De premies van de zorgverzekering 2022 gaan in de meeste gevalleen omhoog. De premieverschillen worden elk jaar groter. Ga dus vergelijken en kijk of je kunt overstappen naar een goedkope zorgverzekering.

Maar hoe begint u met vergelijken? Waar dient u op te letten en wat is nou precies het verschil tussen zorgverzekering X en zorgverzekering Y? En wat zijn de mogelijkheden als u wilt overstappen naar een goedkope zorgverzekering?
Bovendien zijn er ook grote prijsverschillen tussen de verschillende zorgverzekeringen van dezelfde zorgverzekeraar. Een restitutiepolis, een zorgverzekering met vrije zorgkeuze, is altijd al duurder dan een naturaverzekering of een budget-naturapolis.
Overstappen naar een goedkope zorgverzekering: van restitutiepolis naar naturaverzekering
En het lijkt er op dat ook in 2022 meer mensen afscheid nemen van de duurdere restitutiepolis en overstappen naar een goedkope zorgverzekering. In 2020 koos in de eerste weken van het zorgseizoen, dat rond 12 november begint, nog 14 procent voor een restitutieverzekering. In 2021 was dat nog maar 5 procent, zegt Bas Knopperts van vergelijkingssite Independer. “We denken dat dit komt omdat het aanbod van restitutiepolissen al jaren afneemt”, zegt Knopperts. Achmea-merken als Pro Life en De Friesland bieden sinds 2020 geen restitutiepolis meer aan. OHRA en Nationale Nederlanden hebben hun restitutiepolis in 2022 omgezet naar een combinatiepolis.
“Daarnaast stijgen de premies van dit type verzekering veel sneller dan die van de populairdere tegenhanger, de naturapolis.” De premies van de twee goedkoopste restitutiepolissen stegen in 2021 met maar liefst 10 euro per maand.
Van een collectieve zorgpolis overstappen naar een goedkope zorgverzekering
Ook zullen veel Nederlanders het in de portemonnee voelen dat zorgverzekeraars sinds 2020 nog maar 5 in plaats van 10 procent korting mogen geven op een collectieve zorgverzekering. Toenmalig minister Bruins voor Medische Zorg en Sport vond dat die kortingen betaald werden via een opslag op de premie voor individueel verzekerden en hij lijkt daarin gelijk te krijgen.
Veranderende zorgbehoeften
Alle reden dus om elk jaar zorgverzekeringen te vergelijken en misschien over te stappen naar een goedkopere zorgverzekering. Sowieso kan het geen kwaad om jaarlijks je zorgverzekering tegen het licht te houden. Wellicht heeft je zorgverzekering de afgelopen jaren goed bij je gepast. Maar dat betekent niet meteen dat dit voor het komende jaar ook zo is. Probeer in kaart te brengen welke zorg je nodig gaat hebben en voor welke zorg je dus verzekerd wilt zijn. Je zorgbehoeften kunnen namelijk elk jaar veranderen. En je zorgverzekering dus ook.
Overstappen naar een goedkope aanvullende verzekering
Heb je dit jaar een aanvullende zorgverzekering gehad? Kijk dan nog even of je die ook in 2022 wilt handhaven. Met name de uitgebreide aanvullende verzekeringen worden bij veel zorgverzekeraars elk jaar duurder, terwijl in sommige gevallen de dekking verkleind wordt.
Bas Knopperts van Independer. “Eind vorig jaar koos bijna 69 procent van onze bezoekers naast de verplichte basisverzekering ook voor een aanvullende zorgverzekering. Dat is enigszins teruggelopen. Op dit moment kiest bijna 66 procent voor zo’n aanvulling.”
Die terugloop is terug te zien in bijna alle soorten aanvullende verzekeringen, zoals polissen voor tandarts en fysiotherapie. Mensen die wél een aanvulling afsluiten, kiezen vaker voor een pakket met lagere dekking. Zo ziet Knopperts op dit moment dat 46 procent voor het kleinste fysiotherapiepakket kiest, terwijl dit vorig jaar 36 procent was.
