Overstappen naar een goedkope zorgverzekering

De premies van de zorgverzekering 2019 gaan fors omhoog. Basisverzekeringen worden gemiddeld 5,7 procent duurder. Veel mensen geven aan dat zij hun zorgverzekering daarom extra goed willen nakijken. Maar hoe begint u met vergelijken? Waar dient u op te letten en wat is nou precies het verschil tussen zorgverzekering X en zorgverzekering Y? En wat zijn de mogelijkheden als u wilt overstappen naar een goedkope zorgverzekering?

Gaat u overstappen naar een goedkope zorgverzekering? Let er dan ook op dat u bij zoveel mogelijk zorgverleners bij u in de buurt terecht kunt. © Piron Guillaume op Unsplash

Gaat u overstappen naar een goedkope zorgverzekering? Let er dan ook op dat u bij zoveel mogelijk zorgverleners bij u in de buurt terecht kunt. © Piron Guillaume op Unsplash

Veranderende zorgbehoeften

Wellicht heeft uw zorgverzekering de afgelopen jaren goed bij u gepast. Maar dat betekent niet meteen dat dit voor het komende jaar ook zo is. Probeer in kaart te brengen welke zorg u nodig gaat hebben en voor welke zorg u dus verzekerd wilt zijn. Uw zorgbehoeften kunnen namelijk elk jaar veranderen. En uw zorgverzekering dus ook.

Heeft u al een goedkope zorgverzekering, maar dient u alsnog allerlei behandelingen zelf te betalen? Dan komt het al snel duurder uit dan u zou willen. En dat is zonde. Een zorgverzekering die goed bij u past kan zo een hoop geld schelen. Hieronder zetten we de mogelijkheden op een rij als u wilt overstappen naar een goedkope zorgverzekering die het beste bij u past.

Type basisverzekeringen

De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid en is dus overal hetzelfde. Waar komt het prijsverschil tussen zorgverzekeraars dan vandaan? Het verschil in prijs zit meestal in de soort polis die aangeboden wordt.

De budgetpolis, zoals de naam al doet vermoeden, is de goedkoopste polis die wordt aangeboden. Bij deze soort basisverzekering heeft u minder keuze in zorgaanbieders. Prima dus wanneer u weinig tot geen gebruik maakt van zorg. De naturapolis is een stapje hoger en iets duurder dan de budgetpolis. Dit is de basisverzekering waarbij u ruime keuze heeft uit zorgaanbieders die gecontracteerd zijn. Kiest u voor een restitutiepolis, de duurste uit het rijtje, dan heeft u volledig vrije keuze in zorgaanbieders. Maakt u soms gebruik van ongecontracteerde zorg, maar meestal van gecontracteerde zorg, dan is de combinatiepolis de ideale oplossing.

Aanvullende verzekering of niet?

Vanuit de basisverzekering bent u verzekerd voor huisartsenzorg, ziekenhuiszorg en medicijnen. Wordt u echter ook behandeld door een fysiotherapeut, gaat u regelmatig naar de tandarts of maakt u regelmatig gebruik van acupunctuur? Dan is een aanvullende verzekering wellicht verstandig. Let hierbij wel op dat het voordelig blijft ten opzichte van de mate waarin u de betreffende zorg gebruikt. Kijk hierbij of het duurder is om elke maand premie te betalen of om incidenteel zorg zelf te betalen. Zelf een spaarpotje aanleggen voor extra zorgkosten heeft als voordeel dat u het geld kunt houden als u die zorg niet nodig heeft. Betaalde premies bent u altijd kwijt, ook als u de zorg niet nodig heeft gehad. In die zin kunt u dus zelf uw eigen verzekeraar worden, maar dat vergt wel discipline.

Collectieve zorgverzekering

Direct bij een zorgverzekeraar verzekerd zijn of via een collectiviteit kan veel geld schelen. Kijk dus ook eens naar het nut van een collectiviteit. Een van de grootste zorgverzekeraars die als één van de goedkoopste uit de bus komt voor 2019, is bijvoorbeeld VGZ. U kunt precies dezelfde VGZ zorgverzekering via UnitedConsumers nog goedkoper krijgen. Namelijk met 10% korting. Zo bespaart u op uw zorgverzekering en bent u toch goed verzekerd.

Overstappen zorgverzekering

Uw zorgverzekering moet goed bij u passen. Zo krijgt u waar voor uw geld. Een goedkope zorgverzekering die goed bij u past is dus de ideale combinatie. Tot en met 31 december kunt u zich aanmelden voor een andere zorgverzekering. Uw oude verzekering wordt dan door uw nieuwe zorgverzekeraar automatisch opgezegd. Uw overstap is makkelijker geregeld dan u denkt.

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.