De beste koop bij verzekeringen volgens de Consumentenbond en Moneyview in 2022 en 2023

De Consumentenbond brengt regelmatig test naar buiten waarin een bepaalde verzekering het predicaat ‘Beste Koop’ krijgt. Onderstaande verzekeringen kregen de afgelopen jaren het keurmerk ‘Beste Koop’ van de Consumentenbond of kwamen als beste uit de test.

Met de beste koop verzekeringen of de best geteste verzekeringen zul je je niet snel een buil vallen aan de polisvoorwaarden. © athree23 / Pixabay
Met de beste koop verzekeringen of de best geteste verzekeringen zul je je niet snel een buil vallen aan de polisvoorwaarden. © athree23 / Pixabay

De Consumentenbond kan in een test verzekeringen en andere producten verschillende predicaten toekennen. Er is een verschil tussen ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’. ‘Beste uit de Test’ krijg je als je ook daadwerkelijk als beste uit de test komt. Deze verzekeringen hebben de beste kwaliteit in hun groep. Je bent dan op dat moment de beste verzekering bij bijvoorbeeld inboedelverzekeringen. Overigens kunnen meer dan een verzekering in een onderzoek als best uit de test komen. Een ‘Beste Koop’-verzekering is misschien niet de meest uitgebreide verzekering, maar heeft wel de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Deze verzekeringen bieden goede kwaliteit voor een redelijke prijs en hebben minimaal een rapportcijfer van 6.0. De Consumentenbond test niet elk jaar alle verzekeringen opnieuw.

Beste autoverzekering volgens de Consumentenbond in 2022

De Consumentenbond heeft in mei 2022 nieuwe beste autoverzekeringen aangewezen. Bij de WA-autoverzekeringen kwamen de autoverzekeringen van Inshared als beste uit de test, direct gevolgd door de WA-verzekering van HEMA en Allianz Direct. Lees meer over de beste WA-autoverzekeringen.

Bij de beperkt casco-verzekeringen, ook wel bekend als WA-Plus verzekering, kwamen de beperkt casco verzekeringen van ABN Amro en Inshared beide als beste uit de test. Lees meer over de beste beperkt casco autoverzekeringen.

En de Volledig Allrisk Autoverzekering van Inshared kwam als beste allrisk autoverzekering uit de test, gevolgd door de Royaal autoverzekering van Aegon. Lees meer over de beste all risk autoverzekeringen.

Die testresultaten wijken iets af van het onderzoek naar beste autoverzekeringen dat Moneyview in augustus 2022 publiceerde. Dit onafhankelijke onderzoeksbureau deelt maakt ranglijsten van de beste verzekeringen op prijs en op voorwaarden. Overigens wijst de Consumentenbond er op dat er zoveel factoren een rol spelen bij autoverzekeringen dat er niet een ‘beste autoverzekering’ is aan te wijzen. Daarom beperkt de consumentenorganisatie zich tot het geven van algemene testoordelen.

Beste inboedelverzekeringen 2022

In het onderzoek van de Consumentenbond naar de beste inboedelverzekeringen in oktober 2022 kwamen Centraal Beheer, FBTO en ING met een 8,2 als beste uit de test. Zij bieden alle drie een ruime dekking, inclusief dekking voor kostbaarheden en mobiele elektronica zoals smartphones en wearables. Rhion en Interpolis kregen een 8,1 gevolgd door Lemonade en Noorderlinge Verzekeraars.

In mei 2021 kwam Lemonade als beste uit de test met een 9,3 als rapportcijfer, maar die inboedelverzekering is nu gezakt naar een 8,0. Het zijn allemaal allrisk inboedelverzekeringen. Er werd geen beste koop inboedelverzekering toegekend.

De beste inboedelverzekeringen in 2022 volgens Moneyview zijn Lemonade, Rhion en Vereniging Eigen Huis als het gaat om polisvoorwaarden. Dit zijn allemaal allrisk inboedelverzekeringen. De Inboedelverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO en Allianz Direct scoren het beste op het onderdeel prijs. Dit zijn extra uitgebreide inboedelverzekeringen. Die kennen doorgaans een mindere dekking dan allrisk inboedelverzekering en dat vertaalt zich in een lagere premie.

