Ga naar de inhoud

Wat is een restitutiepolis? En wat is de goedkoopste restitutiepolis in 2024?

De restitutiepolis, een zorgverzekering met vrije zorgkeuze waarbij alle zorg uit de basisverzekering volledig vergoed wordt, heeft z’n langste tijd gehad. Slechts een handvol zorgverzekeraars biedt in 2024 nog een restitutiepolis aan. En die zijn niet bepaald goedkoop. Alles op een rij over de restitutiepolis.

Overzicht premies en aanbieders restitutiepolissen 2024

Alleverzekeringenopeenrij.nl zet voor u alle aanbieders van restitutiepolissen op een rij. Bij onderstaande zorgverzekeraars kunt u een restitutiepolis afsluiten. Net als bij naturapolissen zijn ook bij restitutiepolissen de internet zorgverzekeringen het goedkoopst.

In onderstaand overzicht van restitutiepolissen vind u alle nog overgebleven restitutieverzekeringen van 2024. De premies zijn berekend bij een wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Als u kiest voor een hoger eigen risico kan een andere restitutieverzekering goedkoper zijn.

ZorgverzekeraarMaandelijkse premie
Aevitae Restitutiepolis€ 160,95
Menzis Basis Vrij€ 161,75
A.s.r Eigen Keuze€ 170,95

Bekijk het overzicht van premies van zorgverzekeringen.

Wat is een restitutiepolis?

Bij de basisverzekering kunt u kiezen tussen een restitutiepolis, naturapolis, inclusief budgetverzekeringen, en een combinatiepolis. Met een restitutiepolis heeft u volledig vrije zorgkeuze. U bepaalt zelf naar welke huisarts, ziekenhuis of behandelaar u gaat. De rekening wordt volledig vergoed. Het maakt daarbij niet uit of de zorgverlener een contract heeft met uw zorgverlener of niet. Voor veel mensen is die keuzevrijheid zelfs het belangrijkste voordeel om voor een restitutie zorgverzekering te kiezen.

Waarom zijn er steeds minder restitutiepolissen?

En daar zit precies de crux. Zorgverzekeraars proberen de kostenstijging in de zorg te beperken en willen daarom het liefst dat hun klanten voor zorg naar een zorgverlener gaat met wie zij afspraken hebben gemaakt. Dat gaat om afspraken over de kwaliteit van de geleverde zorg, maar ook over de tarieven. Zorgverleners die geen contract met een bepaalde zorgverzekeraar afsluiten, kunnen in principe vragen wat ze willen, al zijn daar wel maxima aan gesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). Omdat een restitutiepolis vrije zorgkeuze garandeert, hebben verzekeraars minder mogelijkheden voor sturing en daarom is een restitutieverzekering doorgaans duurder dan een naturapolis. Ook zit er aan een restitutiepolis meer administratieve rompslomp voor verzekeraars dan aan gecontracteerde zorg.

Geen 100 procent vergoeding bij GGZ-zorg en wijkzorg

Verzekeraars zagen de laatste jaren steeds vaker dat in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en in de thuiszorg en wijkverpleging steeds meer aanbieders actief werden die hogere tarieven rekenden dan de zorgaanbieders met wie ze wel een contract hadden. Daarom werd al vanaf 2020 in veel restitutieverzekeringen thuiszorg en GGZ-zorg niet meer volledig vergoed. Daardoor is er volgens de toezichthouder NZA geen sprake meer van volledig vrije zorgkeuze en mag zo’n zorgverzekering geen restitutiepolis meer heten, alleen nog een combinatiepolis. Dat staat in artikel 29.3 van dit NZa-document. Bij zo’n combinatiepolis wordt de meeste zorg verleend op basis van restitutie (volledige vergoeding van de rekening), met uitzonderingen voor een paar soorten zorg.

Maar als u geen gebruik maakt van GGZ-zorg of thuiszorg, dan maakt het niet veel uit of u een combinatiepolis of een restitutieverzekering heeft. Bij een combinatiepolis wordt namelijk de meeste zorg volledig vergoed, ook al heeft uw zorgverlener geen contract met uw zorgverzekeraar. Met uitzondering van GGZ- en wijkzorg dus.

Welke zorgverzekeraars bieden geen restitutiepolis meer aan?

Sinds 2020 is het hard gegaan met het aantal zorgverzekeraars dat hun restitutieverzekering heeft omgezet naar een combinatiepolis. Zorgverzekeraars De Friesland en Pro Life, allebei van Achmea, bieden sinds 2020 geen restitutieverzekering meer aan. Zij hebben alleen nog naturapolissen of budgetpolissen. Bij andere Achmea-merken als Zilveren Kruis en Studentengoedverzekerd kunt u in 2024 ook geen restitutiepolis afsluiten.

ONVZ en dochtermerk PNOzorg (in 2023 van de markt verdwenen) voerden sinds 1 januari 2021 maximale vergoedingen in voor wijkverpleging en GGZ-zorg en zijn sindsdien een combinatiepolis. OHRA en Nationale Nederlanden deden vanaf 1 januari 2022 hetzelfde en zijn dus ook een combinatiepolis geworden. Voor de overige zorg heeft u bij deze zorgverleners nog wel volledig vrije keuze. U krijgt de rekening dus volledig vergoed, ook als u naar een zorgverlener gaat met wie ze geen contract hebben. ZorgDirect, dat in 2022 nog de goedkoopste restitutiepolis had, is als merk opgehouden.

Ook in 2023 nam het aanbod aan restitutieverzekeringen af en die trend gaat door. Zilveren Kruis maakte van de Basis Exclusief verzekering in 2024 een combinatiepolis en ook CZ en Zekur bieden in 2024 geen restitutieverzekering meer aan. Datzelfde geldt ook voor StadHolland, dat in 2023 nog de goedkoopste restitutiepolis aanbod. Ook die basisverzekering is een combinatieverzekering geworden.

De Consumentenbond maakt zich grote zorgen over het verdwijnen van de restitutiepolis en wil dat de Tweede Kamer in actie komt. De bond vindt dat de keuzevrijheid van consumenten te veel wordt aangetast als de restitutiepolis verdwijnt.

Geen collectiviteitskorting op restitutiepolis

In dit overzicht zijn premies weergegeven zoals ze op de sites van de zorgverzekeraars getoond worden en door iedereen af te sluiten zijn. Op basisverzekeringen mogen zorgverzekeraars geen collectiviteitskorting meer geven, maar op aanvullende zorgverzekeringen mag dat nog wel. Voer dus altijd zelf een premieberekening uit. Premies, polisvoorwaarden en vergoedingen op de sites van de verzekeraars zijn leidend.

Met een restitutiepolis heeft u volledig vrije zorgkeuze © Myriams-Fotos via Pixabay
Met een restitutiepolis heeft u volledig vrije zorgkeuze © Myriams-Fotos via Pixabay

Verschil tussen restitutiepolis en naturapolis

Bij een naturapolis kunt u alleen terecht bij zorgverleners met wie uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Gaat u met uw naturapolis naar een zorgverlener met wie uw verzekeraar geen contract heeft, dan moet u een deel van de rekening zelf betalen. U krijgt soms maximaal 60 of 65 procent van het tarief vergoed dat een verzekeraar betaalt aan een zorgverlener met wie hij wel een contract heeft. Alleen voor spoedeisende zorg kunt u terecht bij alle ziekenhuizen en huisartsen.

Bij grote verzekeraars, die met enorm veel zorgverleners in Nederland een contract hebben, zult u met een naturapolis in veel gevallen ook terecht kunnen bij de zorgverlener van uw keuze. Een ander voordeel is dat u nu zelf ook weet wat uw zorg kost. Bij een naturapolis daarentegen krijgt u zelden een rekening te zien.

Restitutiepolis met aanvullende verzekering

Maar let goed op. Bij sommige zorgverzekeraars heb je wel een vrije keuze bij zorg die onder de basisverzekering valt, maar niet voor zorg die via aanvullende verzekeringen gedekt is. Als bijvoorbeeld jouw fysiotherapeut (die onder aanvullende zorgverzekering valt) geen contract heeft met jouw verzekeraar, moet je alsnog bijbetalen. Let daar dus even op als je bij een restitutiepolis ook een aanvullende verzekering wilt afsluiten.

Als u twijfelt of u te maken heeft met een restitutieverzekering of een naturapolis, kunt u altijd de zorgverzekeringskaart van de betreffende verzekeraar bekijken. Daar staan in helder Nederlands op een A-viertje de belangrijkste punten van elke zorgverzekering en aanvullende verzekering uitgelegd.

Restitutiepolissen, combinatiepolissen en naturapolissen vergelijken

Vergelijk hieronder restitutiepolissen met andere zorgverzekeringen in 2024. Vul de gegevens in en klik of tik op de rode knop. In het scherm dat dan verschijnt kunt u ook uw wensen voor aanvullende zorgverzekeringen en het eigen risico invullen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3.4/5 - (5 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.