Overstappen naar een goedkope zorgverzekering in 2020

De premies van de zorgverzekering 2020 gaan omhoog, al is de stijging minder groot dan in de afgelopen jaren. Basisverzekeringen worden gemiddeld 2 procent duurder tegen 5,7 procent duurder in 2019. Tegelijkertijd zijn de kortingen op collectieve zorgverzekeringen gehalveerd. Daarom zal de zorgverzekering voor veel mensen toch duurder worden. Ga dus vergelijken en kijk of je kunt overstappen naar een goedkopere zorgverzekering. Maar hoe begint u met vergelijken? Waar dient u op te letten en wat is nou precies het verschil tussen zorgverzekering X en zorgverzekering Y? En wat zijn de mogelijkheden als u wilt overstappen naar een goedkope zorgverzekering?

Gaat u overstappen naar een goedkope zorgverzekering? Let er dan ook op dat u bij zoveel mogelijk zorgverleners bij u in de buurt terecht kunt. © Piron Guillaume op Unsplash

Gaat u overstappen naar een goedkope zorgverzekering? Let er dan ook op dat u bij zoveel mogelijk zorgverleners bij u in de buurt terecht kunt. © Piron Guillaume op Unsplash

De premiestijging van twee procent, berekend door onderzoeksbureau Moneyview, is een gemiddelde. Restitutiepolissen en combinatieverzekeringen stijgen met bijna 3 procent harder dan naturapolissen. Die worden gemiddeld 1,6 procent duurder. Een gemiddelde restitutiepolis is daardoor in 2020 maar liefst 11% duurder dan de natura-variant. Aan zo’n zorgverzekering met vrije zorgkeuze hangt dus een steeds duurder prijskaartje. Bovendien is er in 2020 minder keuze in restitutieverzekeringen. Achmea-merken als Pro Life en De Friesland bieden in 2020 geen restitutiepolis meer aan.

Van een collectieve zorgpolis overstappen naar een goedkopere zorgverzekering

Ook zullen veel Nederlanders het in de portemonnee voelen dat zorgverzekeraars nog maar 5 in plaats van 10 procent korting mogen geven op een collectieve zorgverzekering. Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport vond dat die kortingen betaald werden via een opslag op de premie voor individueel verzekerden en hij lijkt daarin gelijk te krijgen. Moneyview verwacht dat uiteindelijk tweederde van de consumenten met een zorgverzekering in 2020 duurder uit zal zijn. Vooral de halvering van de korting op collectieve verzekeringen tikt hard aan. Ga jij in 2020 ook overstappen naar een goedkopere zorgverzekering?

Veranderende zorgbehoeften

Sowieso kan het geen kwaad om jaarlijks je zorgverzekering tegen het licht te houden. Wellicht heeft je zorgverzekering de afgelopen jaren goed bij je gepast. Maar dat betekent niet meteen dat dit voor het komende jaar ook zo is. Probeer in kaart te brengen welke zorg je nodig gaat hebben en voor welke zorg je dus verzekerd wilt zijn. Je zorgbehoeften kunnen namelijk elk jaar veranderen. En je zorgverzekering dus ook.

Heb je al een goedkope zorgverzekering, maar dien je alsnog allerlei behandelingen zelf te betalen? Dan pakt de zorgverzekering al snel duurder uit dan je zou willen. En dat is zonde. Een zorgverzekering die goed bij je past kan zo een hoop geld schelen. Hieronder zetten we de mogelijkheden op een rij als je wilt overstappen naar een goedkope zorgverzekering die het beste bij je past.

Type basisverzekeringen

De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid en is dus overal hetzelfde. Waar komt het prijsverschil tussen zorgverzekeraars dan vandaan? Het verschil in prijs zit meestal in de soort polis die aangeboden wordt.

De budgetpolis, zoals de naam al doet vermoeden, is de goedkoopste polis die wordt aangeboden. Bij deze soort basisverzekering heb je minder keuze in zorgaanbieders. Prima dus wanneer je weinig tot geen gebruik maakt van zorg. De naturapolis is een stapje hoger en iets duurder dan de budgetpolis. Dit is de basisverzekering waarbij je ruime keuze heeft uit zorgaanbieders die gecontracteerd zijn. Maar bij de meeste naturapolissen kan het zijn dat je moet bijbetalen als je naar een zorgverlener gaat met wie jouw verzekeraar geen contract heeft. Kies je voor een restitutiepolis, de duurste uit het rijtje, dan heb je volledig vrije keuze in zorgaanbieders. Maak je soms gebruik van ongecontracteerde zorg, maar meestal van gecontracteerde zorg, dan is de combinatiepolis de ideale oplossing.

Aanvullende verzekering of niet?

Vanuit de basisverzekering ben je verzekerd voor huisartsenzorg, ziekenhuiszorg en medicijnen. Word je echter ook behandeld door een fysiotherapeut, ga je regelmatig naar de tandarts of maak je regelmatig gebruik van acupunctuur? Dan is een aanvullende verzekering wellicht verstandig. Let hierbij wel op dat zo’n aanvullende zorgverzekering voordelig blijft ten opzichte van de mate waarin je de betreffende zorg gebruikt. Oververzekering kost altijd geld. Kijk hierbij of het duurder is om elke maand premie te betalen of om incidenteel zorg zelf te betalen. Zelf een spaarpotje aanleggen voor extra zorgkosten heeft als voordeel dat je het geld kunt houden als je die zorg niet nodig heeft. Betaalde premies ben je altijd kwijt, ook als je de zorg uiteindelijk niet nodig hebt gehad. In die zin kun je dus zelf je eigen verzekeraar worden, maar dat vergt wel discipline.

Collectieve zorgverzekering

Direct bij een zorgverzekeraar verzekerd zijn of via een collectiviteit kan veel geld schelen. Kijk dus ook eens naar het nut van een collectiviteit. Een van de grootste zorgverzekeraars die als één van de goedkoopste uit de bus komt voor 2020, is bijvoorbeeld VGZ. U kunt precies dezelfde VGZ zorgverzekering via UnitedConsumers nog goedkoper krijgen. Zo bespaar je op je zorgverzekering en ben je toch goed verzekerd.

Overstappen zorgverzekering

Je zorgverzekering moet goed bij je passen. Zo krijg je waar voor je geld. Een goedkope zorgverzekering die goed bij je past is dus de ideale combinatie. Tot en met 31 december kun je je huidige zorgverzekering opzeggen. En uiterlijk 31 januari in het nieuwe jaar moet je een nieuwe zorgverzekering afgesloten hebben. Als je voor de jaarwisseling overstapt naar een andere zorgverzekeraar zegt deze meestal je oude polis op. Echt, vergelijken en overstappen naar een goedkopere zorgverzekering is niet zo moeilijk.

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.