Ga naar de inhoud

De best geteste verzekeringen volgens de Consumentenbond en Moneyview in 2023

De Consumentenbond brengt regelmatig test naar buiten waarin een bepaalde verzekering het predicaat ‘Beste Koop’ krijgt. Onderstaande verzekeringen kregen de afgelopen jaren het keurmerk ‘Beste Koop’ van de Consumentenbond of kwamen als beste uit de test.

Laatst gewijzigd: 9 februari 2024

Met de beste koop verzekeringen of de best geteste verzekeringen zul je je niet snel een buil vallen aan de polisvoorwaarden. © athree23 / Pixabay
Met de beste koop verzekeringen of de best geteste verzekeringen zul je je niet snel een buil vallen aan de polisvoorwaarden. © athree23 / Pixabay

De Consumentenbond kan in een test verzekeringen en andere producten verschillende predicaten toekennen. Er is een verschil tussen ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’. ‘Beste uit de Test’ krijg je als je ook daadwerkelijk als beste uit de test komt. Deze verzekeringen hebben de beste kwaliteit in hun groep. Je bent dan op dat moment de beste verzekering bij bijvoorbeeld inboedelverzekeringen. Overigens kunnen meer dan een verzekering in een onderzoek als best uit de test komen. Een ‘Beste Koop’-verzekering is misschien niet de meest uitgebreide verzekering, maar heeft wel de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Deze verzekeringen bieden goede kwaliteit voor een redelijke prijs en hebben minimaal een rapportcijfer van 6.0. De Consumentenbond test niet elk jaar alle verzekeringen opnieuw.

Beste autoverzekering volgens de Consumentenbond in 2023

De Consumentenbond heeft in april 2023 nieuwe beste autoverzekeringen aangewezen. Bij de WA-autoverzekeringen kwamen de autoverzekeringen van Inshared als beste uit de test, direct gevolgd door de WA-verzekering van Allianz Direct en Hema. Lees meer over de beste WA-autoverzekeringen.

Bij de beperkt casco-verzekeringen, ook wel bekend als WA-Plus verzekering, kwam de beperkt casco verzekering van Inshared als beste uit de test. ABN Amro, dat in 2022 ook als beste uit de test kwam, werd in 2023 derde. Lees meer over de beste beperkt casco autoverzekeringen.

En de Volledig Allrisk Autoverzekering van Inshared kwam als beste allrisk autoverzekering uit de test, gevolgd door de allrisk autoverzekering van HEMA en de Royaal autoverzekering van Aegon. Lees meer over de beste all risk autoverzekeringen.

Die testresultaten wijken iets af van het onderzoek naar beste autoverzekeringen dat Moneyview in augustus 2022 publiceerde. Dit onafhankelijke onderzoeksbureau deelt maakt ranglijsten van de beste verzekeringen op prijs en op voorwaarden. Overigens wijst de Consumentenbond er op dat er zoveel factoren een rol spelen bij autoverzekeringen dat er niet een ‘beste autoverzekering’ is aan te wijzen. Daarom beperkt de consumentenorganisatie zich tot het geven van algemene testoordelen.

Beste inboedelverzekeringen 2023

In het onderzoek van de Consumentenbond naar de beste inboedelverzekeringen in april 2023 kwamen Centraal Beheer en FBTO met een 8,3 als beste uit de test. Deze inboedelverzekeringen bieden een ruime dekking, inclusief dekking voor mobiele elektronica zoals smartphones en wearables. Ook positief is dat je zelf je eigen risico kunt bepalen. Interpolis (8,2) Lemonade en ING scoorden een 8,1 Er werd geen beste koop inboedelverzekering toegekend.

De beste inboedelverzekeringen in 2023 volgens Moneyview zijn als het gaat om de beste polisvoorwaarden Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en Vereniging Eigen Huis. Het zijn allemaal allrisk inboedelverzekeringen.

Bij de beste inboedelverzekeringen qua prijs gingen de vijf sterren in 2023 naar de Extra Uitgebreide inboedelverzekering van Centraal Beheer, de Extra Uitgebreide inboedelverzekering van Inshared en de Extra Uitgebreide Inboedelverzekering van a.s.r. Dit zijn extra uitgebreide inboedelverzekeringen. Die kennen doorgaans een mindere dekking dan allrisk inboedelverzekering en dat vertaalt zich in een lagere premie.

Beste opstalverzekering 2023

In het Moneyview-onderzoek naar beste opstalverzekeringen in 2023 kregen de opstalverzekeringen van Aegon (Opstal Flex Basis), de Extra Uitgebreide Woonhuisverzekering van Ikkieszelf van a.s.r en de Woonhuisverzekering Super Uitgebreid van Vereniging Eigen Huis 5 sterren voor prijs.

De vijf sterren voor opstalverzekeringen met de beste polisvoorwaarden gingen naar Centraal Beheer, FBTO, SNS en Vereniging Eigen Huis.

Beste opstalverzekering uit de test van de Consumentenbond

De meest recente test van opstalverzekeringen van de Consumentenbond dateert van april 2023. Bij de Consumentenbond kwamen de allrisk opstalverzekeringen van Nationale Nederlanden en SNS als beste uit de test met een 8,9. De Maatwerk all-in opstalverzekering van Nationale Nederlanden scoorde een 8,8. De Aegon (Opstal Flex Royaal) scoorde hoger dan een 8,5.

Lees ook op Hypotheekgids.net: De beste hypotheken van dit moment.

Beste reisverzekeringen in 2023

Bij de Consumentenbond kwamen in april 2023 de doorlopende reisverzekeringen van ANWB Compleet en Unigarant Uitgebreid als beste reisverzekering uit de test. Het gaat om dezelfde reisverzekeringen, alleen is die van Unigarant doorgaans iets duurder. De ABN Amro Doorlopende reisverzekering en de reisverzekering van Allianz Global Assistance kwamen direct daarna een scoorden ook hoger dan een 8.

In april 2023 publiceerde onafhankelijk bureau Moneyview de resultaten van een onderzoek naar reisverzekeringen. Het bureau deelde bij de doorlopende reisverzekeringen vijf sterren voor prijsstelling uit aan de ABN Amro Doorlopende reisverzekering, aan de doorlopende reisverzekering van Univé en aan de doorlopende reisverzekering van AON.

In hetzelfde onderzoek kregen de doorlopende reisverzekeringen van Allianz Global Assistance Premium, ANWB/Unigarant en Anker (doorlopende reisverzekering Optimaal) de hoogste waardering voor hun polisvoorwaarden. De ABN Amro Doorlopende reisverzekering scoorde in voorgaande jaren ook goed op polisvoorwaarden.

Volgens de onderzoekers vergoeden de reisverzekeringen van Allianz Global Assistance, ANWB/Unigarant en Anker een hogere bagagedekking en een ruimere dekking voor annulering dan hun concurrenten.

Bij de kortlopende reisverzekeringen kwamen die van ANWB/Unigarant en Europeesche als beste naar voren wat betreft voorwaarden. Voor wat betreft de prijs kun je volgens Moneyview het beste de kortlopende reisverzekering van OHRA en Aon afsluiten.

Beste rechtsbijstandverzekeringen uit de test in 2023

In oktober 2023 publiceerde onderzoeksbureau Moneyview de resultaten van een onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen. Vijf sterren voor prijs gingen naar de rechtsbijstandverzekering van De Internationale, Univé en Interpolis.

De vijf sterren voor polisvoorwaarden gingen naar de rechtsbijstandverzekering van Nationale Nederlanden, ING en ANWB/Unigarant.

De Consumentenbond heeft in het voor- en najaar van 2022 een onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen gedaan. In januari kwamen de rechtsbijstandverzekeringen van Inshared en HEMA als beste rechtsbijstandverzekering uit de test. Daarmee verdreven ze ABN Amro van de eerste plaats. De rechtsbijstandverzekering van ABN Amro was in 2019, 2020 en 2021 beste uit de test kwam. In 2022 werd geen beste koop rechtsbijstandverzekering uitgeroepen.

In oktober 2022 hadden ANWB en dochter Unigarant de polisvoorwaarden van hun rechtsbijstandverzekeringen verbeterd, waardoor zij als beste uit de test kwamen. Direct daarna kwamen ABN Amro, Inshared en HEMA.

Beste aansprakelijkheidsverzekering uit de test van de Consumentenbond in 2022

Bij een test van de Consumentenbond in april 2022 kwam de aansprakelijkheidsverzekering van ASR (met aanvullende dekking) als beste uit de test. Tenminste, als je 50 bent en voor een verzekerd bedrag van 1,25 miljoen euro kiest. Want ben je jonger of ouder, dan ziet het plaatje er anders uit. Zestigplussers zijn volgens de bond goedkoper uit met een aansprakelijkheidsverzekering van Inshared, Nationale Nederlanden, Allianz Direct of Rhion.

