De beste koop bij verzekeringen volgens de Consumentenbond en Moneyview in 2021 en 2022

De Consumentenbond brengt regelmatig test naar buiten waarin een bepaalde verzekering het predicaat ‘Beste Koop’ krijgt. Onderstaande verzekeringen kregen de afgelopen jaren het keurmerk ‘Beste Koop’ van de Consumentenbond of kwamen als beste uit de test.

Met de beste koop verzekeringen of de best geteste verzekeringen zul je je niet snel een buil vallen aan de polisvoorwaarden. © athree23 / Pixabay
Met de beste koop verzekeringen of de best geteste verzekeringen zul je je niet snel een buil vallen aan de polisvoorwaarden. © athree23 / Pixabay

De Consumentenbond kan in een test verzekeringen en andere producten verschillende predicaten toekennen. Er is een verschil tussen ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’. ‘Beste uit de Test’ krijg je als je ook daadwerkelijk als beste uit de test komt. Deze verzekeringen hebben de beste kwaliteit in hun groep. Je bent dan op dat moment de beste verzekering bij bijvoorbeeld inboedelverzekeringen. Overigens kunnen meer dan een verzekering in een onderzoek als best uit de test komen. Een ‘Beste Koop’-verzekering is misschien niet de meest uitgebreide verzekering, maar heeft wel de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Deze verzekeringen bieden goede kwaliteit voor een redelijke prijs en hebben minimaal een rapportcijfer van 6.0. De Consumentenbond test niet elk jaar alle verzekeringen opnieuw.

Beste autoverzekering volgens de Consumentenbond in 2020

De Consumentenbond heeft in februari 2020 nieuwe beste autoverzekeringen aangewezen. Bij de WA-autoverzekeringen kwamen de autoverzekeringen van HEMA en Allianz Direct als beste uit de test. Beide autoverzekeringen kregen een 8,4. Ze zijn flexibel op te zeggen en scoren goed op pechhulp in het buitenland. Bij de beperkt casco-verzekeringen, ook wel bekend als WA-Plus verzekering, scoort ABN Amro het hoogst. Die autoverzekering kreeg van Moneyview in 2019 ook al vijf sterren voor de polisvoorwaarden.

En de Royaal autoverzekering van Aegon kwam wederom als beste uit de test bij de allrisk autoverzekeringen met een 8,7. De OHRA Aanvullend autoverzekering en de Volledig Allrisk Autoverzekering van Inshared komen met respectievelijk een 8,2 en een 8 op de tweede en derde plaats.

Die testresultaten wijken iets af van het onderzoek naar beste autoverzekeringen dat Moneyview in augustus 2019 publiceerde. Dit onafhankelijke onderzoeksbureau deelt maakt ranglijsten van de beste verzekeringen op prijs en op voorwaarden. Overigens wijst de Consumentenbond er op dat er zoveel factoren een rol spelen bij autoverzekeringen dat er niet een ‘beste autoverzekering’ is aan te wijzen. Daarom beperkt de consumentenorganisatie zich tot het geven van algemene testoordelen.

Beste inboedelverzekeringen 2021

In het onderzoek van de Consumentenbond naar de beste inboedelverzekeringen in mei 2021 kwam Lemonade als beste uit de test met een 9,3 als rapportcijfer. ING, in september 2020 nog als beste inboedelverzekering beoordeeld, werd nu tweede. Ook de inboedelverzekering van Centraal Beheer, FBTO en ABN Amro en Interpolis kregen in beide onderzoeken hoge testoordelen. Het zijn allemaal allrisk inboedelverzekeringen. Er werd geen beste koop inboedelverzekering toegekend.

De beste inboedelverzekeringen in 2021 volgens Moneyview zijn Inshared, Lemonade en Vereniging Eigen Huis als het gaat om polisvoorwaarden. Dit zijn allemaal allrisk inboedelverzekeringen De Inboedelverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO en Allianz Direct scoren het beste op het onderdeel prijs. Dit zijn extra uitgebreide inboedelverzekeringen.

Beste opstalverzekering 2021

In het Moneyview-onderzoek naar beste opstalverzekeringen in 2021 kregen de opstalverzekeringen van Inshared, ING en Vereniging Eigen Huis vijf sterren voor polisvoorwaarden. De vijf sterren voor prijs gingen in 2021 naar de opstalverzekeringen van Allianz Direct, ANWB en Vereniging Eigen Huis.