Heb je al een goedkope zorgverzekering, maar dien je alsnog allerlei behandelingen zelf te betalen? Dan pakt de zorgverzekering al snel duurder uit dan je zou willen. En dat is zonde. Een zorgverzekering die goed bij je past kan zo een hoop geld schelen. Hieronder zetten we de mogelijkheden op een rij als je wilt overstappen naar een goedkope zorgverzekering die het beste bij je past.
Type basisverzekeringen
De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid en is dus overal hetzelfde. Waar komt het prijsverschil tussen zorgverzekeraars dan vandaan? Het verschil in prijs zit meestal in de soort polis die aangeboden wordt.
De budgetpolis, zoals de naam al doet vermoeden, is de goedkoopste polis die wordt aangeboden. Bij deze soort basisverzekering heb je minder keuze in zorgaanbieders. Prima dus wanneer je weinig tot geen gebruik maakt van zorg. De naturapolis is een stapje hoger en iets duurder dan de budgetpolis. Dit is de basisverzekering waarbij je ruime keuze heeft uit zorgaanbieders die gecontracteerd zijn.
Maar bij de meeste naturapolissen kan het zijn dat je moet bijbetalen als je naar een zorgverlener gaat met wie jouw verzekeraar geen contract heeft. Kies je voor een restitutiepolis, de duurste uit het rijtje, dan heb je volledig vrije keuze in zorgaanbieders. Maak je soms gebruik van ongecontracteerde zorg, maar meestal van gecontracteerde zorg, dan is de combinatiepolis de ideale oplossing.
Aanvullende verzekering of niet?
Vanuit de basisverzekering ben je verzekerd voor huisartsenzorg, ziekenhuiszorg en medicijnen. Word je echter ook behandeld door een fysiotherapeut, ga je regelmatig naar de tandarts of maak je regelmatig gebruik van acupunctuur? Dan is een aanvullende zorgverzekering wellicht verstandig. Let hierbij wel op dat zo’n aanvullende zorgverzekering voordelig blijft ten opzichte van de mate waarin je de betreffende zorg gebruikt.
Oververzekering kost altijd geld. Kijk hierbij of het duurder is om elke maand premie te betalen of om incidenteel zorg zelf te betalen. Zelf een spaarpotje aanleggen voor extra zorgkosten heeft als voordeel dat je het geld kunt houden als je die zorg niet nodig heeft. Betaalde premies ben je altijd kwijt, ook als je de zorg uiteindelijk niet nodig hebt gehad. In die zin kun je dus zelf je eigen verzekeraar worden, maar dat vergt wel discipline.
Collectieve zorgverzekering
Direct bij een zorgverzekeraar verzekerd zijn of via een collectiviteit kan veel geld schelen. Kijk dus ook eens naar het nut van een collectiviteit. Een van de grootste zorgverzekeraars is bijvoorbeeld VGZ. Je kunt precies dezelfde VGZ zorgverzekering via UnitedConsumers nog goedkoper krijgen. Hetzelfde is het geval als je een zorgverzekering van Nationale Nederlanden afsluit via het Postcode Zorgcollectief. Het Postcodezorgcollectief biedt 4 procent korting op de basisverzekering van Nationale Nederlanden en tot 30 procent korting op de aanvullende zorgverzekeringen van Nationale Nederlanden. Zo bespaar je op je restitutieverzekering en ben je toch goed verzekerd. Bovendien krijg je een gratis gezondheids-check ter waarde van 73 euro en een sporthorloge (op = op)
Overstappen zorgverzekering
Je zorgverzekering moet goed bij je passen. Zo krijg je waar voor je geld. Overstappen naar een goedkope zorgverzekering die goed bij je past is dus de ideale combinatie. Tot en met 31 december kun je je huidige zorgverzekering opzeggen. En uiterlijk 31 januari in het nieuwe jaar moet je een nieuwe zorgverzekering afgesloten hebben. Als je voor de jaarwisseling overstapt naar een andere zorgverzekeraar zegt deze meestal je oude polis op. Echt, vergelijken en overstappen naar een goedkopere zorgverzekering is niet zo moeilijk.