Verzekeringen: de beste koop volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond brengt regelmatig test naar buiten waarin een bepaalde verzekering het predicaat ‘Beste Koop’ krijgt. Onderstaande verzekeringen kregen de afgelopen jaren het keurmerk ‘Beste Koop’ van de Consumentenbond of kwamen als beste uit de test.

De Consumentenbond kan in een test verzekeringen en andere producten verschillende predicaten toekennen. Er is een verschil tussen ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’. ‘Beste uit de Test’ krijg je als je ook daadwerkelijk als beste uit de test komt. Deze verzekeringen hebben de beste kwaliteit in hun groep. Je bent dan op dat moment de beste verzekering bij bijvoorbeeld inboedelverzekeringen. Overigens kunnen meer dan een verzekering in een onderzoek als best uit de test komen. Een ‘Beste Koop’-verzekering is misschien niet de meest uitgebreide verzekering, maar heeft wel de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Deze verzekeringen bieden goede kwaliteit voor een redelijke prijs en hebben minimaal een rapportcijfer van 6.0. De Consumentenbond test niet elk jaar alle verzekeringen opnieuw.

Beste Koop autoverzekering

De Consumentenbond heeft op dit moment (juni 2018) geen beste koop autoverzekering of beste autoverzekering uit de test online staan. In plaats daarvan verwijst de bond naar een onderzoek van Moneyview uit augustus 2016 naar de beste allrisk autoverzekeringen en de beste WA-Casco autoverzekeringen. Lees ook: de beste online autoverzekeringen.

Beste Koop inboedel- en opstalverzekeringen

Bij tests en onderzoeken naar de beste inboedelverzekeringen komt Nationale Nederlanden al jarenlang goed uit de bus. Bureau Moneyview beoordeelt jaarlijks woonverzekeringen op prijs en voorwaarden. In juni 2018 kregen Centraal Beheer, Ditzo en Reaal (via adviseur) vijf sterren voor het onderdeel prijs. Nationale Nederlanden (Inboedel Maatwerk All-in), Interpolis en Woongarant scoorden vijf sterren op het onderdeel voorwaarden.

Bij de opstalverzekeringen deelde Moneyview in juni 2018 vijf sterren voor voorwaarden uit aan Nationale Nederlanden (Maatwerk All-in polis), Centraal Beheer en Interpolis (woonhuisverzekering Top). De opstalverzekeringen van Ditzo, Reaal (via adviseur) en  United Insurance ekregen vijf sterren voor prijs. Nationale Nederlanden kreeg ook in 2017 vijf sterren voor voorwaarden.

De meest recente test van inboedel- en opstalverzekeringen van de Consumentenbond dateert alweer van juli/augustus 2015. Toen publiceerde de Consumentenbond de resultaten van een onderzoek naar de beste woonverzekeringen. Bij de combinaties van inboedel- en opstalverzekeringen kwamen zes verzekeraars met een acht of hoger als beste uit de test. Het gaat om Nationale Nederlanden, Reaal, BLG Wonen, ING, Interpolis en SNS. Dit zijn zogeheten allrisk inboedel- en opstalverzekeringen.

Bij de losse inboedelpolissen kwamen in juli/augustus 2015 de allrisk losse inboedelverzekeringen van Aegon, Nationale Nederlanden, BLG Wonen, ING, SNS en Interpolis als beste uit de test van de Consumentenbond. Nationale Nederlanden bijvoorbeeld scoorde hoogt omdat deze verzekeraar tien jaar de nieuwwaarde vergoedt.

De premies voor woonverzekeringen zijn in 2016 en 2017 flink gestegen, constateerde Moneyview. Dat komt doordat er steeds meer schade aan mobiele elektronica wordt geclaimd. Bij inboedelverzekeringen met een extra uitgebreide dekking zijn dergelijke claims niet mogelijk. Die inboedelverzekeringen werden dan ook gemiddeld 4 procent goedkoper.

Beste reisverzekering

De reisverzekeringen nowGo Plus en nowGo Europa kregen in november 2018 het predikaat Beste Koop van de Consumentenbond. Dat kwam onder meer door de scherpe prijs en de goede regeling voor extra reis- en verblijfkosten bij ziekte en ongeval. Beste uit de test was de ANWB Compleet reisverzekering en de Unigarant-reisverzekering. Beide reisverzekeringen zijn hetzelfde (Unigarant is onderdeel van de ANWB), maar Unigarant is duurder.