Bureau Moneyview beoordeelde in september 2023 de aansprakelijkheidsverzekeringen van Centraal Beheer / FBTO, ING en Vereniging Eigen Huis (alleen leden) als beste aansprakelijkheidsverzekeringen wat betreft polisvoorwaarden. Op het onderdeel prijs gingen de vijf sterren naar OHRA en Lancyr.

Beste koop zorgverzekering

Een ‘Beste Koop zorgverzekering’ is er voor zover ons bekend niet.

De beste motorverzekeringen 2023

Onderzoeksbureau Moneyview publiceerde in december 2023 de resultaten van een onderzoek naar de beste motorverzekeringen. De motorverzekeringen van FBTO en Interpolis kregen voor zowel de WA-verzekering, als de WA-Plus en allrisk motorverzekering 5 sterren voor hun polisvoorwaarden. De motorverzekering van Inshared en ANWB (alleen leden) kregen 5 sterren voor prijs bij de allrisk / volledig casco motorverzekeringen.

Bij de beperkt casco motorverzekeringen gingen de 5 sterren voor prijs naar de motorverzekeringen van ANWB en De Goudse. En Klaverblad en de ANWB motorverzekering kregen 5 sterren voor de prijs van hun WA motorverzekering

Beste fietsverzekering in 2023

De beste fietsverzekering voor stadsfietsen, e-bikes, racefietsen, mountainbikes en ATB’s in 2023 is de fietsverzekering Univé. Deze verzekeraar wist in de jongste test van de Consumentenbond alle andere verzekeraars te verslaan. Ook Kingpolis, jarenlang de beste e-bike verzekering uit de test van de Consumentenbond, moest Univé voor laten gaan, zij het nipt.

Bij een onderzoek van Moneyview in december 2023 kwam de aflopende fietsverzekering van Allianz Global Assistance (3 jaar) als beste fietsverzekering uit het onderzoek naar voren op het onderdeel prijs. Dat was ook al zo in 2022. De aflopende fietsverzekering van Enra (5 jaar looptijd) kreeg in 2023 eveneens vijf sterren voor prijs. Het ging hier om fietsverzekeringen in de categorie Diefstal & Schade.

Moneyview-onderzoekers keken ook naar alleen diefstalverzekeringen voor fietsen. Bij die fietsverzekeringen kreeg alleen de fietsverzekering van ANWB/Unigarant 5 sterren voor polisvoorwaarden. De diefstalverzekering van Enra kreeg 5 sterren voor prijs.

Beste brommerverzekering in 2023

Moneyview testte ook brommerverzekeringen. Bij de WA, WA-Plus en Allrisk brommerverzekeringen kreeg de brommerverzekering van Interpolis 5 sterren voor polisvoorwaarden. Geen enkele andere bromfietsverzekering kwam verder in aanmerking voor 5 sterren. De 5 sterren voor prijs gingen bij de allrisk en WA-brommerverzekeringen naar a.s.r. Bij de beperkt-casco brommerverzekeringen werden geen sterren uitgereikt voor prijs. Die zou gegaan zijn naar ZLM, maar die verzekeraar werkt alleen in Brabant en Zeeland.

Best geteste uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering van Dela, het Dela Uitvaartplan, is in 2016 als beste getest door de Consumentenbond. En dat niet alleen, ook in 2012, 2013, 2014 en 2015 kwam deze uitvaartverzekering als beste uit de test.

Dit artikel bevat een overzicht van bij ons bekende verzekeringen die het keurmerk ‘Beste Koop’ van de Consumentenbond gekregen hebben. Het is mogelijk dat ook andere verzekeringen dit predicaat gekregen hebben, maar die zijn dan bij ons niet bekend. Bovendien kunnen verzekeringen van tijd tot tijd aangepast worden, waardoor een eerder toegekend oordeel ‘Beste Koop’ of ‘Beste uit de Test’ nu misschien niet meer van toepassing zou zijn. Test en beoordelingen zijn dus altijd momentopnames.

Voordat u een verzekering afsluit, kunt u het beste vooraf de premies van de verzekering vergelijken en vrijblijvend offertes opvragen. U kunt de verzekeringen dan ook op de voorwaarden met elkaar vergelijken. Dan wordt duidelijk wat in uw specifieke geval de beste koop is.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
2.3/5 - (6 stemmen)