In 2020 kregen de Woonhuisverzekering Basis van Verzekeruzelf, Woonhuisverzekering van Vereniging Eigen Huis en Allianz Direct de hoogste scores op prijs. En als het gaat om polisvoorwaarden waren de Nationale Nederlanden (Maatwerk All-in polis), de opstalverzekering van Unigarant en de Woonhuisverzekering Super Uitgebreid van Vereniging Eigen Huis de beste opstalverzekeringen van 2020. Nationale Nederlanden (Maatwerk All-in polis), Centraal Beheer kwamen ook in 2018 en 2019 al goed uit de bus.

De opstalverzekering van Vereniging Eigen Huis scoort zo goed op prijs, doordat leden een fikse korting krijgen. Wie geen lid is, krijgt ook geen korting. Maar dan nog is de premie relatief laag, al scoort de opstalverzekering dan geen vijf sterren meer op prijs.

Beste opstalverzekering uit de test van de Consumentenbond

De meest recente test van opstalverzekeringen van de Consumentenbond dateert van september 2020. Ook bij de Consumentenbond kwam de Maatwerk allrisk opstalverzekering van Nationale Nederlanden als beste uit de test (net als in 2019). Ook de Super Uitgebreide Opstalverzekering van Vereniging Eigen Huis werd uitgeroepen als beste uit de test. Minpunt is wel dat je lid moet zijn van Vereniging Eigen Huis om deze woonverzekering af te kunnen sluiten. Ook de allrisk opstalverzekeringen van onder meer ABN Amro (8,7), FBTO (8,2), OHRA (8,2), Verzekeruzelf (8,1) en Centraal Beheer (8,0) behaalden hoge scores in de test van de Consumentenbond.

Lees ook op Hypotheekgids.net: De beste hypotheken van dit moment.

Beste reisverzekeringen in 2021

In april 2021 publiceerde onafhankelijk bureau Moneyview de resultaten van een onderzoek naar reisverzekeringen. Het bureau deelde bij de doorlopende reisverzekeringen vijf sterren voor prijsstelling uit aan de doorlopende reisverzekering van Univé, de doorlopende reisverzekering van AON en de Doorlopende Reisverzekering Europa Plus/Wereld van SNS. De Internationale stond in 2020 nog bij dit rijtje, maar is nu uit de top-3 van goedkoopste reisverzekeringen gevallen. Univé en SNS (met voorloper nowGo) staan al vijf achtereenvolgende jaren in de top 3 van goedkoopste reisverzekeringen.

In hetzelfde onderzoek kregen de doorlopende reisverzekeringen van Allianz Global Assistance Premium, ANWB/Unigarant en De Europeesche de hoogste waardering voor hun polisvoorwaarden. Dit trio scoorde ook in het Moneyview onderzoek van beste reisverzekeringen uit 2020 het hoogst als het gaat om de reisverzekeringen met de beste polisvoorwaarden. De ABN Amro Doorlopende reisverzekering scoorde in voorgaande jaren ook goed op polisvoorwaarden.

Volgens de onderzoekers vergoeden de reisverzekeringen van Allianz Global Assistance, ANWB/Unigarant en De Europeesche een hoger dan marktconform bedrag voor schade aan een (zonne)bril en camera. Allianz Global Assistance en ANWB/Unigarant hebben daarnaast een ruimere annuleringsdekking. Zo is annuleren vanwege het overlijden van een goede vriend(in) of een familielid in de derde graad ook gedekt.

Bij de kortlopende reisverzekeringen kwamen die van ANWB/Unigarant en Europeesche als beste naar voren wat betreft voorwaarden. Voor wat betreft de prijs kun je volgens Moneyview het beste de kortlopende reisverzekering van OHRA en Aon afsluiten.

Bij de Consumentenbond kwam de Optimaal-reisverzekering van de Europeesche in december 2020 als beste uit de test. Beste Koop was de Europa Plus reisverzekering van SNS.

Beste koop rechtsbijstandverzekeringen 2021

De Consumentenbond heeft in december 2020 en juli 2021 een onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen gedaan. Als beste rechtsbijstandverzekering uit de test kwam ABN Amro, net als in 2019 en 2020. De rechtsbijstandverzekering van ZLM kwam eind 2020 en in juli als beste koop uit de test, maar die is alleen af te sluiten voor inwoners van Brabant en Zeeland. Voor de rest van Nederland is de rechtsbijstandverzekering van Unive de beste koop.

In september 2020 publiceerde onderzoeksbureau Moneyview de resultaten van een onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen. Vijf sterren voor prijs gingen naar de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, de rechtsbijstandverzekering van Univé en die van ING.

De vijf sterren voor polisvoorwaarden gingen naar de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, die van Nationale Nederlanden en Vereniging Eigen Huis

Beste aansprakelijkheidsverzekering uit de test van de Consumentenbond in 2021

Bij een test van de Consumentenbond in maart 2021 kwam de aansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer en die van FBTO en ZLM als beste uit de test. De aansprakelijkheidsverzekeringen van Centraal Beheer en FBTO danken hun hoge scores aan de ruime dekking voor situaties waarin wettelijke aansprakelijkheid ontbreekt. ZLM is overigens alleen af te sluiten als je in Zeeland of Noord-Brabant woont. Zoek je een aansprakelijkheidsverzekering voor singles? Dan ben je volgens de bond doorgaans goedkoop uit met de aansprakelijkheidsverzekering van Lemonade. En 65-plussers zijn goedkoop voor aansprakelijkheid verzekerd bij Inshared.

Bureau Moneyview beoordeelde in september 2018 de aansprakelijkheidsverzekeringen van OHRA, AON Direct en United Insurance als beste qua prijs. Ohra scoorde ook het beste op voorwaarden. ABN Amro kreeg voor het tweede jaar op rij vijf sterren voor de voorwaarden van haar aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren.

Beste koop zorgverzekering

Een ‘Beste Koop zorgverzekering’ is er voor zover ons bekend niet. Bij Kiesbeter.nl is de PNO zorgverzekering al zes jaar op rij tot beste zorgverzekering gekozen.

De beste motorverzekeringen

Onderzoeksbureau Moneyview publiceerde in december 2020 de resultaten van een onderzoek naar de beste motorverzekeringen. De motorverzekeringen van Centraal Beheer en Interpolis waren volgens Moneyview de motorverzekeringen met de beste polisvoorwaarden. Dat gold zowel voor de WA, de WA-Plus en de Allrisk motorverzekeringen.

De beste motorverzekering qua prijs waren bij WA Plus en All risk de motorverzekeringen van Univé en ANWB (leden). De motorverzekeringen van ANWB (alleen leden) en Klaverblad kregen 5 sterren voor prijs in de categorie WA-motorverzekeringen.

Beste fietsverzekering in 2022

De beste fietsverzekering voor een stadsfietsen en e-bikes in 2022 is de fietsverzekering van Kingpolis (beste uit de test in april 2022). De fietsverzekering van Univé en die van de Zeeuws- en Brabantse verzekeraar ZLM kwamen als beste uit de test bij racefietsen, mountainbike en ATB’s.

Bij een onderzoek van Moneyview in december 2020 kwam de fietsverzekering van Allianz Global Assistance als beste fietsverzekering uit het onderzoek naar voren op het onderdeel prijs. Dat gold ook voor de fietsverzekering voor ANWB-leden. En de Blijven Fietsen-verzekering van ANWB en de doorlopende fietsverzekering van Unigarant kwamen als beste uit de test op het onderdeel polisvoorwaarden.

Beste brommerverzekering in 2021

Moneyview testte ook brommerverzekeringen. Bij de WA en WA-Plus brommerverzekeringen kreeg de brommerverzekering van Centraal Beheer 5 sterren voor polisvoorwaarden. De brommerverzekering van Interpolis kwam bij de allrisk brommerverzekering als beste uit de test op het onderdeel polisvoorwaarden. De 5 sterren voor prijs gingen bij de WA-bromfietsverzekering naar de brommerverzekering voor ANWB-leden. Bij de WA-Plus en allrisk brommerverzekering scoorde het Voordeelpakket Bromfietsverzekering van ASR 5 sterren voor prijs.

Best geteste uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering van Dela, het Dela Uitvaartplan, is in 2016 als beste getest door de Consumentenbond. En dat niet alleen, ook in 2012, 2013, 2014 en 2015 kwam deze uitvaartverzekering als beste uit de test.

Dit artikel bevat een overzicht van bij ons bekende verzekeringen die het keurmerk ‘Beste Koop’ van de Consumentenbond gekregen hebben. Het is mogelijk dat ook andere verzekeringen dit predicaat gekregen hebben, maar die zijn dan bij ons niet bekend. Bovendien kunnen verzekeringen van tijd tot tijd aangepast worden, waardoor een eerder toegekend oordeel ‘Beste Koop’ of ‘Beste uit de Test’ nu misschien niet meer van toepassing zou zijn. Test en beoordelingen zijn dus altijd momentopnames.

Voordat u een verzekering afsluit, kunt u het beste vooraf de premies van de verzekering vergelijken en vrijblijvend offertes opvragen. U kunt de verzekeringen dan ook op de voorwaarden met elkaar vergelijken. Dan wordt duidelijk wat in uw specifieke geval de beste koop is.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen