is je zorgverzekering. Een zorgverzekering is namelijk een wettelijk verplichte verzekering voor iedereen van achttien jaar en ouder. Voor verzekeraars zijn studenten een fijne doelgroep. Ze zijn jong, meestal gezond van lijf en leden, gaan meestal nog niet aan kinderen beginnen en vormen dus een laag risico. Vandaar dat diverse zorgverzekeraars een aparte, goedkope zorgverzekering voor studenten aanbieden.

Bij zorgverzekeringen kun je kiezen uit een naturapolis, een budgetzorgverzekering en een restitutiepolis. Een budgetzorgverzekering is doorgaans, maar niet altijd, het goedkoopst. Maar je kunt daarmee voor planbare zorg maar bij een beperkt aantal zorgverleners en ziekenhuizen terecht. Bij spoedeisende zorg word je in elk ziekenhuis in Nederland geholpen. Zo’n wettelijk verplichte basisverzekering kun je desgewenst uitbreiden met aanvullende zorgverzekeringen of een tandartsverzekering. Bekijk het overzicht van premies van zorgverzekeringen.

Inboedelverzekering voor studenten

Ook al is je studentenkamer nog zo klein, je zult er toch wel spullen van enige waarde hebben. Denk maar aan computerapparatuur, smartphones, geld en waardepapieren, dure studieboeken of muziekinstrumenten. Met een inboedelverzekering zijn die goed verzekerd tegen brand, diefstal, inbraak, neerslag en storm. Kijk onder meer naar de inboedelverzekering voor studenten van Centraal Beheer en FBTO. Of vergelijk zelf inboedelverzekeringen op onze site.

Met een inboedelverzekering zijn je spullen alleen binnenshuis verzekerd. Neem je je laptop mee naar college, dan is-ie niet verzekerd. Daarvoor kun je een aparte kostbaarheden buitenshuis verzekering afsluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering voor studenten

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Ook voor studenten geldt dat een ongeluk soms in een klein hoekje zit. Met een aansprakelijkheidsverzekering wordt schade vergoed die jij per ongeluk aan anderen of hun spullen toebrengt. Een aansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk een onmisbare verzekering voor iedereen, dus ook voor studenten. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Tip: De aansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer is in februari 2019 gekozen tot Beste Koop van de Consumentenbond. Vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen.

Een ongevallenverzekering is ook het overwegen waard. Zo’n verzekering keert uit bij blijvende invaliditeit of overlijden na een ongeval. Je bent vaak wereldwijd verzekerd, maar check dat in de polisvoorwaarden voordat je een ongevallenverzekering afsluit.

Studentenverzekering voor buitenlandse studie of stage

Naar het buitenland voor een studie of stage? Superleuk natuurlijk. Maar ook dan moet je voor vertrek even goed naar je verzekeringen kijken. Je zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke behandelingen in het buitenland conform de Nederlandse tarieven. Liggen de tarieven in het buitenland hoger? Dan moet je bijbetalen.

Let er op dat je met een doorlopende reisverzekering niet verzekerd bent bij stages of werk in het buitenland. Bovendien mag je met een doorlopende reisverzekering maar een beperkt aantal dagen in het  buitenland verblijven.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.