Ga naar de inhoud

Ongevallenverzekering vergelijken en afsluiten

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan soms verstrekkende gevolgen hebben. Een ongevallenverzekering biedt dan uitkomst, maar pas op dat je niet oververzekerd bent.

Laatst gewijzigd: 12 april 2024.

Wat is een ongevallenverzekering eigenlijk?

Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij blijvende invaliditeit en overlijden na een ongeluk. Ook tandheelkundige kosten als gevolg van een ongeluk bij kinderen onder de achttien jaar zijn meestal gedekt, maar dan moet je uiteraard wel je gezin hebben meeverzekerd.

Bij een ongevallenverzekering ben je dus zelf verzekerd, terwijl bij een autoverzekering je auto en bij een woonhuisverzekering je woning verzekerd is. Het moet dus wel gaan om ongelukken met blijvende gevolgen. Breek je op wintersport in Oostenrijk een been, maar hou je daar verder geen blijvend letsel aan over, dan krijg je geen uitkering van de ongevallenverzekering. Voor de kosten van repatriëring met een gipsvlucht en medische behandelingen heb je als het goed is een reisverzekering en een zorgverzekering afgesloten.

Ongevallen inzittenden verzekering of gewone ongevallenverzekering?

Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij blijvende invaliditeit en overlijden na een ongeluk. © u_p66g98oss8 / Pixabay
Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij blijvende invaliditeit en overlijden na een ongeluk. © u_p66g98oss8 / Pixabay

Wat is het verschil tussen een ongevallenverzekering en een inzittendenverzekering?

Een ongevallenverzekering is niet verplicht, ook niet voor automobilisten. Sommige mensen hebben bij een autoverzekering een aanvullende dekking voor schade inzittenden en/of ongevallen inzittenden afgesloten. Die inzittendenverzekeringen keren de werkelijke kosten van schade uit, ook aan mensen die geen deel uitmaken van je gezin, zoals meerijdende collega’s en teamgenoten van je sportclub die bij jou in de auto zaten op het moment van het ongeluk.

Een inzittendenverzekering keert dus de werkelijke kosten na een ongeval uit, waarbij het niet uitmaakt of de inzittenden tot je gezin behoren of niet. Een gewone ongevallenverzekering daarentegen keert alleen een vast bedrag uit, maar alleen aan jou of je meeverzekerde gezinsleden.

Maar een ongevallenverzekering inzittenden en schadeverzekering inzittenden keren alleen uit bij ongelukken met een auto, terwijl een ongevallenverzekering veel meer ongelukken dekt, ook een uitglijder over de spreekwoordelijke bananenschil, waarbij je rugletsel oploopt. Vraag je dus even af of je naast je gewone ongevallenverzekering nog een ongevallenverzekering inzittenden of schade inzittenden verzekering wilt afsluiten.

Wat wordt niet gedekt bij een ongevallenverzekering?

Bij het vergelijken van ongevallenverzekeringen zul je al snel zien dat de verzekeraars vaak twee of drie pakketten aanbieden, waarbij de hoogte va de uitkering verschilt. Maar let ook goed op de polisvoorwaarden. Vaak zul je zien dat ongelukken op het werk uitgesloten zijn als je een gevaarlijk beroep uitoefent. Bij Univé kun je je daarvoor aanvullend verzekeren.

Bij sommige verzekeraars zijn gevaarlijke sporten als parachutespringen, snelheidswedstrijden (ook op de fiets, op de ski’s en te paard) en de jacht niet gedekt. Ook ongelukken met de motor of de scooter zijn soms uitgesloten. De ongevallenverzekering van Aegon hanteert geen uitsluiting voor gevaarlijke beroepen, maar geeft ook geen uitkering voor tandheelkundige kosten. Let ook op het dekkingsgebied van de ongevallenverzekering: Nederland, Europa of werelddekking.

Ongelukken in en om het huis zijn vaak wel gedekt en sommige verzekeraars hanteren zelfs een werelddekking. Vergelijk ongevallenverzekering van FBTO, AegonInshared en Univé.

Hoeveel keert een ongevallenverzekering uit?

Overlijden na een ongeluk levert. meestal een bedrag tot maximaal 10.000 euro op. Die maximale hoogte is afhankelijk van het pakket dat je gekozen hebt. De uitkering bij blijvende invaliditeit hangt af van de mate waarin je invalide bent geworden. Bij Inshared krijg je maximaal 60.000 euro bij blijvende invaliditeit na een ongeval (peildatum: 12 april 2024). Aegon keert voor blijvende invaliditeit tussen de 50.000 en 100.000 euro uit, afhankelijk of je bij Aegon Pakket 1 of Pakket 2 gekozen hebt.

Bij Univé mag je kiezen voor welk bedrag je verzekerd bent. Afhankelijk van de gekozen optie keert Univé tussen de 10.000 en 25.000 euro uit bij overlijden en tussen de 75.000 en 150.000 euro bij blijvende invaliditeit. Bij FBTO kun je zelf het bedrag kiezen dat je verzekert. Hoe lager het uit te keren bedrag, hoe lager je premie.

Bij het vaststellen van de hoogte van de uitkering hanteren verzekeraars staffels waarbij het verlies van bijvoorbeeld een duim een hogere uitkering oplevert dan verlies van je grote teen. Verlies van handen, armen, benen en algehele blindheid levert doorgaans de maximale uitkering op zoals die genoemd wordt in de polisvoorwaarden van de ongevallenverzekering. Maar let op: verlies je maar een half been, dan kan ook de uitkering gehalveerd worden. Lezen dus, die kleine lettertjes!

Voor wie kun je een ongevallenverzekering afsluiten?

Je kunt een ongevallenverzekering afsluiten voor jezelf, voor je partner en voor je gezin. Als je een ongevallenverzekering voor gezinnen vergelijkt, let er dan op tot welke leeftijd inwonende kinderen meeverzekerd zijn. Die leeftijdgrens verschilt per verzekeraar. Bij FBTO zijn thuiswonende, studerende kinderen tot 27 jaar meeverzekerd op de gezinsongevallenpolis. Kinderen tot achttien jaar zijn bij Univé tot maximaal duizend euro verzekerd voor tandheelkundige kosten na een ongeluk. Senioren kunnen niet altijd een ongevallenverzekering afsluiten. Bij FBTO kan dat niet meer vanaf 65 jaar. Andere verzekeraars hanteren hogere leeftijden.

De ongevallenverzekering van FBTO afsluiten

Bij FBTO kun je alleen een gezinsongevallenverzekering afsluiten. De polis dekt ook tandheelkundige hulp tot maximaal duizend euro per ongeval. Thuiswonende studerende kinderen zijn tot 27 jaar meeverzekerd, mits ze studiefinanciering of kinderbijslag krijgen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)