De beste koop bij verzekeringen volgens de Consumentenbond en Moneyview

De Consumentenbond brengt regelmatig test naar buiten waarin een bepaalde verzekering het predicaat ‘Beste Koop’ krijgt. Onderstaande verzekeringen kregen de afgelopen jaren het keurmerk ‘Beste Koop’ van de Consumentenbond of kwamen als beste uit de test.

Met de beste koop verzekeringen of de best geteste verzekeringen zul je je niet snel een buil vallen aan de polisvoorwaarden. © athree23 / Pixabay
Met de beste koop verzekeringen of de best geteste verzekeringen zul je je niet snel een buil vallen aan de polisvoorwaarden. © athree23 / Pixabay

De Consumentenbond kan in een test verzekeringen en andere producten verschillende predicaten toekennen. Er is een verschil tussen ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’. ‘Beste uit de Test’ krijg je als je ook daadwerkelijk als beste uit de test komt. Deze verzekeringen hebben de beste kwaliteit in hun groep. Je bent dan op dat moment de beste verzekering bij bijvoorbeeld inboedelverzekeringen. Overigens kunnen meer dan een verzekering in een onderzoek als best uit de test komen. Een ‘Beste Koop’-verzekering is misschien niet de meest uitgebreide verzekering, maar heeft wel de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Deze verzekeringen bieden goede kwaliteit voor een redelijke prijs en hebben minimaal een rapportcijfer van 6.0. De Consumentenbond test niet elk jaar alle verzekeringen opnieuw.

Beste autoverzekering volgens de Consumentenbond in 2020

De Consumentenbond heeft in februari 2020 nieuwe beste autoverzekeringen aangewezen. Bij de WA-autoverzekeringen kwamen de autoverzekeringen van HEMA en Allianz Direct als beste uit de test. Beide autoverzekeringen kregen een 8,4. Ze zijn flexibel op te zeggen en scoren goed op pechhulp in het buitenland. Bij de beperkt casco-verzekeringen, ook wel bekend als WA-Plus verzekering, scoort ABN Amro het hoogst. Die autoverzekering kreeg van Moneyview in 2019 ook al vijf sterren voor de polisvoorwaarden.

En de Royaal autoverzekering van Aegon kwam wederom als beste uit de test bij de allrisk autoverzekeringen met een 8,7. De OHRA Aanvullend autoverzekering en de Volledig Allrisk Autoverzekering van Inshared komen met respectievelijk een 8,2 en een 8 op de tweede en derde plaats.

Die testresultaten wijken iets af van het onderzoek naar beste autoverzekeringen dat Moneyview in augustus 2019 publiceerde. Dit onafhankelijke onderzoeksbureau deelt maakt ranglijsten van de beste verzekeringen op prijs en op voorwaarden. Overigens wijst de Consumentenbond er op dat er zoveel factoren een rol spelen bij autoverzekeringen dat er niet een ‘beste autoverzekering’ is aan te wijzen. Daarom beperkt de consumentenorganisatie zich tot het geven van algemene testoordelen.

Beste inboedelverzekeringen 2020

De beste inboedelverzekeringen in 2019 én 2020 qua prijs zijn die van Verzekeruzelf (inboedelverzekering Basis) en Allsecur/Allianz Direct. Nieuw in dit rijtje in 2020 staat de extra uitgebreide inboedelverzekering van Centraal Beheer. Dat blijkt uit Moneyviews jaarlijkse onderzoek naar de beste inboedelverzekering in juni 2020. Op polisvoorwaarden kwamen wederom Centraal Beheer en ING en Interpolis als beste uit de bus.

In het onderzoek van de Consumentenbond naar de beste inboedelverzekeringen, in september 2020, kwam de allrisk inboedelverzekering van ING als beste uit de test met een 8,8. Ook de inboedelverzekering van Centraal Beheer (8,6), FBTO (8,5) en ABN Amro (8,4) en Interpolis (8,4), kregen een hoog testoordeel. Het zijn allemaal allrisk inboedelverzekeringen. Er werd geen beste koop inboedelverzekering toegekend.

