Wat is een restitutiepolis?

Bij de basisverzekering kunt u kiezen tussen een naturapolis, inclusief budgetverzekeringen, en een restitutiepolis. We zetten de voor- en nadelen van een restitutiepolis op een rij. De restitutiepolis van Ohra en die van Zekur zijn met een premie van € 126,75 per maand allebei de goedkoopste restitutieverzekering in 2021 zonder collectiviteitskorting. Maar als je via UnitedConsumers de VGZ Eigen Keuze verzekering afsluit, krijg je 5% korting en ben je met een maandpremie van € 125,59 nog net iets goedkoper uit.

Premies en aanbieders van restitutiepolissen

Alleverzekeringenopeenrij.nl zet voor u alle aanbieders van restitutiepolissen op een rij. Bij onderstaande zorgverzekeraars kunt u een restitutiepolis afsluiten. Net als bij naturapolissen zijn ook bij restitutiepolissen de internet zorgverzekeringen het goedkoopst.

Restitutiepolis

Klanttevredenheid *

Maandpremie 2021

6,7

€ 126,75

6,5

€ 129,44

6,5

€ 125,59

6,6

€ 128,50

6,5

€ 127,68

6,6

 € 135,00

6,7

€ 138,50

6,4

 € 132,20

6,6

€ 133,42

6,6

€ 139,95

6,2

€ 147,95

-

€ 139,95

Menzis

6,5

€ 140,00

IZZ/CZ voor de Zorg

-

€131,59

Niet af te sluiten bij onze partners
IZZ/VGZ voor de Zorg

-

€ 125,59

Niet af te sluiten bij onze partners
Zorgverzekeraar UMC

-

€ 127,64

Niet af te sluiten bij onze partners
Zekur Vrij

6,6

€ 126,75

Niet af te sluiten bij onze partners
Stad Holland

6,9

€ 133,00

Niet af te sluiten bij onze partners

* Bron: Consumentenbond 2019.

Genoemde premies zijn exclusief eventuele collectiviteitskortingen. Premies voor restitutiepolissen op de site van de zorgverzekeraar zelf zijn leidend. De cijfers voor de klanttevredenheid zijn afkomstig uit het grote panelonderzoek van de Consumentenbond.

Restitutiepolis: zorgverzekering met vrije zorgkeuze

Met een restitutiepolis heeft u volledig vrije zorgkeuze © Myriams-Fotos via Pixabay
Met een restitutiepolis heeft u volledig vrije zorgkeuze © Myriams-Fotos via Pixabay

Zorgverzekeringen zijn te verdelen in naturapolissen, restitutiepolissen en een combinatie daarvan. Het grote voordeel van een restitutiepolis is dat u zelf kunt bepalen naar welke zorgverlener u gaat. Een restitutiepolis is namelijk een zorgverzekering met volledig vrije zorgkeuze. U heeft dus een vrije keuze in zorgverlener, apotheek en ziekenhuis. Met een restitutiepolis hoeft u nooit bij te betalen, ook al gaat u naar een behandelaar die geen contract heeft met uw zorgverzekeraar. Voor veel mensen is die keuzevrijheid zelfs het belangrijkste voordeel om voor een restitutiepolis te kiezen.

Restitutiepolis versus naturapolis

Bij een naturapolis daarentegen kunt u alleen terecht bij zorgverleners met wie uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Gaat u met uw naturapolis naar een zorgverlener met wie uw verzekeraar geen contract heeft, dan moet u een deel van de rekening zelf betalen. U krijgt soms maximaal 65 procent van het tarief vergoed dat een verzekeraar betaalt aan een zorgverlener met wie hij wel een contract heeft. Alleen voor spoedeisende zorg kunt u terecht bij alle ziekenhuizen en huisartsen.

Bij grote verzekeraars, die met enorm veel zorgverleners in Nederland een contract hebben, zult u met een naturapolis in veel gevallen ook terecht kunnen bij de zorgverlener van uw keuze. Een ander voordeel is dat u nu zelf ook weet wat uw zorg kost. Bij een naturapolis daarentegen krijgt u zelden een rekening te zien.

