Wat is een restitutiepolis?

Bij de basisverzekering kunt u kiezen tussen een naturapolis, een budgetzorgverzekering en een restitutiepolis. We zetten de voor- en nadelen van een restitutiepolis op een rij. De zorgverzekering van Ohra is in 2018 de goedkoopste restitutiepolis, zonder collectiviteitskorting.

Restitutiepolis: zorgverzekering met vrije zorgkeuze

Het grote voordeel van een restitutiepolis is dat u zelf kunt bepalen naar welke zorgverlener u gaat. Een restitutiepolis is namelijk een zorgverzekering met vrije zorgkeuze. U heeft dus een vrije keuze in zorgverlener en ziekenhuis. Voor veel mensen is die keuzevrijheid zelfs het belangrijkste voordeel om voor een restitutiepolis te kiezen. Bij een naturapolis daarentegen kunt u alleen terecht bij zorgverleners met wie uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Alleen voor spoedeisende zorg kunt u terecht bij alle ziekenhuizen en huisartsen.

Bij grote verzekeraars, die met enorm veel zorgverleners in Nederland een contract hebben, zult u in veel gevallen ook terecht kunnen bij de zorgverlener van uw keuze. Gaat u met zo’n naturapolis toch naar een behandelaar met wie de zorgverzekeraar geen contract heeft, dan krijgt u in veel gevallen niet alle kosten vergoed. Bij een restitutieverzekering speelt dat probleem in principe niet, tenzij uw zorgverlener een hoger tarief dan gemiddeld rekent. Een ander voordeel is dat u nu zelf ook weet wat uw zorg kost. Bij een naturapolis daarentegen krijgt u zelden een rekening te zien.

Restitutieverzekering en eigen risico

Een ander voordeel van de restitutiepolis is dat u zelf kunt bepalen of uw een rekening bij uw zorgverzekeraar declareert. Als u een rekening declareert, krijgt u die uiteraard niet vergoed, maar gaat het ook niet ten koste van uw eigen risico.

Nadelen restitutiepolis: zelf voorschieten

Maar een restitutieverzekering heeft ook nadelen. Soms zult u de rekening van uw zorgverlener zelf moeten voorschieten. U krijgt dat bedrag dan later weer teruggestort van uw zorgverzekeraar. Heeft een zorgverzekeraar toch een contract met een arts, behandelaar of ziekenhuis? In dat geval gaat de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Let op: Gaat u naar een zorgverlener met wie uw zorgverzekeraar geen contract heeft, dan krijgt u in veel gevallen alleen het marktconforme tarief of het standaardtarief voor die behandeling vergoed. Rekent uw zorgverlener een hoger tarief, dan moet u het verschil zelf betalen. Lees dus eerst de voorwaarden van een restitutiepolis voor u die afsluit. Ohra is een van de weinige zorgverzekeraars die belooft dat u nooit hoeft bij te betalen.

Hogere premie restitutieverzekering

Een tweede nadeel van de restitutie zorgverzekering is dat zo’n zorgverzekering vaak een hogere premie heeft dan een naturapolis. Een restitutiepolis is duurder doordat zorgverzekeraars bij restitutiepolissen geen prijsafspraken met zorgverleners kunnen maken en wellicht ook omdat er iets meer administratief werk aan een restitutiepolis zit. Bekijk het overzicht van premies voor de zorgverzekering in 2018. Bij elke zorgverzekering staat vermeld of het om een restitutiepolis, een naturapolis of een combinatiepolis gaat. Of vergelijk alle zorgverzekeringen.

Echt vrije zorgkeuze?

Er is nog wel een belangrijk aspect waar u bij een restitutiepolis op moet letten. Bij veel zorgverzekeraars krijgt u met een restitutiepolis honderd procent van het marktconforme tarief vergoed als u naar een zorgverlener ging met wie zij geen contract hebben. Als uw zorgverlener een hoger tarief rekent, een zogeheten ‘excessief tarief’, moest u alsnog bijbetalen. In dat geval is er volgens een verscherpte interpretatie van de Nederlandse Zorgautoriteit vanaf 2017 geen sprake meer van een restitutiepolis.

Vanaf 1 januari 2017 mogen alleen polissen met vrije artsenkeuze waar u nooit hoeft bij te betalen nog restitutiepolis genoemd worden. Verzekeraars met een restitutiepolis mogen vanaf 2017 ook niet laten bijbetalen als ze geen contract hebben met de betreffende zorgverlener. Dat staat in artikel 29.3 van dit NZa-document. Dat betekent bijvoorbeeld dat DSW vanaf 1 januari 2017 geen restitutiepolis maar een combinatiepolis aanbiedt, terwijl de polisvoorwaarden exact hetzelfde zijn gebleven. DSW hanteert namelijk een gemaximeerd tarief voor zorgverleners met wie de Schiedamse zorgverzekeraar geen contract heeft.

Er waren in 2018 maar enkele zorgverzekeraars die echt een volledig vrije zorgkeuze bieden. Dat waren Ohra, PNOzorgONVZ en Zorg en Zekerheid. Weliswaar hebben die laatste twee ook in hun polisvoorwaarden staan dat ze zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener volgens het marktconforme tarief vergoeden, maar in de praktijk betalen ze de rekening volledig. Alleen gaan ze achter de schermen wel even met de zorgverlener praten.

Premies en aanbieders van restitutiepolissen

Alleverzekeringenopeenrij.nl zet voor u alle aanbieders van restitutiepolissen op een rij. Bij onderstaande zorgverzekeraars kunt u een restitutiepolis afsluiten. Net als bij naturapolissen zijn ook bij restitutiepolissen de internet zorgverzekeringen het goedkoopst.

Restitutiepolis Premie 2018 per maand
Ohra 107,95
Univé Zorg Vrij 121,25
Delta Lloyd 114,80
CZ Zorgkeuze 122,60
Zorg en Zekerheid 112,53
Pro Life christelijke restitutiepolis 123,75
ONVZ 118,34
Zorgverzekeraar UMC 109,84
Stad Holland 110,50
De Amersfoortse restitutie 125,50
Zilveren Kruis Basis Exclusief 123,75
De Friesland Vrije Keuze Polis 122,25
Avero Achmea Zorgplan restitutie 123,75
IZZ 119,44
VGZ Restitutiepolis 122,20
PNO Zorg 112,24
Zekur restitutie 109,12
FBTO 109,95
Menzis Basis Vrij Restitutie 122,00
 Studentengoedverzekerd Exclusief
(ondergebracht bij Zilveren Kruis)
 111,38

De restitutieverzekering van Kiemer komt niet meer voor in dit overzicht. Kiemer, onderdeel van De Friesland Zorgverzekeraar, houdt per 1 januari 2018 op als merk. Genoemde premies zijn exclusief eventuele collectiviteitskortingen. Premies voor restitutiepolissen op de site van de zorgverzekeraar zelf zijn leidend. Beterdichtbij heeft de zorgverzekering overgedragen aan De Amersfoortse. De Goudse is niet online af te sluiten en daarom niet in dit overzicht opgenomen. Vergelijk hieronder restitutiepolissen met andere zorgverzekeringen:

Wat is een restitutiepolis?
2.3 (46.67%) 3 votes

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht