Verzekeringen: de beste koop volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond brengt regelmatig test naar buiten waarin een bepaalde verzekering het predicaat ‘Beste Koop’ krijgt. Onderstaande verzekeringen kregen de afgelopen jaren het keurmerk ‘Beste Koop’ van de Consumentenbond of kwamen als beste uit de test.

De Consumentenbond kan in een test verzekeringen en andere producten verschillende predicaten toekennen. Er is een verschil tussen ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’. ‘Beste uit de Test’ krijg je als je ook daadwerkelijk als beste uit de test komt. Deze verzekeringen hebben de beste kwaliteit in hun groep. Overigens kunnen meer dan een verzekering in een onderzoek als best uit de test komen. Een ‘Beste Koop’-verzekering is misschien niet de meest uitgebreide verzekering, maar heeft wel de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Deze verzekeringen bieden goede kwaliteit voor een redelijke prijs en hebben minimaal een rapportcijfer van 6.0. De Consumentenbond test niet elk jaar alle verzekeringen opnieuw.

Beste Koop autoverzekering

De Consumentenbond heeft op dit moment (juni 2018) geen beste koop autoverzekering of beste autoverzekering uit de test online staan. In plaats daarvan verwijst de bond naar een onderzoek van Moneyview uit augustus 2016 naar de beste allrisk autoverzekeringen en de beste WA-Casco autoverzekeringen. Lees ook: de beste online autoverzekeringen.

Beste Koop inboedel- en opstalverzekeringen

Bij tests en onderzoeken naar de beste inboedelverzekeringen komt Nationale Nederlanden al jarenlang goed uit de bus. Bureau Moneyview beoordeelt jaarlijks woonverzekeringen op prijs en voorwaarden. In juni 2018 kregen Centraal Beheer, Ditzo en Reaal (via adviseur) vijf sterren voor het onderdeel prijs. Nationale Nederlanden (Inboedel Maatwerk All-in), Interpolis en Woongarant scoorden vijf sterren op het onderdeel voorwaarden.

Bij de opstalverzekeringen deelde Moneyview in juni 2018 vijf sterren voor voorwaarden uit aan Nationale Nederlanden (Maatwerk All-in polis), Centraal Beheer en Interpolis (woonhuisverzekering Top). De opstalverzekeringen van Ditzo, Reaal (via adviseur) en  United Insurance ekregen vijf sterren voor prijs. Nationale Nederlanden kreeg ook in 2017 vijf sterren voor voorwaarden.

De meest recente test van inboedel- en opstalverzekeringen van de Consumentenbond dateert alweer van juli/augustus 2015. Toen publiceerde de Consumentenbond de resultaten van een onderzoek naar de beste woonverzekeringen. Bij de combinaties van inboedel- en opstalverzekeringen kwamen zes verzekeraars met een acht of hoger als beste uit de test. Het gaat om Nationale Nederlanden, Reaal, BLG Wonen, ING, Interpolis en SNS. Dit zijn zogeheten allrisk inboedel- en opstalverzekeringen.

Bij de losse inboedelpolissen kwamen in juli/augustus 2015 de allrisk losse inboedelverzekeringen van Aegon, Nationale Nederlanden, BLG Wonen, ING, SNS en Interpolis als beste uit de test van de Consumentenbond. Nationale Nederlanden bijvoorbeeld scoorde hoogt omdat deze verzekeraar tien jaar de nieuwwaarde vergoedt.

De premies voor woonverzekeringen zijn in 2016 en 2017 flink gestegen, constateerde Moneyview. Dat komt doordat er steeds meer schade aan mobiele elektronica wordt geclaimd. Bij inboedelverzekeringen met een extra uitgebreide dekking zijn dergelijke claims niet mogelijk. Die inboedelverzekeringen werden dan ook gemiddeld 4 procent goedkoper.

Beste reisverzekering

In september 2016 is de ABN Amro Doorlopende reisverzekering als beste getest met een 7,5. Deze verzekering had ook al vijf sterren in de test van Moneyview gekregen. Ook Nationale-Nederlanden, Allianz Global Assistance Premium, ANWB Compleet, Aon Direct en Unigarant Uitgebreid scoren met een 7,4 relatief hoog in de test van de Consumentenbond.

De reisverzekering van Univé (comfortpakket) werd in 2011, februari 2012 en januari 2013 door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste uit de test. Deze reisverzekering kreeg in januari 2013 een 7,6. Dat hoge cijfer is te danken aan de verbeteringen die Unive in de doorlopende reisverzekering had doorgevoerd. Het Budget-pakket kwam eveneens goed uit de test met een 7,0. Let op: in het voorjaar van 2015 zijn de reisverzekeringen van Univé vernieuwd. De nieuwe kortlopende reisverzekering van Univé kreeg wel vijf sterren voor de lage prijs in een onderzoek van bureau Moneyview.

Beste Koop rechtsbijstandverzekeringen

In september 2017 publiceerde onderzoeksbureau Moneyview de resultaten van een onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen. Vijf sterren voor prijs gingen naar Ditzo, ASR en Lancyr. En de beste rechtsbijstandverzekeringen wat betreft voorwaarden waren rechtsbijstandverzekering van ABN AmroNationale Nederlanden en Lancyr. De rechtsbijstandverzekering van Lancyr is overigens een gelabelde variant van de rechtsbijstandverzekering van Nationale Nederlanden.

De Consumentenbond heeft in juli/augustus 2017 ook een onderzoek naar 42 rechtsbijstandverzekeringen gedaan. Als beste rechtsbijstandverzekering uit de test kwam Lancyr. De rechtsbijstandverzekeringen van Verzekeruzelf, Inshared en Eigen Jurist Polis van Anker deden het goed. Volgens de Consumentenbond lagen de scores dicht bij elkaar.

De bond deelde in 2017 geen beste koop voor rechtsbijstandsverzekeringen uit. Dat komt omdat verzekeraars bij het bepalen van de premie kijken naar postcodes en soms ook naar leeftijd.

Beste aansprakelijkheidsverzekering uit de test van de Consumentenbond

Bureau Moneyview beoordeelde in september 2017 de aansprakelijkheidsverzekeringen van OHRA, AON Direct en United Insurance als beste qua prijs. Ohra scoorde ook het beste op voorwaarden. ABN Amro kreeg voor het tweede jaar op rij vijf sterren voor de voorwaarden van hun aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren. Ook de Klaverblad-polis kreeg 5 sterren voor de voorwaarden.

Bij een test van de Consumentenbond in januari 2013 en juli 2014 kwam de aansprakelijkheidsverzekering van Inshared als beste uit de test. Maar in juli 2016 ging die titel naar de vernieuwde aansprakelijkheidsverzekering van ABN Amro. De AVP van ABN Amro kreeg een 8,2. Belangrijkste voordelen waren de gunstige prijs en de uitgebreide dekking. Zo biedt de aansprakelijkheidsverzekering van ABN Amro dekkingen die andere verzekeraars niet bieden. Denk aan een ruime schadevergoeding voor schade tijdens sport- en spel. Ook schade door kinderen tijdens het oppassen en logeren is gedekt. De aansprakelijkheidsverzekering van ABN Amro is ook als losse verzekering af te sluiten. Bij veel verzekeraars kan de AVP alleen in combinatie met een inboedelverzekering worden afgesloten.

Beste zorgverzekering

Een ‘Beste Koop zorgverzekering’ is er voor zover ons bekend niet. Bij Kiesbeter.nl is de PNO zorgverzekering al zes jaar op rij tot beste zorgverzekering gekozen.

Beste fietsverzekering

De beste fietsverzekering in maart 2018 is de doorlopende fietsverzekering van Kingpolis, gevolgd door de doorlopende fietsverzekering van Univé. De doorlopende fietsverzekering van Allianz Global Assistance komt op de vijfde plaats. Bekijk de premie en voorwaarden van doorlopende fietsverzekering van Allianz Global Assistance.

Best geteste uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering van Dela, het Dela Uitvaartplan, is in 2016 als beste getest door de Consumentenbond. En dat niet alleen, ook in 2012, 2013, 2014 en 2015 kwam deze uitvaartverzekering als beste uit de test.

Dit artikel bevat een overzicht van bij ons bekende verzekeringen die het keurmerk ‘Beste Koop’ van de Consumentenbond gekregen hebben. Het is mogelijk dat ook andere verzekeringen dit predicaat gekregen hebben, maar die zijn dan bij ons niet bekend. Bovendien kunnen verzekeringen van tijd tot tijd aangepast worden, waardoor een eerder toegekend oordeel ‘Beste Koop’ of ‘Beste uit de Test’ nu misschien niet meer van toepassing zou zijn. Test en beoordelingen zijn dus altijd momentopnames.

Voordat u een verzekering afsluit, kunt u het beste vooraf de premies van de verzekering vergelijken en vrijblijvend offertes opvragen. U kunt de verzekeringen dan ook op de voorwaarden met elkaar vergelijken. Dan wordt duidelijk wat in uw specifieke geval de beste koop is.

Verzekeringen: de beste koop volgens de Consumentenbond
2.2 (44%) 5 votes

Deel dit met je vrienden!