Niet altijd vrije zorgkeuze bij aanvullende verzekeringen bij restitutiepolissen

Maar de restitutiepolis staat onder druk. Steeds meer zorgverzekeraars willen sturen op kosten. Daarom beperken ze stapje bij beetje de keuzevrijheid, bijvoorbeeld door voor sommige behandelingen geen volledige vergoeding meer te geven. Zo hanteren ONVZ en dochtermerk PNOzorg vanaf 1 januari 2021 maximale vergoedingen voor wijkverpleging en GGZ-zorg. Daardoor veranderen de ONVZ-zorgverzekering en de basisverzekering van PNOzorg vanaf 1 januari van een restitutiepolis in een combinatiepolis.

Zorgverzekeraars De Friesland en Pro Life, allebei van Achmea, bieden de restitutiepolis sinds 2020 niet meer aan. Bij andere Achmea-merken als FBTO en Zilveren Kruis kunt u nog wel een restitutiepolis afsluiten. Vrije artsenkeuze is leuk voor de klant, maar zorgverzekeraars sturen patiënten liever naar een zorgverlener met wie ze een contract hebben. Dat biedt ze de mogelijkheid om te sturen op zorgkosten.

Overzicht restitutiepolissen 2021

Maar let goed op. Bij sommige zorgverzekeraars heb je wel een vrije keuze bij zorg die onder de basisverzekering valt, maar niet voor zorg die via aanvullende verzekeringen gedekt is. Als bijvoorbeeld jouw fysiotherapeut (die onder aanvullende zorgverzekering valt) geen contract heeft met jouw verzekeraar, moet je alsnog bijbetalen.

En sinds 1 januari 2017 mogen alleen polissen met vrije artsenkeuze waar u nooit hoeft bij te betalen nog restitutiepolis genoemd worden. Verzekeraars met een restitutiepolis mogen sindsdien ook niet laten bijbetalen als ze geen contract hebben met de betreffende zorgverlener. Dat staat in artikel 29.3 van dit NZa-document. Dat betekent bijvoorbeeld dat DSW sinds 1 januari 2017 geen restitutiepolis maar een combinatiepolis aanbiedt, terwijl de polisvoorwaarden exact hetzelfde zijn gebleven. DSW hanteert namelijk een gemaximeerd tarief voor zorgverleners met wie de Schiedamse zorgverzekeraar geen contract heeft.

In onderstaand overzicht van restitutiepolissen vind u alle restitutieverzekeringen van 2021.

Als u twijfelt of u te maken heeft met een restitutieverzekering of een naturapolis, kunt u altijd de zorgverzekeringskaart van de betreffende verzekeraar bekijken. Daar staan in helder Nederlands op een A-viertje de belangrijkste punten van elke zorgverzekering en aanvullende verzekering uitgelegd.

Nadelen restitutiepolis: zelf voorschieten

Maar een restitutieverzekering heeft ook nadelen. Soms zult u de rekening van uw zorgverlener zelf moeten voorschieten. U krijgt dat bedrag dan later weer teruggestort van uw zorgverzekeraar. Heeft een zorgverzekeraar toch een contract met een arts, behandelaar of ziekenhuis? In dat geval gaat de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar.

Hogere premie restitutieverzekering

Een tweede nadeel van de restitutie zorgverzekering is dat zo’n basisverzekering vaak een hogere premie heeft dan een naturapolis. Een restitutiepolis is duurder doordat zorgverzekeraars bij restitutiepolissen geen prijsafspraken met zorgverleners kunnen maken en wellicht ook omdat er iets meer administratief werk aan een restitutiepolis zit. Bekijk het overzicht van premies voor de zorgverzekering in 2021. Bij elke zorgverzekering staat vermeld of het om een restitutiepolis, een naturapolis of een combinatiepolis gaat. Of vergelijk alle zorgverzekeringen

Restitutiepolissen en naturapolissen vergelijken

Vergelijk hieronder restitutiepolissen met andere zorgverzekeringen in 2021. Vul de gegevens in en klik of tik op de rode knop. In het scherm dat dan verschijnt kunt u ook uw wensen voor aanvullende zorgverzekeringen en het eigen risico invullen.

Static Template

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.