Ongevallenverzekering vergelijken en afsluiten

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan soms verstrekkende gevolgen hebben. Een ongevallenverzekering biedt dan uitkomst, maar pas op dat je niet oververzekerd bent.

Wat is een ongevallenverzekering eigenlijk?

Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij blijvende invaliditeit en overlijden na een ongeluk. Ook tandheelkundige kosten als gevolg van een ongeluk bij kinderen onder de achttien jaar zijn meestal gedekt, maar dan moet je uiteraard wel je gezin hebben meeverzekerd. Bij een ongevallenverzekering ben je dus zelf verzekerd, terwijl bij een autoverzekering je auto en bij een woonhuisverzekering je woning verzekerd is. Het moet dus wel gaan om ongelukken met blijvende gevolgen. Breek je op wintersport in Oostenrijk een been, maar hou je daar verder geen blijvend letsel aan over, dan krijg je geen uitkering van de ongevallenverzekering. Voor de kosten van repatriëring met een gipsvlucht en medische behandelingen heb je als het goed is een reisverzekering en een zorgverzekering afgesloten.

Ongevallen inzittenden verzekering of gewone ongevallenverzekering?

Een ongevallenverzekering is niet verplicht, ook niet voor automobilisten. Sommige mensen hebben bij een autoverzekering een aanvullende dekking voor schade inzittenden en/of ongevallen inzittenden afgesloten. Die verzekeringen keren de werkelijke kosten van schade uit, ook aan mensen die geen deel uitmaken van je gezin, zoals meerijdende collega’s en teamgenoten van je sportclub die bij jou in de auto zaten op het moment van het ongeluk. Dat zijn de twee grote verschillen met een ongevallenverzekering die alleen een vast bedrag uitkeert aan jou of je meeverzekerde gezinsleden.

Maar een ongevallenverzekering inzittenden en schadeverzekering inzittenden keren alleen uit bij ongelukken met een auto, terwijl een ongevallenverzekering veel meer ongelukken dekt. Je kunt overwegen of je naast je gewone ongevallenverzekering nog een ongevallenverzekering inzittenden of schade inzittenden verzekering wilt afsluiten.

Wat wordt niet gedekt bij een ongevallenverzekering?

Bij het vergelijken van ongevallenverzekeringen zul je al snel zien dat de verzekeraars vaak twee of drie pakketten aanbieden, waarbij de hoogte va de uitkering verschilt. Maar let ook goed op de polisvoorwaarden. Vaak zul je zien dat ongelukken op het werk uitgesloten zijn als je een gevaarlijk beroep uitoefent. Bij Ohra bijvoorbeeld zijn ongelukken op het werk wel verzekerd, maar niet bij risicovolle beroepen zoals piloot of brandweerman. Bij Zelf is werken met een houtbewerkingsmachine expliciet uitgesloten evenals gevaarlijke sporten als parachutespringen, snelheidswedstrijden (ook op de fiets, op de ski’s en te paard) en de jacht. Ook ongelukken met de motor of de scooter zijn soms uitgesloten. De ongevallenverzekering van Aegon hanteert geen uitsluiting voor gevaarlijke beroepen, maar geeft ook geen uitkering voor tandheelkundige kosten. Let ook op het dekkingsgebied van de ongevallenverzekering: Nederland, Europa of werelddekking.

Ongelukken in en om het huis zijn vaak wel gedekt en sommige verzekeraars hanteren zelfs een werelddekking. Vergelijk ongevallenverzekering van OhraAegon, NowgoZelfInsharedVerzekeruzelf en Meeùs.

Hoeveel keert een ongevallenverzekering uit?