Beste opstalverzekering 2020

In het Moneyview-onderzoek naar beste opstalverzekeringen in 2020 kregen de Woonhuisverzekering Basis van Verzekeruzelf, Woonhuisverzekering van Vereniging Eigen Huis en Allianz Direct de hoogste scores op prijs. En als het gaat om polisvoorwaarden dan zijn de Nationale Nederlanden (Maatwerk All-in polis), de opstalverzekering van Unigarant en de Woonhuisverzekering Super Uitgebreid van Vereniging Eigen Huis de beste opstalverzekeringen van 2020. Nationale Nederlanden (Maatwerk All-in polis), Centraal Beheer kwamen ook in 2018 en 2019 al goed uit de bus.

De opstalverzekering van Vereniging Eigen Huis scoort zo goed op prijs, doordat leden een fikse korting krijgen. Wie geen lid is, krijgt ook geen korting. Maar dan nog is de premie relatief laag, al scoort de opstalverzekering dan geen vijf sterren meer op prijs.

Beste opstalverzekering uit de test van de Consumentenbond

De meest recente test van opstalverzekeringen van de Consumentenbond dateert van september 2020. Ook bij de Consumentenbond kwam de Maatwerk allrisk opstalverzekering van Nationale Nederlanden als beste uit de test (net als in 2019). Ook de Super Uitgebreide Opstalverzekering van Vereniging Eigen Huis werd uitgeroepen als beste uit de test. Minpunt is wel dat je lid moet zijn van Vereniging Eigen Huis om deze woonverzekering af te kunnen sluiten. Ook de allrisk opstalverzekeringen van onder meer ABN Amro (8,7), FBTO (8,2), OHRA (8,2), Verzekeruzelf (8,1) en Centraal Beheer (8,0) behaalden hoge scores in de test van de Consumentenbond.

Lees ook op Hypotheekgids.net: De beste hypotheken van dit moment.

Beste reisverzekeringen in 2020

In juni publiceerde onafhankelijk bureau Moneyview de resultaten van een onderzoek naar reisverzekeringen. Het bureau deelde bij de doorlopende reisverzekeringen vijf sterren voor prijsstelling uit aan de doorlopende reisverzekering van Univé, de doorlopende reisverzekering Europa Plus en Wereld van nowGo en De Internationale.

In hetzelfde onderzoek kregen de doorlopende reisverzekeringen van Allianz Global Assistance, ANWB/Unigarant en De Europeesche de hoogste waardering voor hun polisvoorwaarden.

De ABN Amro Doorlopende reisverzekering, de Allianz Global Assistance Premium en de ANWB/Unigarant (Doorlopende Reis Compleet/Uitgebreid) hadden volgens dit onderzoek in 2019 de beste voorwaarden. Volgens de onderzoekers vergoeden de reisverzekeringen van ABN AMRO, ANWB/Unigarant en Allianz Global Assistance een hoger dan marktconform bedrag voor spoedeisende tandheelkundige kosten in het buitenland. Verder is bijvoorbeeld de maximumvergoeding voor schade aan een (zonne)bril beduidend hoger dan bij de concurrenten. Allianz Global Assistance en ANWB/Unigarant hebben daarnaast een ruimere annuleringsdekking.

Bij de kortlopende reisverzekeringen kwamen die van ANWB/Unigarant en Europeesche als beste naar voren wat betreft voorwaarden. Voor wat betreft de prijs kun je volgens Moneyview het beste de kortlopende reisverzekering van nowGo en Aon Direct afsluiten.

Beste koop rechtsbijstandverzekeringen 2021

De Consumentenbond heeft in december 2020 een onderzoek naar 30 rechtsbijstandverzekeringen gedaan. Als beste rechtsbijstandverzekering uit de test kwam ABN Amro, net als in 2019. De rechtsbijstandverzekering van ZLM kwam eind 2020 als beste koop uit de test, maar die is alleen af te sluiten voor inwoners van Brabant en Zeeland. De rechtsbijstandverzekeringen van onder meer Inshared en Ditzo deden het goed.

In september 2020 publiceerde onderzoeksbureau Moneyview de resultaten van een onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen. Vijf sterren voor prijs gingen naar de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, de rechtsbijstandverzekering van Univé en die van ING.