In april 2019 publiceerde ook onafhankelijk bureau Moneyview de resultaten van een onderzoek naar reisverzekeringen. Het bureau deelde bij de doorlopende reisverzekeringen vijf sterren voor prijsstelling uit aan de doorlopende reisverzekering van Univé, de doorlopende reisverzekering Europa Plus en Wereld van nowGo en SNS (Doorlopende Reis Europa Plus/Wereld). Dat is dezelfde uitslag als in het onderzoek naar beste reisverzekeringen van 2018. De ABN Amro Doorlopende reisverzekering, de Allianz Global Assistance Premium en de ANWB/Unigarant (Doorlopende Reis Compleet/Uitgebreid) hadden volgens dit onderzoek in 2019 de beste voorwaarden. Volgens de onderzoekers vergoeden de reisverzekeringen van ABN AMRO, ANWB/Unigarant en Allianz Global Assistance een hoger dan marktconform bedrag voor spoedeisende tandheelkundige kosten in het buitenland. Verder is bijvoorbeeld de maximumvergoeding voor schade aan een (zonne)bril beduidend hoger dan bij de concurrenten. Allianz Global Assistance en ANWB/Unigarant hebben daarnaast een ruimere annuleringsdekking.

Bij de kortlopende reisverzekeringen kwamen die van ANWB/Unigarant en Europeesche als beste naar voren wat betreft voorwaarden. Voor wat betreft de prijs kun je volgens Moneyview het beste de kortlopende reisverzekering van nowGo en Aon Direct afsluiten.

Beste koop rechtsbijstandverzekeringen

In september 2018 publiceerde onderzoeksbureau Moneyview de resultaten van een onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen. Vijf sterren voor prijs gingen naar Nationale Nederlanden, ASR en Lancyr. En de beste rechtsbijstandverzekeringen wat betreft voorwaarden waren rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, Nationale Nederlanden en Lancyr. De rechtsbijstandverzekering van Lancyr is overigens een gelabelde variant van de rechtsbijstandverzekering van Nationale Nederlanden.

De Consumentenbond heeft in juli/augustus 2017 ook een onderzoek naar 42 rechtsbijstandverzekeringen gedaan. Als beste rechtsbijstandverzekering uit de test kwam Lancyr. De rechtsbijstandverzekeringen van Verzekeruzelf, Inshared en Eigen Jurist Polis van Anker deden het goed. Volgens de Consumentenbond lagen de scores dicht bij elkaar.

Beste aansprakelijkheidsverzekering uit de test van de Consumentenbond

Bij een test van de Consumentenbond in januari 2019 kwam de aansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer als beste uit de test. Dit is ook een van de duurdere aansprakelijkheidsverzekeringen. De bond was vooral gecharmeerd van de oppasclausule, de sport- en spelclausule en de royale clausule voor aansprakelijkheid bij een vriendendienst (vergoeding tot 25.000 euro). Ook in maart 2018 was de AVP van Centraal Beheer als beste uit de test gekomen.

Bureau Moneyview beoordeelde in september 2018 de aansprakelijkheidsverzekeringen van OHRA, AON Direct en United Insurance als beste qua prijs. Ohra scoorde ook het beste op voorwaarden. ABN Amro kreeg voor het tweede jaar op rij vijf sterren voor de voorwaarden van hun aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren.

Beste zorgverzekering

Een ‘Beste Koop zorgverzekering’ is er voor zover ons bekend niet. Bij Kiesbeter.nl is de PNO zorgverzekering al zes jaar op rij tot beste zorgverzekering gekozen.

Beste fietsverzekering in 2019

De beste fietsverzekering voor een stadsfiets is de doorlopende fietsverzekering van Allianz Global Assistance. Die is in mei 2019 uitgeroepen tot beste koop fietsverzekering. De beste koop fietsverzekeringen voor racefietsen en mountainbikes is de doorlopende fietsverzekering van Univé. En de doorlopende fietsverzekering van Kingpolis is de beste koop fietsverzekeringen voor e-bikes. De fietsverzekering van Allianz Global Assistance was voor stadsfietsen in vrijwel alle gevallen de voordeligste keuze. Bekijk de premie en voorwaarden van doorlopende fietsverzekering van Allianz Global Assistance.

Best geteste uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering van Dela, het Dela Uitvaartplan, is in 2016 als beste getest door de Consumentenbond. En dat niet alleen, ook in 2012, 2013, 2014 en 2015 kwam deze uitvaartverzekering als beste uit de test.

Dit artikel bevat een overzicht van bij ons bekende verzekeringen die het keurmerk ‘Beste Koop’ van de Consumentenbond gekregen hebben. Het is mogelijk dat ook andere verzekeringen dit predicaat gekregen hebben, maar die zijn dan bij ons niet bekend. Bovendien kunnen verzekeringen van tijd tot tijd aangepast worden, waardoor een eerder toegekend oordeel ‘Beste Koop’ of ‘Beste uit de Test’ nu misschien niet meer van toepassing zou zijn. Test en beoordelingen zijn dus altijd momentopnames.

Voordat u een verzekering afsluit, kunt u het beste vooraf de premies van de verzekering vergelijken en vrijblijvend offertes opvragen. U kunt de verzekeringen dan ook op de voorwaarden met elkaar vergelijken. Dan wordt duidelijk wat in uw specifieke geval de beste koop is.

Verzekeringen: de beste koop volgens de Consumentenbond
2.2 (44%) 5 vote[s]

Deel dit met je vrienden!