Beste opstalverzekering 2022

In het Moneyview-onderzoek naar beste opstalverzekeringen in 2022 kregen de opstalverzekeringen van Allianz Direct, Verzekeruzelf (opstalverzekering Basis) en ANWB vijf sterren voor prijs. Dat was ook al zo in 2021. De vijf sterren voor opstalverzekeringen met de beste polisvoorwaarden gingen naar Centraal Beheer, FBTO, ING en Vereniging Eigen Huis. Allianz Direct is de enige verzekeraar die van Moneyview zowel bij de inboedelverzekering als de opstalverzekeringen vijf sterren voor prijs krijgt.

Beste opstalverzekering uit de test van de Consumentenbond

De meest recente test van opstalverzekeringen van de Consumentenbond dateert van oktober 2022. Ook bij de Consumentenbond kwamen de allrisk opstalverzekeringen van Centraal Beheer en FBTO als beste uit de test met een score van 8,8. Direct daarachter zaten de allrisk Woonhuisverzekering van Interpolis en de Super Uitgebreide woonhuisverzekering van Vereniging Eigen Huis. Ook goed scoorden de Maatwerk allrisk opstalverzekering van Nationale Nederlanden, OHRA (all risk opstalverzekering), Centraal Beheer (Extra Uitgebreide opstalverzekering), FBTO (eveneens Extra Uitgebreide opstalverzekering), ING (all risk), Unigarant / ANWB, ASR en SNS (zowel Extra uitgebreid als all risk). Er werd geen beste koop opstalverzekering aangewezen.

Lees ook op Hypotheekgids.net: De beste hypotheken van dit moment.

Beste reisverzekeringen in 2021

In april 2021 publiceerde onafhankelijk bureau Moneyview de resultaten van een onderzoek naar reisverzekeringen. Het bureau deelde bij de doorlopende reisverzekeringen vijf sterren voor prijsstelling uit aan de doorlopende reisverzekering van Univé, de doorlopende reisverzekering van AON en de Doorlopende Reisverzekering Europa Plus/Wereld van SNS. De Internationale stond in 2020 nog bij dit rijtje, maar is nu uit de top-3 van goedkoopste reisverzekeringen gevallen. Univé en SNS (met voorloper nowGo) staan al vijf achtereenvolgende jaren in de top 3 van goedkoopste reisverzekeringen.

In hetzelfde onderzoek kregen de doorlopende reisverzekeringen van Allianz Global Assistance Premium, ANWB/Unigarant en De Europeesche de hoogste waardering voor hun polisvoorwaarden. Dit trio scoorde ook in het Moneyview onderzoek van beste reisverzekeringen uit 2020 het hoogst als het gaat om de reisverzekeringen met de beste polisvoorwaarden. De ABN Amro Doorlopende reisverzekering scoorde in voorgaande jaren ook goed op polisvoorwaarden.

Volgens de onderzoekers vergoeden de reisverzekeringen van Allianz Global Assistance, ANWB/Unigarant en De Europeesche een hoger dan marktconform bedrag voor schade aan een (zonne)bril en camera. Allianz Global Assistance en ANWB/Unigarant hebben daarnaast een ruimere annuleringsdekking. Zo is annuleren vanwege het overlijden van een goede vriend(in) of een familielid in de derde graad ook gedekt.

Bij de kortlopende reisverzekeringen kwamen die van ANWB/Unigarant en Europeesche als beste naar voren wat betreft voorwaarden. Voor wat betreft de prijs kun je volgens Moneyview het beste de kortlopende reisverzekering van OHRA en Aon afsluiten.

Bij de Consumentenbond kwam de Optimaal-reisverzekering van de Europeesche in december 2020 als beste uit de test. Beste Koop was de Europa Plus reisverzekering van SNS.

Beste rechtsbijstandverzekeringen uit de test in 2022

De Consumentenbond heeft in januari en september 2022 een onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen gedaan. In beide onderzoeken kwamen de rechtsbijstandverzekeringen van Inshared en HEMA als beste rechtsbijstandverzekering uit de test. Daarmee verdreven ze ABN Amro van de eerste plaats. De rechtsbijstandverzekering van ABN Amro was in 2019, 2020 en 2021 beste uit de test kwam. In 2022 werd geen beste koop rechtsbijstandverzekering uitgeroepen.

In september 2020, een recenter onderzoek is er helaas niet, publiceerde onderzoeksbureau Moneyview de resultaten van een onderzoek naar rechtsbijstandverzekeringen. Vijf sterren voor prijs gingen naar de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, de rechtsbijstandverzekering van Univé en die van ING.

De vijf sterren voor polisvoorwaarden gingen naar de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, die van Nationale Nederlanden en Vereniging Eigen Huis

Beste aansprakelijkheidsverzekering uit de test van de Consumentenbond in 2022

Bij een test van de Consumentenbond in april 2022 kwam de aansprakelijkheidsverzekering van ASR (met aanvullende dekking) als beste uit de test. Tenminste, als je 50 bent en voor een verzekerd bedrag van 1,25 miljoen euro kiest. Want ben je jonger of ouder, dan ziet het plaatje er anders uit. Zestigplussers zijn volgens de bond goedkoper uit met een aansprakelijkheidsverzekering van Inshared, Nationale Nederlanden, Allianz Direct of Rhion.

Bureau Moneyview beoordeelde in september 2022 de aansprakelijkheidsverzekeringen van Centraal Beheer / FBTO, Lemonade, ING en Vereniging Eigen Huis (alleen leden) als beste aansprakelijkheidsverzekeringen wat betreft polisvoorwaarden. Op het onderdeel prijs gingen de vijf sterren naar AON, ANWB en Vereniging Eigen Huis. Bij die laatste twee aanbieders kun je alleen een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je lid bent.

Beste koop zorgverzekering

Een ‘Beste Koop zorgverzekering’ is er voor zover ons bekend niet.

De beste motorverzekeringen

Onderzoeksbureau Moneyview publiceerde in december 2020 de resultaten van een onderzoek naar de beste motorverzekeringen. De motorverzekeringen van Centraal Beheer en Interpolis waren volgens Moneyview de motorverzekeringen met de beste polisvoorwaarden. Dat gold zowel voor de WA, de WA-Plus en de Allrisk motorverzekeringen.

De beste motorverzekering qua prijs waren bij WA Plus en All risk de motorverzekeringen van Univé en ANWB (leden). De motorverzekeringen van ANWB (alleen leden) en Klaverblad kregen 5 sterren voor prijs in de categorie WA-motorverzekeringen.

Beste fietsverzekering in 2022

De beste fietsverzekering voor een stadsfietsen en e-bikes in 2022 is de fietsverzekering van Kingpolis (beste uit de test in april 2022). De fietsverzekering van Univé en die van de Zeeuws- en Brabantse verzekeraar ZLM kwamen als beste uit de test bij racefietsen, mountainbike en ATB’s.

Bij een onderzoek van Moneyview in december 2020 kwam de fietsverzekering van Allianz Global Assistance als beste fietsverzekering uit het onderzoek naar voren op het onderdeel prijs. Dat gold ook voor de fietsverzekering voor ANWB-leden. En de Blijven Fietsen-verzekering van ANWB en de doorlopende fietsverzekering van Unigarant kwamen als beste uit de test op het onderdeel polisvoorwaarden.

Beste brommerverzekering in 2021

Moneyview testte ook brommerverzekeringen. Bij de WA en WA-Plus brommerverzekeringen kreeg de brommerverzekering van Centraal Beheer 5 sterren voor polisvoorwaarden. De brommerverzekering van Interpolis kwam bij de allrisk brommerverzekering als beste uit de test op het onderdeel polisvoorwaarden. De 5 sterren voor prijs gingen bij de WA-bromfietsverzekering naar de brommerverzekering voor ANWB-leden. Bij de WA-Plus en allrisk brommerverzekering scoorde het Voordeelpakket Bromfietsverzekering van ASR 5 sterren voor prijs.

Best geteste uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering van Dela, het Dela Uitvaartplan, is in 2016 als beste getest door de Consumentenbond. En dat niet alleen, ook in 2012, 2013, 2014 en 2015 kwam deze uitvaartverzekering als beste uit de test.

Dit artikel bevat een overzicht van bij ons bekende verzekeringen die het keurmerk ‘Beste Koop’ van de Consumentenbond gekregen hebben. Het is mogelijk dat ook andere verzekeringen dit predicaat gekregen hebben, maar die zijn dan bij ons niet bekend. Bovendien kunnen verzekeringen van tijd tot tijd aangepast worden, waardoor een eerder toegekend oordeel ‘Beste Koop’ of ‘Beste uit de Test’ nu misschien niet meer van toepassing zou zijn. Test en beoordelingen zijn dus altijd momentopnames.

Voordat u een verzekering afsluit, kunt u het beste vooraf de premies van de verzekering vergelijken en vrijblijvend offertes opvragen. U kunt de verzekeringen dan ook op de voorwaarden met elkaar vergelijken. Dan wordt duidelijk wat in uw specifieke geval de beste koop is.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen