Ga naar de inhoud

Overstappen naar een goedkope zorgverzekering in 2024

De premies van de zorgverzekering 2024 gaan allemaal omhoog. De premieverschillen worden elk jaar groter. Ga dus vergelijken en kijk of je kunt overstappen naar een goedkope zorgverzekering.

Gaat u overstappen naar een goedkope zorgverzekering? Let er dan ook op dat u bij zoveel mogelijk zorgverleners bij u in de buurt terecht kunt. © Piron Guillaume op Unsplash
Gaat u overstappen naar een goedkope zorgverzekering? Let er dan ook op dat u bij zoveel mogelijk zorgverleners bij u in de buurt terecht kunt. © Piron Guillaume op Unsplash

Maar hoe begint u met vergelijken? Waar dient u op te letten en wat is nou precies het verschil tussen zorgverzekering X en zorgverzekering Y? En wat zijn de mogelijkheden als u wilt overstappen naar een goedkope zorgverzekering?

Bovendien zijn er ook grote prijsverschillen tussen de verschillende zorgverzekeringen van dezelfde zorgverzekeraar. Een restitutiepolis, een zorgverzekering met vrije zorgkeuze, is altijd al duurder dan een naturaverzekering of een budget-naturapolis. Het moment is niet ver meer dat je voor een restitutiepolis 2000 euro per jaar premie moet betalen.

Overstappen naar een goedkope zorgverzekering: van restitutiepolis naar naturaverzekering

Het lijkt er op dat ook in 2024 meer mensen afscheid nemen van de duurdere restitutiepolis en overstappen naar een goedkope zorgverzekering, zoals de combinatiepolis. Dat komt ook doordat de meeste zorgverzekeraars gestopt zijn met restitutiepolissen. Dat betekent dat veel klanten die in 2023 nog zo’n zorgverzekering met vrije keuze hadden, in 2024 moeten overstappen naar een goedkope zorgverzekering met minder vrije zorgkeuze.

In 2020 koos in de eerste weken van het zorgseizoen, dat rond 12 november begint, nog 14 procent voor een restitutieverzekering. In 2021 was dat nog maar 5 procent, zegt Bas Knopperts van vergelijkingssite Independer. “We denken dat dit komt omdat het aanbod van restitutiepolissen al jaren afneemt”, zegt Knopperts. Achmea-merken als De Christelijke Zorgverzekeraar en De Friesland bieden sinds 2020 geen restitutiepolis meer aan. OHRA en Nationale Nederlanden hebben hun restitutiepolis in 2022 omgezet naar een combinatiepolis. CZ en Zilveren Kruis zijn in 2024 gestopt met het aanbieden van de duurdere restitutiepolis.

“Daarnaast stijgen de premies van dit type verzekering veel sneller dan die van de populairdere tegenhanger, de naturapolis.” De premies van de twee goedkoopste restitutiepolissen stegen de afgelopen jaren met 10 tot 12 euro per maand. Ook voor 2024 verwachte het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een premiestijging van gemiddeld 12 euro per maand, maar die lijkt iets lager uit te komen. Sommige premies stijgen met slechts 5 euro. Maar ook dan kan het lonen om te kijken of je kunt overstappen naar een goedkope zorgverzekering.

Van een collectieve zorgpolis overstappen naar een goedkope zorgverzekering

Ook zullen veel Nederlanders het in de portemonnee voelen dat zorgverzekeraars sinds 2022 geen korting meer mogen geven op een collectieve zorgverzekering. Alleen voor aanvullende zorgverzekeringen mogen zorgverzekeraars nog korting via een collectief geven.

Overstappen naar een goedkope aanvullende verzekering

Over aanvullende verzekeringen gesproken, ook die stijgen in 2024 flink in premie. Met name de meest uitgebreide en dus duurste aanvullende zorgpolissen beginnen nu toch wel erg duur te worden. Maandelijkse premies van 50 tot 60 euro voor de meest uitgebreide aanvullende zorgpolissen zijn geen uitzondering meer. Had je in het afgelopen jaar zo’n uitgebreide aanvullende zorgverzekering? Vraag je dan serieus even af of je die uitgebreide dekking echt wel nodig hebt. Of is overstappen naar een goedkopere aanvullende zorgverzekering misschien ook goed genoeg? Let er sowieso altijd even op of de polis nog dezelfde zorg vergoedt als vorig jaar. Hetzelfde geld voor tandartsverzekeringen.

Veranderende zorgbehoeften

Alle reden dus om elk jaar zorgverzekeringen te vergelijken en misschien over te stappen naar een goedkopere zorgverzekering. Sowieso kan het geen kwaad om jaarlijks je zorgverzekering tegen het licht te houden. Wellicht heeft je zorgverzekering de afgelopen jaren goed bij je gepast. Maar dat betekent niet meteen dat dit voor het komende jaar ook zo is. Probeer in kaart te brengen welke zorg je nodig gaat hebben en voor welke zorg je dus verzekerd wilt zijn. Je zorgbehoeften kunnen namelijk elk jaar veranderen. En je zorgverzekering dus ook.

Heb je al een goedkope zorgverzekering, maar dien je alsnog allerlei behandelingen zelf te betalen? Dan pakt de zorgverzekering al snel duurder uit dan je zou willen. En dat is zonde. Een zorgverzekering die goed bij je past kan zo een hoop geld schelen. Hieronder zetten we de mogelijkheden op een rij als je wilt overstappen naar een goedkope zorgverzekering die het beste bij je past.

Type basisverzekeringen

De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid en is dus overal hetzelfde. Waar komt het prijsverschil tussen zorgverzekeraars dan vandaan? Het verschil in prijs zit meestal in de soort polis die aangeboden wordt.

De budgetpolis, zoals de naam al doet vermoeden, is de goedkoopste polis die wordt aangeboden. Bij deze soort basisverzekering heb je minder keuze in zorgaanbieders. Prima dus wanneer je weinig tot geen gebruik maakt van zorg. De naturapolis is een stapje hoger en iets duurder dan de budgetpolis. Dit is de basisverzekering waarbij je ruime keuze heeft uit zorgaanbieders die gecontracteerd zijn.

Maar bij de meeste naturapolissen kan het zijn dat je moet bijbetalen als je naar een zorgverlener gaat met wie jouw verzekeraar geen contract heeft. Kies je voor een restitutiepolis, de duurste uit het rijtje, dan heb je volledig vrije keuze in zorgaanbieders. Maak je soms gebruik van ongecontracteerde zorg, maar meestal van gecontracteerde zorg, dan is de combinatiepolis de ideale oplossing.

Bespaar met jaarbetaling

Het zal niet voor iedereen financieel zijn weggelegd om de zorgverzekering voor het hele jaar ineens te betalen, maar het kan je wel een besparing opleveren. Veel zorgverzekeraars geven korting als je de premie per half jaar of per jaar in een keer betaalt. Dat scheelt al snel een paar tientjes. Voor betaling per kwartaal krijg je meestal geen korting, maar check dat zelf even bij jouw zorgverzekeraar. Dat kan door online een premieberekening uit te voeren. Kijk in ons overzicht van premies voor zorgverzekeringen welke zorgverzekeraars korting op de jaarpremie geven.

Aanvullende verzekering of niet?

Vanuit de basisverzekering ben je verzekerd voor huisartsenzorg, ziekenhuiszorg en medicijnen. Word je echter ook behandeld door een fysiotherapeut, ga je regelmatig naar de tandarts of maak je regelmatig gebruik van acupunctuur? Dan is een aanvullende zorgverzekering wellicht verstandig. Let hierbij wel op dat zo’n aanvullende zorgverzekering voordelig blijft ten opzichte van de mate waarin je de betreffende zorg gebruikt.

Oververzekering kost altijd geld. Kijk hierbij of het duurder is om elke maand premie te betalen of om incidenteel zorg zelf te betalen. Zelf een spaarpotje aanleggen voor extra zorgkosten heeft als voordeel dat je het geld kunt houden als je die zorg niet nodig heeft. Betaalde premies ben je altijd kwijt, ook als je de zorg uiteindelijk niet nodig hebt gehad. In die zin kun je dus zelf je eigen verzekeraar worden, maar dat vergt wel discipline.

Collectieve zorgverzekering

Direct bij een zorgverzekeraar verzekerd zijn of via een collectiviteit kan veel geld schelen. Kijk dus ook eens naar het nut van een collectiviteit. Een van de grootste zorgverzekeraars is bijvoorbeeld de VGZ zorgverzekering. Je kunt precies dezelfde aanvullende zorgverzekeringen van VGZ via UnitedConsumers nog goedkoper krijgen. Hetzelfde is het geval als je een aanvullende zorgverzekering van Nationale Nederlanden afsluit via het Postcode Zorgcollectief. Het Postcodezorgcollectief biedt tot 30 procent korting op de aanvullende zorgverzekeringen van Nationale Nederlanden. Zo bespaar je op je restitutieverzekering en ben je toch goed verzekerd.

Overstappen zorgverzekering

Je zorgverzekering moet goed bij je passen. Zo krijg je waar voor je geld. Overstappen naar een goedkope zorgverzekering die goed bij je past is dus de ideale combinatie. Tot en met 31 december kun je je huidige zorgverzekering opzeggen. En uiterlijk 31 januari in het nieuwe jaar moet je een nieuwe zorgverzekering afgesloten hebben. Als je voor de jaarwisseling overstapt naar een andere zorgverzekeraar zegt deze meestal je oude polis op. Echt, vergelijken en overstappen naar een goedkopere zorgverzekering is niet zo moeilijk.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.