Overlijden na een ongeluk levert, afhankelijk van het pakket dat je gekozen hebt, meestal een bedrag tot maximaal 10.000 euro op. De uitkering bij blijvende invaliditeit hangt af van de mate waarin je invalide bent geworden en bedraagt maximaal 50.000 euro bij Zelf en Inshared en tussen de 50.000 en 100.000 euro bij Aegon. Univé keert tussen de 10.000 en 25.000 euro uit bij overlijden en tussen de 75.000 en 150.000 euro bij blijvende invaliditeit. Bij FBTO kun je zelf het bedrag kiezen dat je verzekert. Hoe lager het uit te keren bedrag, hoe lager je premie.

Bij het vaststellen van de hoogte van de uitkering hanteren verzekeraars staffels waarbij het verlies van bijvoorbeeld een duim een hogere uitkering oplevert dan verlies van je grote teen. Verlies van handen, armen, benen en algehele blindheid levert doorgaans de maximale uitkering op zoals die genoemd wordt in de polisvoorwaarden van de ongevallenverzekering. Maar let op: verlies je maar een half been, dan kan ook de uitkering gehalveerd worden. Lezen dus, die kleine lettertjes!

Voor wie kun je een ongevallenverzekering afsluiten?

Je kunt een ongevallenverzekering afsluiten voor jezelf, voor je partner en voor je gezin. Als je een ongevallenverzekering voor gezinnen vergelijkt, moet je er wel even op letten tot welke leeftijd inwonende kinderen meeverzekerd zijn. Die leeftijdgrens verschilt per verzekeraar. Bij FBTO zijn thuiswonende, studerende kinderen tot 27 jaar meeverzekerd op de gezinsongevallenpolis. Kinderen tot achttien jaar zijn bij Univé tot maximaal duizend euro verzekerd voor tandheelkundige kosten na een ongeluk. Senioren kunnen niet altijd een ongevallenverzekering afsluiten. Bij FBTO kan dat niet meer vanaf 65 jaar. Andere verzekeraars hanteren hogere leeftijden.

Wat is gedekt met de Ohra ongevallenverzekering?

De Ohra ongevallenverzekering dekt ongelukken in en om de woning, ongelukken in het verkeer mits de verzekerde 23 jaar of ouder is, ongelukken op het werk en ongevallen tijdens de vakantie. Ook je partner en kinderen kun je meeverzekeren waarbij voor kinderen een uitgebreidere dekking geldt, zoals een vergoeding voor tandheelkundige kosten na een ongeval. Maar let op: voor risicovolle beroepen zoals piloot of brandweerman zijn ongelukken op het werk niet verzekerd.

Bij Ohra zijn ook motorongelukken meeverzekerd, mits de motorrijder ouder is dan 22 jaar. Bij Ohra krijg je ook een uitkering van de ongevallenverzekering als je schade al vergoed wordt via een andere verzekering zoals een inzittendenverzekering of bij passagiers van motorrijders, de opzittendenverzekering. Bij de ongevallenverzekering van Ohra kun je kiezen uit drie pakketten waarbij de hoogte van de uitkering bij blijvende invaliditeit en tandheelkundige kosten voor kinderen verschilt.

De ongevallenverzekering van Zelf

Ook bij de ongevallenverzekering van Zelf kun je kiezen uit drie pakketten waarbij de hoogte van de uitkering na overlijden of blijvende invaliditeit verschilt. Inwonende kinderen tot 27 jaar kunnen meeverzekerd worden. Tandheelkundige kosten als gevolg van een ongeluk worden bij de ongevallenverzekering van Zelf alleen vergoed voor kinderen tot 18 jaar.

De ongevallenverzekering van FBTO afsluiten

Bij FBTO kun je alleen een gezinsongevallenverzekering afsluiten. De polis dekt ook tandheelkundige hulp tot maximaal duizend euro per ongeval. Thuiswonende studerende kinderen zijn tot 27 jaar meeverzekerd, mits ze studiefinanciering of kinderbijslag krijgen.

 

Ongevallenverzekering vergelijken en afsluiten
5 (100%) 1 vote

Deel dit met je vrienden!