Wat is een restitutiepolis? En wat is de goedkoopste restitutiepolis in 2022?

Bij de basisverzekering kunt u kiezen tussen een naturapolis, inclusief budgetverzekeringen, en een restitutiepolis. De goedkoopste restitutieverzekering in 2022 is ZorgDirect met een premie van € 131,47 per maand. We zetten de voor- en nadelen van een restitutiepolis op een rij.

Overzicht premies en aanbieders restitutiepolissen 2022

Alleverzekeringenopeenrij.nl zet voor u alle aanbieders van restitutiepolissen op een rij. Bij onderstaande zorgverzekeraars kunt u een restitutiepolis afsluiten. Net als bij naturapolissen zijn ook bij restitutiepolissen de internet zorgverzekeringen het goedkoopst.

In onderstaand overzicht van restitutiepolissen vind u alle restitutieverzekeringen van 2022. De premies zijn berekend bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Als u kiest voor een hoger eigen risico kan een andere restitutieverzekering goedkoper zijn.

ZorgverzekeraarMaandelijkse premie
ZorgDirect€ 131,47 (*)
UMC Zorg Eigen Keuze € 132,11
FBTO Basis Vrij € 132,95
Stad Holland € 133,00
UnitedConsumers Eigen Keuze-polis van VGZ€ 135,28
Menzis Basis Vrij € 136,56
Gewoon Zorg Vrij van Zekur€ 136,70
VGZ Eigen Keuze € 142,40
Univé Zorg Vrij € 143,89
Zilveren Kruis Basis Exclusief € 143,95
De Amersfoortse Eigen Keuze € 152,90

(*) Inclusief korting Online Gemak polis

Goedkoper uit met collectiviteitskorting?

Let op: In dit overzicht zijn premies weergegeven zoals ze op de sites van de zorgverzekeraars getoond worden en door iedereen af te sluiten zijn. Het kan zijn dat u via een zorgcollectief goedkoper uit bent, of gebruik kunt maken van extra diensten. Voer dus altijd zelf een premieberekening uit. Premies, polisvoorwaarden en vergoedingen op de sites van de verzekeraars zijn leidend.

Restitutiepolis: zorgverzekering met vrije zorgkeuze

Met een restitutiepolis heeft u volledig vrije zorgkeuze © Myriams-Fotos via Pixabay
Met een restitutiepolis heeft u volledig vrije zorgkeuze © Myriams-Fotos via Pixabay

Zorgverzekeringen zijn te verdelen in naturapolissen, restitutiepolissen en een combinatie daarvan. Het grote voordeel van een restitutiepolis is dat u zelf kunt bepalen naar welke zorgverlener u gaat. Een restitutiepolis is namelijk een zorgverzekering met volledig vrije zorgkeuze. U heeft dus een vrije keuze in zorgverlener, apotheek en ziekenhuis. Met een restitutiepolis hoeft u nooit bij te betalen, ook al gaat u naar een behandelaar die geen contract heeft met uw zorgverzekeraar. Voor veel mensen is die keuzevrijheid zelfs het belangrijkste voordeel om voor een restitutiepolis te kiezen.

Restitutiepolis versus naturapolis

Bij een naturapolis daarentegen kunt u alleen terecht bij zorgverleners met wie uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Gaat u met uw naturapolis naar een zorgverlener met wie uw verzekeraar geen contract heeft, dan moet u een deel van de rekening zelf betalen. U krijgt soms maximaal 65 procent van het tarief vergoed dat een verzekeraar betaalt aan een zorgverlener met wie hij wel een contract heeft. Alleen voor spoedeisende zorg kunt u terecht bij alle ziekenhuizen en huisartsen.

Bij grote verzekeraars, die met enorm veel zorgverleners in Nederland een contract hebben, zult u met een naturapolis in veel gevallen ook terecht kunnen bij de zorgverlener van uw keuze. Een ander voordeel is dat u nu zelf ook weet wat uw zorg kost. Bij een naturapolis daarentegen krijgt u zelden een rekening te zien.

Restitutiepolissen wordt combinatiepolissen

Maar de restitutiepolis staat onder druk. Vrije zorgkeuze is leuk voor de klant, maar duur voor de zorgverzekeraars. Steeds meer zorgverzekeraars willen sturen op kosten en kwaliteit. Daarom beperken ze stapje bij beetje de keuzevrijheid, bijvoorbeeld door voor sommige behandelingen geen volledige vergoeding meer te geven.

Dat speelt met name bij vergoeding van GGZ-Zorg en wijkverpleging/thuiszorg. Steeds minder aanbieders van restitutiepolissen geven een volledige vergoeding voor GGZ-zorg of thuiszorg als je gebruik maakt van een zorgverlener met wie ze geen contract hebben. En dan mag een restitutiepolis van de toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit geen restitutiepolis meer heten. Dat staat in artikel 29.3 van dit NZa-document. Om die reden was DSW sinds 1 januari 2017 al geen restitutieverzekering meer.

ONVZ en dochtermerk PNOzorg voerden sinds 1 januari 2021 maximale vergoedingen in voor wijkverpleging en GGZ-zorg en zijn sindsdien een combinatiepolis. OHRA en Nationale Nederlanden doen vanaf 1 januari 2022 hetzelfde en zijn dus ook een combinatiepolis geworden. Voor de overige zorg heeft u bij deze vier zorgverleners nog wel volledig vrije keuze. U krijgt de rekening dus volledig vergoed, ook als u naar een zorgverlener gaat met wie ze geen contract hebben.

Zorgverzekeraars De Friesland en Pro Life, allebei van Achmea, bieden sinds 2020 geen restitutieverzekering meer aan. Zij hebben alleen nog naturapolissen of budgetpolissen. Bij andere Achmea-merken als FBTO en Zilveren Kruis kunt u nog wel een restitutiepolis afsluiten.

Maar let goed op. Bij sommige zorgverzekeraars heb je wel een vrije keuze bij zorg die onder de basisverzekering valt, maar niet voor zorg die via aanvullende verzekeringen gedekt is. Als bijvoorbeeld jouw fysiotherapeut (die onder aanvullende zorgverzekering valt) geen contract heeft met jouw verzekeraar, moet je alsnog bijbetalen.

(*) De premie voor ZorgDirect.nl is inclusief de Online Gemak-korting die iedereen kan krijgen als je de polis online afsluit. Zonder deze collectiviteitskorting komt de premie uit op € 136,95.

Als je via UnitedConsumers de VGZ Eigen Keuze verzekering afsluit, krijg je 5% korting en ben je met een maandpremie van € 135,28 goedkoper uit dan wanneer je dezelfde zorgverzekering rechtstreeks bij VGZ afsluit.

Als u twijfelt of u te maken heeft met een restitutieverzekering of een naturapolis, kunt u altijd de zorgverzekeringskaart van de betreffende verzekeraar bekijken. Daar staan in helder Nederlands op een A-viertje de belangrijkste punten van elke zorgverzekering en aanvullende verzekering uitgelegd.

Nadelen restitutiepolis: zelf voorschieten

Hét grote voordeel van een restitutiepolis is vrijheid om je eigen zorgverlener te kiezen. Maar een restitutieverzekering heeft ook nadelen. Soms zult u de rekening van uw zorgverlener zelf moeten voorschieten. U krijgt dat bedrag dan later weer teruggestort van uw zorgverzekeraar. Heeft een zorgverzekeraar toch een contract met een arts, behandelaar of ziekenhuis? In dat geval gaat de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar.

Hogere premie restitutieverzekering

Een tweede nadeel van de restitutie zorgverzekering is dat zo’n basisverzekering vaak een hogere premie heeft dan een naturapolis. Een restitutiepolis is duurder doordat zorgverzekeraars bij restitutiepolissen geen prijsafspraken met zorgverleners kunnen maken en wellicht ook omdat er iets meer administratief werk aan een restitutiepolis zit. Bekijk het overzicht van premies voor de zorgverzekering in 2022. Bij elke zorgverzekering staat vermeld of het om een restitutiepolis, een naturapolis of een combinatiepolis gaat. Of vergelijk alle zorgverzekeringen

Restitutiepolissen en naturapolissen vergelijken

Vergelijk hieronder restitutiepolissen met andere zorgverzekeringen in 2022. Vul de gegevens in en klik of tik op de rode knop. In het scherm dat dan verschijnt kunt u ook uw wensen voor aanvullende zorgverzekeringen en het eigen risico invullen.

Static Template

Deel dit met je vrienden!

Tags

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.