De vijf sterren voor polisvoorwaarden gingen naar de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, die van Nationale Nederlanden en Vereniging Eigen Huis

Beste aansprakelijkheidsverzekering uit de test van de Consumentenbond

Bij een test van de Consumentenbond in januari 2019 kwam de aansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer als beste uit de test. Dit is ook een van de duurdere aansprakelijkheidsverzekeringen. De bond was vooral gecharmeerd van de oppasclausule, de sport- en spelclausule en de royale clausule voor aansprakelijkheid bij een vriendendienst (vergoeding tot 25.000 euro). Ook in maart 2018 was de AVP van Centraal Beheer als beste uit de test gekomen.

Bureau Moneyview beoordeelde in september 2018 de aansprakelijkheidsverzekeringen van OHRA, AON Direct en United Insurance als beste qua prijs. Ohra scoorde ook het beste op voorwaarden. ABN Amro kreeg voor het tweede jaar op rij vijf sterren voor de voorwaarden van haar aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren.

Beste koop zorgverzekering

Een ‘Beste Koop zorgverzekering’ is er voor zover ons bekend niet. Bij Kiesbeter.nl is de PNO zorgverzekering al zes jaar op rij tot beste zorgverzekering gekozen.

De beste motorverzekeringen

Onderzoeksbureau Moneyview publiceerde in december 2020 de resultaten van een onderzoek naar de beste motorverzekeringen. De motorverzekeringen van Centraal Beheer en Interpolis waren volgens Moneyview de motorverzekeringen met de beste polisvoorwaarden. Dat gold zowel voor de WA, de WA-Plus en de Allrisk motorverzekeringen.

De beste motorverzekering qua prijs waren bij WA Plus en All risk de motorverzekeringen van Univé en ANWB (leden). De motorverzekeringen van ANWB (alleen leden) en Klaverblad kregen 5 sterren voor prijs in de categorie WA-motorverzekeringen.

Beste fietsverzekering in 2020

De beste fietsverzekering voor een stadsfiets in 2020 is de ANWB Blijven Fietsen verzekering. En de doorlopende fietsverzekering van Kingpolis is de beste fietsverzekering uit de test voor elektrische fietsen, op de voet gevolgd door de fietsverzekering van Univé.

Bij een onderzoek van Moneyview in december 2020 kwam de fietsverzekering van Allianz Global Assistance als beste fietsverzekering uit het onderzoek naar voren op het onderdeel prijs. Dat gold ook voor de fietsverzekering voor ANWB-leden. En de Blijven Fietsen-verzekering van ANWB en de doorlopende fietsverzekering van Unigarant kwamen als beste uit de test op het onderdeel polisvoorwaarden.

Beste brommerverzekering in 2021

Moneyview testte ook brommerverzekeringen. Bij de WA en WA-Plus brommerverzekeringen kreeg de brommerverzekering van Centraal Beheer 5 sterren voor polisvoorwaarden. De brommerverzekering van Interpolis kwam bij de allrisk brommerverzekering als beste uit de test op het onderdeel polisvoorwaarden. De 5 sterren voor prijs gingen bij de WA-bromfietsverzekering naar de brommerverzekering voor ANWB-leden. Bij de WA-Plus en allrisk brommerverzekering scoorde het Voordeelpakket Bromfietsverzekering van ASR 5 sterren voor prijs.

Best geteste uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering van Dela, het Dela Uitvaartplan, is in 2016 als beste getest door de Consumentenbond. En dat niet alleen, ook in 2012, 2013, 2014 en 2015 kwam deze uitvaartverzekering als beste uit de test.

Dit artikel bevat een overzicht van bij ons bekende verzekeringen die het keurmerk ‘Beste Koop’ van de Consumentenbond gekregen hebben. Het is mogelijk dat ook andere verzekeringen dit predicaat gekregen hebben, maar die zijn dan bij ons niet bekend. Bovendien kunnen verzekeringen van tijd tot tijd aangepast worden, waardoor een eerder toegekend oordeel ‘Beste Koop’ of ‘Beste uit de Test’ nu misschien niet meer van toepassing zou zijn. Test en beoordelingen zijn dus altijd momentopnames.

Voordat u een verzekering afsluit, kunt u het beste vooraf de premies van de verzekering vergelijken en vrijblijvend offertes opvragen. U kunt de verzekeringen dan ook op de voorwaarden met elkaar vergelijken. Dan wordt duidelijk wat in uw specifieke geval de beste koop is.

Deel dit met je vrienden!